• Forțele de Apărare ale Israelului au declarat pentru BBC că „regretă răul cauzat” civililor în atacul asupra taberei de refugiați Maghazi din Gaza din 24 decembrie, care a ucis 86 de persoane.
  • IDF a recunoscut că a fost folosit armamentul greșit, cauzând „daune colaterale extinse”.
  • Ministerul Sănătății, condus de Hamas, a declarat că 210 palestinieni au fost uciși în loviturile israeliene din ultimele 24 de ore, ceea ce ridică numărul total de morți în Fâșia Gaza din 7 octombrie la peste 21.320.

UPDATE 22.00 – Africa de Sud înaintează un dosar de genocid împotriva Israelului, la Curtea Internațională de Justiție

Africa de Sud a depus o cerere la Curtea Internațională de Justiție, pentru a începe procedurile privind acuzațiile de genocid împotriva Israelului, în timpul războiului împotriva Hamas în Gaza, a spus instanța.

Israelul, prin Ministerul Afacerilor Externe, a respins pretențiile și cererea Africii de Sud, declarând că Africa de Sud „atentează la distrugerea Statului Israel” și că „pretenția lor nu are temei factual, și nici juridic. „

Update 20.00 – Peste 300 de persoane care se adăposteau în adăposturile ONU au fost ucise de la începutul războiului Israel-Hamas

Cel puțin 308 de persoane care se ascundeau în adăposturile Agenției Națiunilor Unite de Ajutor (UNRWA) au fost ucise și cel puțin 1.095 au fost rănite de la începutul războiului Israel-Hamas, a anunțat agenția vineri pe X, fostă cunoscut sub numele de Twitter.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

UPDATE ORA 18:00 – 35 de morți în atacurile israeliene, majoritatea femei și copii

35 de palestinieni au fost uciși și zeci au fost răniți după ce atacurile aeriene israeliene au lovit clădirile rezidențiale din centrul Gazei peste noapte, informează vineri dr. Khalil Al-Dikran, șeful de asistență medicală la Spitalul Martirilor Al Aqsa din Deir Al-Balah din centrul Gazei.

UPDATE ORA 17.00 – Ajutorul pentru Gaza „imposibil”, avertizează ONU

Conducătorul Națiunilor Unite a descris joi frustrările aduse de ajutoare în Gaza, unde o criză acută a foametei afectează milioane de oameni, în timp ce Israelul continuă cu ofensiva împotriva Hamas.

UPDATE ORA 15.00 – Armata israeliană a declarat că un palestinian a lovit vineri o mașină în oamenii din Cisiordania ocupată, rănind patru oameni

Armata israeliană a declarat că un palestinian a lovit vineri o mașină în oamenii din Cisiordania ocupată, rănind patru, conform medicilor.

Soldații l-au „neutralizat” pe șofer la fața locului, în apropierea unui post militar la sud de orașul Hebron, relatează AFP.

Serviciul de paramedic a spus că a tratat o persoană în stare moderată și alte trei care au fost rănite ușor. Nu au existat rapoarte imediate cu privire la starea șoferului.

UPDATE ORA 14.00 – 187 de palestinieni uciși de Israel în Gaza în ultimele 24 de ore, bilanțul total al morților acum peste 21.500

Ministerul Sănătăţii din Gaza, condusă de Hamas, a declarat vineri că cel puţin 21.507 de persoane au fost ucise pe teritoriul palestinian de la izbucnirea războiului cu Israelul în urmă cu aproape 12 săptămâni.

AFP raportează că cifra include 187 de decese în ultimele 24 de ore. Ministerul a adăugat că 55.915 de persoane au fost rănite în Gaza în timpul luptei, care au început la 7 octombrie după atacul surpriză al Hamas în sudul Israelului.

UPDATE ORA 13.00 – Thomas White, directorul pentru afaceri UNRWA din Gaza, a acuzat Israelul că a tras într-un convoi de ajutor

Într-o postare pe rețelele de socializare, el a spus: „Soldații israelieni au tras asupra unui convoi de ajutor care se întorcea din nordul Gazei pe o rută desemnată de armata israeliană – liderul nostru internațional al convoiului și echipa sa nu au fost răniți, dar un vehicul a suferit avarii – lucrătorii umanitari nu ar trebui să fie niciodată o țintă”.

