LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 901. Cel puțin 15 oameni au fost răniți după ce o rachetă ucraineană a căzut asupra unei clădiri rezidențiale din Kursk

A view shows a damaged house following what local authorities called a Ukrainian military strike, in the course of the Russia-Ukraine conflict in the town of Sudzha in the Kursk Region, Russia, in this handout image released August 6, 2024. Acting Governor of Kursk Region Alexei Smirnov via Telegram/Handout via REUTERS

UPDATE ORA 19:00 – Ucraina controlează 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul Rusiei

Ucraina controlează aproximativ 1.000 de kilometri pătrați din regiunea rusă Kursk, a declarat în ultimele momente șeful armatei de la Kiev, Oleksandr Syrskyi.

Este pentru prima dată când regiunea Kursk este numită de comandantul ucrainean. Președintele Volodymyr Zelenski a publicat pe Telegram un extras video din raportul lui Syrskyi.

Marțea trecută, forțele ucrainene au forțat frontiera rusă și au pătruns în unele părți vestice ale regiunii Kursk din Rusia, un atac surpriză care a scos la iveală slăbiciunea apărării frontierei ruse în zonă.

UPDATE ORA 18:00 – Ucraina acuză Rusia de crime de război nefondate

Serviciul de Securitate de Stat al Ucrainei (SBU) a declarat că Rusia încearcă să acuze în mod nefondat armata Kievului de crime de război. Într-o declarație pe Telegram, SBU a declarat că deține informații care arată că Rusia ar putea organiza crime pentru care ar învinui Ucraina.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei ia act de încercările serviciilor speciale ale Federației Ruse de a utiliza situația din regiunea Kursk pentru a acuza fără temei apărătorii ucraineni de comiterea de crime de război”, a declarat SBU. „Pentru a face acest lucru, partea rusă creează și răspândește diverse falsuri și scurgeri de informații care nu au nimic de-a face cu realitatea”.

UPDATE ORA 17:00 – Vladimir Putin a părut „zdruncinat” în timp ce discuta despre invazia Ucrainei

Vladimir Putin a părut „zdruncinat” în timp ce discuta despre invazia Ucrainei în regiunea de frontieră Kursk din Rusia, a declarat un expert.

Anterior, Putin le-a spus oficialilor ruși că industria națională de armament a țării „ia în considerare experiența de luptă dobândită în timpul operațiunii militare speciale” din Ucraina.

Vorbind în cadrul unei reuniuni cu oficiali de vârf din domeniul securității și apărării, președintele rus a mai spus că Ucraina a eșuat în scopul său de a destabiliza Rusia prin atacul său.

Acum, Nigel Gould-Davies, senior fellow pentru Rusia și Eurasia la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, a declarat: „Putin discută despre incursiunea Ucrainei în Rusia, despre care spune că Occidentul este în spatele ei.

„El nu pare și nu sună furios, indignat, determinat – ci ezitant și agitat”.

UPDATE ORA 16:00 – Guvernatorul regiunii Kursk susține că Ucraina a folosit arme chimice – presa rusă

Guvernatorul regiunii Kursk din Rusia a afirmat că forțele ucrainene au folosit obuze conținând arme chimice în timpul invaziei lor.

Declarațiile lui Alexei Smirnov au fost raportate de mass-media de stat din Rusia.

Atât Rusia, cât și Kievul s-au acuzat reciproc și au raportat acuzații de utilizare a armelor chimice în timpul războiului.

UPDATE ORA 15:00 – Putin: Rusia trebuie să „disloce” trupele ucrainene

Vladimir Putin a declarat că armata rusă trebuie să „disloce” trupele ucrainene din regiunile de frontieră, potrivit rapoartelor.

Vorbind la o întâlnire cu oficiali de vârf din domeniul securității și apărării, președintele rus a declarat că invazia din Kursk a fost o încercare a Kievului de a opri ofensiva Moscovei în Ucraina și de a obține o poziție de negociere mai bună. Putin a declarat că Ucraina a eșuat în scopul său de a destabiliza Rusia prin atacul său.

El a descris anterior mișcarea Kievului drept o „provocare la scară largă” care a implicat „bombardarea fără discriminare a clădirilor civile, a caselor de locuit și a ambulanțelor”.

UPDATE 14:00 – Rosatom: Turnul de răcire al centralei nucleare Zaporojie a fost grav avariat în urma unui incendiu

Șeful Rosatom, Aleksei Lihacev, a anunțat luni că unul dintre turnurile de răcire ale centralei nucleare Zaporojie ar putea necesita înlocuire, după ce un incendiu a izbucnit duminică seară.

