• Armata israeliană acuză Hamas că a ucis un ostatic la al-Shifa.
  • Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, acuză Hamas de uciderea lui Noa Marciano în interiorul spitalului al-Shifa.
  • Hagari susține, de asemenea, că Nao nu a fost singurul ostatic dus la Shifa”.

UPDATE ORA 21.00- Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA afirmă că acordul privind ostaticii este „mai aproape ca niciodată”, dar mai este mult de lucru

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat în timpul unei conferințe de presă că SUA „încă lucrează la acest lucru oră de oră, nu am o actualizare pentru dvs. cu privire la acordul privind ostaticii”. Dar, suntem mai aproape decât am fost vreodată. Suntem plini de speranță, dar mai este încă de lucru. Și nimic nu este făcut până când nu se face totul.”

UPDATE ORA 20.00- Președintele german va vizita Israelul pentru discuții cu omologul israelian săptămâna viitoare

Președintele german Frank-Walter Steinmeier va călători în Israel pe 26 și 27 noiembrie pentru a purta „discuții politice” cu omologul său israelian Isaac Herzog, potrivit unei declarații a biroului președintelui.

În timpul vizitei sale, Steinmeier intenționează, de asemenea, să organizeze întâlniri în sudul Israelului și în Ierusalimul de Est.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA

Președintele se va deplasa apoi în Oman și Qatar, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 19.00- Biden: „Cred că în curând se va ajunge la un acord privind eliberarea ostaticilor din Gaza”

Președintele american Joe Biden a declarat luni că el crede „că se va ajunge în curând la un acord privind eliberarea ostaticilor din Gaza”.

UPDATE ORA 18.00- Hamuda Shamala, un inginer de aplicații de internet la Ministerul Sănătății Hamas: Am văzut cum ascund rachete și arme în saltele.

Hamuda Shamala, un inginer de aplicații de internet la Ministerul Sănătății Hamas și membru al unei familii proeminente Hamas, a vorbit despre Hamas în cadrul anchetei: „Am văzut cum ascund rachete și arme în saltele. Dacă una dintre rachete ar fi explodat, ar fi putut ucide zeci de oameni – Hamas știe că Israelul nu va ataca acolo unde sunt 40 de mii de oameni în el”.

„Un accent important care apare în toate investigațiile Shin Bet pe tema spitalelor merită subliniat cu majuscule. Aproape toți respondenții care au fost întrebați de ce activează Hamas din spital au răspuns că Hamas știe foarte bine că Israelul nu va ataca niciodată un loc în care sunt pacienți și civili.

Cei interogați spun cum Hamas folosește populația civilă și spitalele ca scuturi umane.”

UPDATE ORA 17.30 -Germania se pregătește să primească refugiați din Fâșia Gaza. Autoritățile de securitate trag un semnal de alarmă privind terorismul – BILD

Există o mare îngrijorare în rândul autorităților de securitate implicate în așa-numitul proces de acordare a vizelor. Hamas ar putea ajunge și în Germania sub pretextul reunificării familiei

Vicepreședintele grupului parlamentar al CSU, Andrea Lindholz (53 de ani, CSU) solicită un control de securitate amănunțit al refugiaților. Lindholz a spus pentru BILD: „Guvernul federal trebuie să se asigure că nu aduce susținători Hamas sau chiar criminali terorişti în țară. Pentru a realiza acest lucru, este esențială o muncă amănunțită a poliției din partea autorităților germane și israeliene înainte de plecarea din Cairo.”

UPDATE ORA 17.00 -Noi imagini de la masacrul de pe 7.10

UPDATE ORA 16.00 -Consilierul principal al lui Biden, Amos Hochstein, a sosit în Israel pentru discuții privind limitarea escaladării din nord

Consilierul superior al președintelui Biden, Amos Hochstein, a sosit astăzi (luni) în Israel pentru a discuta despre eforturile de prevenire a unui război la granița de nord, au declarat oficiali israelieni și americani înalți.

În administrația americană există o anxietate tot mai mare că escaladarea de la granița de nord va deteriora criza din Gaza într-un război regional, care va necesita o implicare și mai mare a armatei americane. (Barak Ravid)

UPDATE ORA 15.00 – Cei 28 de bebeluși prematuri evacuați din spitalul al-Shifa au ajuns în siguranță în Egipt

Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că cei 28 de bebeluși prematuri evacuați din spitalul al-Shifa au ajuns în siguranță în Egipt.

Într-o declarație trimisă prin e-mail către Reuters, se spunea „Cei 28 de bebeluși au ajuns acum în siguranță în Egipt. Trei bebeluși rămân la spitalul Emarati [din Gaza] și continuă să primească tratament. Toți bebelușii se luptă cu infecții grave și continuă să aibă nevoie de îngrijire medicală.”

