• Zelenski presează NATO să invite Ucraina în Alianță.
  • Putin spune că trupele ruse sunt gata să lupte până la victorie.
  • Coreea de Nord trimite trupe în Ucraina pentru a lupta alături de Rusia.

UPDATE ORA 22:00

Armata Rusiei a distrus sâmbătă un pod în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, într-un efort de a preveni o potențială ofensivă ucraineană, potrivit rapoartelor mișcării ATESH, o grupare partizană ucraineană din regiune.

Podul raportat este în orașul Oleshky.

Gruparea Atesh, care spune că are scopul de a distruge „armata rusă din interior”, primește uneori informații de la indivizi care lucrează pentru armata Rusiei.

Recomandări

PSD IESE DIN COALIȚIE
PSD SE RETRAGE
CE SPUNE IOHANNIS?
PUTIN VORBEȘTE CU PRESA
ROMÂNII NU MERG ÎN VACANȚE
A.I. E „DEMENT"

Sâmbătă, gruparea a scris pe Telegram că „un agent al Brigăzii 61 Marină a Forțelor Armate Ruse raportează că acest lucru s-ar putea datora unei posibile ofensive a Forțelor de Apărare ucrainene în sectorul Herson”.

Forțele ruse ar fi aruncat în aer podul pentru că „anticipau o ofensivă UAF”. Totuși, agentul a menționat și că ar putea exista și alte motive pentru distrugerea podului.

UPDATE ORA 19:00

Rusia și Ucraina au făcut schimb de 190 de prizonieri de război, în cadrul unui acord intermediat de Emiratele Arabe Unite.

Schimbul de vineri seara a implicat eliberarea a 95 de prizonieri de fiecare parte.

Ministerul Apărării din Rusia a declarat că militarii ruși care s-au întors urmează controale medicale în Belarus, unul dintre cei mai apropiați aliați ai RusieI. Un videoclip al armatei ruse a arătat soldați zâmbitori urcând în autobuze, iar un videoclip postat pe contul de Telegram al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a arătat bărbați, unii înfășurați în steagul ucrainean, coborând dintr-un autobuz și îmbrățișându-i pe cei dragi.

„De fiecare dată când Ucraina își salvează oamenii din captivitatea rusă, ne apropiem de ziua în care libertatea va fi redată tuturor celor aflați în captivitate rusă”, a spus președintele ucrainean.

Ministerul Afacerilor Externe al EAU a descris schimbul ca fiind „o dovadă a relațiilor de cooperare și prietenie dintre EAU și ambele țări”. A fost a noua oară când a mediat un astfel de schimb între Moscova și Kiev.

Președintele ucrainean a spus că prizonierii eliberați au servit pe diverse fronturi, inclusiv cei care au apărat orașul portuar Mariupol timp de aproape trei luni în 2022.

Acolo, ei au apărat Mariupol și uzina siderurgică Azovstal, care a fost văzută pe scară largă ca o instanță de rezistență împotriva războiului Rusiei. Mariupol se află de atunci sub ocupație rusă.

„Nouăzeci și cinci dintre oamenii noștri sunt din nou acasă. Aceștia sunt luptătorii care au apărat Mariupol și ‘Azovstal’, precum și regiunile Donețk, Luhansk, Harkov, Kiev, Cernihiv și Herson”, a scris Zelenski într-o postare pe X.

Mass-media ucraineană și organizațiile pentru drepturile omului au raportat că activistul pentru drepturile omului și militarul ucrainean Maksym Butkevych, care a fost condamnat de o instanță rusă pentru că a tras asupra forțelor ruse, se numără printre cei eliberați.

Patruzeci și opt dintre cei întorși primiseră sentințe din partea sistemului judiciar rus, potrivit organismului care coordonează afacerile prizonierilor de război.

Dmytro Lubinets, comisarul parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, a declarat că ultimul schimb a fost al 58-lea de când Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022 și a adus la 3.767 numărul total de prizonieri întorși acasă.

Schimbul vine după repatrierea corpurilor a 501 soldați în Ucraina în cursul zilei de vineri, cea mai mare repatriere a celor uciși în timpul conflictului de la începutul războiului.

Majoritatea acestor soldați au murit în timp ce se aflau în acțiune în regiunea estică Donețk a Ucrainei, potrivit Cartierului General de Coordonare pentru Tratamentul Prizonierilor de Război din Ucraina.

UPDATE ORA 17:00

Planul președintelui Volodimir Zelenski de a pune capăt războiului de aproape trei ani al Ucrainei cu Rusia a primit până acum reacții mixte din partea aliaților occidentali, scrie AP.

