• Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a aprobat miercuri o rezoluție prin care se cere rebelilor houthi din Yemen să „înceteze atacurile nerușinate” din Marea Roșie.
  • Situația alimentară din nordul Gaza este „absolut îngrozitoare”, a declarat Organizația Mondială a Sănătății.
  • Trimisul ONU se va deplasa în Israel pentru a aduna informații cu privire la rapoartele de violență sexuală din timpul atacurilor din 7 octombrie.

UPDATE ORA 23.30 – Forțele israeliene fac raiduri în orașele ocupate din Cisiordania

Au fost raportate raiduri asupra orașului Tulkarem din nordul țării și a taberei de refugiați Nur Shams din apropiere, menționând că în ambele locații au fost auzite sirenele.

O înregistrare video arată convoaie militare israeliene intrând în oraș. O înregistrare video suplimentară verificată de noi arată un raid separat asupra orașului Yaabad, la sud-vest de Jenin, în Cisiordania ocupată.

UPDATE ORA 22.30 – Marea Britanie și SUA se pregătesc să lanseze lovituri împotriva Houthis din Yemen

Guvernul britanic organizează o ședință a cabinetului reunit înainte de posibilele lovituri aeriene împotriva rebelilor houthi din Yemen, relatează The Times.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Ziarul britanic spune că există planuri pentru țintele Houthi includ baze și ambarcațiuni. Grupul yemenit, care controlează o mare parte din nord-vestul puternic populat al țării, a tras asupra navelor despre care spune că sunt legate de Israel care călătoresc prin Marea Roșie, în sprijinul palestinienilor din Gaza.

De asemenea, Wall Street Journal a relatat că diplomații occidentali au informat companiile de transport maritim că este posibil ca loviturile să vizeze orașele yemenite Hodeida și Hajjah și, posibil, chiar și capitala Sanaa, controlată de Houthi.

WSJ a relatat că Houthis și-au mutat o parte din armament în așteptarea unui atac. Grupul aliat cu Iranul a rezistat ani de zile atacurilor unei coaliții conduse de Arabia Saudită în timpul războiului din Yemen, care este în curs de desfășurare, dar a fost relativ liniștit din 2022.

Miercuri, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care le cere houthis să înceteze imediat atacurile asupra navigației la Marea Roșie.

UPDATE ORA 22.00 – PRCS afirmă că 9 persoane au fost ucise în atacul israelian asupra Rafah

PRCS afirmă că 9 persoane au fost ucise în atacul israelian asupra Rafah. Știrea despre lovitură, care a lovit o casă rezidențială din sudul orașului Gaza, provine de la agenția de știri Reuters, care a citat o declarație a Societății Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS).

UPDATE ORA 21.30 – SUA afirmă că nu există răniți sau pagube provocate de rachetele houthi

Comandamentul Central al SUA (CENTCOM), care supervizează operațiunile militare americane din Orientul Mijlociu, a declarat că nu au existat răniți sau pagube în urma tirurilor cu rachete ale houthi asupra căilor de navigație din Golful Aden.

SUA afirmă că tirul de rachete, care a avut loc la ora 2:00 dimineața și a provenit din zonele controlate de Houthi în Yemen, a fost cel de-al 27-lea atac al grupului asupra rutelor maritime comerciale.

„O navă comercială a raportat că a observat vizual impactul rachetei cu apa; cu toate acestea, nu au fost raportate răniți sau pagube”, se arată într-un comunicat al CENTCOM.

UPDATE ORA 21.20 – Departamentul de Stat al SUA a cerut Iranului să elibereze petrolierul St. Nikolas

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat că Statele Unite solicită guvernului iranian să elibereze imediat petrolierul St. Nikolas, reținut de marina iraniană. „Guvernul iranian trebuie să elibereze imediat nava și echipajul acesteia. Această confiscare ilegală a unei nave comerciale este cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni ale Iranului care vizează perturbarea comerțului internațional”, a spus domnul Patel în timpul briefingului. El a adăugat că Statele Unite vor continua să dialogheze cu partenerii din regiune cu privire la măsurile care pot fi luate pentru a trage Iranul la răspundere.

