LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 935. Iranul respinge „presiunile” Occidentului după impunerea sancțiunilor din cauza temerilor privind rachetele rusești

UPDATE ORA 22:00 – SUA și China au discutat despre războiul Rusia-China

Liderii militari din Statele Unite și China s-au întâlnit la Beijing pentru discuții de rutină care au fost reluate abia în ianuarie, după ce au fost suspendate timp de doi ani, în contextul în care legăturile dintre cele două țări s-au înrăutățit.

Întâlnirea s-au încheiat duminică, iar oficialii au discutat probleme în curs, cum ar fi războiul Rusia-Ucraina, Taiwan și ciocnirile din Marea Chinei de Sud.

UPDATE ORA 21:00 – Operațiune de salvare în Harkov

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că în Harkov se desfășoară o amplă operațiune de salvare, după ce atacul cu bombă aerian al Rusiei a distrus o clădire rezidențială și a rănit cel puțin 28 de persoane.

UPDATE ORA 20:00 – O bombă ucide 28 de persoane în Harkov

Cel puțin 28 de persoane, dintre care trei copii, au fost rănite după ce o bombă ghidată rusă a lovit o clădire înaltă din Harkov, în nord-estul Ucrainei, au declarat oficialii locali.

„Lovitura a provocat un incendiu într-o clădire rezidențială înaltă”, a declarat guvernatorul Harkovului, Oleh Syniehubov, pe Telegram.

UPDATE ORA 18:00 – Rusia critică sancțiunile SUA

Ministerul rus de Externe a criticat aspru sancțiunile Statelor Unite impuse televiziunii de stat rusești RT, a spus purtătoarea de cuvânt, Maria Zakharova, amenințând cu contramăsuri într-o declarație emisă duminică.

Zakharova a acuzat SUA de „cenzură totalitară” și atacarea libertății presei, „nu doar pe teritoriul lor, ci și dincolo de granițele sale”.

UPDATE ORA 16:00 – Președintele Iranului merge în Rusia pentru BRICS

Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, va participa la summitul BRICS al economiilor emergente din Rusia, a confirmat duminică ambasadorul Teheranului la Moscova, în contextul tensiunilor crescânde cu Occidentul privind cooperarea militară dintre cele două țări.

Pezeshkian se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin la Summit, care este programat pentru 22-24 octombrie în orașul rus Kazan.

UPDATE ORA 14:00 – Actorul de la Hollywood Michael Douglas îl laudă pe Președintele Zelenski în timpul întâlnirii cu Ucraina

Michael Douglas l-a salutat pe Volodymyr Zelenski o „inspirație” în timp ce actorul de la Hollywood s-a așezat cu președintele ucrainean pentru a discuta despre războiul împotriva Rusiei. Actorul în vârstă de 79 de ani și fiul său Dylan s-au întâlnit cu președintele ucrainean.

Președintele Zelenski a distribuit imagini video ale întâlnirii lor și i-a mulțumit actorului pentru sprijinul său. Zelenski a spus: „Apreciem foarte mult că Michael și fiul său sunt cu adevărat interesați de aceste probleme și că familia lor este alături de țara și poporul nostru”.

UPDATE ORA 13:00 – Ofensiva de la Kursk de la Kiev crește stimulentele Rusiei de a face schimb de prizonieri, spune grupul de reflecție

A existat un stimulent sporit pentru Rusia de a face schimb de prizonieri de război cu Ucraina de la ofensiva Kievului de la Kursk, a spus un think tank. Au existat trei schimburi de PoW între cele două țări de la incursiunea ucraineană în Oblastul Kursk.

Institutul pentru Studierea Războiului a declarat: „Oficialii ucraineni au subliniat în mod repetat că incursiunea Kursk a sporit puterea de negociere a Ucrainei în schimburile de prizonieri cu Rusia, ca urmare a respingerii consistente de către Kremlin a încercării Ucrainei de a negocia schimburi.

„Frecvența schimburilor de prizonieri între Ucraina și Rusia a crescut semnificativ de la incursiunea ucraineană în regiunea Kursk din 6 august, ambele părți schimbând un total de 267 de prizonieri fiecare în trei schimburi separate.”

UPDATE ORA 12:00 – Starmer, Biden și Zelenski se vor întâlni la Adunarea Generală a ONU la sfârșitul acestei luni

Secretarul de Externe David Lammy a declarat că vor avea loc discuții suplimentare cu Sir Keir Starmer, Joe Biden și președintele ucrainean la Adunarea Generală a ONU (UNGA) de la New York, la sfârșitul acestei luni.

