• Ministrul francez de externe a transmis Iranului un „mesaj foarte clar”, că trebuie să-și oprească „acțiunile destabilizatoare” din Orientul Mijlociu.
  • Riscul de conflagrație regională nu a fost niciodată atât de semnificativ”, a spus Colonna.
  • Occidentul promite că va aborda atacurile rebelilor Houthi, spune comandantul Hossein Salami 

UPDATE ORA 23.00 – Blinken felicită Programul Alimentar Mondial al ONU pentru distribuția de alimente

Blinken a lăudat eforturile Programului Alimentar Mondial al ONU de a distribui alimente oamenilor din Gaza în timpul vizitei duminică la depozitul organizației umanitare din Iordania.

În timpul turului, Blinken a auzit de la personalul organizației, care i-a transmis faptul că 6.740 de camioane de ajutor au livrat provizii în Gaza.

Eforturile aici de a colecta și de a distribui alimente persoanelor care au nevoie sunt absolut esențiale”, a spus Blinken. „În condițiile actuale, este foarte dificil, dacă nu chiar imposibil, pentru majoritatea oamenilor să poată pregăti și găti mâncarea.”

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

UPDATE ORA 22.00 – Un copil de 3 ani a fost ucis ca răspuns al poliției israeliene la atacul cu vehicule, la punctul de control din Cisiordania, spun autoritățile

O fetiță palestiniană de trei ani a fost împușcată și ucisă în timp ce forțele israeliene trăgeau asupra unui vehicul care ataca un punct de control militar din Cisiordania ocupată, potrivit poliției și serviciilor de urgență.

Poliţia israeliană de frontieră a precizat că a nimerit-o din greșeală pe fetiţă, după ce, duminică, a deschis focul asupra unui cuplu aflat într-o maşină care a intrat într-un militar la un punct de trecere în Ierusalimul de Est, aproape de orașul Biddu din Cisiordania, informează TTI.

„În urma focurilor de armă asupra teroriştilor, o fetiță care se afla într-un alt vehicul la trecere a fost lovită din greșeală”, a spus poliţia israeliană.

Punctul de control este situat în Cisiordania, la aproximativ 10 kilometri (6,21 mile) nord-vest de Ierusalim.


UPDATE ORA 21.00 – Tensiunile cresc la granița dintre Liban și Israel, în timp ce Hezbollah revendică atacuri asupra soldaților israelieni

Hezbollah a început să atace granița de nord a Israelului în octombrie, vizând vehicule, centre de comandă și așezări israeliene. Gruparea militantă a susținut într-un infografic că a provocat 2.000 de victime israeliene, afirmație pe care IDF a negat-o.

UPDATE ORA 20.00 – Cabinetul Israelului urmează să aprobe noul buget militar

Cabinetul israelian urmează să aprobe joi un buget de război pentru 2024, a declarat duminică ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich, după ce miniștrii au aprobat 9 miliarde de șekeli (2,5 miliarde de dolari) în sprijin financiar pentru rezerviștii militari.

„Statul Israel pune rezerviștii și familiile lor pe primul loc, aceasta fiind ancora bugetului pentru 2024 pe care îl vom livra în acest weekend”, a declarat Smotrich într-o declarație comună cu premierul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării Yoav Gallant.

UPDATE ORA 19.00 – Oficialii din Qatar se întâlnesc cu familii de ostatici

Familiile ostaticilor încă deținute de Hamas în Fâșia Gaza au vizitat sâmbătă Qatarul pe „motive umanitare” pentru a se întâlni cu oficialii și a discuta orice potențial pentru un alt acord de eliberare.

O sursă diplomatică care cunoaște evenimentul a declarat pentru NBC News că întâlnirile au fost „constructive, qatarienii reiterând eforturile lor de a asigura eliberarea tuturor ostaticilor rămași”.

Qatarul, care are relații strânse de securitate și comerciale cu SUA și Israel, și care găzduiește birourile politice ale Hamas în capitala sa, Doha, acționează ca intermediar între Israel și Hamas din octombrie.

UPDATE ORA 18.00 -Medicii Fără Frontiere evacuează personalul de la Spitalul Al Aqsa

Medicii fără frontiere au declarat că își evacuează personalul medical și familiile acestora din Spitalul Martirilor Al Aqsa din Deir al-Balah din centrul Fâșiei Gaza, din cauza pericolului tot mai mare.

„Situația a devenit atât de periculoasă încât unii membri ai personalului care locuiau în zonele învecinate nu au putut să-și părăsească casele din cauza amenințărilor constante ale dronelor și lunetiştilor”, a adăugat Carolina Lopez, coordonatorul grupului de urgențe la spital, într-o declarație postată pe X. î

Un glonț a pătruns vineri în peretele unității de terapie intensivă a spitalului.

Grupul medicat are 50 de membrii, dintre care și palestinieni. A primit zilnic până la 200 de persoane rănite în ultimele săptămâni.

