• Un copil de 3 ani a fost ucis ca răspuns al poliției israeliene la atacul cu vehicule, la punctul de control din Cisiordania, spun autoritățile.
  • Poliţia israeliană de frontieră a declarat că a fost o greșeală.
  • A fost a patra oară când OMS a fost nevoită să anuleze o misiune planificată de a aduce proviziile medicale necesare.

UPDATE ORA 23.00-Presa din Qatar relatează că o delegație importantă israeliană se află în prezent la Cairo

Presa din Qatar relatează că o delegație importantă israeliană se află în prezent la Cairo pentru a relua negocierile cu privire la un acord cu Hamas pe ostatici negociat și prin oficialii egipteni. Între timp, Blinken a ajuns în Tel Aviv.

UPDATE ORA 22.00-Nu este „în interesul nimănui” ca războiul din Gaza să se intensifice, spune Blinken

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, reiterează faptul că „în mod clar nu este în interesul” niciunei țări din regiune ca războiul din Gaza să se extindă. Aceasta survine după ce un atac israelian a ucis un comandant Hezbollah în Liban, potrivit unei surse de securitate libaneze.

„Este clar că nu este în interesul nimănui – Israel, Liban, Hezbollah, de altfel – să vadă acest lucru… să vadă cum escaladează și să vadă un conflict real”, a declarat Blinken reporterilor din Arabia Saudită înainte de a pleca spre Israel.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

„Israelienii au fost foarte clari cu noi că vor să găsească o cale diplomatică care să creeze genul de securitate care să le permită israelienilor să se întoarcă acasă”, a declarat înaltul diplomat american, menționând că „aproape 100.000 de israelieni au fost nevoiți să își părăsească locuințele din nordul Israelului din cauza amenințării venite din partea Hezbollah din Liban”.

„Lucrăm intens la acest efort”, a spus Blinken.

El a precizat că SUA lucrează, de asemenea, la o soluție diplomatică care ar permite libanezilor să se întoarcă la casele lor din sudul Libanului.

UPDATE ORA 21.00-IDF afirmă că a ucis un militant Hamas responsabil pentru rachetele lansate din Siria spre Israel

Armata israeliană a declarat că a ucis un militant Hamas în Siria, despre care spune că a fost o figură centrală în lansarea de rachete din Siria către Israel în ultimele săptămâni.

Hassan Hakashah a fost ucis luni în orașul Beit Jinn din sudul țării, au anunțat Forțele de Apărare ale Israelului într-o declarație.

„Nu vom permite terorismul de pe teritoriul sirian și vom considera Siria responsabilă pentru toate activitățile care emană de pe teritoriul său. Forțele de apărare israeliene vor continua să acționeze împotriva oricărei amenințări la adresa statului Israel”, se arată în declarație.

Până în prezent, Hamas nu a comentat public moartea lui Hakashah.

UPDATE ORA 19.00-Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că Hezbollah „subestimează” Israelul

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vizitat trupele staționate în apropierea graniței de nord a Israelului cu Libanul, spunându-le că gruparea militantă libaneză Hezbollah „ne-a subestimat foarte mult în 2006 și ne subestimează din nou”.

Netanyahu a vizitat Brigada 769, spunându-le: „Am ales să vin la Kiryat Shmona în ziua în care s-a tras cu antitanc asupra noastră”.

„Hezbollah ne-a subestimat foarte mult în 2006 și ne subestimează din nou.”

UPDATE ORA 17.00-Netanyahu: Voi face tot ce este necesar pentru a restabili securitatea în nordul țării

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că va face „tot ce este necesar pentru a restabili securitatea în nordul” Israelului, în urma recentelor schimburi de focuri cu Hezbollah la granița cu Libanul.

Adresându-se soldaților staționați la granița de nord a Israelului, Netanyahu a declarat că guvernul său „va face totul” pentru a permite familiilor „să se întoarcă acasă în siguranță” și să știe că nu se poate „juca” cu Israelul.

„Vom face tot ceea ce este necesar. Desigur, preferăm ca acest lucru să se facă fără o campanie de amploare, dar asta nu ne va opri”, adaugă el.

UPDATE ORA 16.00- Regele Iordaniei Abdullah a declarat luni că Israelul a creat o întreagă generație de orfani

Regele Iordaniei Abdullah a declarat luni că Israelul a creat o întreagă generație de orfani printr-un război „brutal” în Gaza, unde a spus că peste 30.000 de oameni, majoritatea femei și copii, au fost uciși sau au fost dispăruți în urma conflictului, Reuters rapoarte.

