LIVE UPDATE. Războiul Israel-Hamas, ziua 94. Nu este „în interesul nimănui” ca războiul să se intensifice, spune Blinken/ Presa din Qatar: o delegație importantă israeliană se află la Cairo pentru a relua negocierile cu privire la un acord cu Hamas pe ostatici

UPDATE ORA 20.00- Discuțiile Israelului despre extinderea războiului în Liban alarmează SUA.

Președintele Biden și-a trimis consilierii de top în Orientul Mijlociu cu un obiectiv critic: Prevenirea izbucnirii unui război în toată regula între Israel și grupul militant libanez Hezbollah.

Israelul a precizat că consideră insuportabil schimbul regulat de focuri între forțele sale și Hezbollah de-a lungul graniței și ar putea lansa în curând o operațiune militară majoră în Liban.

UPDATE ORA 19.00- În Comune, parlamentarii tocmai au votat moțiunea laburistului care critică bilanțul guvernului

Yvette Cooper spune că rapoartele care spun că Sunak crede în mod privat că planul pentru Rwanda nu va funcționa arată de ce trebuie publicate costurile complete

În Comune, parlamentarii tocmai au votat moțiunea laburistului care critică bilanțul guvernului în domeniul stomatologiei. A fost învins. Yvette Cooper, ministrul umbră de interne, deschide următoarea dezbatere asupra moțiunii de „adresă umilă” care, dacă ar fi adoptată, ar obliga guvernul să publice documente confidențiale despre costul programului din Rwanda.

Cooper spune că este deosebit de important ca aceste lucrări să fie publicate, având în vedere rapoartele care spun că Rishi Sunak nu a susținut niciodată planul în primul rând. Ea se referă la scurgerile recente.

„Puteți vedea în fața lui că nu o susține”, spune ea. (Vezi ora 11.27.)

Ea spune că singurul factor de descurajare care îl interesează pe Sunak este să-i descurajeze pe backbencherii săi să scape de el.

UPDATE ORA 18.00- Guvernul a publicat costurile viitoare ale acordului său cu Franța

Cooper spune că nu acceptă argumentul guvernului potrivit căruia nu poate publica detalii complete despre costurile viitoare ale planului pentru Rwanda, deoarece acestea sunt acoperite de confidențialitate comercială.

Ea spune că guvernul a publicat costurile viitoare ale acordului său cu Franța.

UPDATE ORA 17.00- Liban este pregătit pentru discuții privind stabilitatea pe termen lung cu Israelul

Prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, a declarat marți unui înalt oficial al ONU că țara sa este pregătită pentru discuții privind stabilitatea pe termen lung cu Israelul.

Biroul lui Mikati a declarat într-o declarație că s-a întâlnit la Beirut cu subsecretarul general al ONU pentru operațiuni de pace, Jean-Pierre Lacroix, pentru a reitera „pregătirea Libanului de a intra în negocieri pentru a realiza un proces pe termen lung de stabilitate în sudul Libanului”.

Israelul și Libanul sunt împărțite de peste două decenii de linia albastră trasată de ONU în 2000.

„Căutăm stabilitate permanentă și apelăm la o soluție pașnică de durată – dar în schimb primim avertismente prin trimisii internaționali cu privire la un război în Liban”, relatează Reuters Mikati.

UPDATE ORA 16.00- Agenția de presă palestiniană Wafa raportează mai multe activități ale forțelor de securitate israeliene

Agenția de presă palestiniană Wafa raportează mai multe activități ale forțelor de securitate israeliene în Cisiordania ocupată de Israel. Se raportează că un tânăr palestinian a fost împușcat de forțele israeliene marți după-amiază, lângă punctul de control Ein Sinya, la nord de orașul Ramallah.

De asemenea, se spune, forțele israeliene au aruncat în aer casele a doi palestinieni în orașul Sur Baher, la sud de Ierusalim. Forțele de securitate au închis luna trecută cele două case prin sudarea ușilor și ferestrelor pentru a preveni intrarea în ele. Cei doi frați cărora le aparțineau casele, Murad, 38 de ani, și Ibrahim Nimr, 30 de ani, au fost uciși de forțele de securitate israeliene în noiembrie.

Wafa mai raportează că 14 cetățeni au fost răniți marți dimineață de forțele israeliene la est de Nablus.

