• Negocierile „se apropie de final” privind eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, afirmă Casa Albă.
  • Hamuda Shamala, un inginer de aplicații de internet la Ministerul Sănătății Hamas: Am văzut cum ascund rachete și arme în saltele.
  • Președintele german va vizita Israelul pentru discuții cu omologul israelian săptămâna viitoare.

UPDATE 23.00- Netanyahu spune că războiul va continua după eliberarea ostaticilor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul își va continua războiul împotriva Hamas „până când ne vom atinge toate obiectivele”.

Într-o declarație video înregistrată înainte de reunirea cabinetului pentru a discuta o posibilă înțelegere privind ostaticii, el a spus că se spun „prostii” în sensul că războiul va fi oprit odată ce ostaticii vor fi eliberați.

UPDATE 22.00- Un avion de război american a ucis mai mulți militia susținute de Iran în Irak, după ce aceștia au tras o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune asupra personalului american și aliat din țară, anunță Pentagonul

UPDATE 21.00- Purtătorul de cuvânt al IDF: „Vom ști cum să ne menținem realizările militare după ce se ajunge la un acord”

Purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Daniel Hagari, s-a referit în declarația sa la înțelegerea cu răpiții care se conturează, spunând: „Vom face totul pentru a le returna cât mai repede posibil. Mai este un drum lung de parcurs și vom continua să facem presiuni asupra Hamas pentru a atinge obiectivele războiului, inclusiv întoarcerea acasă a răpiților. Vom actualiza familiile răpiților și apoi publicul prin mass-media.” Hagari a remarcat că „există progrese în schița răpiților și a răpiților, acesta ar trebui să fie reprezentat de eșalonul politic. IDF a știut cum să-și mențină realizările militare după ce s-a ajuns la un acord”. (Roi Rubinstein)

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

Miniștrii vor aproba următoarea clauză în hotărârea de guvern: „De îndată ce se epuizează posibilitatea de returnare a răpiților – ne întoarcem la luptă”

UPDATE ORA 20.10- Din cei 40 de copii dispăruți, Hamas susține că îi va elibera pe 30 și îi va „căuta” pe restul

Hamas susține că are 30 de copii și 8 mame. Si asa este rezumatul:
12 femei în vârstă vor fi eliberate pentru a ajunge la 50. Hamas se angajează să încerce să aducă și restul copiilor și mamelor în zilele armistițiului.

UPDATE ORA 20.00- Kirby: Suntem aproape de a ajunge la un acord cu privire la ostaticii din Gaza și lucrăm serios la asta

Kirby: Sechestrarea unei nave în Marea Roșie este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, iar Iranul este complice la asta.

Casa Albă: „Forța Rusă Wagner intenționează să furnizeze Hezbollah sau Iranului sisteme de apărare aeriană fabricate din Rusia”.

Casa Albă a mai declarat că există teama că Iranul va transfera în schimb rachete balistice Rusiei.

UPDATE ORA 19.00- Parlamentarii din Africa de Sud au votat pentru închiderea ambasadei israeliene și suspendarea tuturor relațiilor diplomatice cu Israelul

UPDATE ORA 18.00- Biden: Suntem foarte aproape de aducerea acasă a unora dintre acești ostatici, dar nimic nu este definitiv

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că „Acum suntem foarte aproape, foarte aproape – putem aduce unii dintre acești ostatici acasă foarte curând, dar nu vreau să intru în detaliile lucrurilor”.

El a adăugat că „Nimic nu este făcut până nu este făcut și când vom avea mai multe de spus, o vom face, dar lucrurile arată bine în acest moment”.

UPDATE ORA 17.00- Astăzi se votează acordul ostaticilor

PMO: Având în vedere evoluțiile privind eliberarea ostaticilor noștri – Prim-ministrul va convoca Cabinetul de Război la ora 18:00, Cabinetul Politico-Securitate la ora 19:00 și Guvernul la ora 20:00.

Înalt oficial israelian: Cheia înțelegerii va fi eliberarea a 3 palestinieni pentru fiecare prizonier israelian din Gaza

Biroul primului ministru: În lumina evoluțiilor privind eliberarea răpiților noștri, directorul general al biroului prim-ministrului, Yossi Shelley, convoacă acum Forumul directorilor generali ai ministerelor guvernamentale pentru a se pregăti pentru manipularea și asistența în toate aspectele civile necesare.

UPDATE ORA 16.00 – Egiptul condamnă bombardamentele din sudul Gazei

Ministerul de Externe al Egiptului a acuzat Israelul că încearcă să forțeze oamenii să părăsească Fâșia Gaza cu bombardamente în sudul teritoriului.

A spus că grevele din sudul Gazei au „un obiectiv clar” și acesta este de a forța rezidenții enclavei să plece.

