• Primarul Harkovului, Ihor Terekhov, a dezvăluit informații despre raidul lansat de Moscova pe 31 august.
  • Racheta hibridă „Grim-E1”, bazată pe modelul sovietic Kh-38, are o autonomie maximă de 120 km.
  • „Grim-E1” este de aproape două ori mai eficientă decât bomba aeriană cu cădere liberă OFAB-250-270, potrivit Rbc-Ucraina.

UPDATE ORA 20:00 – Cel puţin 51 de morţi confirmaţi în Poltava

Cel puţin 51 de persoane sunt acum confirmate ca fiind decedate în atacul rusesc asupra Poltava de astăzi.

Biroul procurorului general al Ucrainei a furnizat această actualizare.

Salvatorii şi o echipă de investigaţie lucrează încă la locul atacului, iar numărul victimelor este încă în curs de clarificare, au transmis autorităţile într-o postare pe Telegram.

Recomandări

ȘTII DE VREME?
WILLIAM E VIRAL PE TIKTOK
IA BLUESKY UTILIZATORII X?
NO MORE „STAR WARS”
CINE E ÎN ADMINISTRAȚIE?
DREPTURI NERESPECTATE

Şeful regiunii Poltava, Philip Pronin, a declarat anterior că sunt cel puţin 219 persoane rănite.

UPDATE ORA 19:00 – Numărul persoanelor ucise în Poltava creşte

Numărul persoanelor ucise în atacul cu rachete balistice ruseşti asupra oraşului Poltava din centrul Ucrainei a crescut la 49, potrivit unui oficial.

Şeful regional Philip Pronin a declarat pe Telegram că sunt cel puţin 49 de decese, în timp ce 219 persoane au fost rănite.

„Echipele de căutare lucrează în continuare”, a scris el.

„Durere şi tristeţe de nedescris. Memoria eternă a celor morţi”.

Două rachete balistice au lovit o unitate de învăţământ şi o unitate spitalicească, fiind unul dintre cele mai sângeroase atacuri de la începutul conflictului.

UPDATE ORA 18:00 – Şeful AIEA,  Rafael Grossi, s-a întâlnit cu Zelenski şi se îndreaptă spre centrala nucleară Zaporojie

Şeful Agenţiei Nucleare a ONU, Rafael Grossi, s-a întâlnit marţi la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, înaintea unei vizite planificate la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia.

Grossi a declarat presei că situaţia de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, este „foarte fragilă”.

UPDATE ORA 17:00 – Autorităţile locale au declarat trei zile de doliu

Numărul morţilor din Poltava a crescut la 47, iar 206 persoane au fost rănite, declară prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska.

Ea descrie atacul drept o „tragedie” şi spune că Rusia „ne ia mereu cel mai valoros lucru – viaţa”, conform BBC.

 Liderul regional din Poltava, Philip Pronin, a anunţat trei zile de doliu.

UPDATE ORA 16:00 – Atac cu rachete balistice în oraşul Poltava. Cel puţin 41 de morţi şi 180 de răniţi

Cel puţin 41 de persoane au fost ucise şi alte 180 rănite într-un atac cu rachete ruseşti asupra oraşului ucrainean Poltava marţi, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, scrie BBC.

Zelenski a declarat într-un videoclip că forţele ruse au lovit oraşul cu două rachete balistice, avariind o clădire a Institutului de Comunicaţii.

UPDATE ORA 15:00 – Dmitri Medvedev: Doar „nebunii” l-ar aresta pe Putin în baza mandatului CPI

Dmitri Medvedev, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a denunţat marţi, într-o declaraţie online, mandatul CPI împotriva lui Putin drept „ilegal”, iar pe cei care ar încerca să îl pună în aplicare drept „nebuni”, scrie The Guardian.

Peste 50 de ruşi din afara ţării au semnat o scrisoare deschisă prin care îndeamnă guvernul Mongoliei să îl „reţină imediat pe Vladimir Putin la sosirea sa”.

