• Occidentul „se joacă cu focul” prin posibilitatea ridicării restricțiilor asupra utilizării armelor cu rază lungă de acțiune de către Ucraina.
  • Ministrul ucrainean de externe: Aliații se tem de escaladare.
  • Un depozit de petrol din regiunea Kirov din vestul Rusiei a fost atacat de drone ucrainene.

UPDATE ORA 23:00 – Rusia interzice intrarea a peste 20 de jurnaliști americani

Rusia a interzis intrarea pe teritoriul său a 92 de cetățeni americani, inclusiv jurnaliști, avocați și șefi ai unor firme militare și industriale cheie care susțin „poziția rusofobă a Washingtonului”.

Lista, publicată pe Telegram de Ministerul de Externe de la Moscova, include 14 angajați ai Wall Street Journal, cinci jurnaliști de la New York Times și patru de la Washington Post.

Ministerul a declarat că sunt vizați redactorii și reporterii de la „principalele publicații liberal-globaliste” implicate în producerea și diseminarea a ceea ce a descris drept „falsuri” despre forțele armate ruse.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

UPDATE ORA 22:00 – Zelenski afirmă că în atacul aerian rusesc asupra orașului Kupyansk au fost uciși oameni

Volodimir Zelenski a declarat că o lovitură aeriană rusă efectuată mai devreme în cursul zilei asupra orașului Kupyansk din estul Ucrainei s-a soldat cu câteva victime, fără a furniza un număr.

Liderul ucrainean a declarat, de asemenea, în discursul său de seară, că Occidentul ar trebui să ridice restricțiile privind loviturile aeriene cu rază lungă de acțiune efectuate de Ucraina, deoarece acest lucru ar contribui la încheierea războiului.

„A avut loc o lovitură cu o bombă aeriană ghidată asupra orașului Kupyansk – chiar în centrul orașului, oamenii erau sub dărâmături. Din păcate, există victime”, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 21:00 – Televiziunea rusă începe filmările pentru un serial de comedie cu Biden

Televiziunea rusă a început filmările pentru un serial de comedie ficțional în care Joe Biden călătorește în Rusia sub acoperire.

Drama se va axa pe călătoria președintelui american în această țară pentru a afla „de ce sancțiunile nu funcționează împotriva rușilor”, relatează Moscow Times, citând canalul de televiziune rus TNT.

În timp ce se află în Rusia, Biden își pierde pașaportul și ajunge să locuiască într-un apartament din epoca sovietică și să lucreze ca profesor de engleză pentru a putea face bani și a se întoarce acasă.

UPDATE ORA 20:00 – Ministrul ucrainean de externe: Aliații se tem de escaladare

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat că cea mai mare problemă cu care se confruntă Kievul este faptul că aliații săi se tem să aprobe noi politici de sprijinire a Ucrainei de teama escaladării, transmite Reuters.

„Încă de la începutul invaziei pe scară largă, cea mai mare problemă cu care se confruntă Ucraina este dominația conceptului de escaladare în procesele decizionale în rândul partenerilor noștri”, a declarat Kuleba, care se află astăzi în Polonia.

UPDATE ORA 19:00 – Depozit petrolier din Rusia atacat de drone ucrainene

Un depozit de petrol din regiunea Kirov din vestul Rusiei a fost atacat de drone ucrainene, au declarat surse pentru Kyiv Independent.

Apărarea aeriană rusă a doborât astăzi două drone, în timp ce alte trei au „căzut” și au provocat un incendiu în apropierea instalației petroliere Zenit, potrivit rapoartelor.

Sursele spun că atacul a provocat un incendiu la două rezervoare de petrol.

Nu au fost raportate victime.

„Ținta este situată la mai mult de 1.200 km de granița Ucrainei”, a declarat o sursă pentru agenția de presă. „Depozitul de petrol Zenit este o instalație a complexului militar-industrial inamic și furnizează combustibil forțelor de ocupație ruse”.

UPDATE ORA 18:00 – Vor fi introduse măsuri suplimentare de securitate la centrala nucleară din Kursk

Începând de mâine, vor fi introduse măsuri suplimentare de securitate la centrala nucleară din Kursk, au declarat autoritățile din regiune.

Conform acestor măsuri, intrarea în orașul Kurchatov, unde se află centrala, va fi temporar restricționată, a scris pe Telegram Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk.

„În ciuda faptului că securitatea centralei nucleare de la Kursk este asigurată la maximum, forțele armate ale Ucrainei nu renunță la încercările lor de a intra în oraș”, a spus el.

„În acest sens și, de asemenea, pentru a asigura măsuri suplimentare de securitate, cartierul general operațional a decis să restricționeze intrarea în Kurchatov în viitorul apropiat”.

