• Liderii din Orientul Mijlociu sunt mai interesaţi acum să discute scenarii post-conflict pentru Fâşia Gaza decât în trecut.
  • Blinken şi alţi diplomaţi americani vor discuta cu oficialii arabi despre ceea ce trebuie să facă SUA şi Israelul pentru a obţine sprijinul Golfului.
  • „Secretarul se va concentra pe o serie de probleme critice în această călătorie”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

UPDATE ORA 22.00 – Ministrul francez de externe cere Iranului să oprească „acțiunile de destabilizare” din Orientul Mijlociu

Ministrul francez de externe Catherine Colonna spune că a transmis Iranului un „mesaj foarte clar”, că trebuie să-și oprească „acțiunile destabilizatoare” din Orientul Mijlociu, în timpul unui apel cu omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian de sâmbătă.

„L-am sunat pe ministrul iranian A. Abdollahian și i-am transmis un mesaj foarte clar: riscul de conflagrație regională nu a fost niciodată atât de semnificativ”, a spus Colonna într-o postare pe X, fost Twitter. „Iranul și afiliații săi trebuie să înceteze imediat acțiunile destabilizatoare.

UPDATE ORA 21.00 – Netanyahu spune că războiul nu trebuie să se oprească până când nu sunt atinse trei obiective

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat într-o declarație sâmbătă că războiul împotriva Hamas „nu trebuie oprit” până când Israelul nu va atinge trei obiective principale: „eliminarea Hamas, returnarea ostaticilor noștri și asigurarea faptului că Gaza nu va mai fi o amenințare pentru Israel”.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
SUNTEM ÎN TOPUL DESTINAȚIILOR
INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN AFGANISTAN
ELEVII ROMÂNI MERG ÎN ITALIA
NADAL PIERDE LA ROMA

În sudul Gazei, armata israeliană își va continua urmărirea liderilor Hamas din regiune „atâta timp cât este necesar”, a spus Gallant. Forțele israeliene staționate în sud se vor concentra și pe „permiterea întoarcerii ostaticilor”, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 20.00 – Înalt diplomatul UE spune că este „absolut necesar” ca Libanul să nu fie „târât” în conflictul regional

Înaltul diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a subliniat că este „absolut necesar” să se evite ca Libanul „să fie târât într-un conflict regional”, în timp ce gruparea paramilitară Hezbollah se angajează în intensificarea ciocnirilor cu forțele israeliene de peste granița cu Liban.

Tensiunile dintre Israel și Hezbollah au fost aprinse și mai mult în această săptămână de uciderea unui lider al Hamas în Beirut.

UPDATE ORA 19.00 – Liderul politic Hamas spune că Blinken ar trebui să fie „mai concentrat” să pună capăt „agresiunii” israeliene în Gaza

Șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, spune că speră ca secretarul de stat al SUA Antony Blinken să fie „mai concentrat” asupra punerii capăt „agresiunii” israeliene în Gaza, în timpul vizitei sale în mai multe țări. Blinken s-a pornit în alt tur pe fondul temerilor sporite că războiul Israel-Hamas se poate răspândi poate exploda într-un conflict și mai larg.

Atacurile din Liban, Iran și Irak din această săptămână au crescut tensiunile în regiune, deoarece grupurile iraniene Hezbollah și Houthii își sporesc amenințările împotriva Israelului.

UPDATE ORA 18.00 – Iranul se confruntă cu o „bătălie totală” cu un „inamic”, în timp ce Occidentul promite că va aborda atacurile rebelilor Houthi

„Trebuie să ne apărăm interesele naționale oriunde ar fi ele […] Va fi dăunător pentru inamic să fie găsit aproape sau la jumătatea distanței. Ar trebui să stea departe de această zonă”, a transmis generalul-maior Hossein Salami, șeful al Corpului Gărzii Revoluţionare Islamice, sâmbătă la o ceremonie de dezvăluire a unei noi nave marine în oraşul de coastă din Golful Bandar Abbas, a informat Reuters.