Luni, UE şi-a exprimat îngrijorarea că mandatul CPI ar putea să nu fie executat şi a declarat că şi-a împărtăşit îngrijorarea cu autorităţile mongole.

UPDATE ORA 14:40 – Loviturile rusești au ucis 41 de persoane într-un oraș din estul Ucrainei, afirmă Zelenski

Președintele Ucrainei, Zelenski, a declarat că o lovitură rusă a ucis peste 40 de persoane și a rănit alte 180, în orașul ucrainean Poltava.

UPDATE ORA 14:00 – Organismul anticorupție din Ucraina concediază un înalt funcționar „pentru presiuni asupra unui informator”

Organismul anticorupție din Ucraina a demis un înalt funcționar în urma acuzațiilor că a încercat să discrediteze un coleg care ar fi exercitat presiuni asupra unui informator care a raportat potențiale scurgeri de informații.

Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU) a declarat că comisia sa disciplinară a constatat că adjunctul a comis acțiuni „menite să discrediteze personal și profesional un angajat al biroului care a prezentat o notă privind posibile fapte de scurgere de informații”.

Anastasia Radina, șefa comisiei parlamentare anticorupție, a declarat pe Facebook că funcționarul a fost demis pentru că a exercitat presiuni asupra unui avertizor care a raportat o posibilă scurgere de informații.

UPDATE ORA 13:00 – Biden aproape de un acord privind acordarea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Ucrainei

Administrația lui Joe Biden este aproape de un acord pentru a oferi Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune care ar putea ajunge până în Rusia, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

Includerea rachetelor Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) într-un pachet de arme este de așteptat să fie anunțată în această toamnă, au declarat trei surse pentru agenția de știri, deși o decizie finală nu a fost luată și Kievul va trebui să aștepte câteva luni, în timp ce SUA rezolvă problemele tehnice înainte de orice expediere.

Trimiterea rachetelor JASSM – care sunt invizibile și pot lovi mai departe decât majoritatea celorlalte rachete din inventarul actual al Ucrainei – ar putea modifica semnificativ peisajul strategic al conflictului, împingând zonele de staționare și depozitele de aprovizionare rusești cu sute de kilometri înapoi.

Până în prezent, astfel de rachete au fost integrate doar în avioane de concepție americană. Ucraina va opera în cele din urmă câteva zeci de avioane F-16, fiecare dintre acestea putând transporta două rachete de croazieră.

UPDATE ORA 12:00 – Polonia are datoria de a doborî rachetele rusești deasupra Ucrainei, afirmă ministrul

Polonia și alte națiuni care se învecinează cu Ucraina au datoria de a doborî rachetele rusești care se apropie – în ciuda riscului ca interceptările deasupra teritoriului ucrainean să antreneze NATO în război, a declarat ministrul de externe al țării.

Varșovia a activat aeronave luni dimineață pentru a proteja spațiul aerian polonez, în timp ce Rusia a lansat un nou baraj de rachete și drone, Ucraina confruntându-se în ultimele două săptămâni cu unele dintre cele mai intense lovituri de la începutul invaziei lui Vladimir Putin.

Radosław Sikorski a declarat că Polonia are obligația de a asigura siguranța cetățenilor săi, indiferent de temerile pe care alte națiuni NATO le-ar putea avea cu privire la faptul că doborârea rachetelor deasupra Ucrainei ar împinge alianța într-un conflict direct cu Rusia.

„Apartenența la NATO nu prevalează asupra responsabilității fiecărei țări de a-și proteja propriul spațiu aerian – este propria noastră datorie constituțională”, a declarat Sikorski pentru Financial Times.

UPDATE ORA 11:00 – Atacurile rusești de peste noapte „au vizat căile ferate ucrainene”

Atacurile Rusiei din cursul nopții au vizat infrastructura feroviară ucraineană din regiunea Sumy (nord-est) și regiunea centrală Dnipropetrovsk, a avertizat operatorul feroviar de stat din Ucraina.