UPDATE ORA 17.00 – Asasinarea Al-Arouri pune în pericol discuțiile pentru eliberarea ostaticilor cu Hamas

Asasinarea liderului Hamas Saleh al-Arouri, marți, într-o suburbie din Beirut, a oprit discuțiile cu Hamas privind eliberarea ostaticilor, au declarat doi înalți oficiali ai administrației pentru NBC News.

Unul dintre oficiali, totuși, a subliniat că Hamas nu are în prezent un stimulent să elibereze ostaticii rămași, deoarece odată ce aceștia vor face acest lucru în timpul unei pauze de negociere, Israelul va relua „bombardarea”.

UPDATE ORA 16.00 – Blinken se întâlnește cu regele Abdullah al II-lea, ministrul de externe în Iordania

Întâlnirile secretarului de stat Antony Blinken de astăzi la Amman au inclus discuții cu regele Abdullah al II-lea, viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe Ayman Safadi și o vizită la un depozit al Programului Alimentar Mondial.

Blinken și Safadi au discutat despre „catastrofa umanitară care se înrăutățește” din Gaza, necesitatea unui ajutor umanitar mai mare și de a proteja civilii, precum și despre înrăutățirea situației din Cisiordania, a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Iordaniei la X. Safadi a subliniat, de asemenea, necesitatea de a „Opr imediat agresiunea”, referindu-se la războiul Israelului din Gaza.

UPDATE ORA 14.35 – Israelul semnalează că bombardamentele din nordul Gazei sunt pe cale să se încheie

Armata israeliană afirmă că a „desființat” Hamas în regiunea de nord a teritoriului asediat, indicând că operațiunile majore de luptă din această zonă ar putea fi pe sfârșite.

Forțele israeliene au distrus complet „cadrul militar” al Hamas în nordul Gaza, după ce au ucis aproximativ 8.000 de luptători, afirmă un purtător de cuvânt al armatei.

UPDATE ORA 13.50 – Netanyahu lansează un avertisment către Hezbollah: „Vom acționa”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu declară: „Sugerez ca Hezbollah să învețe ceea ce Hamas a învățat deja în ultimele luni: Niciun terorist nu este imun”.

El a reluat apoi declarația anterioară a armatei israeliene și a cerut calm în nordul Israelului. „Dacă vom putea, o vom face prin mijloace diplomatice, iar dacă nu, vom acționa în alte moduri”.

Netanyahu a reiterat, de asemenea, în timpul unei reuniuni a cabinetului, cele trei obiective ale războiului – „eliminarea Hamas, returnarea tuturor ostaticilor noștri și promisiunea că Gaza nu va mai reprezenta o amenințare pentru Israel”.

UPDATE ORA 12.00 – Armata israeliană: Hezbollah trage Libanul într-un război inutil

Gruparea armată libaneză „pune în pericol viitorul regiunii, totul de dragul Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, într-un comunicat.

El a precizat că atunci când este vorba de o „amenințare existențială” la adresa Israelului, armata va trata fiecare zi ca și cum ar fi 6 octombrie, ziua dinaintea atacului Hamas în sudul Israelului.

„Avem datoria de a ne apăra poporul, dacă nu prin mijloace diplomatice, atunci prin forța armelor. Fereastra diplomatică poate fi scurtă, dar este încă deschisă”.

UPDATE ORA 11.12 – Jihadul Islamic revendică atacurile asupra israelienilor din Jenin

Brigăzile Al-Quds, aripa armată a mișcării palestiniene Jihadul Islamic, au emis o declarație în care revendică responsabilitatea pentru atacurile asupra forțelor israeliene din Jenin.

O polițistă israeliană a fost ucisă în explozia unei bombe, iar alte trupe au fost rănite în incident. Șase palestinieni au fost uciși ulterior într-un atac israelian cu o dronă.

Cisiordania ocupată cunoscuse deja cel mai ridicat nivel de vărsare de sânge din ultimele decenii în cele 18 luni care au precedat atacul din 7 octombrie al Hamas. Sute de palestinieni au fost uciși în confruntările cu soldații și coloniștii israelieni din ultimele săptămâni, iar soldații au efectuat mii de arestări.

UPDATE ORA 9.00 – Un ofițer de poliție israelian a fost ucis într-o incursiune în Cisiordania ocupată

Poliția israeliană a anunțat că un ofițer a fost ucis în timpul unui raid în tabăra de refugiați din Jenin, în Cisiordania ocupată.

„Ea [ofițerul] se afla într-un vehicul operațional care a fost lovit de un dispozitiv exploziv”, au precizat poliția și armata israeliană, după ce Ministerul palestinian al Sănătății a anunțat anterior că șase palestinieni au murit în urma „bombardamentelor” israeliene din timpul raidului.

Alte forțe israeliene au fost rănite atunci când vehiculul lor a fost lovit de dispozitivul exploziv în Jenin, potrivit unui comunicat. Un elicopter a ajutat la salvarea lor cu foc de acoperire, a precizat acesta, adăugând că un avion a tras asupra unei „echipe de teroriști care a aruncat explozibili și a pus în pericol forțele noastre, un număr de teroriști au fost uciși”.