UPDATE ORA 16.30 – Blinken pleacă din Turcia în Grecia, după o întâlnire cu Erdogan pentru a discuta despre criza din Gaza

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a întâlnit cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan și cu ministrul de externe al țării, în timp ce acesta a început un tur prin regiune pentru a încerca să descurajeze un conflict mai puternic și să preseze Israelul în campania militară din Gaza.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, Blinken și Erdogan au discutat despre conflictul din Gaza și despre prioritățile de securitate europene.

Blinken a subliniat ,,necesitatea de a preveni răspândirea conflictului, de a asigura eliberarea ostaticilor, de a extinde asistența umanitară și de a reduce numărul victimele civile. De aemenea a semnalat dorința de pace regională durabilă, care să asigure securitatea Israelului și care să promoveze înființarea unui stat palestinian”, se spune în declarație.

UPDATE ORA 15.35 – Hezbollah spune că nu se vor purta discuții până la încheierea războiului din Gaza

O declarație Hezbollah spune că au vizat baza de control aerian Maroun de pe Jabal al-Jarmak cu 62 de rachete de diferite tipuri și au provocat lovituri directe și confirmate. Ca răspuns, Israelul a lovit o poziție a Hezbollah. Ceea ce face Israelul este să exercite o presiune intensă asupra luptătorilor și pozițiilor Hezbollah, iar Hezbollah face același lucru.

Franța și SUA încearcă să medieze între Israel și Liban, dar, în acest moment, Hezbollah nu este interesată să se retragă din această zonă, ceea ce este ceea ce dorește Israelul. Hezbollah spune că nu vor exista negocieri până când nu se va încheia războiul din Gaza.

UPDATE ORA 15.10 – Armata israeliană declară că a efectuat un raid asupra comandantului din Khan Younis

Armata israeliană a declarat că a efectuat un raid asupra bazei unui comandant local al Hamas din Khan Younis. Aceasta a afirmat că „infrastructura teroristă se afla într-o școală” și că soldații israelieni au ucis trei membri înarmați ai Hamas în luptele care au avut loc în locația respectivă. De asemenea, a afirmat că a confiscat arme, grenade, muniție, veste și lansatoare de rachete din locație.

Declarația armatei israeliene a fost însoțită de o scurtă înregistrare video, care arată soldați avansând printre dărâmături în diferite zone – care fuseseră deja puternic bombardate în timpul atacurilor israeliene – și angajându-se în schimburi de focuri cu combatanți nevăzuți.

UPDATE ORA 14.30 – Israel și Hezbollah fac schimb de focuri de armă la granița cu Libanul

Hezbollah lansează 62 de rachete împotriva Israelului după moartea numărului doi al Hamas la Beirut. Armata israeliană răspunde cu mai multe atacuri împotriva pozițiilor miliției șiite din sudul Libanului.

UPDATE ORA 14.05 – Turcia afirmă că a discutat cu Blinken despre Gaza

Ministrul turc de externe Hakan Fidan și secretarul de stat american Antony Blinken au discutat despre războiul și criza umanitară din Gaza și despre procesul de aderare a Suediei la NATO, a declarat ministerul lui Fidan.

Blinken a avut discuții de aproximativ două ore cu Fidan la Istanbul. Un oficial american a declarat că acesta se întâlnește acum cu președintele Tayyip Erdogan, la începutul unei călătorii menite să calmeze tensiunile care au crescut de când a început războiul Israelului în Gaza, în octombrie.

UPDATE ORA 13.35 – Un avocat palestinian face apel la încetarea genocidului în curs de desfășurare

Bahjat al-Helo, un avocat de la Centrul palestinian independent pentru drepturile omului, declară pentru Al Jazeera că războiul Israelului împotriva civililor din Fâșia Gaza trebuie să înceteze.

„Voi repeta ceea ce știe toată lumea: trăim cele mai întunecate momente din viața noastră ca palestinieni”, a declarat al-Helo, vorbind din orașul Rafah, situat în sudul țării.