Mai devreme, astăzi, 11 ianuarie, Marina iraniană a anunțat reținerea unui petrolier american în apele Golfului Oman. Reținerea a fost efectuată în cadrul executării unei hotărâri judecătorești, a explicat serviciul de presă al Marinei. Nava reținuta a fost confiscat de Statele Unite în septembrie 2023 de la compania de transport elenă Empire Navigation pentru că transporta petrol iranian cu încălcarea sancțiunilor.

UPDATE ORA 21.00 – Presa israeliană dezvăluie din nou dezacordurile din cadrul cabinetului politic și de securitate israelian, care a avut loc până miercuri seara târziu

Potrivit site-ului israelian Walla, ministrul Securității Naționale Itamar Ben Gvir a cerut ocuparea Rafah. Ministrul Apărării, Yoav Gallant, l-a întrebat: „Ai fost vreodată în Rafah?” Ben Gvir a răspuns: „Nimeni din Likud nu te va vota.”

În timpul ședinței de guvern, Ben Gvir a dezvăluit o diviziune în cadrul armatei și a spus: „Armata vorbește cu două voci. Pe de o parte, purtătorul de cuvânt al armatei defilează ca și cum am fi pus capăt războiului. Pe de altă parte, soldații care nu vor sa pună capăt războiului”.

Canalul israelian 12 a raportat că Gallant i-a spus lui Ben Gvir: „Investigația sa anterioară efectuată de Shin Bet nu îl face un expert în chestiuni de informații”.

UPDATE ORA 20.00 – Jihadul Islamic spune că a preluat controlul asupra dronei israeliene din nordul Gazei

Brigăzile al-Quds, aripa militară a grupării palestiniene, au declarat că au preluat controlul asupra unei drone israeliene Skylark în nordul Gazei. Armata israeliană a anunțat anterior că va reduce operațiunile în nordul Gazei, după ce a declarat că a demontat „cadrul militar al Hamas” în zonă.

UPDATE ORA 19.00 – Netanyahu: „Cazul CIJ arată o lume cu susul în jos”

Prim-ministrul israelian Netanyahu a criticat deschiderea dosarului de genocid împotriva țării sale la CIJ, declarând că procedura arată o „lume cu susul în jos” în care Israelul „luptă cu teroriștii, luptă cu minciunile”.

„Ipocrizia Africii de Sud țipă la cer”, a spus Netanyahu. „Unde era Africa de Sud când milioane de oameni au fost uciși și strămutați în Siria și Yemen de către partenerii Hamas? Vom continua să ne menținem dreptul de a ne apăra și de a ne asigura viitorul până la victoria totală”, a adăugat el.

UPDATE ORA 17.00 – Liderul Houthi din Yemen: „Orice atac american va avea un răspuns”

Orice atac american asupra houthiilor din Yemen nu va fi lipsit de un răspuns, a declarat liderul grupului, Abdel-Malik al-Houthi, într-un discurs televizat. El a adăugat că orice astfel de răspuns ar fi mai mare decât cel recent în care dronele și rachetele sale au vizat o navă americană în Marea Roșie.

UPDATE ORA 16.00 – Qatarul declară că expulzarea înalților oficiali Hamas nu face parte din propunerea de acord cu ostatici

Un oficial din Qatar a negat că o propunere pentru un nou acord pentru ostatici includea deportarea unor înalți oficiali Hamas din Fâșia Gaza, a informat agenția de presă Maan.

„Rapoartele conform cărora Qatar le-a oferit liderilor Hamas să părăsească Gaza în schimbul încetării focului nu sunt exacte”, a spus oficialul. „O astfel de schemă nu a fost discutată în niciun moment cu niciuna dintre părți de la începutul războiului.” Oficialul a adăugat că „difuzarea de informații false poate dăuna negocierilor sensibile care sunt încă în desfășurare”.

UPDATE 15.30 – Agenția Iraniană Tasnim: Forțele navale iraniene au oprit un petrolier american în apele Mării Omanului prin ordin judiciar

Marina Republicii Islamice Iran a anunțat confiscarea unui petrolier american în apele Mării Omanului.

Marina iraniană a confirmat că a confiscat un petrolier în apele Golfului Oman , în urma unei hotărâri judecătoreşti . Agenția Tasnim a raportat acest lucru.