UPDATE ORA 12.00 – Israelul a reținut cel puțin 14 palestinieni, inclusiv un copil, în timpul ultimelor raiduri în Cisiordania ocupată de Israel

Agenția de presă palestiniană Wafa raportează că Israelul a reținut cel puțin 14 palestinieni, inclusiv un copil, în timpul ultimelor raiduri în Cisiordania ocupată de Israel.

Se raportează că raiduri au avut loc în provincia Tulkarem, Ierihon, Deir Abu Meshaal și tabăra de refugiați al-Amaari din Ramallah. De asemenea, raportează raiduri israeliene în Hebron și tabăra de refugiați al-Far’a.

Ieri, ONU a publicat un raport în care deplânge ceea ce a considerat că este o „deteriorare rapidă” a drepturilor omului în Cisiordania ocupată de Israel și a cerut autorităților israeliene să pună capăt violenței împotriva populației palestiniene de acolo.

Se spune că 300 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania ocupată din 7 octombrie și aproximativ 4.785 de palestinieni au fost reținuți de Israel.

Volker Türk, șeful ONU pentru drepturile omului, a declarat: „Folosirea mijloacelor și armelor de tactici militare în contexte de aplicare a legii, utilizarea forței inutile sau disproporționate și aplicarea restricțiilor de circulație ample, arbitrare și discriminatorii care îi afectează pe palestinieni sunt extrem de îngrijorătoare.”

UPDATE ORA 11.00 – Iranul a spânzurat patru persoane condamnate pentru spionaj pentru Israel

Iranul a spânzurat patru persoane condamnate pentru spionaj pentru Israel, relatează AFP, a declarat vineri justiția, la mai puțin de două săptămâni după ce autoritățile au executat un bărbat pe motive similare.

„Patru membri ai unui grup de sabotaj legat de regimul sionist… au fost spânzurați în această dimineață” în provincia de nord-vest a Iranului Azerbaidjan de Vest, a raportat site-ul online Mizan al sistemului judiciar.

Cei trei bărbați și o femeie fuseseră cu toții condamnați la moarte sub acuzația de „moharebeh” sau război împotriva lui Dumnezeu și „corupție pe Pământ” prin „colaborarea lor cu regimul sionist”.

Grupul „a comis acțiuni extinse împotriva securității țării sub îndrumarea Mossad-ului”, a spus Mizan.

UPDATE ORA 10.00 – În cea mai recentă actualizare operațională, armata israeliană a spus că „extinde operațiunile în zona Khan Younis”

Acesta susține că a „eliminat zeci de teroriști folosind lovituri aeriene și foc de lunetistă și tanc”.

De asemenea, susține că în „căutările bazate pe informații” ale reședințelor din tabăra de refugiați Jabaliya a găsit „arme, certificări militare Hamas și manuale despre IDF”.

UPDATE ORA 09.00 – Pakistanul a interzis sărbătorile de Revelion pentru a arăta solidaritatea cu palestinienii din Gaza,

Pakistanul a interzis sărbătorile de Revelion pentru a arăta solidaritatea cu palestinienii din Gaza, a declarat guvernul joi seara, îndemnând oamenii să „respecte simplitatea”.

Într-o adresă televizată de seară adresată națiunii, prim-ministrul Anwaar-ul-Haq Kakar a declarat că, din cauza situației din Fâșia Gaza, guvernul a „interzis complet tot felul de evenimente legate de sărbătorile de Anul Nou”, transmite Agence France-Presse.

Revelionul este marcat de obicei într-un mod zgomotos în Pakistan, cu focuri de artificii și focuri de armă aeriene – precum și o sărbătoare bancară pe 1 ianuarie. Sharjah, un emirat al Emiratelor Arabe Unite, a interzis și focurile de artificii de Revelion din cauza războiului din Gaza.

Interdicția a fost „o expresie sinceră a solidarității și a cooperării umanitare cu frații noștri din Fâșia Gaza”, a declarat poliția din Sharjah într-o postare pe Facebook.

UPDATE ORA 08.00 – 150.000 de palestinieni sunt forțați să părăsească zonele din centrul Gazei

Se estimează că 150.000 de palestinieni sunt forțați să părăsească zonele din centrul Gazei, a spus ONU, în timp ce forțele israeliene avansează spre taberele de refugiați de acolo.