„Acesta este un genocid continuu împotriva palestinienilor”, a continuat el. „Suntem mai mult de două milioane de oameni întemnițați și strămutați. Există morți și ucideri zilnice din cauza atacurilor aeriene nesăbuite ale israelienilor asupra civililor și civililor strămutați din Fâșia Gaza”.

El a denunțat tăcerea lumii, acuzând-o că asistă la imprudența Israelului în comiterea crimelor de război și că nu face niciun pas pentru a-i trage la răspundere.

UPDATE ORA 12.25 – UNRWA nu poate garanta siguranța palestinienilor care se adăpostesc în adăposturi

Cei mai mulți oameni din Fâșia Gaza se adăpostesc în prezent în facilitățile UNRWA, dar nici măcar acolo nu sunt în siguranță.

Agenția ONU a declarat că 1,4 milioane de persoane sunt adăpostite în facilitățile sale, iar „alte sute de mii” se află în apropiere. Din 7 octombrie, cel puțin 319 persoane au fost ucise în timp ce se adăposteau în facilitățile UNRWA și multe altele au fost rănite în urma loviturilor directe sau parțiale ale armatei israeliene.

Un număr istoric de 142 de membri ai personalului ONU au fost, de asemenea, uciși, iar 131 de instalații ale UNRWA au fost avariate.

UPDATE ORA 11.45 – Hunt, din Marea Britanie, spune că economia ar putea fi afectată de atacurile maritime

Ministrul britanic de finanțe, Jeremy Hunt, a declarat că atacurile mișcării Houthi din Yemen asupra căilor de navigație din Marea Roșie ar putea afecta economia britanică prin creșterea prețurilor.

Întrebat dacă atacurile grupării ar putea însemna creșterea prețurilor în Marea Britanie, Hunt a declarat: „Ar putea avea un impact și vom urmări cu mare, mare atenție”.

În cadrul unui miting masiv desfășurat ieri în Yemen, Houthis au promis că își vor continua atacurile cu scopul de a opri războiul Israelului în Gaza și de a-și răzbuna luptătorii căzuți în luptă, care au murit în timpul unei confruntări cu forțele americane.

UPDATE ORA 10.45 – Forțele israeliene își intensifică operațiunile în az-Zawayda

Armata israeliană își intensifică acțiunile militare și atacurile aeriene în az-Zawayda, în încercarea de a deschide calea pentru ca forțele sale să invadeze inima centrului Gaza.

Az-Zawayda este o locație strategică, deoarece de acolo se poate ajunge ușor la toate intrările taberelor de refugiați din centrul Gaza.

Există rapoarte despre dronele de atac care planează la joasă înălțime și care țintesc în mod tragic oameni care încearcă să fugă de grozăvia bombelor. La spitalul al-Aqsa au fost raportate răniri și decese cauzate de aceste atacuri.

UPDATE ORA 10.05 – Tabăra de refugiați Maghazi a fost bombardată

Tabăra de refugiați Maghazi din centrul Gaza a fost ținta unor focuri intense de artilerie, în timp ce continuă luptele dintre armata israeliană și luptătorii palestinieni din zonă. Tabăra Maghazi a fost vizată în mod repetat în timpul războiului.

La 24 decembrie, peste 100 de palestinieni au fost uciși de lovituri aeriene, într-unul dintre cele mai mortale atacuri ale războiului.

UPDATE ORA 9.35 – Focuri intense de armă din Liban vizează nordul Israelului

Gruparea libaneză Hezbollah a declarat că a lansat peste 60 de rachete asupra unei baze militare israeliene ca răspuns la uciderea viceliderului Hamas din Beirut.

Armata israeliană a confirmat focurile intense care au vizat nordul Israelului. Armata a declarat că a răspuns lovind o „celulă teroristă” care a luat parte la lansări.

UPDATE ORA 8.30 – Loviturile aeriene din timpul nopții au lovit zonele sigure din Rafah

Palestinienii continuă să fie uciși în zonele desemnate ca fiind sigure pentru ei. În Rafah, au avut loc două atacuri în jurul miezului nopții. Unul a avut loc în partea de sud-est a orașului Rafah. O casă a fost distrusă, fiind raportate numeroase victime și răniți.

