• Regatul Unit a dezvăluit un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului. Sunt restricții comerciale care ar putea cauza celor două state un prejudiciu de 1,7 miliarde de lire sterline.
  • Ucraina nu poate exporta aproximativ 90 de milioane de tone de produse agricole din cauza blocadei porturilor maritime de către Rusia, potrivit premierului ucrainean.
  • Vladimir Putin și-a început discursul de la parada de Ziua Victoriei comparându-i pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și în alte războaie cu cei implicați în așa-numita „operațiune specială”, începută la 24 februarie în Ucraina.

ORA 23:00

ZELENSKI: „Astăzi am mai făcut un pas – un pas foarte important și nu doar formal – în drumul nostru spre Uniunea Europeană.

Ucraina a trimis cealaltă parte a răspunsurilor la inventarul special care trebuie completat de fiecare țară care aspiră să facă parte din Uniunea Europeană.

Bineînțeles, acest lucru durează luni și luni de zile. Dar am făcut totul în doar câteva săptămâni”

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Unul dintre centrele comerciale importante din Odesa este în flăcări – incendiul a fost provocat de o rachetă, anunță autoritățile locale. Odesa este noua țintă preferată a rușilor în ultimele zile.

ORA 21:00

Primul ministru al Ucrainei, Denis Șmigal:

  • Astăzi, Ucraina va preda UE răspunsurile la partea a doua a chestionarului pentru obținerea statutului de candidat la aderarea la UE.
  • UE este îndemnată să ia în considerare un nou pachet de sancțiuni cât mai curând posibil.
  • Aproape 70 de nave și 90 de tone de produse agricole sunt blocate în porturile maritime ucrainene.

Președintele Uniunii Europene, Charles Michel:

  • Susținem inițiativa de renovare a infrastructurii distruse a țării.
  • Suntem, de asemenea, pregătiți să continuăm presiunea asupra Kremlinului prin aplicarea de sancțiuni.
  • Suntem deja aproape de a rezolva problema interzicerii importurilor de petrol rusesc.
  • Am înghețat activele oligarhilor ruși și acum discutăm posibilitatea de a confisca aceste active pentru a le transfera la dispoziția țării.
  • Milioane de tone de produse alimentare sunt acum blocate în Odesa – Rusia este responsabilă pentru această situație.

ORA 19:00

Zelenski: „Consiliul Europei a fost prima organizație care a exclus Rusia din rândul membrilor săi. Apreciem acest vot de sprijin pentru Ucraina și de condamnare a războiului agresiv al Rusiei împotriva țării noastre. Îi suntem recunoscători secretarului general Marija Pejčinović-Burić pentru vizita sa. Este important pentru noi să vedem cu ochii noștri crimele de război comise de ocupanții din Kiev”.


Uniunea Europeană intenționează să relaxeze pachetul de sancțiuni împotriva petrolului rusesc și să elimine interdicția impusă navelor europene care transportă petrol și combustibil către țări terțe – Bloomberg.

ORA 17:00

În regiunea Kherson, ocupanții îi forțează pe antreprenorii locali să obțină permise de muncă temporare și amenință cu confiscarea proprietății

„Rușii încearcă să forțeze oamenii să coopereze. Pentru a exercita presiuni, aceștia fac vizite la întreprinderile locale.

Acestea impun condiții – se va putea lucra doar cu un „permis temporar” din partea „administrațiilor civile-militare”. Dacă refuză, promit să schimbe conducerea și personalul întreprinderilor„, a declarat Ludmila Denysova.

UPDATE 16:00

Fost premier al Rusiei: „Este începutul sfârșitului erei lui Putin”

Fostul prim-ministru al Rusiei, Mikhail Kasyanov, explicat că din discursul susținut de președintele Vladimir Putin se înțelege că acesta este conștient de faptul că pierde războiul.

Moscova, despre utilizarea rezervelor valutare ale Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei: „Este un act ilegal”

Moscova, despre utilizarea rezervelor valutare ale Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei: „Este un act ilegal”

Confiscarea rezervelor valutare îngheţate ale Rusiei şi utilizarea lor pentru reconstruirea Ucrainei este ”un act ilegal care subminează încrederea în Europa” a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşko.

UPDATE 15:00

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis, luni, cancelarului german Olaf Scholz că trebuie să fie depuse toate eforturile pentru a evita ca războiul din Ucraina să se transforme într-o ”situaţie de necontrolat”, relatează postul de radio de stat chinez, citat de Reuters.

Trebuie depuse toate eforturile pentru a evita intensificarea şi extinderea conflictului din Ucraina, care ar putea duce la o situaţie de necontrolat”, i-a transmis preşedintele Xi cancelarului Scholz în cadrul videoconferinţei, potrivit postului de radio de stat chinez.

