LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 902. Ucraina îndeamnă Franța să ridice interdicția privind armele occidentale utilizate pentru a lovi ținte din Rusia

UPDATE ORA 19:00 – Ucraina afirmă că are în control 74 de așezări din regiunea Kursk

Ucraina a declarat că forțele sale au preluat controlul asupra a 74 de așezări din regiunea Kursk din sudul Rusiei.

Informându-l pe Volodymyr Zelenski prin legătură video, șeful Statului Major al Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a declarat că armata Kievului a cucerit 40 de kilometri pătrați de teritoriu nou în ultimele 24 de ore.

„În ciuda luptelor dificile, intense, avansul forțelor noastre în regiunea Kursk continuă, fondul de schimb pentru statul nostru este alimentat”, a spus el. „Și 74 de așezări sunt sub controlul Ucrainei. Acolo sunt efectuate inspecții și măsuri de stabilizare”.

Ieri, Ucraina a declarat că are în control aproximativ 1.000 de kilometri pătrați din regiune.

UPDATE ORA 17:00 – Două persoane au fost ucise după ce un autobuz „a fost bombardat de Ucraina” – presa de stat rusă

Două persoane au fost ucise când forțele ucrainene au bombardat un autobuz cu civili în orașul Lysychansk, controlat de Rusia, a declarat agenția rusă de știri de stat TASS, citând autoritățile locale numite de Rusia.

Oficialii desemnați de Rusia au declarat anterior că peste 30 de persoane au fost rănite în atacul de astăzi din orașul ucrainean, care se află în regiunea estică Luhansk.

Ucraina nu a comentat încă acuzațiile, iar rapoartele nu au fost verificate independent.

UPDATE ORA 16:00 – O femeie moare și copii sunt răniți în „opt ore de atacuri rusești” în Kherson

O femeie a murit în urma a „opt ore de atacuri ale inamicului [rus]” în orașul Kherson din sud-estul Ucrainei, potrivit oficialilor ucraineni.

Zece persoane au fost rănite în atacurile de peste noapte, inclusiv două fete în vârstă de cinci și șapte ani, a declarat administrația militară locală.

Administrația militară a difuzat imagini cu bombardamentele care arată consecințele loviturilor asupra clădirilor rezidențiale.

Kherson a devenit primul oraș important care a căzut sub controlul Rusiei atunci când invazia Ucrainei a început în februarie 2022. Dar nouă luni mai târziu, Ucraina a reușit să recâștige controlul asupra teritoriului. Rusia nu a comentat rapoartele.

UPDATE ORA 15:00 – Biroul pentru drepturile ONU este îngrijorat pentru civilii ruși după ofensiva Ucrainei în Rusia

Agenția pentru drepturile omului a Națiunilor Unite este îngrijorată de posibilul impact al recentelor evoluții militare în războiul dintre Rusia și Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia cu privire la recentul asalt transfrontalier al Ucrainei asupra regiunii Kursk.

„Oriunde au loc operațiuni militare de ambele părți, protecția civililor și a bunurilor civile în conformitate cu dreptul internațional umanitar trebuie să fie prioritatea principală”, a declarat purtătorul de cuvânt într-un briefing.

ONU a raportat neverificate despre patru civili uciși, plus un corespondent de război și o femeie paramedic rănită. Nu a putut stabili în ce circumstanțe s-au produs victimele.

UPDATE ORA 14:00 – Rusia intensifică atacurile pe frontul Pokrovsk din estul Ucrainei

Forțele ruse și-au intensificat atacurile pe frontul Pokrovsk din estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, a anunțat armata ucraineană, raportând cel mai mare număr de bătălii din zonă într-o singură zi într-o săptămână.

Creșterea luptei vine după ce Ucraina a organizat o incursiune transfrontalieră surpriză în regiunea Kursk a Rusiei, în ceea ce unii analiști militari văd ca o încercare de a îndepărta forțele ruse de la principalele lor ofensive din est.

Forțele ruse au încercat să avanseze către centrul logistic Pokrovsk deținut de Kiev de luni de zile, avansând treptat și profitând de un număr mai mare de trupe.

