• Schimbul a fost mediat de Emiratele Arabe Unite.
  • Zelenski a spus că prizonierii eliberați au servit pe diverse fronturi, inclusiv în Mariupol.
  • 48 dintre prizonierii ucraineni primiseră sentințe din partea sistemului judiciar rus.

UPDATE ORA 18:00 – Ucraina afirmă că a lovit un aerodrom şi „cea mai mare fabrică de explozibili” din Rusia

Sursa a declarat pentru Kyiv Independent că dronele au vizat marea fabrică de stat Sverdlov din oraşul Dzerzhinsk din regiunea Nijni Novgorod, la aproximativ 900 de kilometri în interiorul Rusiei.

UPDATE ORA 17:00 – Ministrul francez de Externe: Victoria Rusiei ar aduce „haos”

Ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a avertizat sâmbătă, la Kiev, că dacă Rusia va învinge Ucraina pe câmpul de luptă, aceasta va semăna „haos” în sistemul internaţional, notează Kyiv Post.

UPDATE ORA 16:00 – Problema autorizării loviturilor ucrainene în interiorul Rusiei nu va fi rezolvată înainte de alegerile din SUA

În cadrul unei reuniuni care a avut loc vineri la Berlin, liderii Statelor Unite, Regatului Unit, Franţei şi Germaniei nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la autorizarea Ucrainei de a lansa lovituri cu rază lungă de acţiune asupra unor ţinte din interiorul Rusiei cu arme furnizate de Occident, relatează Ukrainska Pravda.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT

SUA şi Germania refuză să meargă pe această cale pentru a limita riscul de escaladare, în timp ce Marea Britanie şi Franţa sunt mai deschise la idee.

UPDATE ORA 15:00 – Le Monde: SUA ar putea ridica dreptul de veto asupra invitaţiei Ucrainei la NATO dacă Harris câştigă alegerile

Administraţia preşedintelui american Joe Biden nu ar avea obiecţii semnificative faţă de invitarea Kievului să adere la NATO şi, în cazul în care Kamala Harris va câştiga alegerile din 5 noiembrie, ar putea începe să facă paşi în această direcţie, scrie publicaţia franceză Le Monde, citată de Ukrainska Pravda.

Ziarul notează că, până în prezent, Statele Unite şi Germania blochează orice perspectivă de extindere a NATO către Ucraina, în timp ce Franţa şi Regatul Unit sunt mai favorabile acestei idei.

UPDATE ORA 14:00 – Comandantul-șef al Ucrainei vizitează unitățile care luptă în Kursk

Oleksandr Syrskyi, comandantul-șef al armatei ucrainene, a declarat că situația „rămâne sub control” în Kursk, regiunea rusă preluată de trupele ucrainene la începutul lunii august.

Syrskyi a scris pe Telegram, conform Ukrainska Pravda: „Situația rămâne sub controlul nostru, în ciuda tuturor încercărilor inamicului de a prelua inițiativa. Am desfășurat activități direct la posturile de comandă ale brigăzilor.

„Am ascultat rapoartele comandantilor de brigadă și propunerile lor pentru acțiuni ulterioare și am oferit asistență în rezolvarea problemelor problematice.

„Având în vedere situația, am luat mai multe decizii menite să contracareze acțiunile inamicului și să maximizeze pierderile acestora.”

El a explicat că Rusia are un avantaj în personal și echipament în regiune, dar nu își ating obiectivele din cauza abilității și profesionalismului trupelor ucrainene.

UPDATE ORA 13:00 – Ucraina doboară 31 de drone rusești pe timpul nopții

Unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 31 de drone rusești în noaptea de duminică.

Dronele rusești au fost doborâte peste 13 regiuni, a declarat duminică dimineața Forța Aeriană Ucraineană, conform Ukrainska Pravda.

Un total de 49 de drone și două rachete au fost detectate și urmărite de forțele ucrainene. Alte 13 drone rusești au fost „pierduse local” și două au zburat în Belarusul vecin, a raportat Reuters.

Cele două rachete balistice Iskander-M au fost lansate din Crimeea ocupată.

UPDATE ORA 12:00 – Șeful Pentagonului spune că nu poate confirma dacă Coreea de Nord a trimis trupe în Rusia

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat sâmbătă că nu poate confirma informațiile privind trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia pentru a fi desfășurate în războiul din Ucraina, adăugând că ar fi îngrijorător dacă acest lucru ar fi adevărat, conform Reuters.