„Planul de Victorie” pe care Zelensky l-a schițat în țară și în străinătate include o invitație oficială a Ucrainei de a se alătura NATO și permisiunea de a folosi rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare în Rusia – doi pași pe care aliații Kievului au fost reticenți să îi susțină.

Reacția Statelor Unite a fost tăcută și lipsită de angajare, deși a emis un nou pachet de asistență de securitate de 425 de milioane de dolari pentru Ucraina în ziua în care Zelenski și-a prezentat planul parlamentarilor. În Europa, reacțiile au variat de la opoziție categorică la sprijin puternic.

UPDATE ORA 15:00

Bombardamentele au vizat piața din Selydove în această dimineață.

O persoană a fost ucisă în urma unei lovituri cu dronă rusească asupra unei infrastructuri critice în districtul Uman din regiunea Cherkasy. O altă persoană rănită în urma unei lovituri la un depozit comercial.

UPDATE ORA 14:00

Franța va furniza Ucrainei avioane Mirage-2000 la începutul anului viitor și va forma piloți, conform ministrului francez pentru Europa și Afaceri Externe, Jean-Noël Barrot.

UPDATE ORA 13:00

Apărarea aeriană ucraineană a doborât în cursul nopții 4 din cele 6 rachete Kh-59/69 și 42 din cele aproximativ 98 de drone de atac de tip Shahed.

Urmărirea a încă 46 de drone a fost pierdută.

UPDATE ORA 12:00

Uzina de microelectronică „Kremniy El” a luat foc în orașul rus Bryansk în urma unui atac cu dronă ucraineană în noaptea de 19 octombrie, au raportat mass-media ruse și ucrainene.

„Kremniy EL” este una dintre cele mai mari fabrici de microelectronică din Rusia care produce componente utilizate pe scară largă în producția de apărare rusă, inclusiv pentru sistemele de apărare antiaeriană Pantsir și sistemele de rachete Iskander.

Uzina este situată la peste 100 de kilometri nord de granița cu regiunea Sumy din nordul Ucrainei. Aceasta a mai fost atacată cel puțin o dată, în august 2023.

UPDATE ORA 11:00

Pe axa Kherson, forțele ucrainene au respins 6 atacuri rusești, raportează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 10:00

Rusia a pierdut 675.800 de soldați de la începutul invaziei sale la scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei la 18 octombrie.

Acest număr include 1 380 de pierderi suferite de forțele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 9.035 de tancuri, 18.072 de vehicule blindate de luptă, 26.946 de vehicule și rezervoare de combustibil, 19.548 de sisteme de artilerie, 1.232 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 978 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 329 de elicoptere, 17.230 de drone, 28 de nave și bărci și un submarin.

UPDATE ORA 9:00

Apărarea antiaeriană a funcționat în regiunea Kiev.

UPDATE ORA 8:00

Incendiu în urma exploziilor din Bryansk. Apărarea antiaeriană a funcționat la Kiev împotriva dronelor de tip Shahed.

UPDATE ORA 7:00

Jurnalistul ucrainean și activistul pentru drepturile omului Maksym Butkevych a declarat că nu a știut că va fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri până când nu a fost deja în tranzit.

La 18 octombrie, Rusia și Ucraina au efectuat cel de-al 58-lea schimb de prizonieri, implicând 190 de deținuți, inclusiv Butkevych. Activistul ispășea o pedeapsă de 13 ani într-o colonie penală rusă în momentul eliberării sale.

Schimbul a avut loc fără avertisment, a declarat Butkevych pentru publicația ucraineană Hromadske.

Nu, nu am știut, a fost neașteptat”, a spus el.
Ieri dimineață, după inspecție, mi-au spus că voi pleca în jumătate de oră, dar nu mi-au spus unde. În consecință, mi-am împachetat lucrurile pentru că am crezut că sunt transportat, nu pentru un schimb. Am aflat despre schimb din întâmplare, pe drum. A fost o dublă surpriză”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Vladimir Putin a spus că „nu este clar” când se va termina războiul din Ucraina, dar „forțele Moscovei sunt pregătite să continue lupta până când vor obține victoria”, relatează The Independent.

Președintele rus spune că NATO duce un război cu Moscova, folosind trupele ucrainene.

Volodimir Zelenski a avertizat că unii aliați au ridicat problema ca Ucraina să poarte discuții directe cu Rusia.

„Este o idee periculoasă, dezirabilă pentru Rusia”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a dezvăluit joi că i-a transmis fostului președinte american, Donald Trump, în cadrul unei întâlniri de la finalul lunii septembrie, că Ucraina trebuie să devină membră a NATO sau, în caz contrar, va fi nevoită să-și creeze propriul program militar nuclear în scop defensiv.

„Orice pas al Ucrainei în crearea de arme nucleare va întâmpina o reacție adecvată”, a spus Putin.