• Rusia a acuzat Israelul de încălcarea continuă a dreptului internațional.
  • Vasili Nebenzia a acuzat Statele Unite că au provocat o propagare a luptelor în Orientul Mijlociu.
  • Rusia a fost puternic criticată pentru presupusele crime de război în Ucraina.

UPDATE ORA 22.20 – Israelul afirmă că Hamas a plănuit să atace ambasada din Suedia

Serviciul israelian de informații externe Mossad a acuzat un presupus membru al Hamas că ar fi plănuit un atac asupra ambasadei țării sale din Suedia.

După ce un grup de autorități daneze, germane și suedeze au efectuat mai multe arestări lunile trecute, Mossad a afirmat vineri, într-o declarație, că un presupus membru Hamas primea ordine de la un centru de comandă din Liban și avea „intenția de a ataca ambasada israeliană din Suedia, de a procura parapante și de a activa membri ai unor grupuri criminale din Europa”.

Nu este clar dacă individul respectiv se numără printre cei arestați de autoritățile europene luna trecută.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA
PILE ȘI ȘTAMPILE

Hamas nu a comentat încă, dar a declarat în trecut că limitează atacurile la Israel-Palestina. Israelul a încercat să prezinte gruparea ca fiind una care a depășit aceste limitări.

UPDATE ORA 22.00 – Prim-ministrul israelian se adresează în special Curții Internaționale de Justiție de la Haga și „Axa Răului”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat sâmbătă că „nimeni” nu-și va opri țara în războiul declanșat în Fâșia Gaza ca răzbunare pentru atacul sângeros efectuat de Hamas pe 7 octombrie. „Nimeni nu ne va opri, nici Haga, nici Axa Răului, nici nimeni altcineva”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă la Tel Aviv, referindu-se în special la cererea Africii de Sud în fața Curții Internaționale de Justiție (CIJ). ) acuzând Israelul de act genocid în Fâșia Gaza
El a asigurat că operațiunile militare au făcut deja posibilă „eliminarea majorității batalioanelor Hamas” de pe teritoriul palestinian condus de mișcarea islamistă. În plus, referitor la problema palestinienilor strămutați de lupte – aproximativ 1,9 milioane de oameni din cei 2,4 milioane de gazazi conform ONU – Benyamin Netanyahu a indicat că „există o lege internațională și spune un lucru simplu: strămuți o populație și tu nu-i aduce înapoi cât timp există pericolul. Și pericolul există.”
Royal Navy se vede în imposibilitatea de a desfășura un grup de transport pentru a lupta împotriva Houthis, deoarece singura sa navă de aprovizionare nu are marinari care să navigheze.

UPDATE ORA 20.00 – Organizația teroristă Hamas lucrează pentru a promova atacuri împotriva țintelor din Orientul Mijlociu, Africa și Europa

Organizația teroristă Hamas lucrează pentru a promova atacuri împotriva țintelor din Orientul Mijlociu, Africa și Europa, sub comanda conducerii superioare a organizației. Pe 14 decembrie 2023, autoritățile de securitate și de aplicare a legii din Danemarca și Germania au anunțat arestarea pe scară largă a suspecților în Europa, care au fost de atunci supuși unor proceduri judiciare.

Într-un efort continuu de informații, au fost dezvăluite o mulțime de informații care demonstrează modul în care organizația teroristă Hamas lucrează pentru a-și extinde activitățile violente în străinătate pentru a face rău oamenilor nevinovați din întreaga lume.

Datorită integrării forțelor interorganizaționale din Israel și din lume, este dezvăluită o imagine cuprinzătoare și aprofundată a activității teroriste a Hamas, inclusiv detalii despre scenele de acțiune, țintele atacurilor și cei implicați în implementarea activitate – de la comandanții Hamas din Liban până la ultimul dintre atacatori din infrastructura operațională, precum și informații despre intenția de a ataca ambasada Israelului din Suedia, achiziționarea de drone și activarea unor elemente din organizațiile criminale din Europa.

Hamas se inspiră din activitățile teroriste ale regimului iranian și, asemenea lui, își propune să lovească cu orice preț ținte israeliene, evreiești și occidentale.