În remarcile la memorialul genocidului de la Kigali din Rwanda, unde monarhul a vorbit despre „crime de nespus” în timpul conflictului african, Abdullah a spus că o lecție de desprins este că „agresiunea fără discernământ” a Israelului în Gaza nu i-ar garanta niciodată securitatea. Declarațiile sale au fost difuzate în presa de stat în urma unei declarații a palatului regal.

UPDATE ORA 15.00- Comandantul Hezbollah ucis de Israel în Liban, identificat drept Wissam al-Tawil

Associated Press are mai multe detalii despre comandantul Hezbollah pe care Israelul pare să-l fi ucis într-o lovitură în Liban mai devreme astăzi.

Lovitura de luni asupra unei mașini a ucis un comandant al unei forțe secrete Hezbollah care operează de-a lungul sudului Libanului, potrivit unui oficial de securitate libanez care a vorbit sub rezerva anonimatului conform reglementărilor. Hezbollah l-a identificat pe luptătorul ucis drept Wissam al-Tawil, fără a oferi mai multe detalii.

Un baraj de rachete Hezbollah a lovit sâmbătă o bază sensibilă de trafic aerian din nordul Israelului, într-unul dintre cele mai mari atacuri din trei luni de lupte de mică intensitate peste linia albastră trasată de ONU care desparte Libanul de Israel. Gruparea militantă a spus că a fost un „răspuns inițial” la uciderea liderului politic adjunct al Hamas Saleh Arouri la Beirut săptămâna trecută.

Al Jazeera notează că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a avertizat Israelul în două discursuri televizate săptămâna trecută să nu lanseze un război la scară largă împotriva lui.

UPDATE ORA 14.00- Israelul a aflat unde se ascunde liderul Hamas Sinwar. Acesta ar fi în acelaşi loc cu mai mulţi ostatici, folosiţi ca scut uman

Armata Israelului ar şti unde se ascunde liderul Hamas Yahya Sinwar, de 61 de ani. Acesta ar fi într-un tunel din oraşul Khan Younis şi este înconjurat de mai mulţi ostatici israelieni, folosiţi ca scut uman, au raportat Times of Israel, Israel Radar şi Israel Hayom Heb.

UPDATE ORA 13.00- O lovitură israeliană asupra Libanului l-a ucis pe comandantul superior al unității de elită Hezbollah

O lovitură israeliană în sudul Libanului a ucis luni un comandant superior al forței de elită Radwan a Hezbollah, au declarat trei surse de securitate pentru Reuters.

„Este o lovitură foarte dureroasă”, a spus una dintre sursele de securitate. Hezbollah a pierdut peste 130 de luptători în bombardamentele israeliene asupra sudului Libanului de când au început bombardamentele transfrontaliere în urma atacului Hamas din 7 octombrie.

UPDATE ORA 12.00- Papa Frances cere „încetarea focului pe toate fronturile, inclusiv în Liban”

Papa Francisc, abordând conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina în discursul său anual adresat diplomaților, a declarat luni că „lovirea fără discriminare” a civililor este o crimă de război, deoarece încalcă dreptul internațional umanitar, relatează Reuters.

Francis, în vârstă de 87 de ani, și-a făcut comentariile într-o adresă de 45 de minute adresată trimișilor acreditați de Vatican, care este uneori numit discursul său „starea lumii”.

UPDATE ORA 11.00- A fost a patra oară când OMS a fost nevoită să anuleze o misiune planificată de a aduce proviziile medicale necesare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că a fost obligată să anuleze duminică o misiune de a aduce provizii medicale în nordul Gazei, după ce nu a primit garanții de securitate, relatează Reuters.

A fost a patra oară când OMS a fost nevoită să anuleze o misiune planificată de a aduce proviziile medicale necesare urgent la Spitalul Al-Awda și la farmacia centrală din nordul Gazei din 26 decembrie.

„Au trecut 12 zile de când am reușit să ajungem ultima dată în nordul Gazei”, a scris biroul OMS din teritoriile palestiniene ocupate pe platforma de socializare X.

„Bombardamentul puternic, restricțiile de mișcare și comunicațiile întrerupte fac aproape imposibilă livrarea de provizii medicale în mod regulat și în siguranță în Gaza, în special în nord”.