UPDATE ORA 15.00- Associated Press mai publică câteva citate de la oficialii Organizației Mondiale a Sănătății

Associated Press mai publică câteva citate de la oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) despre starea periculoasă a asistenței medicale din interiorul Fâșiei Gaza, după săptămâni de bombardament israelian.

Vorbind la o conferință de informare a ONU la Geneva, printr-un videoclip din orașul Rafah din sudul Gazei, Sean Casey, coordonatorul echipelor medicale de urgență al OMS cu sediul în sudul Rafah, a denunțat penuria de alimente în nord. El a spus că unii lucrători din domeniul sănătății fug acum de teamă pentru propria lor viață – după ce au renunțat luni la rând pentru a trata pacienții.

„Sunt în Gaza de cinci săptămâni. Nu am văzut o scădere a intensității conflictului”, a spus el. „Am fost la complexul medical Nasser în urmă cu doar câteva zile și am văzut mai multe explozii în doar câteva minute în care conduceam pe drumuri.”

UPDATE ORA 14.00- Hani Mahmoud, reportaj pentru Al Jazeera din Rafah, a descris situația sănătății de acolo ca fiind „îngrozitoare”.

El scrie că poate vedea răniți fiind duși în spitalul din Kuweiti, dar notează că, cu mai mult de jumătate din populația Gaza strânsă în zona minusculă, „nu există spitale mari, doar spitale de dimensiuni medii sau centre și clinici mai mici”.

Mai devreme, un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat despre „o intensificare a ostilităților” în apropierea spitalului european din Gaza din Khan Younis, mai la nord în Fâșia Gaza, spunând că „observăm că sistemul de sănătate se prăbușește într-un ritm foarte rapid”.

UPDATE ORA 13.00- Armata israeliană a anunțat marți că încă nouă soldați au fost uciși în Gaza, ceea ce duce la 187 de pierderi totale de război acolo.

Mai devreme, armata a declarat că patru soldați au fost uciși. Cifra actualizată de nouă, toți uciși luni, a urmat notificarea familiilor.

Reuters raportează că majoritatea celor mai recente decese ar fi cauzate de unități de inginerie care operează în sudul și centrul Gazei.

UPDATE ORA 12.00 – Armata israeliană lansează raiduri aeriene asupra Libanului după un atac al Hezbollah

Armata israeliană a lansat atacuri care vizează Hezbollah, după ce gruparea libaneză a folosit drone pentru a ținti centrul de comandă israelian.

Forțele aeriene israeliene au declarat că au atacat locul de unde au fost lansate dronele Hezbollah și, de asemenea, au interceptat un număr de drone înainte de a ajunge la ținte. Videoclipurile și rapoartele de la bază au arătat că cel puțin o dronă a reușit să treacă.

De asemenea, armata israeliană a declarat că baza sa nu a suferit nicio pagubă și că nu au fost raportate victime.

UPDATE ORA 11.00 – Pacienții fug din Spitalul Al-Aqsa în timp ce forțele israeliene atacă

Pe măsură ce luptele se întețesc, cresc temerile pentru cel mai mare spital din centrul Gaza. Zona din jurul spitalului Al-Aqsa din centrul Gaza, care era de obicei aglomerată înainte de război, se golește pe măsură ce luptele se intensifică.

Mohammed Abu-Ali, asistent medical la spital, a declarat pentru Al Jazeera că, din moment ce majoritatea medicilor au fugit – și având în vedere riscul de bombardament – și pacienții pleacă. Este puțin probabil ca cei care vin răniți să primească un tratament adecvat. Unitatea de terapie intensivă cardiacă a fost închisă.

Israelul a vizat spitale pe tot parcursul războiului, ignorând apelurile internaționale de a proteja unitățile medicale. În ultimele zile, dronele israeliene au tras asupra oamenilor din afara spitalului.

UPDATE ORA 10.00 – Israelul nu a reușit să își atingă obiectivele, spune liderul Hamas

Șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, vorbește acum la Uniunea Internațională a Cercetătorilor Musulmani din Doha, Qatar.

El a declarat că Israelul are trei obiective principale în războiul pe care îl poartă în prezent în Gaza: eliminarea rezistenței palestiniene, recuperarea prizonierilor deținuți în enclavă și strămutarea palestinienilor din Gaza din țara lor natală.