Martorii și aripa armată a Hamas au raportat că tancurile au ajuns la periferia de est a taberei Bureij.

Armata israeliană și-a extins recent ofensiva terestră pentru a viza Bureij și taberele Nuseirat și Maghazi din apropiere.

Bombardamentul israelian a ucis, de asemenea, zeci de oameni în Gaza, joi, a declarat Ministerul Sănătăţii condus de Hamas.

Egiptul a confirmat că a înaintat o propunere în trei etape pentru a opri luptele, care se încheie cu o încetare a focului.

UPDATE ORA 06.00 – O delegație Hamas urmează să se prezinte vineri la Cairo pentru a analiza un plan egiptean de încetare a focului

O delegație Hamas urmează să se prezinte vineri la Cairo pentru a analiza un plan egiptean de încetare a focului care ar pune capăt războiului din Gaza, a declarat un oficial Hamas.

Planul a fost prezentat săptămâna trecută oficialilor Hamas și Jihadului Islamic, care se luptă și cu forțele israeliene din teritoriu.

Surse apropiate Hamas spun că planul în trei etape al Cairo prevede o încetare a focului reînnoită, o eliberare eșalonată a ostaticilor deținuți de Hamas în schimbul prizonierilor palestinieni din Israel și, în cele din urmă, o încetare a focului pentru a pune capăt războiului declanșat de atacul mortal din 7 octombrie asupra Israelului, Agence. relatează France-Presse.

De asemenea, prevede un guvern palestinian de tehnocrați după discuțiile care implică „toate facțiunile palestiniene”, care ar fi responsabile pentru guvernarea și reconstrucția în Gaza postbelică.

UPDATE ORA 04.00 – Teatrul palestinian Freedom Theatre din Cisiordania ocupată va primi din nou actori în acest weekend

Teatrul palestinian Freedom Theatre din Cisiordania ocupată va primi din nou actori în acest weekend, la puțin peste două săptămâni după un raid israelian asupra centrului, relatează Agenția France Presse. La scurt timp după raidul din 13 decembrie, un apel al Teatrului Libertății pentru eliberarea personalului său a primit sprijin internațional, cu demonstrații pe străzile din New York și Paris și cu dramaturgi, actori și regizori din Marea Britanie până în Mexic care și-au exprimat sprijinul.

UPDATE ORA 01:00 – 16 palestinieni uciși în lovituri localizate la est de Khan Younis în Gaza

Șaisprezece palestinieni au fost uciși la est de Khan Younis, în Gaza, joi seara, într-un aparent atac aerian israelian, au declarat pentru CNN două surse medicale care tratează civili.

În orașul Al-Fukhari, opt civili – majoritatea copii – au fost uciși după ce o aparentă lovitură aeriană israeliană a lovit o clădire rezidențială care adăpostea persoane strămutate în interiorul țării, a declarat telefonic pentru CNN o sursă medicală de la Spitalul European din Gaza.

În zona taberei Al-Maghazi din centrul Gaza, o lovitură aeriană israeliană a ucis alte opt persoane, potrivit unei surse medicale de la Spitalul Martirilor Al-Aqsa.

Știre inițială

Aproximativ 150.000 de palestinieni sunt forțați să părăsească zonele din centrul Gaza, a declarat ONU, în timp ce forțele israeliene avansează asupra taberelor de refugiați din această zonă, scrie BBC.

Martorii și aripa armată a Hamas au raportat că tancurile au ajuns la periferia estică a taberei Bureij.

Armata israeliană și-a extins recent ofensiva terestră pentru a viza Bureij și taberele învecinate Nuseirat și Maghazi.

De asemenea, bombardamentele israeliene au ucis joi zeci de persoane în întreaga Gaza, a anunțat Ministerul Sănătății condus de Hamas.

Peste 21.300 de persoane au fost ucise în Gaza – majoritatea copii și femei – în timpul celor 11 săptămâni de lupte, potrivit Ministerului Sănătății.

Joi dimineață, purtătorul de cuvânt al ministerului a anunțat că 50 de persoane au fost ucise în lovituri israeliene la Maghazi, în orașul Beit Lahia din nord și în orașul Khan Younis din sud.