Potrivit acestuia, nava sechestrată are legătură cu Statele Unite.

Anterior, Ministerul Grec al Transporturilor și Politicii Insulelor a raportat confiscarea tancului St Nikolas, asociat cu compania de transport maritim elenă Empire Navigation, al cărei echipaj includea un căpitan grec și 18 marinari filipinezi.

În trecut, potrivit ziarului grec Efimerida ton Syntakton, tancul a fost folosit pentru a transporta petrol iranian sub sancțiuni internaționale, după care a fost „confiscat și amendat de Statele Unite”.

UPDATE 14.30 – S-au terminat audierile la Haga din prima zi. Continuă mâine, la aceeași oră

Părțile și-au ținut pledoariile în caz. Israelul va răspunde vineri în instanță. Acesta din urmă a reacționat la această situație, numind-o „calomnie absurdă”. Israelul se va prezenta vineri folosindu-se de „autoapărare”, pentru a arăta că face „tot ce poate” în „circumstanțe extrem de complicate” pentru a evita victimele civile în Gaza.

UPDATE ORA 14.00 – CIJ riscă să-i trateze pe palestinieni ca „mai puțin demni de protecție decât alții”, spune Africa de Sud

Africa de Sud a susținut că, dacă Curtea Internațională de Justiție refuză să acorde măsuri de urgență în cazul său de genocid împotriva Israelului, instanța îi va „trata pe palestinieni în mod diferit, ca fiind mai puțin demni de protecție decât alții”.

Se dorește ca instanța să ordone oprirea campaniei Israelului în Gaza, lucru asupra căruia instanța s-ar putea pronunța în câteva săptămâni

UPDATE ORA 13.30 – Fostul premier și lider al opoziției, Yair Lapid, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorii Uniunii Europene și a făcut referire la audierea de la tribunalul de la Haga:

Persoana care este judecată astăzi nu este statul Israel, ci integritatea comunității internaționale.
Dacă o țară care se apără împotriva unui atac brutal al teroriștilor ucigași se poate găsi în instanță pentru genocid, „Convenția de genocid” a devenit o modalitate de a recompensa terorismul și de a promova antisemitismul.

UPDATE ORA 13.00 – Hamas: Ne așteptăm ca Curtea Internațională de Justiție să emită o decizie care să facă dreptate

Hamas: Ne așteptăm ca Curtea Internațională de Justiție să emită o decizie care să facă dreptate victimelor, oprind imediat agresiunea împotriva Gazei și tragând la răspundere criminalii de război ai ocupației.

UPDATE ORA 12.00 – „Niciun atac armat” nu poate justifica încălcarea convenției de genocid, susține Africa de Sud

Adresându-se instanței, ministrul de justiție al Africii de Sud, Ronald Lamola, a spus că opresiunea poporului palestinian nu a început după atacurile Hamas, argumentând că este în desfășurare de ani de zile.

„În Fâșia Gaza, cel puțin din 2004, Israelul continuă să exercite controlul asupra spațiului aerian, trecerii terestre, apei, electricității și infrastructurii civile”, a transmis Ministrul Justiției din Africa de Sud, Ronald Lamola.

UPDATE ORA 11.00- Iranul arestează 35 de persoane din cauza atentatelor sinucigașe de la Kerman, care au ucis aproape 100 de persoane

Iranul a arestat 35 de persoane în legătură cu atacurile din 3 ianuarie din orașul Kerman, din sud-estul orașului, a anunțat ministerul său de informații.

Citând agenția de știri semi-oficială Tasnim, Reuters raportează că ministerul a declarat că a identificat unul dintre cei doi atacatori sinucigași drept cetățean al Tadjikistanului, care a intrat ilegal în Iran pe 19 decembrie.

Mai multe informații vor fi publicate la o dată ulterioară despre cel de-al doilea atentat sinucigaș, a spus ministerul, adăugând că arestările au fost efectuate în mai multe provincii iraniene.

Statul Islamic a revendicat atacul care a ucis aproape 100 de oameni și a rănit 284 la o ceremonie care marchează aniversarea morții comandantului înalt al Gărzilor Revoluționare Qassem Suleimani.