UPDATE ORA 17:00 – Rusiei îi va fi „dificil” să recâștige teritoriul Kursk, afirmă directorul adjunct al CIA

Directorul adjunct al CIA spune că va fi dificil pentru Rusia să recâștige teritoriul pe care l-a pierdut în favoarea Ucrainei în regiunea Kursk.

Vorbind la summitul de informații și securitate națională de la Washington, David Cohen a declarat că semnificația invaziei din Kursk „rămâne de văzut”.

„Ei rămân în Rusia”, a spus el, adăugând că Kievul nu intenționează să anexeze regiunea. „Ei își construiesc apărarea și par să aibă intenția de a păstra o parte din acest teritoriu pentru o anumită perioadă de timp”.

UPDATE ORA 16:00 – Kremlinul a respins afirmațiile lui Volodimir Zelenski cu privire la un plan pe care îl are pentru a pune capăt războiului

Kremlinul a respins afirmațiile lui Volodimir Zelenski cu privire la un plan pe care îl are pentru a pune capăt războiului, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov declarând reporterilor că Rusia va continua ceea ce numește „operațiunea militară specială” în Ucraina, relatează Reuters.

La începutul acestei săptămâni, Zelenski a declarat că incursiunea de trei săptămâni a Kievului în regiunea Kursk din Rusia face parte dintr-un plan pe care dorește să îl prezinte președintelui american Joe Biden și celor doi potențiali succesori ai săi, Kamala Harris și Donald Trump. Deși nu a oferit detalii cu privire la plan, Zelenski a declarat că, pe lângă pătrunderea pe teritoriul Rusiei, planul include măsuri pe fronturile economic și diplomatic care ar forța Moscova să pună capăt războiului.

UPDATE ORA 15:00 – Agenția federală rusă de transport aerian a redeschis două aeroporturi din Kazan și Nizhnekamsk

Agenția federală rusă de transport aerian a redeschis două aeroporturi din Kazan și Nizhnekamsk din regiunea Tatarstan, după ce, miercuri dimineață, a suspendat pentru scurt timp operațiunile din motive de siguranță a zborurilor.

Deși Rosaviatsia, agenția federală de transport aerian, nu a precizat motivul pentru care aeroporturile au fost închise, restricții similare au fost instituite în trecut pe alte aeroporturi rusești din cauza activității dronelor ucrainene. Mai devreme astăzi, o dronă a atacat un rezervor de produse petroliere din Kotelnich, în regiunea Kirov din Rusia, la aproximativ 500 km de aeroporturile închise.

UPDATE ORA 14:00 – Regatul Unit și Germania promit un sprijin „neclintit” pentru Ucraina

Sir Keir Starmer și Olaf Scholz au declarat că sprijinul Regatului Unit și al Germaniei pentru Ucraina rămâne „neclintit”.

Vorbind în cadrul unei conferințe de presă comune la Berlin, prim-ministrul a declarat că Ucraina nu luptă doar pentru a se apăra de agresiunea rusă, ci și „pentru toți oamenii din Europa”.

Scholz, cancelarul german, a declarat că ambele țări vor continua să acorde „sprijin financiar, economic, politic și militar” „atâta timp cât acest lucru este necesar”.

UPDATE ORA 12:00 – Rusia „dezamorsează racheta din apropierea centralei nucleare Kursk

Trupele ruse susțin că au dezamorsat o rachetă neexplodată furnizată de SUA, despre care spun că a fost doborâtă și găsită în apropierea centralei nucleare Kursk.

Agenția de presă de stat TASS a raportat că trupele au descoperit racheta de pe un lansator de rachete Himars la doar trei mile (cinci km) de centrală. Moscova a susținut în repetate rânduri că Ucraina a încercat să atace centrala nucleară în timpul invaziei sale din regiunea Kursk.

Ieri, șeful Observatorului nuclear al ONU a vizitat situl, unde a avertizat cu privire la riscurile unui accident nuclear (a se vedea postul 08:10).

HIMARS – M142 high mobility artillery rocket system – este un lansator de rachete de fabricație americană care poate trage șase rachete ghidate în succesiune rapidă. Rachetele furnizate Ucrainei au o rază de acțiune de până la 80 km (50 mile).

UPDATE ORA 11:00 – Ucraina susține că a doborât un avion rusesc deasupra regiunii Donețk

Forțele ucrainene susțin că au doborât un avion rusesc cu reacție Su-25 în regiunea Donețk.

Unitățile antiaeriene ar fi doborât avionul cu un sistem portabil de apărare antiaeriană în timp ce acesta încerca să tragă asupra trupelor ucrainene. Postând pe Telegram, brigada ucraineană care a revendicat doborârea avionului a declarat: „Soarta echipajului este încă necunoscută, dar știm sigur că este o problemă în minus pentru infanteria noastră”.

