LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 964. Zelenski avertizează cu privire la „alianţa tot mai strânsă” dintre Rusia şi Coreea de Nord

UPDATE ORA 19:00 – Rusia condamnă un cetățean francez la 3 ani de închisoare pentru presupusa încălcare a regimului agenților străini

La 14 octombrie, un tribunal din Moscova l-a condamnat pe cetățeanul francez Laurent Vinatier la trei ani și trei luni de închisoare pentru că ar fi încălcat legislația rusă privind „agenții străini”.

Vinatier, care deține un doctorat și lucrează pentru Centrul Elvețian pentru Dialog Umanitar (HD), a fost arestat în iunie, în timp ce vizita Rusia, pentru că nu s-ar fi înregistrat ca agent străin.

Anchetatorii ruși au susținut că, pe lângă încălcarea înregistrării agenților străini, Vinatier a pledat vinovat pentru obținerea ilegală de informații despre armată.

UPDATE ORA 18:00 – Forțele ruse încearcă să străpungă apărarea ucraineană în regiunea Kursk

Președintele Zelenski, la reuniunea comandamentului militar suprem, comandantul-șef Syrsky a raportat cu privire la situația actuală: Forțele ruse încearcă să străpungă apărarea ucraineană în regiunea Kursk, lupte violente în direcțiile Kurakhove și Pokrovsk.

O persoană rănită în urma unui atac cu dronă rusească în Stanislav din regiunea Kherson.

UPDATE ORA 17:00 – Atacul dronelor rusești asupra regiunii Kherson a ucis 2 persoane

Un atac rusesc asupra regiunii Kherson folosind o dronă cu vedere la persoana întâi (FPV) la 14 octombrie a ucis două femei în mașina lor, a declarat Ministerul de Interne al Ucrainei.

Ucraina a eliberat orașul Kherson din sudul țării de sub ocupația rusă în noiembrie 2022. De atunci, trupele ruse au atacat în mod regulat orașul și zonele din apropiere de-a lungul malului vestic al râului Dnipro.

UPDATE ORA 16:00 – Kievul îi reproșează lui Jared Leto comentariile controversate despre Rusia și război

Ministerul de Externe al Ucrainei l-a criticat pe Jared Leto, actor american și solist al trupei Thirty Seconds To Mars, pentru comentariile făcute la un concert la Belgrad, pe 11 octombrie.

Muzicianul a declarat ulterior că îi este dor de Rusia și că o va vizita după ce „toate aceste probleme se vor termina”, referindu-se la războiul total al Moscovei împotriva Ucrainei.

„Ne vom întoarce în Serbia, vom merge până la Sankt Petersburg, la Moscova. Vom coborî la Kiev. Vom petrece și vom sta cu toată lumea”, a spus cântăreața.

După ce imaginile cu remarcile lui Leto au devenit virale, acesta s-a confruntat cu reacții negative din partea ucrainenilor pe rețelele sociale.

Ministerul Afacerilor Externe a declarat că faptul că Leto „simte energia rusă” și că își dorește să cânte în Rusia „este o insultă la adresa celor care își sacrifică viețile pentru a apăra libertatea”.

„Nu poate exista nicio îngăduință pentru Rusia atunci când aceasta își continuă încercările de a rezolva „problema” existenței Ucrainei”, a adăugat ministerul.

UPDATE ORA 14:00 – Stoltenberg susţine dreptul Ucrainei de a lovi ţinte de pe teritoriul rus

Ucraina are dreptul să se apere împotriva agresiunii ruse, chiar şi prin atacarea unor ţinte de pe teritoriul rus, afirmă fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg într-un interviu pentru publicaţia germană Der Spiegel.

„Trebuie să ne amintim întotdeauna că acesta este un conflict violent, o încălcare flagrantă a tuturor convenţiilor internaţionale şi o încercare a Rusiei de a prelua controlul asupra Ucrainei. Ucraina are dreptul de a se apăra. Acest drept include atacurile asupra ţintelor militare din Rusia”, a declarat el în cadrul interviului.

UPDATE ORA 13:00 – Apar noi detalii despre Planul victoriei al lui Zelenski

Planul de victorie al Ucrainei include mai multe rachete Storm Shadow şi ATACMS, spune consilierul prezidenţial, citat de Kyiv Independent.

Planul de victorie al Ucrainei include o cerere pentru un număr mai mare de rachete ATACMS şi Storm Shadow, precum şi permisiunea de a lansa rachete împotriva obiectivelor militare din Rusia, a declarat consilierul prezidenţial Mykhailo Podolyak pentru Wall Street Journal (WSJ) în comentariile publicate la 14 octombrie.

UPDATE ORA 12:00 – Rusia susţine că a capturat un sat din regiunea Zaporojie, Kievul afirmă că „situaţia este dinamică”

Ministerul rus al Apărării a afirmat la 14 octombrie că forţele sale au capturat satul Levadne din regiunea Zaporojie, pe fondul ostilităţilor continue din sector, scrie Kyiv Independent.

