• Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a precizat guvernului israelian că palestinienilor trebuie să li se permită să se întoarcă la casele lor din Gaza „de îndată ce condițiile permit”.
  • Armata israeliană a declarat că a ucis un comandant regional al forțelor aeriene ale Hezbollah.
  • Aproximativ una din 100 de persoane din Gaza a fost ucisă din 7 octombrie, potrivit statisticilor palestiniene din enclava controlată de Hamas.

UPDATE ORA 23:20 – Israelul intensifică loviturile asupra lui Rafah

Israelul a continuat să lovească sudul Gazei, în ciuda statutului său de așa-numită secțiune „sigură” a enclavei care adăpostește în prezent mii de palestinieni strămuți.

În ultima oră, au fost efectuate mai multe atacuri împotriva districtului Rafah din sudul Gazei, unde au fost lovite terenuri agricole care adăposteau evacuați strămuți. A fost raportat că cinci palestinieni au fost uciși, inclusiv patru copii, în acel atac aerian. Aceasta face parte dintr-o serie de atacuri în curs de desfășurare în sud.

UPDATE ORA 22:50 – Biroul ONU pentru Drepturile Omului: Atacurile israeliene pun civilii în pericol grav în Deir el-Balah

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Teritoriul Palestinian Ocupat declară că este profund îngrijorat de faptul că forțele israeliene „au pus viețile civililor în pericol grav, ordonând rezidenților din diferite părți ale Gazei de Mijloc să se mute la Deir el-Balah – în timp ce continuă să efectueze atacuri aeriene asupra orașului”. „Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a primit rapoarte conform cărora în ultimele zece zile, patru lovituri individuale în Deir el-Balah au ucis peste 40 de palestinieni. Este clar – după cum a subliniat ONU în mod repetat – că nu există un loc sigur în Gaza.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
CIOLACU DĂ VINA PE CÎȚU
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
NOKIA RELANSEAZĂ MODELUL 3210

UPDATE ORA 22:10 – SUA declară că doboară o dronă înarmată deasupra bazei din Irak

Armata Statelor Unite spune că a doborât o dronă armată deasupra unui aeroport din Erbil, în nordul Irakului, unde sunt staționate forțele americane. Declarația nu menționează dacă atacul a provocat pagube sau victime. Rezistența islamică din Irak aliniată cu Iranul a emis o declarație în care revendică meritul pentru atacul asupra bazei americane. Incidentul are loc pe măsură ce tensiunile din regiune au fost exacerbate de campania Israelului din Gaza, pe care SUA au sprijinit-o.

UPDATE ORA 21:00 – Casa Albă condamnă raidurile „escalătoare” Houthi

Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a declarat că SUA nu urmărește conflicte suplimentare, ci se va consulta cu partenerii cu privire la posibili pași dacă atacurile Houthi asupra navelor din Marea Roșie continuă.

Adresându-se reporterilor miercuri, Kirby a spus că Statele Unite vor face tot posibilul pentru a proteja rutele maritime din Marea Roșie. Houthii au spus că vor opri atacurile doar după ce Israelul va pune capăt războiului împotriva Gaza. Kirby a adăugat că Houthi „au de ales” și se vor confrunta cu consecințe dacă nu își opresc atacurile.

UPDATE ORA 20:50 – Premierul egiptean se întâlnește cu oficialii Maersk pentru a discuta despre Marea Roșie

Mostafa Madbouly s-a întâlnit prin videochat cu oficiali ai gigantului de transport maritim pentru a discuta despre situația din Marea Roșie, unde atacurile Houthi au amenințat rutele de transport maritim în ceea ce ei spun că este un efort de a exercita presiune asupra Israelului.

Într-o declarație de miercuri, cabinetul egiptean a declarat că grupul a discutat despre modalitățile de creștere a cooperării comune și că Madbouly a subliniat importanța unei navigații sigure în Marea Roșie pentru securitatea egipteană.

UPDATE ORA 20:30 – Israelul trimite un politician palestinian de rang înalt în detenție administrativă

Khalida Jarrar, membră a Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), a fost condamnată la șase luni de închisoare israeliană fără acuzații și cu posibilitatea de a fi reținută pe termen nelimitat, spune fiica sa. Jarrar a fost aleasă anterior în Consiliul Legislativ Palestinian în 2006.