Incendiul, care a durat aproximativ trei ore, a provocat „pagube foarte serioase” la structurile de răcire, potrivit agențiilor ruse RIA și Interfax, citate de Reuters.

Lihacev a afirmat că incendiul a fost cauzat de două lovituri de drone ucrainene, însă nu a oferit dovezi în sprijinul acestei acuzații.

UPDATE 13:00 -Un membru al guvernului ucrainean, reţinut în urma unei anchete de corupţie

Un membru al guvernului ucrainean a fost reţinut în urma unei anchete de corupţie. Este vorba despre un ministru adjunct al energiei care împreună cu alte persoane ar fi luat o mită de 500.000 de dolari, aşa cum susţin procurorii ucraineni.

UPDATE 12:00 – Kievul susţine că Rusia a pierdut 592 000 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 592.000 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat luni Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1.080 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8 450 de tancuri, 16 368 de vehicule blindate de luptă, 22 590 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 16 728 de sisteme de artilerie, 1 146 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 919 sisteme de apărare aeriană, 366 de avioane, 328 de elicoptere, 13 472 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.

UPDATE 11:00 – Autoriățile ruse continuă evacuarea populației din zonele de lângă granița cu Ucraina

Autoritățile ruse continuă evacuarea din zonele de lângă granița cu Ucraina, în timp ce Kievul se pregătește pentru posibile atacuri cu rachete asupra parlamentului și altor clădiri guvernamentale. Aceasta este o reacție a Moscovei la incursiunea Forțelor Armate Ucrainene în regiunea Kursk, conform unei surse din Ministerul ucrainean al Apărării, citată de The Moscow Times.

UPDATE 10:00 – Situația din districtul Belovo din regiunea Kursk rămâne tensionată

Situația din districtul Belovo din regiunea Kursk rămâne tensionată, iar evacuarea voluntară a populației continuă, a declarat șeful districtului Nikolai Volobuev, potrivit serviciul rus al BBC.

Oficialul cere populației să părăsească zona.

Cu o zi înainte, Volobuev a publicat un videoclip pe Telegram, în care a spus că un grup de sabotaj al Forțele Armate Ucraiene operează în zonă.

UPDATE 09:00 – Ucraina şi Rusia se acuză reciproc după incendiul de la centrala nucleară Zaporojie

Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc că au provocat duminică un incendiu în incinta celei mai mari centrale nucleare din Europa, însă nu a fost raportate radiaţii crescute.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care este prezentă la vasta instalaţie cu şase reactoare, a declarat că experţii săi au văzut un fum puternic şi întunecat provenind din zona de nord a centralei în urma mai multor explozii.

„Aceste atacuri nesăbuite pun în pericol siguranţa nucleară la centrală şi cresc riscul unui accident nuclear. Ele trebuie să înceteze acum”, a avertizat şeful AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat, fără a atribui vina pentru atac.

UPDATE 08:00 – Autoritățile ruse evacuează zone din regiunea Belgorod

Autoritățile ruse evacuează zone din regiunea Belgorod din cauza „activității” forțelor ucrainene în zonă, a declarat luni Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii din sud-vestul Rusiei, care se învecinează cu Ucraina, informează Reuters.

Apărarea aeriană a Rusiei a distrus 11 drone lansate în cursul nopții de Ucraina care vizau regiunea Kursk, aflată la frontieră, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării.

Sistemele apărare aeriană au distrus, de asemenea, cinci drone lansate de Ucraina deasupra regiunii Belgorod, care se învecinează, de asemenea, cu Ucraina, și două deasupra regiunii Voronej, la câteva sute de kilometri sud de Moscova, a declarat Ministerul rus al Apărării pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE 07:00 – Trupele ucrainene au avansat până la 30 de kilometri în interiorul Rusiei în șase zile

Trupele ucrainene au avansat până la 30 de kilometri în interiorul Rusiei în șase zile în ceea ce a devenit cea mai profundă şi mai semnificativă incursiune de când Moscova şi-a început invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au dat lupte cu trupele ucrainene în apropierea satelor Tolpino şi Obşci Kolodez, relatează BBC.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cel puțin 15 persoane au fost rănite după ce o rachetă ucraineană doborâtă de apărarea antiaeriană rusă a căzut asupra unei clădiri rezidențiale din Rusia, a susținut guvernatorul regional din Kursk, scrie The Independent.

Guvernatorul interimar din Kursk, Aleksei Smirnov, a declarat duminică că „grupul ucrainean de sabotaj și recunoaștere” a intrat cu o zi înainte în districtul Belovsky, dar că situația a fost „stabilizată”.

Exit mobile version