De asemenea, liderul chinez a invitat Germania să participe la iniţiativa de securitate globală, un cadru larg şi vag, prezentat de Xi în luna aprilie, care susţine principiul ”securităţii indivizibile”, un concept invocat de Rusia cu scopul de a justifica atacul asupra Ucrainei.

Președintele Consiliului European, forțat să se adăpostească din cauza unor tiruri cu rachetă

charles michel

Președintele Consiliului European, forțat să se adăpostească din cauza unor tiruri cu rachetă, în timpul vizitei din Ucraina

Aflat într-o vizită surpriză la Odesa, mare oraş din sudul Ucrainei, preşedintele Consiliului European Charles Michel a fost forţat să se pună la adăpost din cauza unor tiruri cu rachetă, informează un responsabil al UE.

Procurorul general din Ucraina: Trei civili, găsiți morți în Makariv

Cadavrele a trei civili au fost găsite îngropate pe marginea autostrăzii. Se pare că au fost împușcați în cap de soldații ruși în timpul ocupației orașului, conform The Kyiv Independent.

ORA 14:00

Ucraina a completat o altă parte a chestionarului pentru statutul de candidat la UE, a anunțat Zelenski.

Președintele ucrainean a discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei comunicări video.

ORA 13:00

Președintele Chinei, Xi Jinping, l-a avertizat pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, că trebuie depuse toate eforturile pentru a se asigura că conflictul din Ucraina nu se transformă într-o „situație imposibil de gestionat”, relatează presa de stat chineză, potrivit The Guardian.

Într-o convorbire video între cei doi lideri, Xi este citat spunându-i lui Scholz:

Trebuie depuse toate eforturile pentru a evita intensificarea și extinderea conflictului din Ucraina, care ar putea duce la o situație imposibil de gestionat”, i-a spus liderul Chinei, Xi Jinping, cancelarului german, Olaf Scholz.

Presa de stat chineză a afirmat că Xi a invitat, de asemenea, Germania să participe la Inițiativa de Securitate Globală, un cadru larg și vag pe care președintele chinez l-a prezentat luna trecută și care susține principiul „securității indivizibile”, un concept invocat de Rusia pentru a-și justifica invazia în Ucraina.


Ambasadorul rus în Polonia a fost atacat în timp ce încerca să depună o coroană de flori la cimitirul soldaților sovietici din Varșovia. A fost stropit cu vopsea roșie.

ORA 12:00

Ambasadoarea Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, s-a întors recent la Kiev și a scris pe Twitter în această dimineață despre primirea călduroasă pe care a primit-o în timp ce se afla la cumpărături.


Volodimir Zelenski, care comemorează victoria asupra Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, a declarat că Ucraina va învinge în războiul cu Rusia și că nu va ceda niciun teritoriu.

Mesajul, pe care președintele ucrainean l-a transmis într-o înregistrare video postată pe canalul său oficial Telegram, a fost transmis în timp ce Rusia a marcat, de asemenea, aniversarea victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste.


Armata ucraineană a declarat că patru rachete Onyx de înaltă precizie lansate din peninsula Crimeea, controlată de Rusia, au lovit zona Odesa din sudul Ucrainei, dar nu a oferit alte detalii.

Între timp, Reuters relatează că negociatorul-șef al Rusiei, Vladimir Medinsky, a declarat luni că negocierile de pace cu Ucraina nu s-au oprit și că acestea se desfășoară de la distanță.

ORA 11:00

Ministrul britanic al apărării: Conflictul din Ucraina aduce „dezonoare” forțelor armate rusești

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, i-a acuzat pe liderii forțelor armate ale Rusiei de „imoralitate și corupție” și a afirmat că conflictul din Ucraina aduce „dezonoare”, relatează The Guardian.

Discutând despre trupele rusești care au murit luptând împotriva naziștilor invadatori în cel de-Al Doilea Război Mondial, el a spus: „M-am gândit la amploarea suferinței din întreaga Uniune Sovietică, dar și la modul în care suferința a fost folosită atunci, ca și acum – pentru a acoperi inadecvarea celor care conduc în siguranță și confort din spatele zidurilor Kremlinului de sus și din cadrul statului major din apropiere”.

Într-un discurs ținut la Muzeul Național al Armatei din Chelsea, în sud-vestul Londrei, PA Media îl citează, de asemenea, pe Wallace, care a declarat „cu adevărat, ceea ce vrea președintele Putin este ca poporul rus și lumea să fie impresionați și intimidați de memorialul continuu al militarismului. Cred că acest conflict în curs de desfășurare și neprovocat din Ucraina nu face altceva decât să-i dezonoreze pe aceiași soldați”.