UPDATE ORA 10.00- Armata israeliană afirmă că „soldații continuă să opereze în Al-Maghazi și Khan Younis”

În cea mai recentă actualizare operațională, armata israeliană afirmă că „soldații continuă să opereze în Al-Maghazi și Khan Younis” în interiorul Fâșiei Gaza și că „trupele au identificat o celulă teroristă înarmată și au dejucat celula în timp ce ieșeau dintr-un puț”.

Acesta susține că „au fost trase rachete antitanc asupra trupelor” în Khan Younis și că „trupele au lovit infrastructura teroristă din care au fost trase rachetele”.

UPDATE 9.00 – Curtea Internațională de Justiție urmează să înceapă audieri în cazul unui genocid împotriva Israelului. Iată ce este în joc

Curtea Internațională de Justiție urmează să deschidă o audiere de două zile în procedurile introduse de Africa de Sud care acuză Israelul de genocid împotriva palestinienilor din Gaza, ceea ce ar putea conduce instanța să dispună suspendarea de urgență a campaniei militare a Israelului în enclavă.

Într-un dosar de 84 de pagini adresat CIJ, Africa de Sud a susținut că Israelul comite genocid prin uciderea palestinienilor în Gaza, provocând vătămări psihice și corporale grave, evacuare forțată, foamete răspândită și prin crearea condițiilor „calculate pentru a le aduce distrugerea fizică. ”

UPDATE 8.00 – Israelul va apărea la Curtea Mondială în timp ce SUA îi avertizează pe Houthis cu privire la atacurile la Marea Roșie.

Israelul urmează să apară joi în fața Curții Internaționale de Justiție într-un caz cu mize mari care ar putea determina cursul războiului brutal din Gaza.

Africa de Sud duce Israelul la CIJ, cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, pe baza afirmațiilor de genocid împotriva palestinienilor din Gaza și cum nu reușește să prevină genocidul.

UPDATE 6.30- ‘Israelul nu are nicio intenție de a ocupa permanent Gaza’, afirmă Netanyahu

Într-o scurtă declarație video în limba engleză, Netanyahu a declarat astăzi că Israelul intenționează să elimine Hamas, astfel încât acesta să poată fi „demilitarizat și deradicalizat”, dar nu reocupat.

„Israelul nu are nicio intenție de a ocupa permanent Gaza sau de a strămuta populația sa civilă”, a declarat Netanyahu. „Israelul luptă împotriva teroriștilor Hamas, nu împotriva populației palestiniene, și facem acest lucru în deplină conformitate cu dreptul internațional.”

Declarația sa vine imediat după o vizită a secretarului de stat american Antony Blinken și cu o seară înainte ca Israelul să se apere de o plângere de genocid la Curtea Internațională de Justiție.

Un dosar juridic de 84 de pagini depus de Africa de Sud a acuzat Israelul că a încercat să distrugă o parte substanțială a „grupului național, rasial și etnic palestinian” prin uciderea, rănirea și strămutarea civililor palestinieni și prin refuzul de a le oferi hrană, apă și alte bunuri esențiale.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a aprobat miercuri o rezoluție prin care se cere rebelilor houthi din Yemen să „înceteze atacurile nerușinate” din Marea Roșie și să încalce dreptul internațional.

Au fost 11 voturi pentru, 0 împotrivă și patru abțineri, inclusiv din partea Rusiei și Chinei.

Ambasadorul american Linda Thomas-Greenfield a spus că:

„Rezoluția cere ca Houthis să înceteze să mai încalce dreptul internațional. Statele Unite aplaudă adoptarea astăzi de către Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluții redactate în colaborare de Statele Unite și Japonia, care condamnă atacurile Houthi asupra transportului maritim comercial în Marea Roșie. Rezoluția cere fără echivoc ca Houthis să înceteze atacurile și subliniază sprijinul Consiliului pentru drepturile și libertățile de navigație ale navelor tuturor statelor în Marea Roșie, în conformitate cu dreptul internațional.”
Ea a acuzat, de asemenea, Iranul că îi ajută pe houthis.

Rezoluția a condamnat atacurile houthi asupra navelor comerciale și de comerț începând cu 19 noiembrie, când houthiștii au atacat pentru prima dată și au capturat nava comercială Galaxy Leader.