Ea a fost ținută în detenție administrativă de către Israel între iulie 2017 și februarie 2019 și arestată din nou în octombrie 2019. În martie 2021, ea a fost condamnată la doi ani de închisoare.

UPDATE ORA 20:20 – Hezbollah avertizează asupra activității serviciilor secrete israeliene

Într-o declarație, grupul afirmă că agenții israelieni au sunat locuitorii din satele din sudul Libanului, de la numere care par a fi libaneze și cu accente libaneze, pentru a se interesa „despre anumite persoane, despre locul unde se află și despre starea unor case”.

În aceste comunicări, inamicul se dă drept mai multe personaje: uneori drept posturi afiliate Forțelor de Securitate Internă din regiunile sudice, alteori drept centre ale Securității Generale libaneze, iar în al treilea rând drept agenții de ajutorare care oferă ajutoare și alte lucruri.

Israelul a recurs la aceste tactici deoarece posturile sale de ascultare și „dispozitivele de spionaj” de la granița libaneză au fost avariate de tirurile Hezbollah, a declarat grupul, avertizând locuitorii să nu furnizeze nicio informație oricărui interlocutor necunoscut.

UPDATE ORA 18:20 – Liderii din Egipt, Iordania și Palestina: Este nevoie de mai multă presiune pentru a pune capăt luptelor din Gaza

Biroul președintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi a publicat o declarație cu privire la o întâlnire cu regele Abdullah al Iordaniei și cu Mahmoud Abbas, liderul Autorității Palestiniene, în care se solicită o mai mare presiune internațională pentru încetarea focului și creșterea ajutorului pentru Gaza.

Declarația, publicată în timp ce cei trei lideri se întâlnesc pentru un summit la Aqaba, afirmă, de asemenea, că orice efort de a „separa căile” între viitorul Cisiordaniei ocupate și cel al Fâșiei Gaza trebuie respins.

De asemenea, guvernul iordanian a publicat o declarație în care afirmă că Egiptul și Iordania resping cu fermitate orice efort de a lichida un viitor stat palestinian.

UPDATE ORA 17:30 – Armata israeliană susține că a lovit „cartierul general” al Hezbollah

Într-o postare pe X, armata a precizat că avioanele sale aeriene au atacat un „cartier general operațional” al grupării libaneze în sudul Libanului.

De asemenea, postarea a precizat că armata israeliană a detectat lansări de rachete de pe teritoriul libanez către zona Arab al-Aramsha. Acesta a precizat că rachetele au căzut în zone deschise și că armata a atacat sursa tirului.

Cu puțin timp în urmă, Hezbollah a anunțat prin intermediul canalului său Telegram că a atacat situl al-Marj de pe teritoriul israelian.

UPDATE ORA 16:45 – OMS anulează cea de-a șasea misiune de ajutorare în Gaza din motive de securitate

Organizația Mondială a Sănătății a anulat o altă misiune de ajutor medical planificată în Gaza din cauza unor probleme de securitate.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că aceasta este cea de-a șasea misiune în nordul Fâșiei Gaza anulată de agenția ONU, deoarece cererile de vizită nu au fost aprobate și nici nu au fost oferite asigurări de securitate de la ultima sa vizită, din 26 decembrie.

„Bombardamentele intense, restricțiile de circulație, lipsa de combustibil și comunicațiile întrerupte fac imposibilă pentru OMS și partenerii noștri să ajungă la cei care au nevoie”, a declarat acesta într-o conferință de presă virtuală de la Geneva. „Facem apel la Israel să aprobe cererile OMS și ale altor parteneri de a livra ajutor umanitar”.

UPDATE ORA 16:15 – Un bombardament israelian în apropierea unui spital a ucis și rănit 40 de persoane

Biroul de presă al guvernului din Gaza afirmă că forțele israeliene au bombardat o casă adiacentă Spitalului Martirilor Al-Aqsa din Deir el-Balah, în centrul Gaza, într-o zonă despre care armata israeliană spusese că este „sigură”.

„Aceasta este o continuare a înșelăciunilor și invențiilor armatei de ocupație israeliene pentru a induce în eroare opinia publică”, a declarat biroul de presă.