Într-o citire zilnică, Statul Major al armatei ucrainene a spus că au avut loc 52 de bătălii pe frontul Pokrovsk, o creștere vizibilă față de cifrele de 28 până la 42 pe zi care au fost raportate în ultima săptămână.

Ucraina a raportat ultima dată mai mult decât atât în ​​primele zile ale lunii august, înainte ca forțele de la Kiev să-și lanseze atacul transfrontalier în regiunea Kursk.

Atacurile rusești din ultimele 24 de ore s-au concentrat în jurul satelor Hrodivka și Zhelanne, situate la aproximativ 20 km de Pokrovsk, a spus Statul Major.

Bătăliile de pe frontul Pokrovsk au reprezentat mai mult de o treime din toate bătăliile raportate de-a lungul unui front de 1.000 de kilometri, potrivit citirii ucrainene.

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și acum controlează 18% din teritoriul ucrainean. Până la atacul surpriză asupra Rusiei, Ucraina a pierdut teritoriu în fața forțelor ruse.

UPDATE ORA 13:00 – Ucraina blochează civili lângă granița cu Rusia din cauza temerilor de sabotaj

Forțele ucrainene au anunțat restricționarea circulației civile în regiunile de graniță din Sumy din cauza temerilor că grupurile de sabotaj rusești ar putea periclita atacul transfrontalier al Kievului în Kursk-ul vecin.

Statul Major al Ucrainei a făcut anunțul în această dimineață, scriind pe Facebook: „Comandamentul militar a introdus restricții privind circulația tuturor categoriilor de cetățeni în zona de frontieră de 20 de kilometri din regiunea Sumy”.

Ei au adăugat că astfel de măsuri ar fi doar temporare, dar sunt vitale în timp ce atacul istoric al Ucrainei, de o săptămână, în regiunea rusă Kursk este în desfășurare.

UPDATE ORA 12:00 – Dronele rusești au atacat infrastructura energetică din regiunea Cernihiv din Ucraina, a declarat operatorul național de rețea

Dronele rusești au atacat peste noapte infrastructura energetică din regiunea de nord a Ucrainei Cernihiv, a anunțat operatorul național de rețea Ukrenergo.

Ukrenergo a spus că curentul a fost restabilit consumatorilor industriali și casnici în unele zone din regiunea Cernihiv afectate de întreruperile de curent după atac, conform declarației distribuite de Ukrenergo prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram.

UPDATE ORA 11:00 – Declarația lui Zelenski

Anterior, am raportat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat într-un mesaj video că războiul „se întoarce acasă” în Rusia, într-o referire la atacul de la Kursk lansat astăzi cu o săptămână.

Mai jos, avem declarația sa completă, în care a făcut legătura între scufundarea submarinului Kursk care a ucis peste 100 de oameni în 2000 și atacul surpriză de la Kursk din această săptămână.

„Vedem cum se mișcă cu adevărat Rusia în vremurile lui Putin: în urmă cu 24 de ani, a avut loc dezastrul de la Kursk – începutul simbolic al domniei sale; iar acum putem vedea care este finalul pentru el. Și este și Kursk. Dezastrul războiului său”, a scris Zelenski.

„Acest lucru se întâmplă întotdeauna cu cei care disprețuiesc oamenii și orice reguli. Rusia a adus război altora, iar acum se întoarce acasă. Ucraina și-a dorit întotdeauna numai pace și cu siguranță vom asigura pacea.

„Mulțumesc tuturor celor care mă ajută! Slavă tuturor celor care luptă, care lucrează pentru Ucraina!

Slavă Ucrainei!”

UPDATE ORA 10:00 – Cea mai mare frică a lui Putin devine realitate

Mutarea pe teritoriul rus este mult mai dramatică decât loviturile de stat anterioare ucrainene care întăresc moralul, scrie Mark Almond. Dar odată cu incursiunea de la Kursk, ar fi putut Ucraina să fi deschis de fapt o fereastră pentru pace?

UPDATE ORA 09:00 – Evacuați ruși au fost trimiși în taberele improvizate din Kursk

Evacuați ruși relocați din zonele din regiunea de graniță Kursk, unde forțele ucrainene au organizat o incursiune de o săptămână, precum și Belgorod, alături, au fost fotografiați în corturi improvizate, departe de lupte.