UPDATE ORA 8.50 – Blinken va ajunge în Qatar

Turneul secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, continuă duminică, cu Qatar, o oprire principală. Qatar a mediat în războiul dintre Israel și Hamas împreună cu Egiptul și a jucat un rol cheie în asigurarea eliberării prizonierilor din Gaza.

Vizita lui Blinken – care a început cu întâlniri cu liderii Turciei și Greciei – îl va duce în Iordania, Qatar, precum și în Israel și în Cisiordania ocupată.

Citând un oficial din Qatar și o sursă israeliană neidentificată, agenția de știri americană Axios a relatat că prim-ministrul Qatarului le-a spus membrilor familiilor celor șase ostatici americani și israelieni că asasinarea lui Saleh al-Arouri de la Hamas în Beirut săptămâna trecută a îngreunat eforturile de a asigura un nou acord de schimb de prizonieri.

UPDATE ORA 8.15 – Șeful IRGC spune că tovarășii lui al-Arouri vor fi un „coșmar” pentru Israel

Esmail Qaani, șeful Forței Quds din cadrul Corpului Gărzii Republicane Islamice din Iran, i-a scris lui Ismail Haniyeh, șeful politrucilor Hamas, în legătură cu Saleh al-Arouri, un oficial Hamas ucis.

Qaani „a felicitat și a compătimit martiriul” lui al-Arouri și a afirmat, într-o scurtă scrisoare publicată de presa iraniană, că Israelul l-a ucis pe acesta și pe alți „lideri ai rezistenței” pentru a ușura o parte din povara unei „grele înfrângeri” în Gaza și în Cisiordania ocupată. „Lumea va fi martoră la modul în care frații martirului al-Arouri vor deveni un coșmar pentru regimul sionist ucigaș de copii”, a scris el cu referire la Israel.

Forța Quds este brațul de operațiuni externe al forțelor de elită iraniene, care este de decenii unul dintre principalii susținători ai „axei rezistenței” care luptă pentru a învinge Israelul și influența susținătorilor săi occidentali în întreaga regiune.

UPDATE ORA 6.00 – Un atac aerian israelian a ucis șase persoane în Jenin

Această lovitură de dronă a vizat un grup de persoane care se aflau la un sens giratoriu din sudul orașului Jenin. Spitalul guvernamental a confirmat că șase persoane au fost ucise.

Armata israeliană a luat cu asalt orașul Jenin și, de asemenea, tabăra de refugiați în jurul orei 1 dimineața [23:00 GMT] și a plecat în jurul orei 5 dimineața [03:00 GMT]. A existat o rezistență acerbă din partea luptătorilor din tabără. A existat cel puțin un IED [dispozitiv exploziv improvizat] care a explodat și a distrus un vehicul al armatei israeliene.

Există, de asemenea, rapoarte locale potrivit cărora un soldat a fost luat de un elicopter al armatei. Aceasta este doar o parte din raidurile nocturne la care asistăm în Cisiordania ocupată.

Știm că au fost arestate cel puțin 5.600 de persoane, peste 3.000 au fost rănite, iar cu acest ultim bilanț al morților, avem în jur de 332 de palestinieni uciși în Cisiordania ocupată din 7 octombrie.

UPDATE 5.00-Blinken ajunge în Iordania

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit în capitala iordaniană Amman, în cadrul unei călătorii de o săptămână în regiune, pe fondul escaladării tensiunilor.

„Iordania este un partener vital pentru a ajuta la prevenirea extinderii conflictului din regiune și suntem recunoscători pentru leadership-ul lor în facilitarea ajutorului pentru civilii din Gaza”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, într-o postare pe rețelele de socializare.

UPDATE 2.00-Aproape 90% din populația din Gaza a fost strămutată din cauza războiului împotriva Hamas, potrivit agenției ONU

Aproape 90% dintre palestinienii din Gaza au fost strămutați cu forța din cauza războiului purtat de Israel împotriva Hamas, potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări (UNRWA).

„Familiile caută siguranță acolo unde nu există, în timp ce foametea amenință. Critic pentru #ceasefire umanitar pentru a oferi ajutor urgent și a pune capăt acestei strămutări forțate și continue”, a postat UNWRA sâmbătă pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.


Aproximativ două milioane de persoane trăiesc în Gaza. Civilii de acolo „duc lipsă de tot”, a precizat UNRWA.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministrul francez de externe Catherine Colonna spune că a transmis Iranului un „mesaj foarte clar”, că trebuie să-și oprească „acțiunile destabilizatoare” din Orientul Mijlociu, în timpul unui apel cu omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian de sâmbătă.

„L-am sunat pe ministrul iranian A. Abdollahian și i-am transmis un mesaj foarte clar: riscul de conflagrație regională nu a fost niciodată atât de semnificativ”, a spus Colonna într-o postare pe X, fost Twitter. „Iranul și afiliații săi trebuie să înceteze imediat acțiunile destabilizatoare.

Iranul se confruntă cu o „bătălie totală” cu un „inamic”, în timp ce Occidentul promite că va aborda atacurile rebelilor Houthi, spune comandantul Hossein Salami.