Întrebat dacă obiecțiile la luarea unei decizii sunt operaționale sau politice, domnul Lammy a spus programului Sky News Sunday Morning With Trevor Phillips: „Nu voi discuta detaliile operaționale ale acelui kit. Și motivul pentru care nu voi face asta este pentru că nu îl voi ajuta (Vladimir) pe Putin în timp ce ne îndreptăm spre iarnă. Aceasta este o cerere de lungă durată a lui Zelenski”.

UPDATE ORA 11:00 – Regatul Unit nu va fi „hărțuit” de Putin, spune ministrul de externe

Secretarul de Externe David Lammy a declarat că Regatul Unit nu va fi „hărțuit” de amenințările lui Vladimir Putin de război cu NATO, în timp ce discuțiile internaționale continuă cu privire la posibilitatea Ucrainei de a folosi rachete occidentale pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Discuțiile dintre Sir Keir Starmer și președintele american Joe Biden de la Washington nu au condus la un acord privind dacă Regatul Unit și SUA vor acorda permisiunea Kievului, dar vor avea loc noi discuții la ONU la sfârșitul acestei luni.

Putin a avertizat că permiterea unor lovituri la distanță lungă „ar însemna că țările NATO, Statele Unite și țările europene sunt în război cu Rusia”.

UPDATE ORA 10:00 – Apărarea Ucrainei a doborât 10 drone și o rachetă lansată de Rusia, spun forțele aeriene ucrainene

Unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 10 din cele 14 drone pe care Rusia le-a lansat peste noapte vizând teritoriul său, a anunțat forțele aeriene ucrainene. De asemenea, a mai spus în aplicația de mesagerie Telegram că Rusia a lansat două rachete balistice Iskander M și o rachetă aeriană ghidată Kh-59, vizând regiunea de sud a Odesei. Racheta aeriană ghidată a fost distrusă, au spus forțele aeriene.

Nu a spus ce s-a întâmplat cu rachetele Iskander sau dacă au existat pagube în urma atacului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în cursul săptămânii trecute Rusia a folosit aproximativ 30 de rachete de diferite tipuri, peste 800 de bombe aeriene ghidate și aproape 300 de drone de atac împotriva Ucrainei.

UPDATE ORA 08:00 – Mai degrabă decât aprobarea SUA, Marea Britanie caută tehnologie GPS deținută de americani

Guvernul britanic a declarat că are nevoie de aprobarea SUA și a Franței înainte de a permite forțelor ucrainene să utilizeze pe deplin racheta Storm Shadows.

Totuși, acest lucru nu este absolut corect, a raportat The Times, citând surse care au declarat că racheta riscă să fie interceptată de apărarea aeriană rusă sau deviată de la curs fără tehnologia GPS americană.

Oficiali din domeniul apărării au declarat că rachetele nu zboară direct către țintă, ci sunt efectiv „trecute prin ochiul acului”, folosind GPS și date de cartografiere a terenului.

UPDATE ORA 07:00 – Un oficial rus spune că Occidentul a luat o decizie cu privire la atacurile cu rază lungă de acțiune

Moscova știe că Occidentul a luat o decizie cu privire la posibilitatea de a permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune și a informat Kievul, a raportat agenția de știri TASS citându-l pe ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov.

Ryabkov nu a clarificat care este presupusa decizie, dar a declarat că, întrucât avertismentele verbale ale Moscovei adresate Occidentului împotriva unei noi escaladări nu au funcționat, Rusia ar trebui să treacă la trimiterea de semnale în moduri diferite.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministrul iranian de Externe a declarat că țara sa nu va răspunde „amenințărilor” sau „presiunilor” din partea Occidentului, după un efort condus de SUA de a pedepsi țara pentru susținerea aparentă a lui Vladimir Putin.

Statele Unite, Germania, Marea Britanie și Franța au impus marți noi sancțiuni Iranului, inclusiv măsuri împotriva companiei sale aeriene naționale Iran Air.

Această măsură a fost luată după ce SUA au declarat că au dovezi că Iranul a furnizat rachete balistice Moscovei pentru războiul Rusiei din Ucraina.

Dar, potrivit agenției oficiale de presă iraniene IRNA, Ministrul de Externe Abbas Araqchi a declarat sâmbătă: „Iranul își continuă propria cale cu putere, deși am fost întotdeauna deschiși la discuții pentru a rezolva disputele… dar dialogul ar trebui să se bazeze pe respect reciproc, nu pe amenințări și presiuni”.

Exit mobile version