„Egiptul și-a declarat în mod clar respingerea totală a oricărei tentative de strămutare forțată a palestinienilor”, a postat purtătorul de cuvânt al ministerului pe X.

UPDATE ORA 15.00 – Ministrul Securității Naționale, Ben Gvir, ordonă reprezentanților biroului său și poliției să părăsească ședința comisiei din Knesset, după ce consilierul său s-a confruntat cu șeful comisiei

Ben Gvir a cerut reprezentanților poliției și Ministerului Securității Naționale să se retragă de la o ședință a Comisiei de Audit de Stat, care a abordat problema portului de arme și reglementarea acestuia, după ce Miki Levy (Yesh Atid), șeful comisiei, l-a îndepărtat pe consilierul lui Ben Gvir, David Babli, în urma unei confruntări între cei doi.

Un reprezentant al Ministerului Securității Naționale, Yisrael Avisher, care a explicat criteriile pentru deținătorii de licențe la întâlnire, a declarat că a primit instrucțiuni de la biroul ministrului să părăsească discuția. MK Tali Gottlieb, care a fost de asemenea prezentă la audiere, a declarat că biciul comisiei nu avea autoritatea de a-l înlătura pe consilier.

Organizația Alternative Builders, ai cărei reprezentanți au participat la discuție, a declarat: „Ministrului [Ben Gvir] pare să îi pese mai mult de aparențele pentru mass-media decât de viața umană. Un ministru care vrea să împartă arme alegătorilor săi, fără discriminare, în timp ce pune în mod clar în pericol viața multor femei aflate în relații violente”.

UPDATE ORA 14.00 – Ministerul de Externe din Qatar: negocieri pentru ostatici în „etapa critică și finală”

Qatarul a spus că negocierile pentru eliberarea ostaticilor capturați de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie se află într-o „etapă critică și finală”.

The Times of Isreal a raportat că purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatarului, Majed Al-Ansari, a spus: „Suntem în cel mai apropiat punct în care am fost vreodată pentru a ajunge la un acord”, adăugând că negocierile se află într-o „etapă critică și finală”.

Este raportat că acordul ar implica o pauză de mai multe zile în ostilități, eliberarea a aproximativ 50 de ostatici civili de către Hamas și eliberarea femeilor și copiilor palestinieni ținuți în custodia israeliană, potrivit unei surse care a informat Reuters.

UPDATE ORA 13.00 – Televiziunea Al-Mayadeen din Liban spune că doi dintre angajații săi au fost uciși astăzi într-un atac israelian în sudul țării

Televiziunea Al-Mayadeen din Liban spune că doi dintre angajații săi au fost uciși astăzi într-un atac israelian în sudul țării. I-a numit corespondent Farah Omar și cameraman Rabih Maamari.

Agenția națională de știri din Liban a raportat, de asemenea, „moartea a trei cetățeni – doi jurnaliști și un civil – în urma unui bombardament inamic”, despre care a spus că a avut loc în zona Tayr Harfa, care este aproape de linia albastră trasată de ONU care marchează granița dintre Israel și Liban.

Mai devreme, IDF a declarat că a făcut schimb de focuri cu forțele anti-israeliene din Liban.

UPDATE ORA 12.00 – Autoritățile germane au percheziționat marți casele a 17 persoane din statul Bavaria

Autoritățile germane au percheziționat marți casele a 17 persoane din statul Bavaria, acuzate că răspândesc discursuri antisemite de ură și amenințări împotriva evreilor online.

Potrivit poliției penale bavarese, suspecții erau 15 bărbați și două femei, cu vârste cuprinse între 18 și 62 de ani, a informat agenția de presă germană dpa. Poliția i-a interogat pe suspecți și a confiscat probe de la casele lor, inclusiv telefoane mobile și laptopuri, a spus agenția.

Se spune că suspecții au sărbătorit atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și au fost acuzați că au răspândit discursuri de ură împotriva poporului evreu pe rețelele de socializare, folosind simboluri ale organizațiilor teroriste interzise, relatează AP.

Operațiunea poliției s-a concentrat asupra orașului Munchen, capitala Bavariei.

UPDATE ORA 11.00 – Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a emis o declarație în care a avertizat împotriva unui acord de schimb de ostatici

Acesta îl citează spunând: „Sunt foarte îngrijorat pentru că se vorbește despre o înțelegere. Suntem ținuți afară și nu ni se spune adevărul. Zvonurile sunt că Israelul va face din nou o greșeală majoră, similară cu acordul Shalit”.

Într-un acord din 2011, Israelul a eliberat peste 1.000 de prizonieri palestinieni pe care îi deținea în schimbul soldatului israelian ostatic Gilad Shalit.

