• Planurile urbanistice zonale au fost suspendate pentru un an
  • Nicușor Dan: Urbanismul ultimilor ani a fost o golănie
  • Nicușor Dan voia ca PUZ -urile să fie suspendate doi ani
  • PNL a reclamat termenul prea lung de suspendare

Nicușor Dan a suspendat Planurile Urbanistice Zonale din 5 sectoare pentru 12 luni, nu 24 cum voia inițial. Investitții de trei miliarde de euro sunt puse sub semnul întrebării, au avertizat investitorii imobiliari. Și totuși, consilierii au adoptat în ședința de astăzi suspendarea PUZ-urilor în 5 sectoare din București.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: „Urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Majoritatea Consiliului General, USR-PNL, a luat azi o decizie curajoasă, corectă. Urmau să dispară sute de hectare de spațiu verse.”


UPDATE 19:25 – Primarul general Nicușor Dan a propus suspendarea cu un an a cinci PUZ-uri de sector ale Capitalei (2, 3, 4, 5 și 6). Amendamentul a fost adoptat de majoritatea consilierilor din Primăria Capitalei și nu au existat contestații. Suspedarea este valabilă pe 12 luni.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

În termen de 3 luni, primarul Capitalei trebuie să identifice neregulile şi să propună soluţii.

„Sunt mândru că sunt susținut de majoritatea USR PLUS – PNL. Le mulțumesc pentru votul de azi, pentru că au rezistat presiunilor și amenințărilor. E un moment de cotitură pentru București”, a delcarat Nicușor Dan, la finalul votului.

UPDATE 18:55 – În urma ședinței, s-a votat suspendarea PUZ-URILOR în Sectorul 2

Da – 29
Impotriva – 23
Abtineri – 0

UPDATE 16:15 – A început ședința Consiliului General.

UPDATE 14.20. La Primăria Capitalei a fost convocată Comisia de Urbanism la ora 9.30. A fost amânată pentru 10.30. Nu au intrat în ședință nici acum. La fel și Comisia Juridică. Este haos înainte de ședința de consiliu în care trebuie stabilit ce se întâmplă în București cu PUZ-urile.

UPDATE 13.35. Ședința de Consiliu de la Primăria Capitalei este păzită de polițiștii locali.

UPDATE 13.30. Consilierii au convenit asupra unui draft de proiect pentru suspendarea PUZ-urilor de sector, după mai bine de 4 ore de negocieri. Acesta urmează să fie votat în ședința de Consiliu.

UPDATE 12.30. La Primăria Capitalei a fost convocată Comisia de Urbanism la ora 9.30. A fost amânată pentru 10.30. Nu au intrat în ședință nici acum. La fel și Comisia Juridică. Este haos înainte de ședința de consiliu în care trebuie stabilit ce se întâmplă în București cu PUZ-urile.

UPDATE 12.00. Gabriela Firea îl critică pe Nicuşor Dan pentru suspendarea PUZ-urilor: Plicuşor – Puzisor nu vrea să salveze niciun petic de spaţiu verde.

„Un primar care a pledat că deputat pentru un interlop care şi-a construit cu tupeu casă în parc, nici măcar pe un teren care avea vreo două fire de iarbă, ci în parc, nu are căderea să pretindă că vrea binele oamenilor, instituţiilor statului şi mediului privat din acest oraş! Plicuşor – Puzisor nu vrea să salveze niciun petic de spaţiu verde – lui îi plac chiar vilele construite în parcuri -, el vrea doar că toată lumea să vină la el, să-şi arate el muşchii, să distrugă tot, să îngheţe tot oraşul dar să prospere el şi fundaţiile lui. Că doar asta a făcut toată viaţă”, afirmă Gabriela Firea.

Ea cataloghează mandatul lui Nicuşor Dan drept „epoca de piatră a administraţiei”.

„Nu a muncit nimic, nu a avut niciun loc de muncă! A trăit din şantajul şi etajul, după cum ştie un oraş întreg! Deci, de azi, adio construirea de spitale, şcoli, parcări, poduri, pasaje, locuinţe, birouri, hale de producţie etc în Capitală! Bine aţi venit în epoca de piatră a administraţiei”, conchide fostul primar general al Capitalei.

UPDATE 11.30. Consilierul general Marius Pavel acuză, într-o postare pe Facebook, că primarul Nicușor Dan interzice accesul consilierilor în sala de ședințe.