ORA 10:00

Liderul de la Kremlin a depus o coroană de flori în memoria soldaților care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial.


Discursul lui Putin la Moscova, în cadrul paradei de 9 mai – zi sărbătorită de Rusia drept Ziua Victoriei față de Germania nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial.

Vladimir Putin și-a început discursul de la parada de Ziua Victoriei comparându-i pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și în alte războaie cu cei implicați în așa-numita „operațiune specială”, începută la 24 februarie în Ucraina.

El a continuat vorbind despre „garanții de securitate” și despre infrastructura NATO.

„Țările NATO nu au vrut să ne audă, aveau cu totul alte planuri, pregăteau un atac asupra Crimeei, asupra Donbasului. Rusia a dat un răspuns preventiv la agresiune. A fost singura decizie corectă”, a declarat Putin.

Adresându-se militarilor Rusiei, el a spus că aceștia „luptă pe pământul lor, pentru poporul lor din Donbas, așa cum au luptat cândva vechii prinți ruși, Rumyantsev, Potemkin și Suvorov, Sidor Kovpak și generalul Vatutin„. De altfel, la paradă au participat și ocupanții din Donbas.

Liderul rus nu a uitat să menționeze Occidentul, pe care l-a acuzat de „abolirea a mii de ani de valori tradiționale”.

„Țările occidentale au încercat să ne slăbească și să ne dezbine. Nu a funcționat”, a spus Vladimir Putin.

Totodată, putin a semnat un decret prin care statul rus „va face totul pentru a ajuta familiile victimelor, în special copiii”.

ORA 09:00

Un sfert dintre ucrainenii din Polonia au găsit un loc de muncă legal, potrivit guvernului polonez.

Potrivit lui Pavel Schaefernaker, șeful Consiliului ucrainean pentru refugiați, peste 100.000 de ucraineni de vârstă activă lucrează deja legal în Polonia, dintr-un total de 400.000 de ucraineni.

Acesta este un fenomen mondial atunci când vine vorba de refugiați. Acest lucru nu s-a mai întâmplat nicăieri”, a spus el.


Ucraina nu poate exporta aproximativ 90 de milioane de tone de produse agricole din cauza blocadei porturilor maritime de către Rusia.

Acesta este modul în care statul ocupant dorește să provoace o criză alimentară globală”, a declarat premierul ucrainean Denys Shmigal.

Potrivit acestuia, lumea se pregătește pentru o puternică criză alimentară cauzată nu de sancțiunile împotriva Rusiei, ci, de fapt, de acțiunile acesteia de a bloca porturile ucrainene.

Nu putem exporta aproximativ 90 de milioane de tone de produse agricole pe care le-am produs”, a declarat premierul.

El a spus că, pentru prima dată în ultimii 100 de ani, s-a înregistrat o situație în care un stat blochează porturile unui alt stat pentru a crea o criză alimentară în lume.

ORA 08:00

La Mariupol, după ce un convoi al ONU a părăsit regiunea Donețk, ocupanții au început să ia cu asalt Azovstal. Acest lucru a fost raportat de consilierul primarului din Mariupol, Petro Andryushchenko.

„În special, au încercat să spargă podul, care era o poartă de evacuare. Nu a avut succes. Este greu de înțeles cum eroii noștri reflectă atac după atac”, a spus el.


Ocupanții ruși de lângă Izyum, regiunea Harkov, se pregătesc să își continue ofensiva spre sud-vest și sud-estul orașului, potrivit Institutului american pentru studii de război.

Institutul a transmis că trupele Rusiei au continuat atacurile terestre avansând spre granițele regiunilor Donețk și Lugansk. Analiștii nu exclud ca invadatorii să se pregătească pentru o nouă ofensivă în sudul Ucrainei

ORA 07:00

Cu sprijin aerian și de artilerie, inamicul și-a concentrat principalele eforturi pentru a încerca să preia controlul asupra Rubizhne și să se pregătească pentru a-și continua ofensiva în direcția Lysychansk.

Biroul militar rusesc din Cherepoveț, Rusia, a fost atacat.

Invadatorii ruși se pregătesc pentru o ofensivă spre Seversk, Sloviansk, Lysychansk și Avdeevka, conform Statului Major al AFU.

O furtună electrică în districtul Kramatorskiy și o alarmă de incendiu în regiunea Donețk au fost raportate în această dimineață.

Grecia este suspectată că a ajutat Rusia să ocolească sancțiunile. Anul acesta, în luna martie, 190 de petroliere au plecat din porturile rusești. Dintre acestea, 76 au fost sub pavilion grecesc.