Mossad-ul, Shin Bet și IDF, în parteneriat cu organismele internaționale de securitate și de aplicare a legii, vor continua să lucreze pentru a contracara intențiile teroriste ale Hamas și ale tuturor organizațiilor teroriste, pentru a se împăca cu ele oriunde în lume pentru securitatea statul Israel și poporul evreu. ⁠

UPDATE ORA 19.30 – Protestatarii americani își îndreaptă furia spre Biden

Demonstranții din Washington, DC, care mărșăluiesc în semn de solidaritate cu Gaza, își exprimă nemulțumirea față de administrația Biden pentru modul în care a gestionat războiul din Israel, cerând încetarea focului și încetarea escaladării atacurilor americane în Yemen.

UPDATE ORA 18.00 – Armata israeliană afirmă că a lovit ținte ale Hezbollah în Liban

Armata israeliană a declarat că a lovit „infrastructura teroristă” folosită de Hezbollah în Liban, în timp ce tensiunile rămân ridicate la granița de nord a țării.

Într-o postare pe rețelele de socializare de vineri, armata a declarat că avioanele israeliene au lovit ținte din zonele Mis al-Jabal și Kafr Yarin.

De asemenea, în postare se spune că mai multe proiectile trase din Liban au căzut în spații deschise din nordul Israelului.

UPDATE ORA 17.00 – Israelul informează Egiptul că IDF intenționează să preia printr-o operațiune militară controlul asupra zonei de graniță dintre Gaza și Egipt, scrie Wall Street Journal

IDF intenționează să preia coridorul Philadelphi și trecerea Rafah pentru a bloca contrabanda de arme sau teroriștii care trec prin graniță.

The Wall Street Journal relatează: Oficialii israelieni au informat Egiptul despre o operațiune militară care este planificată să fie desfășurată în curând în zona Philadelphia.
Operațiunea va include desfășurarea de forțe în zonele adiacente graniței Israel-Egipt

UPDATE ORA 16.00 – Forțele de apărare civilă recuperează cadavre, rănite în centrul Gazei

Forțele de apărare civilă au recuperat cadavrele a cel puțin 20 de palestinieni care au fost uciși într-un atac aerian israelian asupra unei case din cartierul Daraj din orașul Gaza, a anunțat Ministerul Informațiilor palestinian.

Imaginile încărcate pe Telegram de Apărarea Civilă Palestiniană din Gaza, organizația responsabilă pentru serviciile de urgență și salvare din fâșie, au arătat echipaje care se ,,târau” prin moloz și transportau copii răniți la ambulanțe.

UPDATE ORA 15.00 – Cei din domeniul sănătății de la Spitalul Martirilor Al-Aqsa trag un semnal de alarmă asupra bebelușilor expuși riscului din cauza lipsei de combustibil la generator

Lucrătorii din domeniul sănătății de la Spitalul Martirilor Al-Aqsa din centrul Gazei au avertizat că viețile pacienților, inclusiv a bebelușilor prematuri, sunt în pericol după ce se pare că generatorul principal de la unitate a rămas fără combustibil.

„Dacă electricitatea nu revine… acești pacienți pe care îi vedeți aici vor muri în curând”, a declarat Taiseer Abu Sweirih, un angajat sanitar la unitate, într-un interviu publicat online de Sky News.

UPDATE ORA 14.00 – Prețul petrolului crește în SUA după grevele împotriva houthiilor

Prețurile petrolului au crescut după ce Statele Unite și Marea Britanie au efectuat lovituri militare împotriva țintelor din zonele controlate de Houthi din Yemen, pe măsură ce tensiunile în Marea Roșie cresc.

Contractele futures West Texas Intermediate și Brent au crescut cu peste 4% dimineață, ajungând la cel mai înalt nivel din 27 decembrie. Țițeiul american a crescut la 75,25 dolari pe baril, în timp ce valoarea de referință globală a atins 80,75 dolari.

UPDATE ORA 13.00 – 3 palestinieni înarmați, uciși după un atac asupra așezării din Cisiordania

Forțele israeliene au ucis trei palestinieni care au atacat o colonie israeliană din Cisiordania ocupată, potrivit armatei israeliene. Toți trei erau membri ai Hamas, a spus organizația militantă.

