• Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus o dronă lansată de Ucraina care se îndrepta spre Moscova, a declarat primarul capitalei ruse.
  • Rusia atacă cu drone regiunile din nordul Ucrainei.
  • Ungaria se va opune începerii discuţiilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

UPDATE. Aproximativ 3.000 de camioane sunt blocate la granița ucraineană

Aproximativ 3.000 de camioane, în majoritate ucrainene, erau blocate pe partea poloneză a frontierei începând de duminică dimineața, din cauza unei blocade de peste 10 zile a camionagiilor polonezi, au anunțat autoritățile ucrainene.

Camionagii polonezi au blocat la începutul acestei luni drumurile către trei puncte de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva a ceea ce ei consideră a fi inacțiunea guvernului în legătură cu pierderea de afaceri în favoarea concurenților străini de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că Kievul și Varșovia au eșuat din nou să ajungă la un acord pentru a opri protestul.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

UPDATE. Vladimir Putin ar putea participa la summitul virtual al G20, după ce a lipsit de la reuniunea în persoană de la New Delhi din septembrie

Președintele rus nu a călătorit la ultimele două reuniuni G20 – găzduite de India în septembrie și de Indonezia anul trecut, trimițându-l în locul său pe ministrul său de externe, Serghei Lavrov.

Într-o declarație de sâmbătă, India a declarat că premierul său, Narendra Modi, va prezida miercuri un summit virtual pentru a duce mai departe rezultatele cheie și selectate/punctele de acțiune de la summitul de la New Delhi”.

Putin a făcut puține călătorii în afara Rusiei de când Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său în legătură cu deportarea ilegală a copiilor ucraineni.

UPDATE. Adolescentul ucrainean luat de la Mariupol s-a întors acasă

Un orfan ucrainean luat din Mariupol după ce forțele rusești au capturat orașul ucrainean în primele săptămâni ale invaziei sale s-a întors acasă, a anunțat duminică Kievul.

Cazul lui Bogdan Yermokhin, care a împlinit duminică 18 ani, a ajuns pe prima pagină a ziarelor internaționale după ce Rusia i-a emis o citație de recrutare pentru a se prezenta la recrutarea militară obligatorie înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.

S-a anunțat că se va întoarce pe 10 noiembrie, iar astăzi, Kievul a anunțat că acesta a reușit să se întoarcă în Ucraina după o serie de negocieri la care au participat oficiali de la Moscova, Kiev și Belarus.

UPDATE. Rusia afirmă că Ucraina a încercat să atace zona Bogorodsky, în apropiere de Moscova, folosind o dronă

O tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist folosind o dronă împotriva unor instalații ale Federației Ruse a fost zădărnicită”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Atacurile ucrainene cu drone asupra Moscovei au fost deosebit de frecvente în primăvară, înainte de lansarea contraofensivei sale în iunie, dar au fost rare în ultimele săptămâni.

Potrivit ministerului rus, drona în cauză a fost distrusă de echipamentele de apărare aeriană (…) deasupra teritoriului districtului urban Bogorodsky, în regiunea Moscovei”. Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat ulterior pe Telegram că atacul dejucat nu a provocat pagube sau victime”.

UPDATE. O dronă lansată din Ucraina care se îndrepta spre Moscova a fost distrusă – primarul Moscovei

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus o dronă lansată de Ucraina care se îndrepta spre Moscova, a declarat primarul capitalei ruse în noaptea de sâmbătă spre duminică..

„În mod preliminar, nu există pagube sau victime în urma căderii de resturi”, a declarat primarul Serghei Sobyanin pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „Serviciile de urgenţă se află la faţa locului”.

Drona a fost distrusă în Bogorodskoye, a precizat Sobyanin, care se află la periferia de nord-est a Moscovei.

Unităţile ucrainene de apărare antiaeriană încearcă să respingă drone ruseşti în regiunea Kiev

Apărarea aeriană a Ucrainei încearcă să doboare drone ruseşti Shahed în regiunea Kiev, potrivit administraţiei militare regionale. 

Forţele aeriene au declarat că un grup de drone ruseşti se îndrepta spre Kiev. În capitală, sirenele apărării antiaeriene au putut fi auzite în jurul orelor 23:00 şi 23:40.

La scurt timp după miezul nopţii, unele canale locale Telegram au raportat sunete de explozii în oraş.

Anterior, Rusia a lansat mai multe drone de tip Shahed din nordul Ucrainei, dronele fiind detectate zburând prin oblasturile Sumy şi Poltava. Dronele au continuat apoi spre vest, stârnind alerte în oblasturile Kiev, Cernihiv şi Cerkasy.

Guvernul ucrainean livrează 2.000 de drone pe linia frontului

Guvernul ucrainean a distribuit peste 2.000 de drone de producţie ucraineană între trupele aflate în cele mai fierbinţi zone ale frontului, a declarat ministrul pentru Transformare Digitală, Mykhailo Fedorov, sâmbătă.

Acestea includ modele pentru recunoaştere, aruncarea de bombe şi misiuni kamikaze.   

Fedorov a declarat că dronele ucrainene au doborât 39 de tancuri, 57 de arme grele şi 34 de vehicule blindate în decursul săptămânii trecute.   

Programul „Armata de drone” a Ucrainei, introdus în 2022, a fost menit să acopere nevoia de drone şi inovaţie a Ucrainei. Pe măsură ce programul a ajuns la maturitate în 2023, zeci de modele ucrainene au fost aprobate pentru a fi fabricate de producătorii ucraineni, cu profituri reinvestite în producţie.

Ungaria se va opune începerii discuţiilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană

Viktor Orban a reiterat din nou opoziţia guvernului său faţă de începerea discuţiilor cu Ucraina privind aderarea acesteia la Uniunea Europeană.

„Corectarea promisiunii greşite (n.r.- a Bruxellesului) de a începe discuţiile (n.r.- de aderare a Ucrainei la UE) va fi, de asemenea, sarcina noastră, deoarece Ucraina este la ani lumină de UE acum”, a spus Orban, adăugând că va lupta împotriva încercărilor UE de a stabili migranţi în Ungaria, potrivit Reuters.

Orban a declarat săptămâna aceasta că strategia Uniunii Europene de a trimite bani şi ajutor militar Ucrainei a eşuat şi că se opune începerii negocierilor de aderare cu Kievul.

Dronele ruseşti Shahed regiunile din nordul Ucrainei

Forţele ruse au lansat drone kamikaze Shahed  în jurul orei 20:54 pe 18 noiembrie, ameninţând regiunile Sumî şi Poltava, potrivit Forţelor Aeriene ucrainene.   

De asemenea, au fost activate alerte în regiunile Cernihiv, Kiev şi Cherkasy după ce dronele au fost observate deplasându-se spre vest.

La ora 21:32, dronele au fost observate deplasându-se prin Regiunea Sumî spre sud-vest.