ORA 06:00

Ocupanții au interzis locuitorilor din Mariupol să se mute din oraș fără trei „documente”. „Trei documente pe care locuitorii din Mariupol trebuie să le ia pentru a se deplasa pe teritoriul ocupat al regiunii Donețk: un certificat de filtrare, un permis de circulație pe străzile orașului și un permis de circulație în afara Mariupolului”, a scris ombudsmanul Denisova.

Japonia a sprijinit alți membri G7 în intenția lor de a renunța la petrolul rusesc.

Aceasta este o decizie dificilă pentru Japonia, care importă majoritatea resurselor sale energetice. Dar acum unitatea G7 este mai importantă ca niciodată”, a declarat premierul Fumio Kishida pentru NHK.

Kristina Kvien a revenit la Kiev și transmite un mesaj rușilor: ”Go f… yourself!”.

Preşedintele Putin a eşuat. A eşuat să preia Kievul, după cum vedeţi, suntem aici. Putin a eşuat deoarece nu a putut înlocui guvernul Ucrainei cu marionete ruseşti, nu a reuşit să subjuge mândrul popor ucrainean, care pe tot teritoriul ţării, inclusiv în est, a refuzat să se supună voinţei sale. Go f… yourself”, a spus Kristina.

ORA 05:00

G7 despre Putin: Acţiunile sale aduc ruşine Rusiei şi sacrificiilor istorice ale poporului rus. El nu trebuie să câştige acest război.

„G7 în întregime s-a angajat astăzi să interzică sau să elimine treptat importurile de petrol rusesc”, a anunţat Casa Albă duminică într-un comunicat.

ORA 04:00

Americanii vor dubla producția de Javelins. Sunt echipate cu peste 50 de rachete de croazieră și sunt în plină pregătire pentru luptă. Acum sistemele de rachete antitanc Javelin folosesc cu succes Forțele Armate ale Ucrainei împotriva armatei ruse.

În Marea Neagră, Rusia amenință Ucraina cu 6 nave și 2 submarine, potrivit Comandamentului Operațional „Sud”.

ORA 03:00

Războiul va provoca prăbușirea Rusiei. Se va repeta scenariul din 1991. Renumitul istoric Iaroslav Gritsak a prezis viitorul Rusiei:

„Rusia va ieși din acest război foarte slăbită, va exista o prăbușire, un scenariu din 1991. Și în aceste condiții va fi posibil să se dicteze anumite condiții în schimbul sancțiunilor. Europa de Vest nu ar fi devenit niciodată Europa pe care o avem acum dacă nu ar fi existat Planul Marshall. Pentru că Planul Marshall nu este doar o componentă economică, reformele politice au fost foarte importante”, a declarat Hrytsak în legătură cu proiectul FREEDOM.

Printre cei 2,6 mii de militari ruși și belarusi cărora le-a fost interzisă eliberarea vizelor americane, se numără participanți la tragicele evenimente de la Bucha, s spus secretarul de stat american Anthony Blinken.

ORA 02:00

Regatul Unit a dezvăluit un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului. Sunt restricții comerciale care vor cauza agresorului un prejudiciu de 1,7 miliarde de lire sterline.

  • Taxa de import de 1,4 miliarde de lire sterline include platina și paladiu.
  • Exporturile de produse chimice, materiale plastice, cauciuc și mașini grele vor fi interzise.

În principalele orașe din Israel, 9 mai nu va fi sărbătorit public. Ambasadorul ucrainean în Israel, Yevgeny Korniychuk, raportează că nici fonduri de stat nu vor fi alocate pentru această sărbătoare.

„Se vor limita doar la faptul că pe 10 mai vor ține sărbători în Knesset, ceea ce este prevăzut de legea actuală, iar pe Muntele Herzl, pe 9 mai, se vor aduna veterani, dar fără prezența diplomaților străini. .. O sărbătoare foarte restrânsă”, a spus el.

ORA 01:00

Trudeau a anunțat alocarea a 40 de milioane de dolari Ucrainei pentru nevoi militare. Decizia a fost luată în urma vizitei premierului canadian la Kiev

„Sunt sigur că această zi din Ucraina a arătat că suntem deja o parte cu drepturi depline a lumii libere și o Europă unită. Acesta este un contrast evident cu singurătatea Moscovei în rău și ură pe care toată lumea o va vedea mâine”, a spus Zelenski.

ORA 00:00

Au apărut detalii privind asistența militară suplimentară acordată Ucrainei de către Canada. Aceasta se va ridica la 38,7 milioane de dolari, a precizat biroul premierului canadian Justin Trudeau.

De asemenea, Canada impune sancțiuni împotriva a 40 de persoane din Rusia, inclusiv oameni de afaceri și persoane legate de sectorul apărării. Restricțiile vor afecta, de asemenea, cinci organizații rusești pentru „sprijin indirect sau direct” al armatei ruse.