• Tykhyi a respins ideea că o eventuală reducere a livrărilor militare ar forța Ucraina să negocieze cu Rusia.
  • El susține că acest scenariu nu este realist și nu ar duce la rezultatul așteptat.
  • Oficialul ucrainean a avertizat că o reducere a ajutorului militar ar putea duce la extinderea războiului.

UPDATE ORA 22:00

Administrația Biden a permis contractorilor americani din domeniul apărării să lucreze în Ucraina pentru a întreține și repara armele furnizate de americani, a raportat Reuters pe 8 noiembrie, citând oficiali americani anonimi.

„Numărul mic” de contractori nu va participa la operațiunile de luptă și va fi staționat departe de linia frontului, a declarat una dintre surse pentru Reuters.

O astfel de măsură vine în ultimele luni ale președinției lui Joe Biden, înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă după victoria în alegerile prezidențiale din SUA.

Recomandări

ROMÂNIA INTRĂ ÎN SCHENGEN
RUSIA DĂ „TRAVEL TIPS”
ROMÂNIA + BULGARIA = SCHENGEN
UN VIITOR ELECTRONIC
ÎNCHIDEREA „ABATOARELOR”
DOBOARĂ ARMATA DRONELE?

Această politică ar ajuta armata ucraineană să întrețină și să repare mult mai rapid sistemele de arme furnizate de Washington.

UPDATE ORA 21:00

Guvernul ucrainean a decis să rezilieze acordul privind serviciile aeriene cu Iranul, a anunțat Taras Melnychuk, reprezentantul guvernului în parlament, la 8 noiembrie.

Acordul privind serviciile aeriene a fost semnat între Kiev și Teheran în iulie 1993.

Zborurile din Ucraina către Iran au fost suspendate în 2020 în urma doborârii de către Iran a zborului PS752 al Ukraine International Airlines. Toate cele 176 de persoane aflate la bord – majoritatea canadieni și iranieni, au fost ucise.

Iranul este unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei. Cele două țări și-au aprofundat cooperarea militară și politică de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

UPDATE ORA 20:00

Magnatul de afaceri Elon Musk a fost pe fir în timpul unei convorbiri telefonice recente între președintele Volodimir Zelenski și președintele ales al SUA, Donald Trump, a raportat Axios la 8 noiembrie, citând surse anonime familiarizate cu această chestiune.

Zelenski a fost printre primii lideri care l-au felicitat pe Trump pentru victoria sa în alegerile prezidențiale americane din 6 noiembrie, exprimându-și speranța pentru „un puternic sprijin bipartizan pentru Ucraina în Statele Unite”. Cei doi au avut, de asemenea, o convorbire telefonică ulterioară, convenind să consolideze cooperarea, a declarat președintele Ucrainei.

Potrivit surselor Axios, convorbirea dintre cei doi a durat aproximativ 25 de minute, iar Trump a spus că va sprijini Kievul, fără a intra în detalii.

Musk, care a sprijinit campania lui Trump, s-ar fi alăturat conversației, spunând că va continua să sprijine Ucraina prin intermediul sateliților săi Starlink.

UPDATE ORA 19:00

Ucraina a repatriat cadavrele a 563 de soldați care au murit luptând împotriva Rusiei, a anunțat la 8 noiembrie Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

Convențiile de la Geneva stipulează că cei care își pierd viața în timpul războiului au dreptul la o înmormântare demnă. Până la începutul lunii martie, Ucraina a identificat peste 2.800 de cadavre și fragmente de cadavre ale soldaților căzuți la datorie, potrivit Ombudsmanului Dmytro Lubinets.

Corpurile a 320 de soldați au fost recuperate din regiunea Donețk, în timp ce 89 au fost aduse înapoi din regiunea Zaporizhzhia. Alte 154 de cadavre au fost repatriate din morgile din Rusia.
Forțele de ordine și experții criminaliști îi vor identifica pe cei uciși”, a scris cartierul general într-o postare pe Telegram.

