LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 954. Legiunea ucraineană lansează primul centru de recrutare a voluntarilor din Polonia

UPDATE ORA 20:00 – UE pregăteşte sancţionarea Iranului pentru livrările de rachete către Rusia

UE pregăteşte un pachet de sancţiuni împotriva Iranului pentru furnizarea de rachete balistice Rusiei în contextul invaziei Ucrainei, a relatat Bloomberg, citând surse confidenţiale.

Statele Unite au confirmat în septembrie că Teheranul a furnizat Rusiei rachete balistice Fath-360 cu rază scurtă de acţiune, ca un alt pas în cooperarea militară în creştere cu Moscova.

UPDATE ORA 19:00 – Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din Pokrovsk până la sfârşitul anului 2024, sugerează serviciile de informaţii estoniene

Trupele ucrainene ar putea fi forţate să se retragă din oraşul Pokrovsk din regiunea Doneţk, a declarat Janek Kesselmann, comandantul adjunct al Centrului Estonian de Informaţii Militare.

Frontul de est de lângă Pokrovsk a fost scena unor lupte feroce timp de mai multe luni şi un punct central al ofensivei Rusiei în regiunea Doneţk. Oraşul este un important centru logistic pentru forţele ucrainene.

La 4 octombrie, forţele ruse se aflau la mai puţin de 7 km de periferia oraşului, potrivit autorităţilor locale.

„În direcţia oraşului Pokrovsk, care se află în centrul atacurilor, Rusia a avansat undeva între 1 şi 2 kilometri în ultima săptămână, iar distanţa până la periferia oraşului Pokrovsk, din câte ştim noi, este de aproximativ 5 până la 7 kilometri”, a declarat Kesselmann.

Dacă această intensitate continuă, este probabil ca, până la sfârşitul anului 2024, forţele ucrainene să fie nevoite să se retragă din Pokrovsk, a adăugat Kesselmann.

UPDATE ORA 18:00 – Doborârea ţintelor ruseşti deasupra Ucrainei de către ţările NATO va „implica” SUA în război, afirmă Pentagonul

„Preşedintele american Joe Biden şi-a luat angajamentul că Statele Unite nu vor pune piciorul pe sol în teritoriul Ucrainei, dar vom sprijini Ucraina în eforturile sale de a-şi recăpăta teritoriul suveran”, a declarat secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh.

UPDATE ORA 17:00 – Forţele ruseşti se află la mai puţin de 7 km distanţă de Pokrovsk, potrivit autorităţilor

Forţele ruseşti se află la mai puţin de 7 km de periferia oraşului Pokrovsk din regiunea Doneţk începând cu 4 octombrie, a declarat Serhii Dobriak, şeful administraţiei militare din Pokrovsk.

UPDATE ORA 16:00 – Forţele ucrainene se retrag din Vuhledar în regiunea Doneţk

„Comandamentul superior a autorizat o manevră de retragere a unităţilor din Vuhledar pentru a salva personal şi echipamente militare şi pentru a ocupa o poziţie pentru operaţiuni ulterioare”, a declarat grupul de forţe ucrainene Khortytsia pe 2 octombrie.

UPDATE ORA 15:00 – 2 funcționari regionali ucraineni acuzați de corupție, aproape 6 milioane de dolari găsiți

Potrivit Biroului de Stat de Investigații (SBI), doi funcționari ucraineni din regiunea de vest Khmelnytskyi, acuzați de corupție, dețineau la domiciliu aproape 6 milioane de dolari în numerar.

Domiciliile și locurile de muncă ale șefei Centrului regional de expertiză medicală și socială din Khmelnytskyi și ale fiului acesteia, un înalt funcționar în cadrul departamentului principal al Fondului de pensii al Ucrainei din regiune, au fost percheziționate într-un alt caz în care banii au fost descoperiți.

Cazul se referea la falsificarea de documente oficiale pentru înregistrarea ilegală a unui handicap pentru bărbații care încercau să se sustragă de la serviciul militar.

La început, forțele de ordine au găsit 100.000 de dolari și documente medicale falsificate cu numele unor bărbați cu diagnostice inexistente, potrivit SBI.

Ofițerii de aplicare a legii au găsit bani în apartament în aproape fiecare colț – în dulapuri, sertare, nișe”, se arată în declarație.

UPDATE ORA 14:00 – Lukașenka: Sarcina mea principală este să împiedic atragerea Belarusului în război

Lukașenka a declarat că Belarus nu a inițiat niciodată o confruntare și va face totul pentru a coexista pașnic cu Ucraina – BelTA

UPDATE ORA 13:00 – 2 persoane rănite în urma bombardamentelor rusești din Bilozerka

Aviația rusă a efectuat lovituri aeriene la Katerynivka, Volfyne, Komarivka, Bilopillya, Richky, Khotin, Yastrubyne, Iskryskivschyna, Budivelne, Tokari, Yunakivka, Bilovody din regiunea Sumy și Zorya din regiunea Cernihiv, – informează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

UPDATE ORA 12:00 – Franța va trimite încă 12 obuziere Caesar în Ucraina, afirmă un ministru

Compania de apărare franco-germană KNDS a semnat un acord pe 3 octombrie pentru furnizarea a 12 obuziere Caesar finanțate de Ucraina, a declarat ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu.