Vladyslav Voloshyn, purtătorul de cuvânt al forţelor de apărare sudice, a dezminţit faptul că Rusia ar fi lansat o ofensivă majoră în sector, afirmând că Rusia desfăşoară doar atacuri terestre locale.

Declaraţia a venit după avertismentele Kievului cu privire la o potenţială ofensivă rusă în sudul regiunii Zaporojie, în timp ce trupele Moscovei continuă să avanseze în estul Ucrainei. Potrivit rapoartelor, trupele ruse au reluat atacurile în sectorul Zaporojie în ultimele zile.

UPDATE ORA 11:00 – Zelenski: Coreea de Nord trimite personal forţelor ruse

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Coreea de Nord furnizează Rusiei nu numai arme, ci şi personal pentru forţele sale militare. El a îndemnat partenerii Ucrainei să îşi sporească sprijinul.

În cadrul discursului de seară, Zelenski a avertizat că este vizibilă „o alianţă tot mai mare între Rusia şi regimuri precum Coreea de Nord. Nu mai este vorba doar despre transferul de arme. De fapt, este vorba despre transferul de oameni din Coreea de Nord către forţele militare de ocupaţie.”

UPDATE ORA 10:00 – Biden anunţă că SUA sunt disponibile pentru dialogul cu Rusia, China şi Coreea de Nord privind ameninţarea nucleară

Preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite sunt pregătite să discute cu Rusia, China şi Coreea de Nord pentru a aborda problemele de securitate nucleară, scrie Ukrainska Pravda.

Biden a remarcat că este necesar să se continue să se avanseze până în ziua în care lumea va putea fi complet şi permanent liberă de arme nucleare.

Prin urmare, a spus el, Statele Unite sunt gata să negocieze cu Rusia, China şi Coreea de Nord „fără precondiţii” pentru a diminua ameninţarea nucleară.

UPDATE ORA 09:00 – ISW: Comandanţii ruşi încurajează execuţia prizonierilor de război ucraineni

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) indică o creştere a execuţiilor prizonierilor de război ucraineni, care sunt tolerate şi încurajate de comandanţii ruşi.

Proiectul analitic ucrainean DeepState Map a raportat la 13 octombrie că forţele ruse au executat nouă prizonieri de război ucraineni în apropierea satului Zeleny Shlyakh, regiunea Kursk, la 10 octombrie. 

Dovezile de după execuţie sugerează că forţele ruse au dezarmat, aliniat, dezbrăcat şi împuşcat prizonierii de război ucraineni, indicând o execuţie premeditată. 

UPDATE ORA 08:00 – Un avion de transport Tu-134 a ars la o bază aeriană rusă

Un avion militar rus de transport, un Tu-134, a fost distrus de un incendiu la baza aeriană Orenburg-2, anunţă serviciul de informaţii pentru apărare al Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

Aceste aeronave din era sovietică sunt utilizate, printre altele, pentru transportul înalţilor funcţionari ai Ministerului rus al Apărării.

UPDATE ORA 07:00 – Lukaşenko susţine că realinierea nucleară a Rusiei a fost aşteptată de mult timp

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a declarat, într-un comentariu adresat unui reporter rus, că recentele modificări ale politicii Rusiei în materie de arme nucleare erau aşteptate de mult timp şi probabil că vor „răci ardoarea” naţiunilor occidentale, scrie Kyiv Independent.

Lukaşenko a precizat că „capetele înfierbântate” din Occident au observat deja semnalele nucleare ale Moscovei chiar înainte ca preşedintele Vladimir Putin să anunţe schimbările de politică luna trecută.

Știre inițială

Consolidarea alianţei Rusiei cu Coreea de Nord necesită un răspuns puternic din partea Ucrainei şi a partenerilor săi internaţionali, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său de seară.

Remarcile preşedintelui vin în urma rapoartelor conform cărora Coreea de Nord ar urma să trimită trupe în Ucraina pentru a ajuta Rusia pe front.

„Vedem o alianţă tot mai strânsă între Rusia şi regimuri precum Coreea de Nord”, a spus Zelenski în discursul său.

„Nu mai este vorba doar despre transferul de arme. De fapt, este vorba despre transferul de oameni din Coreea de Nord către forţele militare de ocupaţie”.

În lumina acestei escaladări, trupele ucrainene din prima linie au nevoie de „mai mult sprijin”, a spus Zelenski, subliniind că sprijinul pentru Kiev se extinde dincolo de livrările de arme.

„Este vorba despre creşterea presiunii asupra agresorului, care va fi mai puternic decât poate rezista. Şi este vorba despre prevenirea unui război mai mare”, a spus el.

Exit mobile version