• Marea Britanie „nu va recunoaşte niciodată anexiunile ilegale ale Rusiei”, anunţă Secretarul Apărării.
  • Acesta spune că Moscova nu controlează în totalitate unele dintre regiunile pe care este gata să le cucerească.
  • Vladimir Putin urmează să țină în scurt timp un discurs.

UPDATE ORA 20.00

Putin s-a adresat mulțimii din Piața Roșie din Moscova, după anexarea regiunilor ucrainene

Vladimir Putin s-a adresat vineri mulțimii din Piața Roșie, în centrul Moscovei, după ce a semnat „tratatele de aderare” care oficializează anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ocupate din Ucraina, scrie The Guardian.

Astăzi este o „zi istorică” , a afirmat Putin, „o zi a adevărului și a justiției”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Adresându-se oamenilor adunați în Piața Roșie, Putin a promis să „facă totul” pentru a „ridica nivelul de securitate” în Herson, Zaporojie, Luhansk și Donețk – cele 4 regiuni din Ucraina pe care președintele rus le-a anexat oficial în această după-amiază.

,,Dragi prieteni, vom face totul pentru a-i sprijini pe frații și surorile noastre din Zaporojie și Herson, precum și din Donețk și Luhansk. Vom face totul pentru a crește nivelul de securitate în aceste teritorii, pentru acești oameni. Vom face totul pentru a restabili economia și pentru a restabili infrastructura, pentru a construi școli, instituții noi, spitale” , a spus Putin.

El și-a încheiat discursul spunând: ,,Am devenit mai puternici pentru că suntem împreună. Avem adevărul. Iar adevărul înseamnă putere. Înseamnă victorie. Victoria va fi a noastră”.

UPDATE ORA 19.00

Emmanuel Macron condamnă ferm anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. ,,Aceasta este o încălcare gravă a dreptului internațional și a suveranității ucrainene” a declarat Emmanuel Macron.

G7 condamnă ferm anexările teritoriale decise de Rusia

Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a condamnat vehement, vineri seară, decizia Rusiei de anexare a patru regiuni din Ucraina şi a anunţat că nu va recunoaşte niciodată această acţiune, scrie Mediafax.

,,Condamnăm unanim şi ferm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi încălcarea continuă de către Rusia a suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei Ucrainei”, anunţă Grupul G7, potrivit cotidianului Le Monde.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie şi a cerut armatei ucrainene să înceteze acţiunile beligerante, ameninţând cu o ripostă militară cu arme strategice.

Ucraina va cere integrarea în Alianţa Nord-Atlantică prin procedură rapidă, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, ca reacţie la decizia Rusiei. La rândul său, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, susţine că Rusia încearcă ,,să anexeze teritorii asupra cărora nici măcar nu are control pe teren”. ,,Nu se schimbă nimic pentru Ucraina: vom continua să ne eliberăm teritoriile şi cetăţenii, prin restabilirea integrităţii teritoriale” , a afirmat Kuleba.


SUA impun noi sancțiuni împotriva Rusiei

Trezoreria SUA a impus noi sancțiuni Rusiei după ceremonia de semnare a documentelor privind admiterea de noi teritorii în ea. Pe lista sancțiunilor figurează șefa Băncii Centrale Elvira Nabiullina, membri ai Consiliului Federației, rude ale oficialităților ruși. În plus, au fost introduse restricții pentru sprijinirea Rusiei împotriva companiilor din China, Belarus și Armenia.

Printre membrii Dumei de Stat și ai Consiliului Federației care au căzut sub sancțiuni se numără Serghei Mironov, Andrey Klishas, ​​​​Konstantin Kosachev, Elena Mizulina, Lyudmila Narusova, Leonid Slutsky și alții.

De asemenea, sub sancțiuni au căzut și viceprim-ministrul Federației Ruse Alexander Novak și primul adjunct al șefului Băncii Centrale Olga Skorobogatova.

Noile sancțiuni au inclus membri de familie ai prim-ministrului Mihail Mișustin, președintele Consiliului Federației Valentina Matvienko, ministrul apărării Serghei Șoigu, directorul Serviciului Federal al trupelor Gărzii Naționale Viktor Zolotov, vicepreședintele Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev, primarul Moscovei Serghei Sobyanin, guvernatorul Sankt Petersburgului Alexander Beglov.

