• Zelenski presează NATO să invite Ucraina în Alianță.
  • Putin spune că trupele ruse sunt gata să lupte până la victorie.
  • Coreea de Nord trimite trupe în Ucraina pentru a lupta alături de Rusia.

UPDATE ORA 12:00

Uzina de microelectronică „Kremniy El” a luat foc în orașul rus Bryansk în urma unui atac cu dronă ucraineană în noaptea de 19 octombrie, au raportat mass-media ruse și ucrainene.

„Kremniy EL” este una dintre cele mai mari fabrici de microelectronică din Rusia care produce componente utilizate pe scară largă în producția de apărare rusă, inclusiv pentru sistemele de apărare antiaeriană Pantsir și sistemele de rachete Iskander.

Uzina este situată la peste 100 de kilometri nord de granița cu regiunea Sumy din nordul Ucrainei. Aceasta a mai fost atacată cel puțin o dată, în august 2023.

Recomandări

INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
VIITORUL MOLDOVEI
MAI FERICIȚI DECÂT CREDEM
SOARE CU DINȚI
ALĂTURI DE UCRAINA
ISRAELUL E DE NEOPRIT

UPDATE ORA 11:00

Pe axa Kherson, forțele ucrainene au respins 6 atacuri rusești, raportează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 10:00

Rusia a pierdut 675.800 de soldați de la începutul invaziei sale la scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei la 18 octombrie.

Acest număr include 1 380 de pierderi suferite de forțele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 9.035 de tancuri, 18.072 de vehicule blindate de luptă, 26.946 de vehicule și rezervoare de combustibil, 19.548 de sisteme de artilerie, 1.232 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 978 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 329 de elicoptere, 17.230 de drone, 28 de nave și bărci și un submarin.

UPDATE ORA 9:00

Apărarea antiaeriană a funcționat în regiunea Kiev.

UPDATE ORA 8:00

Incendiu în urma exploziilor din Bryansk. Apărarea antiaeriană a funcționat la Kiev împotriva dronelor de tip Shahed.

UPDATE ORA 7:00

Jurnalistul ucrainean și activistul pentru drepturile omului Maksym Butkevych a declarat că nu a știut că va fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri până când nu a fost deja în tranzit.

La 18 octombrie, Rusia și Ucraina au efectuat cel de-al 58-lea schimb de prizonieri, implicând 190 de deținuți, inclusiv Butkevych. Activistul ispășea o pedeapsă de 13 ani într-o colonie penală rusă în momentul eliberării sale.

Schimbul a avut loc fără avertisment, a declarat Butkevych pentru publicația ucraineană Hromadske.

Nu, nu am știut, a fost neașteptat”, a spus el.
Ieri dimineață, după inspecție, mi-au spus că voi pleca în jumătate de oră, dar nu mi-au spus unde. În consecință, mi-am împachetat lucrurile pentru că am crezut că sunt transportat, nu pentru un schimb. Am aflat despre schimb din întâmplare, pe drum. A fost o dublă surpriză”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Vladimir Putin a spus că „nu este clar” când se va termina războiul din Ucraina, dar „forțele Moscovei sunt pregătite să continue lupta până când vor obține victoria”, relatează The Independent.

Președintele rus spune că NATO duce un război cu Moscova, folosind trupele ucrainene.

Volodimir Zelenski a avertizat că unii aliați au ridicat problema ca Ucraina să poarte discuții directe cu Rusia.

„Este o idee periculoasă, dezirabilă pentru Rusia”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a dezvăluit joi că i-a transmis fostului președinte american, Donald Trump, în cadrul unei întâlniri de la finalul lunii septembrie, că Ucraina trebuie să devină membră a NATO sau, în caz contrar, va fi nevoită să-și creeze propriul program militar nuclear în scop defensiv.

„Orice pas al Ucrainei în crearea de arme nucleare va întâmpina o reacție adecvată”, a spus Putin.