Bombardamentul s-a soldat cu peste 40 de morți și răniți, a precizat acesta într-o declarație, „ceea ce confirmă că nu există niciun loc sigur în Fâșia Gaza, așa cum pretinde ocupația israeliană”.

„Condamnăm în termenii cei mai fermi masacrele și crimele continue ale ocupației împotriva poporului nostru palestinian și facem apel la întreaga lume să oprească războiul genocidar purtat împotriva civililor”, a adăugat biroul de presă.

UPDATE ORA 16.00- Trei luni de război au fost devastatoare pentru copiii din Gaza.

Autoritățile sanitare din teritoriul condus de Hamas au estimat că aproximativ 40% dintre cei uciși confirmați, o cifră pe care o estimează acum la 23.357, aveau sub 18 ani.

Majoritatea celor care supraviețuiesc și-au pierdut casele. Ei locuiesc în adăposturi în școli, în corturi sau colibe sau înghesuiți în case încă în picioare, familii întregi locuind în camere single. Cu foarte puțină mâncare în Gaza, copiilor le este mereu foame.

„Încă nu putem număra cifrele, dar avem estimări inițiale de mii de orfani. Cifrele sunt mari și provocările sunt mari”, a declarat Ahmed Majdalani, ministrul palestinian al dezvoltării sociale din Cisiordania ocupată de Israel, pentru Reuters.

Dificultățile – și teama într-un conflict în care bombardamentele intense israeliene asupra zonelor civile continuă fără încetare – sunt agravate de tristețea lor. Laila al-Sultan, în vârstă de 7 ani, a descris un tată pe care l-a iubit „atât de mult cum sunt pești și ceruri și tot”, și care obișnuia să o ducă în parc și la grădina zoologică.

„Tatăl meu a fost martirizat… unchiul meu Awad a fost martirizat la fel ca și unchii mei Ibrahim, Suhaib și Baha. Toți am fost răniți și iată-mă, cu o accidentare la picior”, a declarat ea pentru Reuters. Tatăl ei a fost ucis în același atac aerian israelian care i-a rănit piciorul.

UPDATE ORA 15.00- Secretarul Apărării din Regatul Unit: „Urmăriți acest spațiu” în privința acțiunilor militare ulterioare împotriva houthiilor din Yemen

Secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a sugerat miercuri la prânz că ar putea avea loc o nouă acțiune militară occidentală împotriva houthiilor din Yemen, la o conferință de presă, spunând reporterilor să „vegheze acest spațiu” atunci când sunt întrebați despre posibile acțiuni ulterioare după atacul cu dronă de aseară în Marea Roșie.

Ministrul Marii Britanii, într-o conferință de presă, a declarat că Marea Britanie, aliații săi occidentali și Arabia Saudită „sunt toți de acord” că seria de atacuri asupra navelor de război și a navelor comerciale din sudul Mării Roșii „nu poate continua” și nu exclude lovirea armatei Houthi. ținte pe uscat. „Uită-te la acest spațiu”, a adăugat Shapps.

Shapps a spus că o avertizare anterioară, la începutul acestei luni, părea să oprească atacurile Houthi până aseară, când 18 drone și trei rachete au fost doborâte de către SUA și o navă de război britanică care opera în zonă. Dar ministrul a recunoscut că „ceea ce s-a întâmplat aseară schimbă din nou acest lucru” și, intensificând retorica, a spus că oamenii ar trebui să tragă „concluzii firești din asta”.

Au existat speculații că SUA și aliații săi, care până acum au răspuns doar la atacurile Houthi, ar putea încerca să prevină perturbarea maritimă prin lovituri asupra comandei și controlului grupului rebel și asupra bazelor de pe care sunt lansate dronele și rachetele.

UPDATE ORA 14.00- „Gaza este parte integrantă a sperantelor statului palestinian”

Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, i-a spus miercuri secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită, că Gaza este parte integrantă a sperantelor statului palestinian și nu ar trebui să fie întreruptă ca urmare a războiului Israelului cu Hamas, se arată într-un comunicat oficial.

