• Cinci persoane au fost rănite în bombardamentele de la Herson, a declarat ministrul ucrainean de interne.
  • O fetiță de trei ani se numără printre persoanele rănite în urma bombardamentelor de artilerie, a declarat Ihor Klymenko.
  • Kremlinul a declarat luni că regretă decizia Finlandei de a închide punctele de trecere la granița cu Rusia.

UPDATE ORA 22.00 – Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că discuțiile sale cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, au inclus discuții despre „evoluțiile de pe câmpul de luptă”, Marea Neagră și coridorul de export al Ucrainei.

UPDATE ORA 19.00 – Șeful Pentagonului a spus că Statele Unite vor oferi Ucrainei asistență militară suplimentară în valoare de 100 de milioane de dolari

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunțat un nou ajutor militar de 100 de milioane de dolari pentru Ucraina în timpul vizitei sale neanunțate la Kiev, luni, relatează Reuters.

Statele Unite au oferit Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 44 de miliarde de dolari de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în februarie 2022.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
HATHAWAY ÎȘI FACE DEBUTUL PE TIKTOK
APPLE VINE CU UPDATE PENTRU IPAD-URI

O conferință comună Ucraina-SUA privind industria militară de la Washington, care va avea loc pe 6 și 7 decembrie, este menită să stimuleze producția internă de arme a Ucrainei, în timp ce războiul se apropie de doi ani.

UPDATE ORA 17.00 – Zelensky se teme de înfrângere la alegeri după încheierea ostilităților- The Guardian.

Potrivit publicației, Zelensky se teme să nu repete soarta prim-ministrului britanic Winston Churchill (1874-1965), care, în ciuda victoriei coaliției anti-Hitler în al Doilea Război Mondial, a pierdut la alegerile parlamentare din 1945. Presa britanică l-a comparat anterior în mod repetat pe președintele ucrainean cu Churchill.

Potrivit The Guardian, după încheierea ostilităților, opoziția din Ucraina vrea să verifice cât de pregătită era țara sub conducerea lui Zelensky pentru un război cu Rusia.

UPDATE ORA 16.00 – Corpurile a 94 de militari ucraineni au fost returnate luni pe teritoriul controlat de guvernul ucrainean

Corpurile a 94 de militari ucraineni au fost returnate luni pe teritoriul controlat de guvernul ucrainean, a scris contul oficial al Coordonatorului Coordonator pentru Tratarea Prizonierilor de Război pe Telegram.

În schimb, Ucraina a transferat trupurile unui număr nespecificat de soldați ruși uciși în luptă către partea rusă, a spus sediul.

„Forțele armate ale Ucrainei vor asigura transportul cadavrelor și al rămășițelor repatriate către instituțiile de stat specializate desemnate pentru a le transfera reprezentanților agențiilor de aplicare a legii și experților în medicină legală pentru identificarea decedaților”, scrie acesta.

UPDATE ORA 15.00 – Secretarul american al apărării promite sprijin Ucrainei „pe termen lung” în călătoria surpriză la Kiev

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și a spus că sprijinul american pentru Kiev va continua „pe termen lung”, relatează Associated Press.

Austin, care a călătorit la Kiev cu trenul din Polonia, s-a întâlnit cu Zelenskiy și avea programat să se întâlnească cu ministrul apărării al țării, Rustem Umerov, și cu șeful de stat major, generalul Valerii Zaluzhnyi.

La Kiev, Austin a spus că efortul Ucrainei de a învinge invazia Rusiei „contează pentru restul lumii” și că sprijinul SUA va continua „pe termen lung”.

Zelenski a spus că vizita lui Austin a fost „un semnal foarte important pentru Ucraina”. „Contăm pe sprijinul dumneavoastră”, a adăugat el, mulțumind Congresului, precum și poporului american pentru sprijinul acordat.

UPDATE ORA 14.00 – NATO sprijină integritatea teritorială a Bosniei și este îngrijorată de „interferența străină malignă”

NATO sprijină integritatea teritorială a Bosniei și este îngrijorată de „interferența străină malignă”, inclusiv a Rusiei, în regiunea volatilă a Balcanilor, care a trecut printr-un război devastator în anii 1990, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Saraievo este prima oprire a turneului lui Stoltenberg în țările din Balcanii de Vest, care vor include și Kosovo, Serbia și Macedonia de Nord, relatează Associated Press.

„Aliații susțin cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Bosniei-Herțegovinei”, a declarat Stoltenberg reporterilor. „Suntem îngrijorați de retorica secesionistă și de diviziune, precum și de interferența străină malignă, inclusiv Rusia”.

UPDATE ORA 12.00 – Kremlinul a declarat luni că regretă decizia Finlandei de a închide punctele de trecere la granița cu Rusia

Kremlinul a declarat luni că regretă decizia Finlandei de a închide punctele de trecere la granița cu Rusia, spunând că reflectă adoptarea de către Helsinki a unei poziții anti-ruse, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, vorbind la un briefing de presă regulat, a respins, de asemenea, acuzația Finlandei că Rusia împinge în mod deliberat migranții ilegali către graniță și a spus că polițiștii de frontieră ruși au urmat toate instrucțiunile.

Finlanda, membră a Uniunii Europene și – din acest an – și a alianței militare NATO, a închis sâmbătă patru puncte de trecere la granița cu Rusia, în timp ce Helsinki încearcă să oprească fluxul de solicitanți de azil despre care spune că a fost instigat de Moscova.

UPDATE ORA 10.00 – Două persoane au fost ucise de un bombardament rusesc în Herson, potrivit autorităților ucrainene

Reuters relatează că două persoane au fost ucise luni dimineața devreme după ce forțele rusești au bombardat o parcare din orașul Herson din sudul Ucrainei, au declarat autoritățile.

Procurorii regionali au deschis o anchetă pentru crime de război în legătură cu atacul de artilerie, care a avut loc în jurul orei 9.00 și a rănit încă o persoană, a raportat biroul procurorului regional.

Guvernatorul din Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat că cei doi morți erau șoferi pentru o firmă privată de transport.

UPDATE ORA 09.00 – Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, se află în Kiev

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele ucrainene spun că au împins trupele rusești cu trei până la opt kilometri înapoi pe malurile râului Nipru. Dacă se confirmă, ar fi primul avans semnificativ al forțelor de la Kiev după luni de zile de contraofensivă relativ lentă.

Cifrele preliminare variază între trei și opt kilometri, în funcție de specificul, geografia și designul peisajului de pe malul stâng”, a declarat purtătoarea de cuvânt a armatei, Natalia Gumenyuk, pentru televiziunea ucraineană, fără a preciza dacă armata ucraineană deține controlul complet al zonei sau dacă rușii s-au retras.

Forțele ucrainene și cele rusești sunt înrădăcinate de mai bine de un an de zile pe părți opuse ale vastei căi navigabile din sudul regiunii Herson, după ce Rusia și-a retras trupele de pe malul vestic în noiembrie anul trecut. Forțele ucrainene au organizat mai multe încercări de a traversa și de a menține poziții pe partea controlată de ruși – oficialii de la Kiev au raportat în cele din urmă o străpungere reușită” săptămâna trecută.

Citește și