UPDATE ORA 14.00 – Armata israeliană a numit încă doi soldați uciși în campania sa împotriva Hamas

Armata israeliană a numit încă doi soldați uciși în campania sa împotriva Hamas. Acesta a afirmat că Eitan Dishon și Yanon Tamir au fost uciși în timpul acțiunii din nordul Fâșiei Gaza astăzi.

IDF spune acum că a pierdut 66 de soldați în total în timpul războiului din 7 octombrie.

Cel puțin 13.000 de palestinieni au fost uciși și 30.000 au fost răniți în urma atacurilor israeliene în Gaza începând cu 7 octombrie, a anunțat duminică Ministerul Sănătății din Gaza.

UPDATE ORA 13.00 – Ministrul de externe al Indoneziei, Retno Marsudi, a condamnat luni atacul raportat al Israelului asupra spitalului indonezian din Gaza

Ministrul de externe al Indoneziei, Retno Marsudi, a condamnat luni atacul raportat al Israelului asupra spitalului indonezian din Gaza.

„Atacul este o încălcare clară a legilor internaționale umanitare. Toate țările, în special cele care au relații strânse cu Israelul, trebuie să își folosească toată influența și capacitățile pentru a îndemna Israelul să-și oprească atrocitățile”, a spus ea într-un comunicat, relatează Reuters.

UPDATE ORA 12.00 – Diplomați din țări cu majoritate musulmană sosesc la Beijing pentru discuții privind conflictul Israel-Hamas

China a primit luni oficiali din țări arabe și din țări cu majoritate musulmană pentru discuții privind dezescaladarea” conflictului dintre Israel și Hamas, în timp ce Beijingul își intensifică eforturile de a juca un rol în stabilirea unei încetări a focului.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, s-a întâlnit luni, în capitală, cu omologi din Arabia Saudită, Iordania, Egipt, Autoritatea Națională Palestiniană, Indonezia, precum și cu șeful Organizației Cooperării Islamice.

Beijingul a descris vizita ca fiind o oportunitate pentru comunicare și coordonare aprofundată” cu privire la dezescaladarea „actualului conflict palestiniano-israelian”, protejarea civililor și rezolvarea justă” a problemei palestiniene.

Întâlnirea are loc în contextul în care unele surse au declarat pentru CNN că un posibil acord pentru a asigura eliberarea unor ostatici deținuți de Hamas ar putea fi la vedere, după săptămâni de negocieri între Statele Unite, Israel și gruparea militantă, cu medierea statului Qatar din Golf.

UPDATE ORA 11.00 – Ploile abundente din Gaza fac condițiile de adăpost neîncăpătoare, anunță ONU

În ultimele momente, Agenția ONU pentru Refugiații Palestinieni a scris pe Twitter despre vremea rea și ploile abundente din Fâșia Gaza.

Postând pe rețelele de socializare, agenția a scris: Situația din adăposturi este de neconceput. Oamenii nu au nicio opțiune. Umanitatea trebuie să prevaleze”.

Sute de mii de oameni au fost strămutați în Fâșia Gaza de când Israelul a început atacurile aeriene, mii dintre ei locuind în corturi.

UPDATE ORA 10.00 – 31 de persoane, inclusiv cetățeni australieni, au părăsit Gaza prin punctul de trecere Rafah

Ministrul de externe al Australiei, Penny Wong, a postat pe rețelele de socializare pentru a spune că 31 de persoane, inclusiv cetățeni australieni, au părăsit Gaza prin punctul de trecere Rafah în cursul zilei de astăzi.

În mesajul său, ea a spus: Ei sunt sprijiniți de personalul nostru consular din Egipt. Guvernul australian a facilitat plecarea din Gaza a unui total de 62 de persoane. Colaborăm cu partenerii în cadrul eforturilor internaționale pentru a permite trecerea în siguranță a cetățenilor străini din Gaza.”

Wong a adăugat: Australia a fost clară în apelurile noastre pentru un acces umanitar sigur, susținut și imediat, astfel încât asistența esențială să poată ajunge la persoanele aflate în nevoie, iar civilii să poată ajunge în siguranță. Cu toții dorim să facem următorii pași către o încetare a focului, dar aceasta nu poate fi unilaterală.”

UPDATE ORA 09.00 – Peste 100 de persoane evacuate din Gaza urmează să ajungă luni în Turcia

Peste 100 de persoane evacuate din Gaza urmează să ajungă luni în Turcia, inclusiv zeci de persoane care vor primi tratament medical acolo, au declarat pentru Reuters ministrul turc al sănătății și o sursă din cadrul Ministerului de Externe.