Forțele ruse au lansat, de asemenea, rachete asupra orașului central Dnipro ieri seară, omorând o persoană și rănind trei, în timp ce au avariat casele dintr-un district, potrivit lui Serhiy Lysak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk.

UPDATE ORA 10:00 – Polonia are datoria de a doborî rachetele rusești deasupra Ucrainei, afirmă un ministru

Ucraina a făcut presiuni pentru ca aliații să fie mai implicați în apărarea sa, inclusiv prin acordarea permisiunii Kievului de a utiliza rachete furnizate de Occident pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei.

UPDATE ORA 09:00 – Rachetele balistice ale Iranului vor ajunge la Putin „iminent”, afirmă un think-tank

Iranul va începe probabil să trimită rachete balistice Rusiei „iminent”, adăugându-se exporturilor sale existente de drone de tip Shahed, a declarat un think-tank cu sediul la Washington. Teheranul ar putea începe să expedieze rachetele „în câteva zile”, potrivit unui oficial european nespecificat, a relatat Bloomberg.

„Achiziționarea de către Rusia a rachetelor balistice Ababil sau Fateh-360 ar permite probabil forțelor ruse să lovească ținte ucrainene aflate în apropiere, păstrând în același timp stocurile de rachete de producție internă ale Rusiei, cum ar fi Iskanders, pentru ținte ucrainene aflate în adâncime, după cum a evaluat anterior CTP-ISW”, a declarat think-tank-ul ISW în ultima sa evaluare.

Think-tank-ul a citat surse europene de informații de luna trecută care au declarat că Iranul și Rusia au semnat un contract în decembrie 2023 pentru ca Iranul să livreze Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Ababil și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Fateh-360 (SRBM).

Sursele de informații au adăugat că zeci de militari ruși se află în prezent în Iran pentru a se antrena în operarea rachetelor Fateh-360, a precizat ISW.

UPDATE ORA 08:00 – Ulaanbaatar izbucnește în proteste împotriva „criminalului de război” Putin

Cu câteva ore înainte ca Vladimir Putin să aterizeze ieri în Mongolia pentru discuții care se vor axa probabil pe un nou gazoduct care să lege Rusia de China, oamenii din capitala Ulaanbaatar se pregătiseră deja să manifesteze împotriva „criminalului de război” președinte rus.

Un mandat de arestare emis anul trecut de Curtea Penală Internațională împotriva lui Putin obligă cele 124 de state membre ale Curții, inclusiv Mongolia, să îl aresteze pe președintele rus și să îl transfere la Haga pentru a fi judecat dacă acesta pune piciorul pe teritoriul lor.

UPDATE ORA 07:00 – Ucraina critică Mongolia pentru că nu l-a arestat pe Putin

Oficialii ucraineni au criticat Mongolia pentru că nu l-a arestat pe Vladimir Putin în timpul vizitei sale în această țară.

Eșecul Mongoliei de a-l aresta pe Putin a fost „o lovitură grea pentru Curtea Penală Internațională și sistemul de drept penal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Heorhiy Tykhyi.

Liderul rus este căutat în baza unui mandat internațional pentru crime de război în Ucraina, ceea ce înseamnă că Mongolia – stat membru al CPI din 2002 – are obligația prin tratat de a-l aresta.

Un mandat de arestare emis anul trecut de Curtea Penală Internațională împotriva lui Putin obligă cele 124 de state membre ale Curții, inclusiv Mongolia, să îl aresteze pe președintele rus și să îl transfere la Haga pentru a fi judecat dacă pune piciorul pe teritoriul lor.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Dezvăluirea a fost făcută de primarul Harkovului, Ihor Terekhov, care s-a referit la raidul lansat de Moscova pe 31 august.

Racheta hibridă „Grim-E1” a fost creată pe baza rachetei sovietice Kh-38. Autonomia sa maximă poate ajunge la 120 km.

Racheta hibridă este de aproape două ori mai eficientă decât bomba aeriană cu cădere liberă OFAB-250-270, informează Rbc-Ucraina.

Citește și