UPDATE ORA 10.00- Al Jazeera acuză Israelul de „uciderea direcționată” a doi jurnaliști palestinieni

Al Jazeera a acuzat Israelul de „ucidere direcționată” după ce doi dintre jurnaliştii săi palestinieni din Fâșia Gaza au fost uciși într-o lovitură israeliană asupra mașinii lor.

Hamza Wael Dahdouh și Mustafa Thuria, care au lucrat și ca interlocutor video pentru AFP și alte organizații de știri, au fost uciși în timp ce „se aflau pe cale să-și îndeplinească datoria” pentru canalul din Fâșia Gaza, a spus rețeaua.

Un al treilea jurnalist independent care călătorește cu ei, Hazem Rajab, a fost grav rănit.

Al Jazeera a declarat că „condamnă ferm țintirea forțelor de ocupație israeliene asupra mașinii jurnaliștilor palestinieni”, acuzând Israelul că „ținteste” jurnaliști și „încălcarea principiilor libertății presei”.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a confirmat, de asemenea, decesele şi a dat vina pe un atac israelian.

UPDATE ORA 9.00- Germania a blocat vânzările de arme către Riad de la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018

Germania este pregătită să permită vânzările de avioane Eurofighter către Arabia Saudită, a declarat duminică ministrul de externe Annalena Baerbock.

Germania, Marea Britanie, Italia și Spania construiesc împreună avionul și fiecare poate pune veto la acorduri, relatează Agence France-Presse.

Germania a blocat vânzările de arme către Riad de la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018 în consulatul saudit din Istanbul. Aceasta include blocarea unui acord pentru 48 de avioane Eurofighter semnate de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman la Londra.

„Nu ne vedem, ca guvernul federal german, opunându-ne considerentelor britanice cu privire la alte Eurofighter (vânzări)”, le-a spus Baerbock jurnaliştilor într-o călătorie în Israel, în care ea a subliniat rolul saudit în criza de securitate din Orientul Mijlociu de la Israel- Războiul din Gaza.

UPDATE ORA 8.00- Se crede că mai mult de 100 de ostatici sunt încă ținuți de Hamas.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că 73 de palestinieni au fost uciși și 99 au fost răniți în atacurile israeliene asupra Gaza în ultimele 24 de ore. Cifrele au fost date într-un comunicat luni, spune Reuters.

Ofensiva Israelului a ucis până acum 22.835 de palestinieni, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății. În Israel, aproximativ 1.200 de oameni au fost uciși și 240 au fost luați ostatici pe 7 octombrie, potrivit oficialilor israelieni.

UPDATE ORA 02:00 – IDF susține că dovezile găsite în tunel arată că Hamas a învățat să construiască arme sub îndrumare iraniană

Într-o postare pe Telegram, IDF a susținut că dovezile găsite la un sit de producție de arme din zona Daraj Tuffah din nordul Gaza dezvăluie că îndrumarea iraniană a ajutat Hamas să construiască infrastructura teroristă și componente de rachete de precizie.

„Teroriștii Hamas au învățat – sub îndrumare iraniană – cum să opereze și să construiască componente de precizie și arme strategice și au dobândit cunoștințe tehnologice în domeniu”, a declarat astăzi FDI.

Echipa de luptă a Brigăzii Nahal a găsit locul într-un puț de tunel strategic al Hamas, lung de 100 de metri, unde FDI susține că a ucis mai mulți teroriști Hamas în lupte corp la corp și în atacuri aeriene.

Știre inițială

Poliţia israeliană de frontieră a precizat că a nimerit-o din greșeală pe fetiţă, după ce, duminică, a deschis focul asupra unui cuplu aflat într-o maşină care a intrat într-un militar la un punct de trecere în Ierusalimul de Est, aproape de orașul Biddu din Cisiordania, informează TTI.

„În urma focurilor de armă asupra teroriştilor, o fetiță care se afla într-un alt vehicul la trecere a fost lovită din greșeală”, a spus poliţia israeliană.

Punctul de control este situat în Cisiordania, la aproximativ 10 kilometri (6,21 mile) nord-vest de Ierusalim.

Blinken a lăudat eforturile Programului Alimentar Mondial al ONU de a distribui alimente oamenilor din Gaza în timpul vizitei duminică la depozitul organizației umanitare din Iordania.