Cel puțin 76.000 de cetățeni au fost evacuați din Kursk, conform estimărilor oficiale, în timp ce alți mii au fost mutați și din regiunea rusă din apropiere Belgorod, după ce forțele ucrainene au mărșăluit în Kursk marțea trecută într-un atac surpriză.

Vladimir Putin a numit atacul drept o provocare și a promis un „răspuns demn”. Ucraina spune că rușii nu ar trebui să se plângă; Moscova a comis atacuri mult mai răspândite împotriva lor de mai bine de un deceniu.

UPDATE ORA 08:00 – Mai mulți ruși sunt îndemnați să fugă de atacul transfrontalier al Ucrainei

Un oficial din regiunea de graniță a Rusiei Kursk îndeamnă locuitorii să evacueze din cauza „situației foarte tensionate” din zonă, unde forțele ruse se străduiesc să răspundă unui atac surpriză ucrainean.

UPDATE ORA 07:00 – Putin spune că atacul Ucrainei asupra Rusiei vizează negocieri de încetare a focului

Cel mai mare atac al Ucrainei asupra teritoriului rus de la începutul războiului a avut ca scop îmbunătățirea poziției de negociere a Kievului înaintea unor eventuale discuții de pace, a spus Vladimir Putin în ultimele sale comentarii cu privire la incursiunea de la Kursk.

Forțele ucrainene au străbătut granița cu Rusia marțea trecută și au străbătut unele părți de vest ale regiunii ruse Kursk, un atac surpriză care a scos la iveală slăbiciunea apărării graniței rusești în zonă.

Putin, în cele mai detaliate remarci publice de până acum cu privire la incursiune, a spus că Ucraina „cu ajutorul stăpânilor săi occidentali” încearcă să-și îmbunătățească poziția înainte de posibile discuții.

El a pus la îndoială ce negocieri ar putea exista cu un inamic pe care l-a acuzat că a tras fără discernământ asupra civililor ruși și a instalațiilor nucleare.

„Sarcina principală, desigur, este ca Ministerul Apărării să elimine, să elimine inamicul din teritoriile noastre”, a spus Putin, adăugând că forțele ruse își accelerează avansul pe restul celor 1.000 de km (620 de mile). frontul principal.

UPDATE ORA 06:00 – Rachetele nord-coreene au ucis doi oameni în Ucraina, spune Zelenski

Ucraina a identificat rachete nord-coreene lansate de forțele ruse asupra Kievului într-un atac care a ucis două persoane, a declarat Volodimir Zelenski.

„Una dintre rachetele nord-coreene lansate de ruși, din păcate, a ucis două persoane în regiunea Kiev – un tată și fiul său în vârstă de patru ani”, a spus Zelenski. Alți trei oameni au fost răniți în atac și primesc îngrijirile necesare, a spus el.

„Experții noștri au identificat clar tipul de rachetă și știu exact din ce zonă de pe teritoriul Rusiei a fost lansată. Va fi în întregime ca ucrainenii să răspundă acestei terori în modul necesar pentru a o opri – cu lovituri adecvate la distanță lungă asupra locațiilor din care sunt lansate rachete în Rusia și prin distrugerea efectivă a logisticii militare ruse”, a spus el.

„Teroarea trebuie învinsă întotdeauna – acesta este un principiu fundamental al protecției vieții”, a spus președintele ucrainean.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ucraina a îndemnat Franța să ridice interdicția ca armele pe care le furnizează să fie utilizate pentru a lovi ținte militare din Rusia.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a scris pe X că a avut o „convorbire productivă” cu Ministrul francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu, pe tema statutului recent al liniei frontului.

„Am insistat asupra necesității de a ridica interdicțiile privind lovirea țintelor militare pe teritoriul inamicului”, a spus el.

Țările occidentale au limitat utilizarea armelor lor la țintele militare situate pe teritoriul Ucrainei, pe fondul îngrijorărilor că atacarea țintelor din Rusia ar putea escalada conflictul.

Rusia a declarat că desfășoară o „operațiune antiteroristă” în regiunile sale de frontieră cu Ucraina.

Exit mobile version