Vineri, agenția de spionaj din Coreea de Sud a declarat că Coreea de Nord a trimis 1.500 de trupe din forțele speciale în Estul Îndepărtat al Rusiei pentru antrenament și aclimatizare la bazele militare locale, în vederea unei posibile desfășurări pentru combatere în războiul din Ucraina.

UPDATE ORA 11:00 – Rusia testează unități nucleare și lansează rachete balistice în cea mai recentă amenințare la adresa Occidentului

Rusia testează pregătirea unei unități de rachete care face parte din forțele sale nucleare strategice, a declarat ministerul apărării, oficialii ruși ridicând în mod repetat spectrul războiului nuclear din cauza sprijinului Occidentului pentru Ucraina.

Exercițiul implică o unitate echipată cu rachete balistice intercontinentale Yars, capabile să atingă orașe din SUA și care pot fi dotate cu mai multe focoase nucleare, subliniind faptul că Rusia deține cel mai mare arsenal atomic din lume. Trupele practică deplasarea rachetelor în teren pe distanțe de până la 100 de kilometri, sub camuflaj, și protejarea acestora împotriva atacurilor aeriene și a grupurilor de sabotor inamice, a precizat ministerul.

Testul are loc în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova, în aceeași săptămână în care NATO a desfășurat exercițiul său nuclear anual, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat planul său de „victorie” pentru război.

UPDATE ORA 10:00 – Lumea se află într-un moment periculos pe măsură ce conflictele se extind, afirmă șeful drepturilor omului al ONU

Șeful drepturilor omului al ONU a avertizat joi că lumea se află într-un moment deosebit de periculos în istorie, cu neglijența și lipsa de respect pentru legea internațională „ajungând la un crescendo asurzitor.”

Volker Türk a declarat că conflictele se extind și intensifică, iar legile umanității și drepturilor omului sunt „călcate în picioare în condiții de impunitate generalizată.”

El a criticat dur autoritățile israeliene pentru că permit palestinienilor din Gaza să ajungă la „niveluri catastrofale de foame”, dar a menționat și încălcările drepturilor omului în Ucraina, Sudan, Haiti și Myanmar — afirmând că ar putea numi multe alte conflicte.

Comisarul ONU pentru drepturile omului a discutat despre acest moment critic „pentru viața umană, pentru drepturile omului și pentru stabilitatea și prosperitatea” țărilor, în fața reporterilor joi și în cadrul unei briefinguri adresate comitetului pentru drepturile omului al Adunării Generale, miercuri.

Türk a spus că motivul pentru care lumea se află într-o astfel de criză de conflicte și încălcări ale legii internaționale este că structurile internaționale, care au fost construite cu greu după Al Doilea Război Mondial și Holocaust pentru a proteja drepturile omului și a preveni atrocitățile, încep să erodeze.

„Atunci, trebuie să ne facem griji mari, pentru că erodarea duce la și mai multă erodare,” a spus el, adăugând că, dacă victimele civile sunt pe punctul de a fi acceptate în conflicte, „și te obișnuiești cu ideea că războiul este răspunsul la tot, îmi fac griji pentru lume — și în special pentru drepturile omului.”

UPDATE ORA 09:00 – Ministrul de externe francez afirmă că o victorie a Rusiei asupra Ucrainei ar aduce „haos”

Ministrul de externe francez, Jean-Noël Barrot, a declarat că o victorie a Rusiei asupra Ucrainei ar „precipita ordinea internațională spre haos” sâmbătă.

El s-a aflat la Kyiv pe 19 octombrie pentru a reafirma sprijinul Franței pentru Ucraina. „O victorie a Rusiei ar consacra legea celui mai puternic și ar precipita ordinea internațională spre haos”, a spus domnul Barrot, stând alături de omologul său, Andrii Sybiha.

Referindu-se la planul de victorie al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, domnul Barrot a spus: „Susținem planul de victorie deoarece am fost alături de Ucraina timp de aproape 1.000 de zile.”

Domnul Zelensky a dezvăluit un plan de victorie în cinci puncte la începutul acestei săptămâni, subliniind provocarea loialității cu care se confruntă aliații Kyiv-ului, declarând: „Acest plan nu depinde de voința Rusiei, ci doar de voința partenerilor noștri.”