Vestea a venit la câteva zile după ce KNDS a anunțat că a deschis un birou la Kiev pentru a sprijini Ucraina să efectueze întreținerea și repararea internă a sistemelor terestre și să producă muniție de artilerie.

Creșterea capacității de producție a industriei noastre de apărare ajută la sprijinirea Ucrainei”, a spus Lecornu.

Franța a furnizat Ucrainei zeci de obuziere Caesar, un sistem de artilerie autopropulsat capabil să lovească ținte aflate la o distanță de până la 55 de kilometri.

UPDATE ORA 11:00 – Cel puțin 177 de prizonieri de război ucraineni au murit în captivitate în Rusia, afirmă Kievul

Cel puțin 177 de prizonieri ucraineni au murit în captivitatea rusă de la începutul invaziei la scară largă a Moscovei, a declarat Victoria Tsymbaliuk, reprezentant al Centrului ucrainean de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

Potrivit lui Tsymbaliuk, din cauza lipsei supravegherii internaționale, numărul real al deceselor din închisorile rusești ar putea fi mult mai mare. Majoritatea soldaților ucraineni care au fost eliberați nu au fost niciodată vizitați de reprezentanții Crucii Roșii în timp ce se aflau în captivitate în Rusia, a declarat în iulie Ombudsmanul Dmytro Lubinets.

Rusia refuză să confirme captivitatea sau locul în care se află mii de prizonieri de război ucraineni, a adăugat reprezentantul.

Desigur, nu toate cadavrele sunt returnate și multe dintre ele nici măcar nu sunt confirmate de Rusia ca fiind în captivitate”, a declarat Tsymbaliuk.

UPDATE ORA 10:00 – Apărarea aeriană ucraineană a doborât peste noapte 9 din cele 19 drone Shahed

O persoană a fost ucisă în urma bombardamentelor rusești din Bilozerka.

UPDATE ORA 9:00 – Rusia a pierdut 657.940 de soldați în Ucraina de la 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 657.940 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei la 4 octombrie.

Acest număr include 1.230 de pierderi suferite de forțele ruse chiar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8.908 tancuri, 17.627 vehicule blindate de luptă, 25.820 vehicule și rezervoare de combustibil, 18.965 sisteme de artilerie, 1.212 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 965 sisteme de apărare aeriană, 368 avioane, 328 elicoptere, 16.494 drone, 28 de nave și bărci și un submarin.

UPDATE ORA 8:00 – Moldova descoperă un complot rusesc de 15 milioane de dolari pentru a influența alegerile

Autoritățile moldovene au dezvăluit o schemă condusă de un oligarh pro-rus menită să influențeze alegerile viitoare prin plata cetățenilor obișnuiți pentru a vota împotriva apropierii de Occident.

Peste 15 milioane de dolari din fonduri rusești au fost direcționate către peste 130.000 de moldoveni, alegătorii fiind instruiți cum să voteze și să răspândească dezinformări despre UE prin Telegram.

Ilan Șor, un magnat moldo-israelian, este acuzat de spălarea banilor și orchestrarea rețelei, în ciuda faptului că partidul său politic este interzis.

UPDATE ORA 7:00 – Depozitul de petrol a luat foc în districtul Anninsky din regiunea Voronej

Depozitul de petrol a luat foc în districtul Anninsky din regiunea Voronej ca urmare a căderii resturilor de drone – guvernator.

Explozii au fost raportate în Odesa.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Legiunea ucraineană a început să recruteze noi voluntari în orașul polonez Lublin, lansând oficial primul său centru de înrolare din străinătate, a anunțat Ministerul Apărării din Ucraina la 3 octombrie.

Primul centru de recrutare din Lublin a fost lansat la consulatul ucrainean. Peste o duzină de ofițeri ai forțelor armate ucrainene vor oferi consultații și asistență în timpul înregistrării.

Centrul este echipat pentru a efectua examinări medicale și pentru a elibera certificate de eligibilitate pentru serviciu, a declarat ministrul adjunct al apărării, Ivan Havryliuk.

După semnarea unui contract, voluntarii vor fi instruiți pe un teren de antrenament amenajat de echipa poloneză. Cursul de pregătire introductivă durează 35 de zile.

Ulterior, soldații pot fi trimiși la una dintre bazele europene ale NATO pentru mai multe luni, pentru a-și îmbunătăți abilitățile”, a declarat Havryliuk, adăugând că Ucraina a furnizat uniforme și sprijin logistic, în timp ce partenerii polonezi au donat arme și echipamente.

Recrutarea are loc prin aplicații pe site-ul oficial al Legiunii ucrainene sau prin intermediul consulatelor și ambasadelor.

Exit mobile version