UPDATE ORA 18:00

Ombudsmanul ucrainean Dmytro Lubinets s-a întâlnit cu omologul său rus, Tatyana Moskalkova, în Belarus, la 8 noiembrie, pentru a discuta probleme umanitare legate de războiul la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

Întâlnirea publică dintre oficialii ucraineni și ruși din Belarus – aliat al Rusiei, care a permis Kremlinului să utilizeze teritoriul său ca punct de plecare pentru operațiunile sale militare împotriva Ucrainei – pare să fie prima din martie 2022.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a participat, de asemenea, la discuții.
Subliniez că am interacționat cu ombudsmanul rus pentru a rezolva problemele umanitare, pentru a repatria ucrainenii acasă și pentru a obține informații despre cetățenii noștri din Rusia”, a declarat Lubinets.

În timpul întâlnirii, părțile au repatriat corpurile soldaților căzuți la datorie. Kievul a primit 563 de cadavre, în timp ce Rusia a primit 37.

UPDATE ORA 17:00

Națiunile occidentale care furnizează arme Israelului în timp ce urmărește conflictele din Gaza și Liban, în ciuda dovezilor de încălcare a dreptului internațional, dă putere beligeranților din alte părți, cum ar fi Rusia și China, a avertizat șeful Human Rights Watch (HRW).

Tirana Hassan, directorul executiv al HRW, a spus că țări precum Marea Britanie, SUA și Germania ar putea influența acțiunile Israelului și ar trebui să o facă prin încetarea vânzărilor de arme, în special dacă „știu că aceste arme sunt folosite la comiterea crimelor de război”.

Doamna Hassan a avertizat că guvernele care înarmează Israelul subminează propria credibilitate ca apărători ai dreptului internațional.

„Trimite un mesaj că aceste reguli se aplică în mod diferit nouă și aliaților noștri ca și altora, iar asta are consecințe cu adevărat grave”, a spus ea, adăugând: „Sunt foarte repede să sublinieze standarde duble din Occident și încearcă. să folosească asta pentru a submina sistemul.”

UPDATE ORA 16:00

Forțele ucrainene care apără regiunea de est Donețk se îndreaptă către „momentul de tensiune maximă”, în timp ce forțele ruse se grăbesc să cucerească teritoriu înainte de inaugurarea lui Donald Trump de anul viitor, au susținut observatorii de război.

Victoria cuprinzătoare a domnului Trump la alegerile din SUA, care a venit în urma promisiunilor sale de a pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, a scos în evidență situația dificilă din prima linie pentru Kiev.

Forțele ruse au continuat să obțină câștiguri în regiunea de est a Donețk, înaintând de-a lungul mai multor fronturi către orașul Pokrovsk, un cheie al apărării zonei mai extinse.

Moscova a mobilizat, de asemenea, mii de soldați nord-coreeni pentru a respinge incursiunea ucraineană în regiunea de graniță Kursk, cu oarecare succes.

UPDATE ORA 15:00

Donald Trump va înceta să mai sprijine Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, a prezis premierul ungar Viktor Orban înaintea summitului Uniunii Europene de vineri.

În comentariile pentru radioul de stat înainte de summitul de vineri, Orban – care este apropiat atât de Trump, cât și de Vladimir Putin – și-a reiterat poziția de lungă durată potrivit căreia ar trebui declarată o încetare imediată a focului și a sugerat că Ucraina a pierdut deja lupta.

„Dacă Donald Trump ar fi câștigat în 2020 în Statele Unite, acești doi ani de coșmar nu s-ar fi întâmplat. Nu ar fi existat un război”, a spus el. „Situația de pe front este evidentă, a existat o înfrângere militară. Americanii se vor retrage din acest război”.

UPDATE ORA 14:00

Consiliul UE a prelungit cu 2 ani mandatul misiunii de antrenament de instruire a armatei ucrainene – până în noiembrie 2026, reiese din declarația Uniunii.

UPDATE ORA 13:00

Șeful diplomației UE Borrell a declarat că va vizita Ucraina în zilele următoare pentru a discuta despre sprijinul suplimentar pe fondul victoriei lui Trump la alegerile prezidențiale din SUA.

UPDATE ORA 12:00

Noaptea trecută, rușii au continuat atacurile asupra regiunilor Odesa, Harkhiv și Kiev. Ieri-după amiază, forțele ruse au atacat și Zaporojie, iar până în acest moment bilanțul a ajuns la 40 de persoane rănite și 8 morți.