UPDATE ORA 08:00 – Atacuri aeriene rusești rănesc 17 persoane în orașul Kryvyi Rih din Ucraina

Rusia a lansat atacuri aeriene majore asupra Ucrainei pe timpul nopții, vizând Kyiv și regiunea vestică Lviv. Cel puțin 17 persoane au fost rănite, inclusiv un lucrător de salvare în orașul Kryvyi Rih, în partea estică a țării, au declarat oficialii.

Ministerul de Interne al Ucrainei a anunțat pe Telegram că atacurile Rusiei au vizat și orașul Kryvyi Rih, situat la aproximativ 400 km sud-est de Kyiv, provocând răni pentru 17 persoane, dintre care opt au fost spitalizate.

O clădire a administrației municipale din Kryvyi Rih a fost parțial distrusă, iar mai multe clădiri rezidențiale și mașini au fost avariate. De asemenea, o incendiu a deteriorat echipamentele serviciilor de urgență.

Administrația militară a Kyiv-ului a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că aproximativ 10 drone au fost distruse în apropierea orașului. Aceștia au adăugat că nu au existat raportări de distrugeri sau răniți.

Capitala Ucrainei a avut două alerte aeriene pe timpul nopții, care au durat în total aproximativ trei ore.

ȘTIREA INIȚIALĂ

190 de prizonieri de război din Rusia și Ucraina au fost eliberați, în cadrul unui acord mediat de Emiratele Arabe Unite, scrie Reuters.

Schimbul de vineri seara a implicat eliberarea a 95 de prizonieri de fiecare parte.

Ministerul Apărării din Rusia a declarat că militarii ruși care s-au întors urmează controale medicale în Belarus, unul dintre cei mai apropiați aliați ai RusieI. Un videoclip al armatei ruse a arătat soldați zâmbitori urcând în autobuze, iar un videoclip postat pe contul de Telegram al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a arătat bărbați, unii înfășurați în steagul ucrainean, coborând dintr-un autobuz și îmbrățișându-i pe cei dragi.

„De fiecare dată când Ucraina își salvează oamenii din captivitatea rusă, ne apropiem de ziua în care libertatea va fi redată tuturor celor aflați în captivitate rusă”, a spus președintele ucrainean.

Ministerul Afacerilor Externe al EAU a descris schimbul ca fiind „o dovadă a relațiilor de cooperare și prietenie dintre EAU și ambele țări”. A fost a noua oară când a mediat un astfel de schimb între Moscova și Kiev.

Președintele ucrainean a spus că prizonierii eliberați au servit pe diverse fronturi. Mulți dintre ei au apărat orașul portuar Mariupol timp de aproape trei luni, în 2022.

Acolo, ei au apărat Mariupol și uzina siderurgică Azovstal, care a fost văzută pe scară largă ca o instanță de rezistență împotriva războiului Rusiei. Mariupol se află de atunci sub ocupație rusă.

„Nouăzeci și cinci dintre oamenii noștri sunt din nou acasă. Aceștia sunt luptătorii care au apărat Mariupol și ‘Azovstal’, precum și regiunile Donețk, Luhansk, Harkov, Kiev, Cernihiv și Herson”, a scris Zelenski într-o postare pe X.

Mass-media ucraineană și organizațiile pentru drepturile omului au raportat că activistul pentru drepturile omului și militarul ucrainean Maksym Butkevych, care a fost condamnat de o instanță rusă pentru că a tras asupra forțelor ruse, se numără printre cei eliberați.

48 dintre cei întorși primiseră sentințe din partea sistemului judiciar rus, potrivit organismului care coordonează afacerile prizonierilor de război.

Dmytro Lubinets, comisarul parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, a declarat că ultimul schimb a fost al 58-lea de când Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022 și a adus la 3.767 numărul total de prizonieri întorși acasă.

Schimbul vine după repatrierea corpurilor a 501 soldați în Ucraina în cursul zilei de vineri, cea mai mare repatriere a celor uciși în timpul conflictului de la începutul războiului.

Majoritatea acestor soldați au murit în timp ce se aflau în acțiune în regiunea estică Donețk a Ucrainei, potrivit Cartierului General de Coordonare pentru Tratamentul Prizonierilor de Război din Ucraina.