Atacatorii au lovit așezarea Adora de lângă orașul Hebron, lansând atacul asupra soldaților israelieni care patrulau în apropiere, se arată în comunicatul armatei israeliene. Personalul israelian de intervenție a declarat că un bărbat de 34 de ani a fost tratat la spital, suferind de o rană prin împușcare la picior.

Armata israeliană a postat o fotografie care arată o pușcă M-16, cuțite și alte arme despre care spunea că au fost găsite asupra bărbaților înarmați.

UPDATE ORA 12.00 – Cine sunt houthii și de ce atacă navele în Marea Roșie?

Mișcarea Houthi, cunoscută și sub numele de Ansarallah (Sprijinitorii lui Dumnezeu), a apărut în anii 1990, când liderul ei, Hussein al-Houthi, a lansat o mișcare de renaștere religioasă pentru o subsectă veche de secole a islamului șiit numit Zaidism.

Zaidii au condus Yemenul timp de secole, dar au fost marginalizați sub regimul sunit care a ajuns la putere după războiul civil din 1962. Mișcarea lui Al-Houthi a fost fondată pentru a reprezenta Zaidis și a rezista sunisismului radical, în special ideilor wahhabite din Arabia Saudită. Cei mai apropiați adepți ai săi au devenit cunoscuți ca Houthis.

În prezent, houthiții rămân în controlul unei mari părți a Yemenului și fac parte din așa-numita „Axă de rezistență” a Iranului – o alianță anti-Israel și anti-occidentală a milițiilor regionale susținute de Republica Islamică. Alături de Hamas din Gaza și Hezbollah din Liban, Houthii sunt una dintre cele trei miliții proeminente susținute de Iran care au lansat atacuri asupra Israelului în ultimele săptămâni.

UPDATE ORA 11.00 – Israelul lovește locul de lansare a rachetei din Gaza, spun armata sa

Forțele israeliene au atacat două locuri din centrul Gazei despre care spun că sunt folosite de militanți pentru a lansa rachete în Israel, a declarat armata sa, în timp ce continuă campania împotriva Hamas.

Zeci de lansatoare de rachete au fost, de asemenea, distruse, se mai arată în comunicat.

Armata a postat un videoclip despre care spunea că arată una dintre operațiuni. Potrivit declarației lor, explozia cauzată de lovitura israeliană pare să declanșeze o lansare de rachete, care a demonstrat astfel că rachetele au fost încărcate și pregătite pentru tragere. Videoclipul arată racheta care ajunge la sol, după ce a parcurs aproximativ 100 de metri.

UPDATE ORA 10.00 – „Fii puternic, te iubim atât de mult”: Familiile de ostatici strigă sprijin peste granița Gaza

Rudele unora dintre cei răpiți de Hamas pe 7 octombrie s-au adunat la Nirim, în apropiere de granița cu Gaza, pentru a striga prin difuzoare, în speranța că cei dragi vor putea auzi mesajele și vor prinde putere din demonstrația de susținere.

UPDATE ORA 9.00 – Atacurile americane asupra Yemenului au scopul de a „restabili stabilitatea în Marea Roșie”, spune ambasadorul SUA la ONU

La Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, ambasadorul Linda Thomas-Greenfield a apărat atacurile militare ale SUA împotriva rebelilor Houthi din Yemen, spunând că au fost efectuate „pentru a restabili stabilitatea în Marea Roșie, respectând în același timp principiile fundamentale ale libertății de navigație”.

Thomas-Greenfield a declarat vineri că SUA nu dorește să vadă mai multe conflicte în regiune, dar a reiterat că „atacurile asupra oricăror nave din Marea Roșie, indiferent de origine sau de proprietate, sunt complet inacceptabile”.

UPDATE ORA 08.00 – Națiunile arabe „gata” să lucreze cu SUA în Gaza, dar „numai” dacă Israelul se angajează, spune purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller, s-a alăturat lui Andrea Mitchell pentru a discuta despre călătoria secretarului de stat Antony Blinken în Orientul Mijlociu și despre cum ar putea arăta viitorul în regiune.

Miller a spus că s-au întâlnit cu lideri din nouă țări și au asigurat acorduri cu parteneri arabi și Turcia „că erau gata să aibă acele conversații, erau gata să se coordoneze cu Statele Unite și erau gata să facă pași reali pentru a îmbunătăți viața poporul palestinian din Gaza și să analizeze cum să o reconstruiască și să stabilească o guvernare condusă de palestinieni în Gaza”.