UPDATE ORA 11:00

Vladimir Putin a descris China drept aliatul Rusiei și a susținut pretențiile Beijingului cu privire la Taiwan, insistând în același timp asupra faptului că nicio țară nu are de ce să se teamă de aprofundarea cooperării lor.

Cele două țări nu au declarat o alianță militară oficială, dar au semnat un acord de parteneriat „fără limite” în 2022, cu mai puțin de trei săptămâni înainte ca dl Putin să își trimită trupele în Ucraina.

„Nu credem că China urmărește o politică agresivă în regiune”, a declarat dl Putin la clubul de discuții Valdai din stațiunea rusă Sochi.

China consideră Taiwanul, guvernat în mod democratic, drept propriul său teritoriu, în ciuda obiecțiilor ferme ale guvernului de la Taipei, și organizează în mod regulat jocuri de război în apropierea insulei. Dar dl Putin a sugerat că Taiwanul încearcă să provoace o criză de tip ucrainean în Asia pentru a atrage sprijin extern.

UPDATE ORA 10:00

Orașul rus Saratov a fost vizat de o dronă ucraineană în timpul nopții, a declarat vineri guvernatorul regional, precizând că resturile dronei au căzut într-o zonă industrială după ce aceasta a fost distrusă.

Guvernatorul, Roman Busargin, a făcut comentariile pe canalul său oficial Telegram și a spus că nimeni nu pare să fi fost rănit.

Saratov, la aproximativ 730 km sud-est de Moscova, găzduiește o rafinărie de petrol.

O bază aeriană importantă care adăpostește bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune este, de asemenea, situată la mai puțin de 16 km de oraș și a fost vizată de Ucraina în trecut.

UPDATE ORA 9:00

Cel puţin 25 de persoane au fost rănite în noaptea de joi spre vineri într-un atac rusesc asupra unei clădiri rezidenţiale din Harkov, al doilea oraş din Ucraina ca mărime, a anunţat primarul, citat de AFP.

„Un bloc de 12 etaje a fost lovit de un atac cu bombă ghidată. O secţiune a primului şi a celui de-al treilea etaj a fost parţial distrusă. Clădirile din împrejurimi au fost distruse”, a declarat primarul oraşului Harkov, Igor Terekhov, pe contul său de Telegram.

UPDATE ORA 8:00

Țările europene trebuie să trimită un mesaj clar Statelor Unite și viitoarei administrații Trump că vor sprijini Ucraina atât cât este necesar, a declarat joi premierul finlandez Petteri Orpo.

„Mesajul nostru trebuie să fie clar și puternic”, a declarat Orpo reporterilor înainte de o reuniune a liderilor europeni la Budapesta.

Orpo a adăugat că Ucraina luptă pentru un „model” care include aderarea la Uniunea Europeană și NATO. Finlanda, care este membră a UE, a aderat la NATO după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

UPDATE ORA 7:00

Sir Keir Starmer a declarat că aliații trebuie să „intensifice” sprijinul pentru Ucraina, în timp ce s-a întâlnit cu președintele țării pe fondul incertitudinii cu privire la viitorul sprijin al SUA pentru Kiev după victoria în alegeri a lui Donald Trump.

Prim-ministrul i-a spus lui Zelenski că Regatul Unit are un angajament „neclintit” de a ajuta țara să se apere împotriva invaziei Rusiei în timpul discuțiilor bilaterale la summitul Comunității Politice Europene din Ungaria.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ucraina nu ia în considerare scenariile de reducere a ajutorului militar de către Statele Unite și salută eforturile administrației Biden de a utiliza cât mai repede posibil tot ajutorul alocat, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei.

„Nu analizăm scenarii de reducere a ajutorului militar de către SUA pentru că… nu credem că este în interesul Statelor Unite să facă un astfel de pas în primul rând”, a spus Heorhiy Tykhyi jurnaliştilor joi.

„Există voci în întreaga lume care presupun că, dacă tăiați livrările militare către Ucraina, Ucraina va fi forțată să negocieze… Acest lucru nu este adevărat, pur și simplu nu este ceea ce se va întâmpla chiar dacă se va ajunge la un astfel de scenariu”, a adăugat el, spunând că o astfel de mișcare ar duce, în schimb, la extinderea războiului.

Citește și