Nicușor Dan interzice, ilegal, accesul consilierilor generali în sala de ședințe, deși spațiul este mult mai mare și ne impune să stăm în săli mici, înguste. Ce dorește acum? Îmbolnăvirea tuturor consilierilor?

În tot acest timp, polițiștii păzesc, la ordinele primarului, sala de ședințe pentru a nu intra nimeni. Este un abuz grav, Dan nu are dreptul de a decide cum se desfășoară ședințele de consiliu, sala este a consilierilor”, scrie Marius Pavel pe Facebook.

Nicuşor Dan susține suspendarea PUZ-urilor de sector: „Urbanismul în Bucureşti a fost o golănie”

Nicușor Dan dorește suspendarea PUZ-urilor pentru 24 de luni, deși este posibil să dea un pas înapoi și să adopte numai perioada de trei luni. Propunerea de suspendare a hotărârilor de aprobare a Planurilor Urbanistice Zonale deschide calea unei dezbateri juridice interesante. Dreptul de a construi este un atribut al dreptului de proprietate, afectarea acestuia fiind de natură a afecta însăși substanța dreptului de proprietate.

„Urbanismul în Bucureşti a fost o golănie”, a spus primarul general. „În weekend avem sute de mii de bucureşteni care vor să fugă din oraşul asta să se ducă la mare sau la munte, pentru că este un oraş în care nu ai ce să faci cu copiii. Avem 30 de km de mal de lac care pot să devină şi pentru familii un loc în care să te duci weekend de weekend cu copilul. Se pot face bazine de înot, pistă de biciclete locuri de promenadă. Prevăd construcţii de blocuri până în malul apei. Cum e posibil într-un oraş care este deja aglomerat de trafic să ai străzi de 7 m şi să ai blocuri de 14 etaje. Cum e posibil că într un oraş care simţim cu toţii că s-a construit prea des încă din epoca comunistă, cum e posibil că studiile de fundamentare să se spună că obiectivul acestuia sector este densificarea oraşului?”, a spus Dan

Primarul spune că este un adept al dezvoltării. „Am vorbit de metrou de suprafaţă, extinderea reţelei de tramvai, şoseaua de centură, mari parcări în oraş, sala Polivalentă, săli de conferinţe, toate acestea înseamnă dezvoltare. Dezvoltarea înseamnă să te duci deodată cu infrastructură pe lângă ce înseamnă locuire şi mobile de birouri. Noi prin dezvoltarea asta din ultimii ani am distrus o piaţă”.

Ce cred arhitecții despre suspendarea PUZ-urilor din Capitală?

Arhitectul Sebastian Mîndroiu spune că este de acord cu decizia, chiar dacă și el va fi afectat. Pe termen lung este o decizie bună, dar în prezent vor fi afectați mai ales dezvoltatorii imobiliari.

Sebastian Mîndroiu, arhitect: „Din punct de vedere arhitectural, mie decizia asta mi se pare corectă. Cred că s-au împins construcțiile și modul în care s-a făcut arhitectură și modul în care s-a construit s-au împins la un nivel atât de extrem la acest moment, încât cred că avem nevoie de o resetare.”

Avocata Ioana Doagă spune că termenul folosit de primarul capitalei, rezonabil, este unul vag. Cine poate hotărî cu adevărat, după suspendarea PUZ-urilor, care vor fi proiectele rezonabile?

Ioana Doagă, avocat: „Estimez că se va ajunge în fața instanțelor de judecată pentru că dezvoltatorii care ar dori să deruleze proiecte rezonabile din punctul lor de vedere s-ar putea trezi cu piedici din partea primăriei. Primăria, desigur, vine cu argumente în sensul legalității măsurilor, dezvoltatorii la rândul lor, apelând la munca de specialitate vor aprecia că nu este o măsură legală.”

OAR: „Regulamentele sunt o condiție esențială pentru o arhitectură de calitate”

„Un bun regulament de urbanism nu reprezintă doar un catalizator pentru un organism urban sănătos, ci și un mediu propice  bunelor practici ale profesiei de arhitect. Regulamentele sunt o condiție esențială pentru o arhitectură de calitate, cu impact semnificativ asupra coerenței orașului și implicit asupra calității vieții. Un oraș mai coerent asigură calitatea vieții iar calitatea vieții este influențată de calitatea arhitecturii. În acest organism complicat urban, întregul și părțile ar trebui să funcționeze având regulamente urbane mai transparente, mai clare și de încredere”, se arată în punctul de vedere transmis de către Colegiul Director al OAR București.