Șaizeci și unu de pacienți, însoțiți de aproximativ 49 de rude, au sosit în Egipt din Gaza duminică seara și urmau să zboare spre Ankara luni dimineață, după ce își vor petrece noaptea într-un spital, a declarat ministrul sănătății, Fahrettin Koca.

Acesta a declarat săptămâna trecută că Ankara a dorit să aducă în Turcia cât mai mulți dintre cei aproape 1.000 de pacienți cu cancer din Gaza. Primii 27 de pacienți au sosit la Ankara joia trecută.

UPDATE ORA 08.00 – Lumea trebuie să acționeze urgent pentru a pune capăt dezastrului umanitar” din Gaza, afirmă China

Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri urgente pentru a opri „dezastrul umanitar” care se desfășoară în Gaza, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi în fața diplomaților din țările arabe și din țările cu majoritate musulmană aflați în vizită.

Haideți să lucrăm împreună pentru a calma rapid situația din Gaza și a restabili pacea în Orientul Mijlociu cât mai curând posibil”, le-a spus Wang miniștrilor de externe în discursul de deschidere de luni de la Beijing, relatează Agenția France-Presse.

Un dezastru umanitar se desfășoară în Gaza”, le-a spus Wang delegaților, printre care se numără și secretarul general al Organizației pentru Cooperare Islamică.

UPDATE ORA 06.00 – Miniștrii arabi și musulmani cer încetarea imediată a focului în Gaza la reuniunea din China

Miniștrii arabi și musulmani au cerut luni încetarea imediată a focului în Gaza, în timp ce delegația lor a vizitat Beijingul în prima etapă a unui turneu pentru a face presiuni în vederea încetării ostilităților și a acordării de ajutor umanitar în teritoriu.

Reuters relatează că delegația, care urmează să se întâlnească cu oficiali care reprezintă membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, face, de asemenea, presiuni asupra Occidentului pentru a respinge justificarea Israelului privind acțiunile sale împotriva palestinienilor ca fiind de autoapărare.

Oficialii care se întâlnesc luni cu înaltul diplomat al Chinei, Wang Yi, provin, printre alții, din Arabia Saudită, Iordania, Egipt, Indonezia, Palestina și Organizația pentru Cooperare Islamică.

UPDATE ORA 02.00 – Israelul difuzează o înregistrare video de pe camerele de supraveghere ale spitalului Al-Shifa

Armata israeliană a publicat o înregistrare video despre care spune că arată prima dovadă solidă a existenței unei rețele sofisticate de tuneluri Hamas sub complexul spitalului al-Shifa.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că trupele care operează în apropierea clădirii de internare a spitalului din orașul Gaza – cel mai mare din Fâșia Gaza – au găsit o camionetă capcană într-un garaj din interiorul zidurilor complexului medical.

Când a fost distrusă într-o explozie controlată, un tunel a fost expus sub podeaua garajului, a precizat IDF.

Știre inițială

Armata israeliană acuză Hamas că a ucis un ostatic la al-Shifa. Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, acuză Hamas de uciderea lui Noa Marciano în interiorul spitalului al-Shifa.

FDI a confirmat moartea caporalului Noa Marciano, în vârstă de 19 ani, săptămâna trecută. Ea apăruse într-o înregistrare video difuzată de Hamas, pe care FDI a numit-o terorism psihologic”.

Hagari susține, de asemenea, că Nao nu a fost singurul ostatic dus la Shifa”, înainte de a arăta imagini de pe camerele de supraveghere a ceea ce el spune că sunt ostatici forțați în interiorul spitalului (menționate în ultima noastră postare).

El concluzionează spunând: Toți cei cărora le pasă de viitorul umanității trebuie să condamne Hamas”.

IDF spune că ostaticii au fost duși la spitalul al-Shifa. Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al FDI, le-a arătat reporterilor imagini de pe camerele de supraveghere despre care spune că sunt de la al-Shifa din 7 octombrie – când Hamas a atacat Israelul.

Purtătorul de cuvânt al FDI spune că se vede cum doi ostatici răpiți din Israel, dintre care unul sângerează pe braț, sunt duși la spital. Nu știm unde sunt acum acești ostatici”, spune el.

El arată, de asemenea, imagini care, spune el, ar fi un jeep al FDI răpit din Israel la spital, precum și o camionetă albă despre care spune că este de tipul celei folosite de comandourile Hamas când au atacat Israelul. Până acum, adevărul este clar – Hamas face teroare din spitale”, spune Hagari.

Citește și