Lovituri aeriene puternice au lovit cartierul Shaboura din centrul orașului Rafah, o zonă care fusese descrisă ca fiind sigură pentru palestinieni. Alte case au fost distruse, mai multe persoane au fost strămutate și mai mulți copii au fost prinși sub dărâmături. Toate acestea sporesc presiunea asupra centrelor de evacuare și a infrastructurii generale din sud.

UPDATE ORA 8.20 – Tabăra de refugiați Jabalia din Gaza, invadată de ape reziduale

Tabăra de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza este inundată de ploile abundente, iar serviciile municipalității rămân închise. Apa de canalizare se infiltrează în tabăra care adăpostește mii de persoane, provocând temeri legate de răspândirea bolilor.

„Uitați-vă la copiii noștri, se joacă în apa de canalizare”, a declarat un rezident al taberei. „Apa de canalizare s-a scurs în sălile de clasă… situația este dezastruoasă. Vrem doar să trăim în pace, ca toți ceilalți”.

Lucrătorii municipalității nu pot interveni deoarece au fost ținta forțelor israeliene, care împiedică aducerea în tabără a panourilor solare pentru a pune în funcțiune generatoarele de care au nevoie disperată.

UPDATE ORA 6.35 – Intensificarea raidurilor israeliene în Cisiordania ocupată. Noi fronturi de război în Ierusalimul de Est

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat deja că duce un război pe mai multe fronturi. Așadar, este o extindere a războiului din Gaza, iar unul dintre acestea este Cisiordania ocupată. Cum reușește Netanyahu să facă acest lucru? Prin raiduri nocturne.

Aici, în Ierusalimul de Est ocupat, în tabăra de refugiați Shuafat a avut loc o bătălie continuă și a existat o rezistență acerbă în momentul în care armata israeliană a intrat. În Cisiordania ocupată, au avut loc raiduri în Qalqilya, Tulkarem, Ramallah, Nablus, Hebron. Armata israeliană a instalat poziții de lunetiști. În Betleem, trei persoane au fost arestate. Avem rapoarte locale care spun că au fost bătuți cu brutalitate la momentul respectiv.

Mulți oameni din Cisiordania ocupată spun că aceasta este o pedeapsă colectivă împotriva oamenilor. De la începutul războiului din Gaza au avut loc peste 5 000 de arestări și 326 de palestinieni au fost uciși.

UPDATE ORA 06.00 – Liderul Hezbollah spune că gruparea sa trebuie să riposteze la un presupus atac israelian în Beirut

Liderul miliției libaneze Hezbollah a declarat că gruparea sa trebuie să riposteze după ce o presupusă lovitură israeliană a lovit săptămâna aceasta un cartier din Beirut, ucigând un oficial de rang înalt al Hamas, în caz contrar tot Libanul ar fi vulnerabil la un atac israelian.

Hassan Nasrallah a părut să prezinte publicului libanez argumentele în favoarea unui răspuns, chiar cu riscul de a intensifica luptele dintre Hezbollah și Israel. Dar el nu a dat nicio indicație cu privire la modul și momentul în care militanții vor acționa.

UPDATE ORA 04.00 – Rwanda neagă că a discutat cu Israelul despre transferul” palestinienilor

Guvernul Rwandei a negat informațiile recente apărute în publicația israeliană de știri Zman, potrivit cărora țara ar fi discutat posibilitatea de a primi palestinieni transferați” din Gaza.

Guvernul Rwandei ia act de dezinformarea publicată în Zman Yisrael, un post de știri israelian, care pretinde că Rwanda și Israelul au purtat discuții privind transferul palestinienilor din Gaza. Acest lucru este complet fals”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe al țării într-o postare pe X.

UPDATE ORA 03.00 – Confruntări violente raportate pe fondul raidurilor israeliene în Cisiordania ocupată

Mai multe raiduri au fost în Cisiordania ocupată și în Ierusalimul de Est ocupat – în tabăra de refugiați Shuafat.