Ben-Gvir a spus, potrivit raportului Times of Israel, că Israelul ar putea fi pe cale să încheie „un acord care ar putea aduce un dezastru”. Ieri, Ben-Gvir a fost implicat în schimburi furioase cu familiile celor ținuți ostatici de Hamas.

UPDATE ORA 10.00 – În ultimele 24 de ore au „lovit aproximativ 250 de ținte teroriste Hamas”

Forțele aeriene israeliene au postat pe rețelele de socializare pentru a susține că în ultimele 24 de ore au „lovit aproximativ 250 de ținte teroriste Hamas”.

Armata israeliană a publicat, de asemenea, un videoclip cu trupele sale în acțiune în Fâșia Gaza, susținând că „divizia 162 a finalizat încercuirea Jabalia în această seară și este pregătită pentru continuarea atacului”.

UPDATE ORA 09.00 – Avioanele IDF au atacat o serie de case în zona Rafah din sudul Gazei

UPDATE ORA 08.00 – Numărul civililor ucişi în Gaza a fost „fără precedent şi fără egal” în comparaţie cu orice conflict din 2017 încoace, a declarat luni secretarul general al ONU, António Guterres

Numărul civililor ucişi în Gaza a fost „fără precedent şi fără egal” în comparaţie cu orice conflict din 2017 încoace, a declarat luni secretarul general al ONU, António Guterres, potrivit CNN.

„Ceea ce este clar este că am avut în câteva săptămâni mii de copii ucişi. Aşa că asta este ceea ce contează. Asistăm la o ucidere a civililor care nu are egal şi nu are precedent în niciun conflict de când sunt secretar general „, a declarat Guterres în timpul unei conferinţe de presă.

UPDATE ORA 06.00 – Preşedintele SUA, Joe Biden, afirmă că un acord prin care Hamas ar putea elibera ostaticii ar putea fi aproape

Preşedintele SUA, Joe Biden, afirmă că un acord prin care Hamas ar putea elibera ostaticii ar putea fi aproape. Întrebat de un reporter dacă un acord despre care se zvoneşte că ar fi aproape, acesta a spus: „Cred că da”.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) – o organizaţie umanitară care a facilitat eliberări anterioare de ostatici – a declarat că şeful său a călătorit în Qatar pentru a se întâlni cu Hamas. Această evoluţie a sporit şi mai mult speranţele că un acord ar putea fi iminent.

UPDATE ORA 05.00 – Tancurile israeliene înconjoară spitalul indonezian din nordul Gaza

Tancurile israeliene ar fi înconjurat spitalul indonezian din Gaza, unde ministerul sănătăţii condus de Hamas a declarat că 12 persoane au fost ucise.

Luni seara, el a declarat că la faţa locului încă se mai auzeau împuşcături intermitente.

Armata israeliană a declarat că forţele sale au vizat „teroriştii” care au deschis focul asupra lor din interiorul spitalului.

UPDATE ORA 04.00 – Raidurile israeliene fac măcel în tabăra de refugiați Nuseirat

Autoritățil palestiniene au declarat că 17 civili și-au pierdut viața în urma raidurilor aeriene efectuate de Armata Israeliană asupra taberei de refugiați Nuseirat.

Autoritățile israeliene nu au oferit un răspuns pe baza incidentului, relatează BBC.

UPDATE ORA 03.00 – Liderul Hamas susține că este aproape de obținerea unui armistițiu

Hamas este „aproape de a ajunge la un acord de armistițiu” cu Israelul, a declarat liderul Hamas Ismail Haniyeh într-o declarație postată pe Telegram.

Declarația lui Haniyeh vine după ce Hamas a dat un răspuns mediatorilor din Qatar.

„Mișcarea a dat răspunsul fraților din Qatar și mediatorilor și suntem aproape de a ajunge la un armistițiu”, a declarat Haniyeh.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat luni că negociatorii „se apropie de finalul” negocierilor privind eliberarea ostaticilor – dar a refuzat să detalieze detaliile unui potențial acord.

De asemenea, el a refuzat să comenteze imaginile de pe camerele de supraveghere care, potrivit Israelului, arată cum doi ostatici sunt mutați prin spitalul Al-Shifa din Gaza la 7 octombrie.

„Știu că toată lumea este interesată de cifre și de cine vor fi. Lucrăm la asta literalmente în timp real cu ambele părți. Așadar, cred că este mai bine dacă nu fac speculații despre cum va arăta acel grup. Evident, ne concentrăm asupra cetățenilor americani despre care știm că sunt ținuți ostatici și vrem să fie eliberați, toți, toți ar trebui să fie eliberați acum”, a declarat Kirby, întrebat de MJ Lee de la CNN dacă unii dintre cei care ar putea fi eliberați ar fi cetățeni americani.