UPDATE ORA 05.00 – Scene de groază absolută” în nordul Gaza, cu cadavre lăsate pe străzi și oameni înfometați, susține ONU

Martin Griffiths, responsabilul operațiunilor de ajutorare ale ONU în Gaza, a descris o imagine dezastruoasă a condițiilor din fâșie, spunând că colegii săi au fost martorii unor scene de groază totală”.

Cadavre lăsate întinse pe drum. Oameni cu semne evidente de înfometare care opresc camioanele în căutarea a tot ceea ce pot obține pentru a supraviețui”, a declarat Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență, în fața membrilor Consiliului de Securitate al ONU vineri.

Griffiths a spus că mulți oameni nu mai au case în care să se întoarcă, adăposturile din enclavă găzduind mult mai multe persoane decât pot face față.

Alimentele și apa se termină, iar riscul de foamete crește pe zi ce trece, a adăugat el. Sistemul de sănătate, a spus el, era într-o stare de colaps”, unde femeile nu puteau naște în siguranță, copiii nu puteau fi vaccinați, bolile infecțioase erau în creștere, iar oamenii au căutat adăpost în curțile spitalelor.

UPDATE ORA 02.00 – Netanyahu îi mulțumește lui Scholz pentru că Germania a respins acuzațiile de genocid împotriva Israelului

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a discutat vineri cu cancelarul german Olaf Scholz și i-a mulțumit pentru că Germania a respins afirmațiile Curții Internaționale de Justiție (CIJ) potrivit cărora Israelul comite un genocid în Gaza.

Poziția dumneavoastră și a Germaniei de partea adevărului îi emoționează pe toți cetățenii Israelului”, i-a spus Netanyahu lui Scholz, potrivit unei declarații a biroului său. Liderul israelian a calificat cazul intentat de Africa de Sud la tribunal drept plin de ipocrizie și răutate”, adăugând că nu trebuie să i se permită să prevaleze asupra principiilor morale împărtășite de cele două țări ale noastre și de întreaga lume civilizată”.

Netanyahu i-a mulțumit, de asemenea, lui Scholz pentru decizia Germaniei de a se alătura discuțiilor de la CIJ în calitate de parte terță, ceea ce a semnalat efectiv disponibilitatea Berlinului de a juca un rol activ de susținere a Israelului la tribunal.

Vineri, guvernul german a declarat că respinge în mod expres” acuzațiile potrivit cărora Israelul comite un genocid în Gaza. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a declarat că Germania va interveni în calitate de parte terță în fața CIJ, în temeiul unui articol care permite statelor să ceară clarificări cu privire la utilizarea unei convenții multilaterale.

UPDATE ORA 01.00 – Trupe turcești ucise în Irak în cel mai recent atac violent din regiune

În altă parte în regiune, cinci soldați turci au fost uciși într-un atac asupra unei baze militare din regiunea semi-autonomă kurdă din nordul Irakului, potrivit Ministerului turc al Apărării. Militanții kurzi au fost învinuiți de autoritățile turce pentru aceste decese de astăzi.

Opt soldați au fost răniți, dintre care trei grav, când atacatorii au încercat să se infiltreze în bază, a precizat ministerul pe rețelele de socializare. Acesta a precizat că 12 militanți au fost neutralizați” și că operațiunile militare continuă în zonă.

Trupele rănite au fost duse la spital pentru tratament. Confruntările au loc după un atac similar în nordul Irakului, în urmă cu trei săptămâni, care a dus la moartea a 12 soldați turci.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Vorbind în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, Vasili Nebenzia a acuzat Statele Unite că au provocat „de una singură” o propagare a luptelor în Orientul Mijlociu în urma unei serii de lovituri asupra Yemenului împreună cu Marea Britanie.

De asemenea, Nebenzia a criticat Israelul pentru utilizarea nediscriminatorie a forței în Gaza. Rusia a acuzat Israelul de încălcarea continuă a dreptului internațional.

Rusia a fost puternic criticată pentru presupusele crime de război ale sale în Ucraina, pe care a invadat-o în februarie 2022.