• Un atac ucrainean cu dronă a provocat un incendiu la un depozit de petrol din districtul Kamensky al regiunii Rostov din sudul Rusiei.
  • Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat astăzi în Polonia că cea mai mare problemă cu care se confruntă Kievul este faptul că aliații săi se tem să aprobe noi politici de sprijinire a Ucrainei de teama unei escaladări.
  • Regatul Unit și Germania și-au reafirmat angajamentul de a „rămâne alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar”.

UPDATE ORA 22:00

Ofensiva îndrăzneață a Ucrainei în Rusia a subminat regimul lui Vladimir Putin și a dovedit că avertismentele președintelui rus potrivit cărora „sprijinul sporit pentru Kiev ar determina o escaladare a războiului” sunt false, a declarat ministrul de Externe al Suediei, citat de Financial Times.

UPDATE ORA 20:00

Misiunea Ucrainei la AIEA a declarat că atacul de luni al Rusiei asupra infrastructurii sale energetice are scopul de a paraliza funcționarea instalațiilor electrice.

„Este o decizie deliberată a regimului Putin de a amenința lumea cu o catastrofă nucleară”, a declarat Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, într-o postare pe Telegram.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

UPDATE ORA 18:00

Un avion F-16 ucrainean a fost distrus într-un accident de luni, a informat Wall Street Journal, citând un oficial american. Oficialul a spus că părea că incidentul nu a fost cauzat de focul inamic și că a fost probabil rezultatul unei erori ale pilotului.

Forțele aeriene ucrainene nu au răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta acest raport.

UPDATE ORA 16:00

Comandantul superior al Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a declarat joi că a petrecut câteva zile pe frontul din estul Pokrovsk, care a fost supus recent unei intensificări a atacurilor Rusiei.

UPDATE ORA 14:00 – Atacurile asupra rețelei energetice au pus în pericol instalațiile nucleare, afirmă Kievul

Ucraina a fost nevoită luni să deconecteze de la rețea mai multe unități nucleare, după atacurile pe scară largă ale Rusiei cu drone și rachete asupra țării.

Misiunea Kievului la Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că atacul a avut drept scop paralizarea funcționării instalațiilor de generare a energiei din Ucraina.

Aceasta a adăugat că atacurile reprezentau un risc semnificativ pentru funcționarea stabilă a instalațiilor nucleare. Ca urmare a atacului, trei din cele patru unități de alimentare ale centralei nucleare de la Rivne au fost deconectate de la rețea, a precizat agenția.

O altă centrală nucleară, cea din sudul Ucrainei, a fost, de asemenea, nevoită să își reducă producția „din cauza fluctuațiilor din rețeaua națională de energie”.

UPDATE ORA 12:00 – Ucraina se îndreaptă „din ce în ce mai aproape” de o pană totală de curent, afirmă un deputat

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei duc țara „din ce în ce mai aproape” de o pană totală de curent, spune unul dintre parlamentarii săi.

Institutul Școlii Economice din Kiev estimează că, de la începutul invaziei la scară largă, Rusia a provocat daune de 16 miliarde de dolari (13,46 miliarde de lire sterline) infrastructurii energetice a Ucrainei.

Volodymyr Zelenski a declarat în iunie că Rusia a distrus 80% din producția de energie termică a Ucrainei și o treime din producția sa hidro.

Dar în această săptămână, el a refuzat să detalieze ce alte daune au provocat loviturile de luni.

UPDATE ORA 11:00 – Aliații Poloniei „recomandă reținere” cu privire la doborârea țintelor neidentificate

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că aliații Varșoviei i-au recomandat să dea dovadă de reținere în privința doborârii unor ținte neidentificate în spațiul său aerian.

Polonia a declarat că o dronă a intrat probabil în spațiul său aerian luni dimineața devreme, în timpul unui bombardament rusesc asupra Ucrainei, iar obiectul ar fi zburat 25 km (15 mile) pe teritoriul polonez, după care a dispărut de pe radar.

Tusk a fost întrebat ieri despre incident, dar a declarat că este dificil să se identifice obiectele în timp real.

El a adăugat că aliații Poloniei au recomandat o anumită reținere în această privință și a declarat că apreciază armata țării sale pentru „poziția lor rezonabilă, echilibrată”.