Aceasta este o zonă care face raiduri continue de către armata israeliană. Deocamdată nu se știe nimic despre arestări acolo.

În Cisiordania ocupată, urmărim cel puțin patru raiduri diferite: În Hebron și în împrejurimile sale; în Betleem și în împrejurimile sale; în mai multe tabere de refugiați din Nablus și din orașul vechi și în mai multe zone din jurul Ramallah.

În Betleem, cel puțin trei palestinieni au fost arestați și bătuți cu brutalitate de către forțele de ocupație.

UPDATE ORA 02.00 – Directorul general al OMS spune că întârzierea îngrijirii răniților din Gaza provoacă mai multe amputări

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că multe persoane din Gaza pot primi îngrijiri doar la câteva zile după ce au fost rănite, ceea ce crește probabilitatea ca membrele lor să necesite amputare.

Lipsa tratamentului și a experților înseamnă că oamenilor li se extirpă toate sau părți din brațe și picioare, uneori cu anestezie și calmarea durerii insuficiente”, a scris Tedros într-o declarație pe X.

OMS colaborează cu partenerii locali din Gaza pentru a livra provizii și a evalua nevoile, dar Tedros a declarat că este nevoie de mult mai mult pentru a readuce la viață serviciile esențiale care nu au putut rămâne operaționale în timpul conflictului.

UPDATE ORA 01.00 – Șeful politicii externe a UE sosește în Liban, în timp ce ciocnirile de la granița cu Israelul sporesc îngrijorările legate de un conflict mai amplu

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a sosit în Liban pentru a discuta situația de la granița țării cu Israelul, a declarat vineri un purtător de cuvânt al UE pentru CNN.

Borrell se va afla în Liban până duminică pentru a discuta despre situația din Gaza și din jurul acesteia, inclusiv impactul acesteia asupra regiunii, în special situația de la granița israeliano-libaneză, precum și despre importanța evitării escaladării regionale și a susținerii fluxului de asistență umanitară pentru civili”, a precizat UE într-un comunicat de presă.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Liderii din Orientul Mijlociu sunt mai interesaţi acum să discute scenarii post-conflict pentru Fâşia Gaza decât în trecut, când accentul era pus pe obţinerea unui armistiţiu, potrivit unui oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, citat de Bloomberg.

Blinken şi alţi diplomaţi americani vor discuta cu oficialii arabi despre ceea ce trebuie să facă SUA şi Israelul pentru a obţine sprijinul Golfului pentru un viitor post-Hamas în Gaza, a declarat oficialul pentru reporterii care călătoresc cu Blinken. Aceasta include abordarea unor probleme precum guvernanţa, securitatea şi costul imens al reconstrucţiei.

Blinken a aterizat vineri în Turcia, înainte de a face escale în Golf, precum şi în Israel şi Egipt, aceasta fiind cea mai recentă rundă de diplomaţie a secretarului de stat de când Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie şi Israelul a lansat o campanie militară pentru a alunga grupul din Fâşia Gaza.

Miza a devenit mai mare în ultimele zile, după ce Hamas a declarat că Israelul a efectuat un atac cu dronă în capitala Libanului, Beirut, care a ucis unul dintre înalţii oficiali ai grupului militant şi a provocat noi temeri că acest conflict ar putea declanşa un război regional.

Prevenirea acestui scenariu va fi, de asemenea, unul dintre principalele obiective ale lui Blinken, chiar dacă SUA continuă atacurile împotriva militanţilor din Irak şi Siria după o serie de atacuri asupra bazelor americane.

De asemenea, SUA are în vedere lovituri militare împotriva rebelilor houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, care au perturbat transportul maritim global printr-o serie de atacuri asupra navelor comerciale din Marea Roşie.

„Secretarul se va concentra pe o serie de probleme critice în această călătorie”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, reporterilor. „Nu ne aşteptăm ca fiecare conversaţie din această călătorie să fie uşoară”.