Haniyeh a spus că, în ciuda prețului ridicat al războiului, „inamicul nu a reușit să își atingă niciunul dintre obiectivele sale în război”.

UPDATE ORA 09.00 – Hamas folosește arme nord-coreene în războiul împotriva Israelului, afirmă Coreea de Sud

Gruparea militantă palestiniană Hamas folosește arme nord-coreene în războiul său împotriva Israelului, potrivit agenției de spionaj din Coreea de Sud.

Într-un răspuns transmis marți postului CNN, Serviciul Național de Informații din Coreea de Sud (NIS) a confirmat un raport anterior al postului de televiziune Voice of America, finanțat de guvernul american, potrivit căruia luptătorii Hamas au folosit un lansator de grenade propulsate de rachete F-7 de fabricație nord-coreeană.

O fotografie din raportul VOA, publicată pentru prima dată pe serviciul său din Coreea, a arătat partea centrală a unei rachete folosite în F-7, a precizat NIS.

F-7 este echivalentul lansatoarelor de grenade sovietice/rusești RPG-7 și al lansatoarelor de grenade chinezești de tip 69-1, potrivit Small Arms Survey, care este finanțat de Olanda.

UPDATE ORA 08.00 – Un înalt diplomat american va discuta planul Israelului pentru următoarea fază a războiului din Gaza

Delegația secretarului de stat american Antony Blinken de la Tel Aviv se așteaptă să discute marți, în cadrul unor întâlniri cheie, planul ministrului israelian al apărării pentru următoarea fază a războiului din Gaza, potrivit unui înalt oficial american.

Săptămâna trecută, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a prezentat planul armatei pentru următoarea fază a războiului. Propunerea lui Gallant prevede că palestinienilor nu ar trebui să li se permită să se întoarcă la casele lor din nordul Gaza până când nu vor fi eliberați toți ostaticii rămași.

Se așteaptă ca partea americană să facă presiuni asupra oficialilor israelieni cu privire la o tranziție „iminentă” a războiului către o fază de mai mică intensitate, a declarat oficialul – pe care SUA nu a văzut-o încă.

Luni, Blinken a declarat că palestinienii „nu trebuie să fie presați să părăsească Gaza” și a criticat comentariile „iresponsabile” ale unor miniștri israelieni care cer relocarea oamenilor în afara enclavei.

UPDATE ORA 02:00 – Biden spune că a „lucrat în liniște cu guvernul israelian pentru a reduce – în mod semnificativ a ieși din Gaza”

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat luni că a depus eforturi pentru a convinge guvernul israelian să reducă sau „să iasă în mod semnificativ din Gaza”.

El vorbea în timpul unui eveniment de campanie la Biserica Episcopală Metodistă Africană Emanuel din Carolina de Sud – scena unui oribil atac armat în masă în 2015 – și a fost întrerupt de protestatari care cereau încetarea focului în Fâșia Gaza.

„Dacă vă pasă cu adevărat de viețile pierdute aici, ar trebui să onorați viețile pierdute și să cereți o încetare a focului în Palestina”, i-a strigat un protestatar președintelui, referindu-se la împușcăturile în masă care au luat viața a nouă participanți la biserică.

Știre inițială

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, reiterează faptul că „în mod clar nu este în interesul” niciunei țări din regiune ca războiul să se extindă. Aceasta survine după ce un atac israelian a ucis un comandant Hezbollah în Liban, potrivit unei surse de securitate libaneze.

„Este clar că nu este în interesul nimănui – Israel, Liban, Hezbollah, de altfel – să vadă acest lucru… să vadă cum escaladează și să vadă un conflict real”, a declarat Blinken reporterilor din Arabia Saudită înainte de a pleca spre Israel, scrie CNN.

„Israelienii au fost foarte clari cu noi că vor să găsească o cale diplomatică care să creeze genul de securitate care să le permită israelienilor să se întoarcă acasă”, a declarat înaltul diplomat american, menționând că „aproape 100.000 de israelieni au fost nevoiți să își părăsească locuințele din nordul Israelului din cauza amenințării venite din partea Hezbollah din Liban”.

„Lucrăm intens la asta”, a spus Blinken.

El a precizat că SUA lucrează, de asemenea, la o soluție diplomatică care ar permite libanezilor să se întoarcă la casele lor din sudul Libanului.

Exit mobile version