UPDATE ORA 10:00 – Un civil a fost ucis în Belgorod în urma unui bombardament ucrainean, afirmă un oficial

Bombardamentele ucrainene din regiunea Belgorod din Rusia au ucis o persoană și au rănit altele, potrivit oficialilor.

Postând pe canalul său Telegram, guvernatorul Vyacheslav Gladkov a raportat că atacurile au avut loc în orașul Shebekino. Acolo, a spus el, un bărbat a murit și alte două persoane au trebuit să fie duse la spital cu răni provocate de șrapnel. De asemenea, el a raportat că două clădiri au fost avariate și că o mașină a luat foc.

Regiunea Belgorod se învecinează cu Ucraina și cu regiunea Kursk din Rusia, pe care Ucraina a invadat-o la 6 august. În această săptămână, Rusia a raportat că Ucraina a încercat să pătrundă în Belgorod, iar Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că situația „rămâne dificilă, dar sub control”.

UPDATE ORA 09:00 – Atacurile Rusiei asupra Ucrainei din această săptămână au costat aproape 1,3 miliarde de dolari

Atacurile aeriene uriașe ale Rusiei asupra Ucrainei din această săptămână au costat Moscova aproape 1,3 miliarde de dolari, a declarat reprezentantul Regatului Unit la ONU, James Kariuki.

Moscova a lansat luni unul dintre cele mai mari atacuri aeriene ale războiului de până acum, cu drone și rachete lansate în mai mult de jumătate din regiunile ucrainene. Cel puțin șapte persoane au fost ucise, iar instalațiile energetice au fost avariate, a declarat Kievul.

Vorbind la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, dl Kariuki a declarat că atacurile reprezintă „dovezi continue” că Rusia vizează în mod intenționat infrastructura energetică civilă.

El a mai spus că atacurile „lașe” au costat Kremlinul aproape 1,3 miliarde de dolari. Cifrele provin dintr-un raport al Forbes Ukraine și Ekonmichna Pravda. „Consecințele calculelor greșite ale lui Putin pentru poporul rus sunt din ce în ce mai evidente”, a adăugat Kariuki.

UPDATE ORA 08:00 – Kievul, lovit de al treilea atac în patru zile

Autoritățile de la Kiev afirmă că resturile de la dronele rusești interceptate au rănit trei persoane și au provocat pagube clădirilor peste noapte.

Acesta a fost cel de-al treilea atac asupra capitalei ucrainene în patru zile. Apărarea aeriană a Kievului a doborât mai mult de 10 drone rusești, potrivit șefului militar al orașului, Serhiy Popko.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a raportat că apartamentele din Holosiivskyi au fost avariate de căderea de resturi. O persoană a fost rănită atunci când o dronă doborâtă a căzut pe un drum și a distrus o mașină, a adăugat el.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat că cea mai mare problemă cu care se confruntă Kievul este faptul că aliații săi se tem să aprobe noi politici de sprijinire a Ucrainei de teama escaladării, transmite Reuters.

„Încă de la începutul invaziei pe scară largă, cea mai mare problemă cu care se confruntă Ucraina este dominația conceptului de escaladare în procesele decizionale în rândul partenerilor noștri”, a declarat Kuleba, care se află astăzi în Polonia.

Kuleba a făcut acest comentariu în timpul unei conversații cu ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, care a fost transmisă în direct din Polonia. „Războiul este întotdeauna despre o mulțime de hardware: bani, arme, resurse, dar problemele reale sunt întotdeauna aici, în capete”, a spus el.

„Majoritatea partenerilor noștri se tem să discute despre viitorul Rusiei… Acest lucru este foarte supărător, deoarece dacă nu vorbim despre viitorul sursei de amenințare, atunci nu putem construi o strategie”, a spus el.

Ucraina s-a bazat foarte mult pe Occident pentru a-i furniza arme și hardware și asistență financiară pentru a rezista în fața Rusiei și a riposta împotriva trupelor Moscovei. Kievul a lansat o ofensivă transfrontalieră majoră în regiunea Kursk din Rusia pe 6 august, în ceea ce președintele rus Vladimir Putin a numit o „provocare masivă”.

Citește și