Printre entitățile juridice incluse în sancțiuni se numără Consiliul Federației al Adunării Federale a Federației Ruse.

Alături de Statele Unite, sancțiunile împotriva Rusiei au fost extinse de Regatul Unit și Canada.


Biden cere comunităţii internaţionale să condamne anexarea de către Rusia a teritoriilor Ucrainei

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a condamnat ferm, vineri, acţiunea Rusiei de anexare a regiunilor din sud-estul Ucrainei, considerând-o drept o încălcare a dreptului internaţional, şi a îndemnat comunitatea internaţională să rămână solidară cu Ucraina, potrivit Mediafax.

„Statele Unite condamnă tentativa frauduloasă a Rusiei de anexare a teritoriului suveran ucrainean. Rusia încalcă legislaţia internaţională, ignorând Carta Naţiunilor Unite şi manifestând sfidare faţă de naţiunile paşnice. Aceste acţiuni nu au nicio legitimitate”, a declarat Joseph Biden, citat de CNN.

,,Îi îndemn pe toţi membrii comunităţii internaţionale să respingă tentativele ilegale ale Rusiei de anexare a teritoriilor şi să fie de partea poporului ucrainean cât va fi nevoie” , a insistat liderul de la Casa Albă.

În replică la acţiunea Rusiei, Departamentul de Stat va impune restricţii privind acordarea vizelor pentru 910 persoane, printre care se numără membri ai armatei ruse, oficiali militari din Belarus şi ,,intermediari ai Rusiei implicaţi în încălcarea suveranităţii Ucrainei”.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie şi a cerut armatei ucrainene să înceteze acţiunile beligerante, ameninţând cu o ripostă militară cu arme strategice.

UPDATE ORA 18.00

Comisia Europeană a prezentat vineri propuneri pentru ca statele membre ale UE să înăsprească şi mai mult restricţiile privind vizele pentru cetăţenii ruşi, relatează CNN, potrivit Mediafax.

Comisia a recomandat ca o viză turistică a UE să nu fie eliberată cetăţenilor ruşi care depun o cerere din afara Rusiei, a anunţat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în cadrul unei conferinţe de presă.

Johansson a calificat anexarea ilegală a teritoriului ucrainean de către Rusia drept „o escaladare a ameninţării la adresa securităţii Uniunii Europene”.

,,În liniile directoare spunem că statele membre nu ar trebui să accepte cererile de viză Schengen din partea cetăţenilor Federaţiei Ruse care se află într-o ţară terţă”, a spus Johansson.

UE cere, de asemenea, controale de securitate mai stricte la frontiere pentru ruşii care încearcă să intre cu o viză Schengen valabilă.

,,A avea doar o viză valabilă nu este suficient pentru a fi lăsat să intre în UE”, a spus Johansson.

Este la latitudinea statelor membre să decidă asupra politicilor lor în materie de vize. Propunerea va fi acum prezentată Consiliului European pentru aprobare.

Johansson a recomandat ca restricţiile să nu se aplice în cazul solicitanţilor din motive umanitare, motive familiale, jurnaliştilor independenţi şi dizidenţilor.

De asemenea, ea a subliniat că această nouă orientare nu va avea impact asupra ruşilor care doresc să solicite o viză UE pe termen lung, cum ar fi azilul. Sunt vizate doar vizele turistice.

Finlanda, una dintre puţinele ţări din UE care are o graniţă comună cu Rusia, a anunţat joi că îşi va închide graniţele pentru ruşii cu viză turistică.

Până în prezent, UE nu a înregistrat încă un val de solicitanţi de azil ruşi, cu aproximativ 20-30 de cereri de azil pe zi în ultima săptămână, potrivit lui Johansson.

Johansson a promis, de asemenea, noi acţiuni din partea UE ca urmare a ,,anexării ilegale a celor patru regiuni ucrainene” de către Rusia.