Declarația a fost însoțită de un videoclip care arată o pereche de avioane în depărtare, dintre care unul este doborât în aer.

UPDATE ORA 10:00 – Moscova critică organismul de supraveghere nucleară al ONU după vizita la Kursk

Rusia afirmă că dorește ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să adopte o poziție „mai obiectivă și mai clară” cu privire la energia nucleară, după ce șeful acesteia a vizitat ieri centrala nucleară de la Kursk.

Rafael Grossi a vizitat centrala și a avertizat cu privire la pericolele unui accident nuclear acolo. El a declarat că a inspectat pagubele produse de un atac cu dronă, pe care Rusia l-a atribuit Ucrainei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova a fost citat într-un interviu la radio afirmând că Rusia dorește ca AIEA să se exprime mai clar, deși a negat că Kremlinul ar fi cerut ca agenția să adopte o poziție pro-rusă.

„Vedem atât evaluările, cât și activitatea acestei structuri (AIEA), dar de fiecare dată ne dorim o exprimare mai obiectivă și mai clară a poziției acestei structuri”, a declarat Maria Zakharova.

„Nu în favoarea țării noastre, nu în favoarea confirmării poziției Moscovei, ci în favoarea faptelor cu un scop precis: asigurarea securității și prevenirea dezvoltării unui scenariu pe o cale catastrofală, spre care regimul de la Kiev împinge pe toată lumea”.

Ucraina nu a răspuns acuzațiilor Rusiei că a atacat uzina din regiunea Kursk, care se află la aproximativ 40 km de locul unde au avut loc luptele.

Întrebat dacă va condamna daunele aduse centralei drept „provocare nucleară” din partea Ucrainei, Grossi a declarat: „Din nou, arătarea cu degetul este ceva ce eu, în calitate de director general al AIEA, trebuie să iau extrem de în serios.

UPDATE ORA 09:00 – Consiliul NATO-Ucraina se va reuni astăzi

Consiliul NATO-Ucraina se va reuni astăzi, Kievul informându-și aliații cu privire la stadiul războiului.

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, este așteptat să participe la reuniune prin legătură video.

Potrivit purtătorului de cuvânt, acesta va informa consiliul „cu privire la situația de pe câmpul de luptă și la nevoile prioritare în materie de capacități”.

Consiliul NATO-Ucraina a fost lansat în 2023, ca parte a unui pachet de sprijin în trei părți care apropie Kievul de NATO. Acesta a înlocuit Comisia NATO-Ucraina, care a fost organismul decizional responsabil pentru dezvoltarea relațiilor NATO-Ucraina și pentru direcționarea activităților de cooperare în perioada 1997-2023.

UPDATE ORA 08:00 – Drone ucrainene au incendiat un depozit de petrol în Rusia

Dronele ucrainene ar fi incendiat în cursul nopții rezervoare de petrol la un depozit din regiunea Rostov din Rusia.

Canalele rusești Telegram au raportat că trei cisterne ardeau la depozitul din districtul Kamensky după ce două drone au căzut în zonă.

În rapoarte separate, guvernatorul regiunii Rostov și ministrul rus al apărării au declarat că patru drone au fost distruse deasupra regiunii în cursul nopții, fără a se face nicio mențiune cu privire la depozitul de petrol.

Acest lucru se întâmplă în timp ce serviciile de urgență ruse continuă să încerce să rezolve un incendiu separat la un alt depozit de petrol din regiunea Rostov, care a fost declanșat de un atac ucrainean la 18 august.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, afirmă că Occidentul „își caută norocul” și „se joacă cu focul” dacă SUA iau în considerare ridicarea restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale cu rază lungă de acțiune.

„Avem propria noastră doctrină, inclusiv doctrina utilizării armelor nucleare, care, apropo, este acum clarificată și pe care oficialii americani o cunosc foarte bine.

Dar acest lucru este pur și simplu freudian, știți, al Treilea Război Mondial este rău pentru că nu vrem ca Europa să sufere.

Aici este întreaga mentalitate americană a stăpânului, care stă de cealaltă parte, convins de siguranța sa și convins că pentru el munca murdară va fi făcută și vor muri, nu numai ucraineni, ci acum și europeni, după cum se dovedește.”

Lavrov a declarat că este foarte periculos ca liderii cărora li s-au încredințat arme nucleare să se „joace cu chibriturile ca niște copii mici”.

„Occidentul nu vrea să evite escaladarea. Occidentul, așa cum se spune, o cere”.

Citește și