LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 965. Rusia ar putea ataca NATO până în 2030, afirmă șeful serviciilor de informații germane

UPDATE ORA 15:00

Un val de amenințări cu bombă s-au dovedit false, majoritatea provenind de la adrese IP rusești, potrivit poliției.

Poliția a examinat peste 2.000 de mesaje cu amenințări cu bombă trimise în întreaga Ucraină, a declarat Poliția Națională, lansând o anchetă completă.

Sute de școli, întreprinderi, ambasade, clădiri administrative și instituții media ucrainene, inclusiv Kyiv Independent, au primit amenințări cu bombă prin e-mail, provocând evacuarea instituțiilor de stat.

UPDATE ORA 13:00

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană vor extinde misiunea de asistență militară EUMAM, care presupune antrenarea forțelor militare ucrainene. Anunțul a fost făcut de Josep Borrell, care a subliniat că Ucraina este sub o presiune imensă în acest moment și că statele europene trebuie să îi ofere mai multe capabilități și să consolideze misiunea de antrenament. Anunțul UE apare și în contextul în care Kievul a confirmat prezența militarilor nord-coreeni în Ucraina și planurile Rusiei de a-i implica în ofensiva din această iarnă, cerând o mai mare cooperare cu statele occidentale, scrie Kyiv Independent.

UPDATE ORA 12:00

Paraşutişti din Brigada 80 Aeropurtată au reuşit să se infiltreze în regiunea Kursk, cu două zile înainte de începutul operaţiunii, pentru a perturba sistemele de comunicaţii ruseşti şi a dezorienta unităţile ruseşti, spune comandantul brigăzii, Pavlo Rozlach „Vedmid”.

„Unitatea mea, una dintre campanii, a trecut graniţa cu două zile înainte de începutul operaţiunii. Ne-am ascuns în pădure şi am aşteptat începutul acţiunii”, a spus Pavlo Rozlach „Vedmid”, relatează Monitorul Apărării, care citează Pravda Ukrainska.

Rozlach a transmis că militarii săi din forţele speciale au reuşit să desfăşoare o operaţiune riscantă pentru că, dacă ruşii descopereau acea campanie la timp, elementul surprizei ar fi fost năruit.

UPDATE ORA 11:00

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni crearea unui nou sistem internațional de securitate pentru a preveni viitoare acte de agresiune armată, în cadrul unei conferințe online dedicate securizării păcii după invazia Rusiei, scrie Reuters.

Andriy Yermak a declarat că 66 de țări și organizații internaționale au participat la conferință, care s-a concentrat pe un punct din planul de pace al președintelui, vizând încheierea războiului de peste doi ani și jumătate cu Rusia. Discuțiile s-au axat pe posibile escaladări și acte de agresiune în viitor.

UPDATE ORA 10:00

Brazilia este obligată să îl aresteze pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta participă la summitul G20 de la Rio de Janeiro de luna viitoare, a declarat procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, pentru Reuters.

Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, fiind acuzat, printre altele, pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia. Brazilia este membră a CPI şi, în aceste condiţii, trebuie să îl aresteze pe Putin dacă intră în ţară.

UPDATE ORA 9:00

Forţele ruse au atacat cu rachete S-300 oraşul Nikolaiev, în primele ore ale zilei de 15 octombrie, în jurul orei 02:30, potrivit ukrinform.net, care citează Administraţia Regională de Stat a oraşului.

Au fost avariate o instalaţie de infrastructură, un complex de restaurante, pavilioane comerciale, clădiri rezidenţiale şi vehicule, iar 16 persoane au fost rănite.

UPDATE ORA 8:00

Rusia intenţionează să implice direct Coreea de Nord în războiul împotriva Ucrainei în această toamnă şi iarnă, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe 14 octombrie, citând date ale serviciilor de informaţii.

Anunţul vine la o zi după ce liderul de la Kiev a avertizat cu privire la o „alianţă tot mai puternică” între Moscova şi Phenian.

UPDATE ORA 7:00

Brazilia este obligată să îl aresteze pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta participă la summitul G20 de la Rio de Janeiro de luna viitoare, a declarat procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, pentru Reuters.

Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, fiind acuzat, printre altele, pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia. Brazilia este membră a CPI şi, în aceste condiţii, trebuie să îl aresteze pe Putin dacă intră în ţară.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rusia va putea „probabil” să atace NATO de la sfârșitul actualului deceniu, au avertizat serviciile secrete germane, conform Le Monde și Kyiv Independent.

Acestea au avertizat asupra „nivelului fără precedent” al actelor de interferență din partea Moscovei.

Potrivit lui Kahl, „în ceea ce privește personalul și materialele, forțele armate ruse vor fi probabil capabile să efectueze un atac împotriva NATO cel târziu până la sfârșitul deceniului”

Această afirmație se bazează pe observații privind eforturile Rusiei de a-și reconstitui și moderniza forțele armate, în ciuda pierderilor suferite în Ucraina.

Exit mobile version