Zelenski, drept răspuns la anexările Rusiei, a depus cererea de aderare accelerata a Ucrainei la NATO

 Ucraina depune o cerere de aderare accelerată la NATO, potrivit Mediafax. Zelenski: „Suntem deja aliaţi de facto”, a spus el.„De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianţei. Ucraina solicită să o confirme de jure printr-o procedură accelerată”.

UPDATE ORA 17.00

Reacția Uniunii Europene după ce Putin a anexat ilegale patru regiuni ale Ucrainei

Uniunea Europeană a declarat vineri că a condamnat ferm anexarea de către Rusia a regiunilor ocupate din Ucraina, adăugând că nu va recunoaște niciodată referendumurile „ilegale” organizate acolo și că își va înăspri sancțiunile pentru a crește presiunea asupra Moscovei, potrivit Reuters.

Consiliul European a declarat în numele celor 27 de membri că subminarea intenționată de către Rusia a ordinii internaționale pune în pericol securitatea globală.

„Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată „referendumurile” ilegale pe care Rusia le-a conceput ca pretext pentru a continua această încălcare a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, nici rezultatele lor falsificate și ilegale”, se arată în comunicat.

„Vom întări măsurile noastre restrictive de contracarare a acțiunilor ilegale ale Rusiei. Vom crește și mai mult presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune”, se arată în comunicat.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene este ilegală și că terenurile ocupate vor rămâne parte a Ucrainei.

„Anexarea ilegală proclamată de (președintele rus Vladimir) Putin nu va schimba nimic”, a spus von der Leyen pe Twitter după anexarea de către Rusia a zonelor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

„Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruși sunt pământ ucrainean și vor face întotdeauna parte din această națiune suverană”, a adăugat von der Leyen.


Președintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri în mod direct Statele Unite și aliații săi de aruncarea în aer a conductelor Nord Stream, relatează Reuters.

„Sancțiunile nu au fost suficiente pentru anglo-saxoni: au trecut la sabotaj ”, a spus Putin.

Este greu de crezut, dar este un fapt că ei au organizat exploziile la gazoductele internaționale Nord Stream” . Au început să distrugă infrastructura energetică paneuropeană” , a spus Putin. ,,Este clar pentru toți cine beneficiază de acest lucru. Desigur, cel care beneficiază a făcut-o.”

O scădere bruscă a presiunii pe ambele conducte a fost înregistrată pe 26 septembrie, iar seismologii au detectat explozii, care au declanșat un val de speculații despre cine ar fi putut sabota unul dintre cele mai importante coridoare energetice al Rusiei.

Uniunea Europeană a spus că suspectează că sabotajul a cauzat daune conductelor GAZP.MM Nord Stream 1 și 2 conduse de Gazprom din apele suedeze și daneze. Casa Albă a respins acuzațiile rusești că s-a aflat în spatele incidentelor.

UPDATE ORA 16.00

Putin scandează alaturi de cei 4 lideri ai regiunilor: Rusia! Rusia!

Putin: lumea a intrat într-o perioadă de transformare revoluționară.

Acum avem nevoie de o consolidare a întregii societăți, care să se bazeze pe suveranitate, creație și dreptate.


Putin despre anexarea de noi teritorii: Avem adevărul, avem Rusia în spate.

Putin și șefii regiunilor DNR, LNR, Zaporojie și Kherson au semnat tratatele de aderare la Rusia și de înființare a unor noi entități constitutive.

UPDATE ORA 15.46

Putin continuă să facă afirmații despre Occident și elite și acțiunile lor de pe tot globul. În mod previzibil, el atinge și armele nucleare, spunând că SUA au creat precedentul pentru utilizarea lor prin lansarea de bombe atomice asupra Hiroshima și Nagasaki în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.


Putin susține că doctrinele militare ale SUA și NATO sunt construite pe dominație și înșelăciune cu privire la presupusa descurajare”, Washingtonul descurajează” Rusia, China și Iranul, alte țări și actualii aliați ai SUA sunt următorii. Putin i-a acuzat pe anglo-saxoni de sabotarea Nord Stream. Putin acuză Occidentul de purtarea unui război hibrid împotriva Rusiei.