Declarația, publicată de agenția de presă palestiniană WAFA, l-a citat în continuare pe Abbas spunând că palestinienii nu trebuie să fie strămuți din Gaza sau din Cisiordania ocupată de Israel, unde deține o guvernare limitată după o schismă din 2007 cu Hamas, relatează Reuters.

Abbas a mai cerut „convocarea unei conferințe internaționale de pace pentru a pune capăt ocupației israeliene a țării statului Palestina, cu Ierusalimul de Est ca capitală, care realizează pacea și securitatea pentru toți”, potrivit WAFA.

UPDATE ORA 13.00- 23.357 de palestinieni uciși în Gaza de atacurile israeliene din 7 octombrie – minister

Un total de 23.357 de palestinieni au fost uciși și 59.410 au fost răniți în atacurile israeliene asupra Gaza din 7 octombrie, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza într-un comunicat.

Reuters raportează că ministerul, condus de Hamas, a declarat că 147 de palestinieni au fost uciși și 243 au fost răniți în ultimele 24 de ore.

Se estimează că 1,9 milioane de persoane, sau aproape 85% din populația totală a Gaza, au fost strămutate din casele lor, mulți dintre ei adăpostindu-se în unități ONU disperate de supraaglomerare din sudul teritoriului. Din 11 octombrie, Fâșia Gaza se află într-o întrerupere a curentului electric, iar Organizația Mondială a Sănătății afirmă că doar 15 din cele 36 de spitale din Gaza sunt parțial funcționale.

UPDATE ORA 12.00- Marea Britanie a avertizat asupra consecințelor grave după ce navele de război americane și britanice au fost forțate să respingă un baraj de 20 de rachete Houthi

Marea Britanie a avertizat asupra consecințelor grave după ce navele de război americane și britanice au fost forțate să respingă un baraj de 20 de rachete Houthi, drone și rachete de croazieră trase asupra navelor din Marea Roșie.

Forțele americane și britanice spun că au doborât 18 drone și trei rachete marți. „Houthii susținuți de iranieni au lansat un atac complex de UAV-uri de atac unidirecționale proiectate iranian… rachete de croazieră antinavă și o rachetă balistică antinavă din zonele controlate de Houthi din Yemen în Marea Roșie de Sud”, a declarat Comandamentul Central al SUA ( Centcom) a declarat.

Dronele și rachetele au fost doborâte de o combinație de avioane de război F/A-18 care operau de pe portavionul USS Dwight D Eisenhower și un distrugător britanic și trei americani, a spus Centcom, adăugând că nu au fost raportate răniți sau pagube.

SUA au înființat luna trecută un grup de lucru naval multinațional pentru a proteja transportul maritim din Marea Roșie de atacurile Houthi, care pun în pericol o rută de tranzit care transportă până la 12% din comerțul global.

UPDATE ORA 11.00- Ziad, un palestinian în vârstă de 35 de ani, a scris un jurnal din interiorul Gazei pentru The Guardian

Ziad, un palestinian în vârstă de 35 de ani, a scris un jurnal din interiorul Gazei pentru The Guardian. Iată un fragment din cea mai recentă intrare:

„În drum spre un prieten, observ două femei și niște copii stând pe trotuar. Nu mai este o surpriză să vezi oameni pe stradă fără unde să meargă. Mă simt îngrozitor pentru că sunt fără adăpost și mă întreb: nu suntem toți fără adăpost acum? Mulți oameni au evacuat pentru a treia sau a patra oară și nu mai este spațiu pentru a merge.

Când mă întâlnesc cu prietenul meu, îi povestesc despre cele două femei și mergem să vedem dacă ne putem ajuta. Ei ne spun că nici măcar nu au găsit un cort în care să stea și nu au unde să meargă. Prietenul meu a decis să bată la ușa celei mai apropiate case. A vorbit cu proprietarul și i-a povestit situația. După multe discuții, proprietarul a fost de acord să-i lase să stea la intrarea care duce în casă. Am cerut să vorbesc cu soția lui pentru a mă asigura că există femei înăuntru și că locul este în siguranță. Ea a venit, ne-a salutat și ne-a spus că vor oferi spațiu pentru femei.

Când femeile au auzit asta, au început să plângă. Una dintre ele a spus că a fost uşurată că va putea să-şi alăpteze fiul. Prietenul meu a promis că va încerca să le găsească un loc mai bun.”

