LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 972. SUA anunță un nou pachet de ajutor pentru apărare în valoare de 400mil de dolari pentru Ucraina

UPDATE ORA 08:00 – Coreea de Sud solicită retragerea imediată a trupelor nord-coreene din Rusia

Coreea de Sud a cerut luni retragerea imediată a trupelor nord-coreene care ar fi desfășurate în Rusia și l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a protesta împotriva intensificării cooperării militare dintre Pyongyang și Moscova.

Agenția de spionaj a Coreei de Sud a declarat vineri că a confirmat că Coreea de Nord a trimis 1 500 de forțe de operațiuni speciale în Rusia la începutul acestei luni pentru a sprijini războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat anterior că guvernul său deține informații potrivit cărora 10 000 de soldați nord-coreeni sunt pregătiți să se alăture forțelor ruse invadatoare.

UPDATE ORA 07:00 – Un înalt comandant al forțelor aeriene ruse a fost ucis, afirmă Ucraina

Un comandant de rang înalt al forțelor aeriene ruse, despre care se crede că ar fi fost în spatele unui atac asupra unui centru comercial ucrainean, a fost ucis, a declarat agenția de informații militare a Ucrainei.

Colonelul Dmitri Golenkov, ofițer superior în cadrul regimentului 52 de bombardiere grele din Rusia, a fost omorât în bătaie cu un ciocan într-o locație nespecificată din Rusia, a declarat organismul de informații. Fotografiile publicate de agenție au arătat un bărbat cu o rană la cap, întins pe pământ. Agenția a afirmat că acesta era Golenkov, deși acest lucru nu a putut fi verificat în mod independent.

„Un pilot rus de Tu-22M3 a fost lichidat pe teritoriul Federației Ruse. Capul i-a fost zdrobit cu un ciocan”, se arată în mesaj. Avionul Tupolev Tu-22M3 este o versiune modernizată a unui bombardier strategic cu rază lungă de acțiune din era sovietică.

Ucraina a declarat că Golenkov a fost în spatele unuia dintre cele mai letale atacuri aeriene asupra Ucrainei, unul care a vizat un centru comercial cu rachete.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Statele Unite au alocat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de dolari, a anunțat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timpul vizitei sale la Kiev pe 21 octombrie, a raportat Ukrinform.

Mai târziu în cursul zilei, Pentagonul a declarat în comunicatul său de presă că pachetul recent a inclus sisteme de apărare antiaeriană HIMARS, rachete TOW (tube-launched, optically tracked, and wire-guided), transportoare blindate de trupe M113, sisteme antiblindate Javelin și AT-4 și muniție pentru artileria de mare mobilitate.

De asemenea, Washingtonul s-a angajat să furnizeze Kievului muniție de artilerie de 155 mm și 105 mm, precum și sisteme și cartușe de mortiere de 60 mm, 81 mm și 120 mm, printre alte arme și echipamente de instruire.

Exit mobile version