UPDATE ORA 15.43

Putin a calificat drept rasistă rusofobia care se răspândește în întreaga lume.

Putin a susținut că unul dintre motivele pentru secole de rusofobie este că nu ne-am lăsat jefuiți în timpul colonizării, am forțat Europa să facă comerț pe picior de egalitate.

UPDATE ORA 15.36

Occidentul face tot ce-i stă în putință pentru a menține sistemul neocolonial prin continuarea politicilor sale prădătoare. Occidentul nu are nevoie de Rusia, dar noi avem nevoie de ea. Occidentul urmărește o politică de desovereignizare totală în lume, de unde și agresiunea lor asupra valorilor tradiționale și a suveranității țărilor. Distruge state întregi care nu sunt de acord să renunțe la suveranitatea lor în favoarea sa”, a declarat Vladimir Putin.

UPDATE ORA 15.30

️Putin susține că Kievul trebuie să respecte alegerea regiunilor DNR, LNR, Zaporojie și Herson, doar așa poate fi calea spre pace.

Rusia nu va trăda niciodată locuitorii din regiunile DNR, LNR, Zaporojie și Herson. Occidentul a căutat o nouă șansă de a slăbi și dezintegra Rusia, nu se satură de faptul că există o țară atât de mare. Moscova va acționa astfel încât locuitorii din Donbas și din alte teritorii eliberate să simtă sprijinul întregii Rusii. Federația Rusă va depune eforturi pentru a îmbunătăți securitatea în teritoriile eliberate, a promis președintele rus. Soldații care au luptat în operațiune militară specială sunt eroi. Vestul trebuie să-și amintească că oamenii din teritoriile ocupate sunt cetățenii noștri pentru totdeauna”, a spus președintele rus.

UPDATE ORA 15.28

️Putin a făcut apel la Ucraina să înceteze imediat ostilitățile și să revină la masa negocierilor.

Ultimii lideri sovietici au ruinat marea noastră țară, au prezentat poporului un fapt, fără să înțeleagă consecințele, decizia din 1991 nu s-a bazat pe părerea oamenilor – nu au fost întrebați și au tăiat toate legăturile în viață. Rusia nu caută să refacă Uniunea Sovietică, a spus preedintele rus.

UPDATE ORA 15.25

Federația Rusă își va aminti întotdeauna de eroii Primăverii ruse care au murit pentru dreptul de a-și vorbi limba maternă și de a-și păstra cultura și credința, a declarat Putin. Președintele i-a numit eroi ai marii Rusii pe toți soldații și ofițerii ruși care au murit de moarte curajoasă în timpul OSU și a onorat memoria lor cu un moment de reculegere.

Putin începe un discurs istoric despre prăbușirea URSS în 1991. El spune că aceasta a fost o catastrofă”, deoarece liderii sovietici au distrus marea noastră țară și au lăsat poporul să se descurce cu ea”.

UPDATE ORA 15.20

Putin a cerut un minut de reculegere în memoria celor uciși în Donbas.

Oamenii din DNR și LNR, din regiunile Zaporojie și Herson au făcut o alegere neechivocă. Populația în cadrul referendumurilor a făcut o alegere lipsită de ambiguitate, vor fi semnate tratatele privind acceptarea celor patru noi teritorii în Federația Rusă, a declarat Putin.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Sala Kremlinului, unde Vladimir Putin urmează să țină în scurt timp un discurs, se umple. Oficialii au fost filmați în timp ce își căutau locurile în marea sală luminată de candelabre.

Un oficial rus instalat în regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost ucis într-un atac cu rachete ucrainene, potrivit presei de stat ruse.

Putin a notificat Duma de Stat cu privire la propunerile Republicii Populare Doneţk, Republicii Populare Luhansk, regiunii Zaporojie şi regiunii Herson de a deveni noi entităţi constitutive ale Federaţiei Ruse, în conformitate cu legea Cu privire la procedura de admitere în Federaţia Rusă şi de formare a unei noi entităţi constitutive în cadrul Federaţiei Ruse”.

Regiunile sunt pregătite: Cu o oră înainte de semnarea tratatelor de aderare a celor patru noi entităţi constitutive la Rusia.