UPDATE ORA 10.00- Wafa relatează că cel puțin cinci palestinieni au fost răniți și unul reținut într-un raid de securitate

Agenția de presă palestiniană Wafa relatează că cel puțin cinci palestinieni au fost răniți și unul reținut într-un raid de securitate israelian la Nablus, în Cisiordania ocupată de Israel. Se citează Societatea Semilunii Roșii din Palestina spunând că printre răniți se numără un copil și o femeie în vârstă.

Într-o dezvoltare separată, Wafa raportează că trupele israeliene au atacat o clinică medicală dintr-un sat la est de Betleem, în timpul căreia se pretinde că au provocat „daune la medicamente și instrumente medicale”.

UPDATE ORA 9.00- În Khan Younis, se susține că „în luptele din zonă din ultima zi, zeci de agenți teroriști au fost uciși de trupele IDF”.

În cea mai recentă actualizare operațională, armata israeliană susține că a „descoperit mai mult de 15 puțuri subterane de tunel în zona” Maghazi din centrul Gazei, unde spune că trupele sale au dirijat lovituri aeriene care au ucis „mai mulți teroriști”.

În Khan Younis, se susține că „în luptele din zonă din ultima zi, zeci de agenți teroriști au fost uciși de trupele IDF”.

În plus, în declarația de pe canalul său Telegram, IDF spune: „Într-o activitate operațională separată în Khan Younis, trupele IDF au identificat un terorist care a instalat un dispozitiv exploziv în vecinătatea unei rute utilizate pentru deplasarea trupelor. Ca răspuns, trupele IDF au îndrumat aeronavele IAF să lovească și să elimine terorismul.”

Se adaugă: „Un total de aproximativ 150 de ținte teroriste au fost lovite de trupele IDF în ultima zi”.

UPDATE ORA 01:00 – Hezbollah neagă afirmația IDF că luptătorul ucis astăzi era comandant aerian

Hezbollah a negat afirmațiile armatei israeliene potrivit cărora un membru al organizației sale care a murit astăzi ar fi fost comandantul unei unități aeriene.

„Relațiile cu presa din Hezbollah dezmint categoric această afirmație falsă și nefondată și confirmă că fratele mujahedin responsabil de unitatea de drone din Hezbollah nu a fost niciodată supus vreunei tentative de asasinat, așa cum a susținut inamicul”, se arată în comunicatul Hezbollah.

În cursul zilei de astăzi, Hezbollah a confirmat moartea unuia dintre luptătorii săi, Ali Hussein Barji, dar nu a furnizat informații suplimentare. Ulterior, IDF a revendicat responsabilitatea pentru moartea lui Barji, susținând că acesta era comandantul unității aeriene a organizației din sudul Libanului.

Purtătorul de cuvânt al FDI, Daniel Hagari, a declarat în briefingul său că uciderea țintită a avut loc la trei ore după ce armata a identificat lansări de vehicule aeriene explozive fără pilot din Liban spre Israel.

Știre inițială

Armata israeliană a declarat că a ucis un comandant regional al forțelor aeriene ale Hezbollah, despre care a afirmat că este responsabil pentru un atac asupra unui centru de comandă israelian în cursul zilei de marți.

Într-o declarație, Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că Ali Hussein Burji a comandat regiunea din sudul Libanului a Unității aeriene a Hezbollah și „a condus zeci de activități teroriste împotriva Israelului, folosind UAV-uri explozive și UAV-uri de supraveghere împotriva Israelului și a soldaților FDI”.

„Înainte de eliminarea sa, a fost eliminată o celulă de lansare aparținând Unității Aeriene a Hezbollah, care era pe cale să lanseze drone explozive spre diferite locații din Israel”, se arată în comunicat.
Purtătorul de cuvânt al FDI, Daniel Hagari, a declarat marți, în conferința sa de presă obișnuită, că „l-am eliminat [pe Burji] cu o dronă”.

Hezbollah a anunțat, de asemenea, moartea lui Burji pe canalele sale de socializare, dar a negat că acesta era responsabil de programul său de drone sau de forțele sale aeriene, scrie CNN.