• Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că, dacă Rusia va organiza referendumuri în zonele ocupate ale țării sale cu privire la aderarea la Rusia, nu vor mai putea exista discuții cu Ucraina sau cu aliații săi internaționali.
  • Aceasta a fost cea mai recentă amenințare la adresa celei mai mari instalații nucleare din Europa, unde luptele din regiunea sudică au generat temeri privind un accident major.
  • Rachetele lansate sâmbătă seara au lovit în apropierea unei instalații de depozitare a combustibilului uzat care conține 174 de butoaie, fiecare cu 24 de ansambluri de combustibil nuclear uzat, potrivit Energoatom, compania ucraineană de energie nucleară.

ORA 23:00

Rusia continuă actele de „terorism nuclear” asupra centralei nucleare din Zaporizhzhia și a personalului acesteia, a declarat Dmytro Lubinets, comisarul parlamentar ucrainean pentru drepturile omului.

Lubinets a declarat că, în conformitate cu „normele internaționale, un atac asupra unei instalații în care sunt folosite materiale nucleare sau radiologice este considerat un act de terorism nuclear. Terorismul nuclear include, de asemenea, acțiuni menite să perturbe, să saboteze sau să manipuleze operațiunile de la instalație care ar putea duce la eliberarea de radioactivitate”.

Lubinets a cerut secretarului general al ONU, AIEA și comunității internaționale să ia „măsurile posibile pentru a trimite o misiune de securitate la centrala nucleară din Zaporizhzhia, pentru a demilitariza complet teritoriul centralei nucleare și pentru a oferi garanții de securitate angajaților centralei nucleare și locuitorilor din orașul Enerhodar pentru întreținerea centralei”.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

ORA 22:00

Statele Unite vor oferi 4,5 miliarde de dolari guvernului ucrainean pentru a-l ajuta să funcționeze și pentru a combate deficitul bugetar cauzat de război, a anunțat luni Agenția americană pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

„Resursele furnizate astăzi se bazează pe sprijinul bugetar anterior, permițând guvernului ucrainean să își îndeplinească funcțiile de bază – de exemplu, menținerea gazului și a electricității în spitale, școli și alte infrastructuri critice, sprijinirea furnizării de provizii umanitare către cetățeni și continuarea plății salariilor funcționarilor publici, lucrătorilor din domeniul sănătății și profesorilor”, a precizat USAID într-un comunicat.

ORA 21:00

Rusia a avut până în prezent între 70.000 și 80.000 de victime în conflictul în curs de desfășurare între Ucraina și Rusia, a declarat luni Colin Kahl, subsecretar de stat pentru politici în cadrul Departamentului Apărării, în timpul unei ședințe de informare în fața camerelor de luat vederi la Pentagon. Această cifră include atât forțele rusești ucise, cât și cele rănite în acțiune.

„Cred că este sigur să sugerăm că rușii au făcut probabil 70 sau 80.000 de victime în cele mai puțin de șase luni. Acum, aceasta este o combinație între cei uciși în acțiune și cei răniți în acțiune, acest număr ar putea fi puțin mai mic, puțin mai mare, dar cred că este cam pe aproape”, a spus Kahl.
Kahl a spus că acest număr de victime din partea forțelor ruse este „remarcabil”, având în vedere că Rusia „nu a atins niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin” de când a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

„Moralul ucrainenilor și voința de a lupta este de necontestat și mult mai mare, cred, decât voința medie de a lupta din partea Rusiei, așa că eu cred că acest lucru le oferă ucrainenilor un avantaj semnificativ”, a adăugat Kahl.

ORA 20:00

Ucraina a avertizat luni asupra consecințelor catastrofale în cazul în care s-ar întâmpla ceva la centrala nucleară Zaporizhzhia, ocupată de Rusia, și a declarat că forțele Kremlinului împiedică experții în materie de siguranță să viziteze cea mai mare centrală nucleară din Europa.

„Ce se va întâmpla pe o rază de 40-50 de kilometri de la centrală, nu este absolut deloc comparabil nici măcar cu Cernobîl sau Fukushima”, a declarat Evjenii Țîmbaliuk, ambasadorul Ucrainei la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena.

Tsymbaliuk a declarat că Ucraina ar dori ca o delegație de experți de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și de la Națiunile Unite să viziteze stația pentru a monitoriza starea acesteia, dar că acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina fac o astfel de călătorie „imposibilă”.

ORA 19:00

În timp ce Rusia și Ucraina se învinovățesc reciproc pentru recentele atacuri cu rachete și rachete din apropierea centralei nucleare Zaporizhzhia, șeful companiei de stat ucrainene pentru energie nucleară spune că una dintre loviturile de duminică a fost aproape de zona de depozitare a combustibilului prelucrat.

Petro Kotin, președintele Energoatom, a declarat la televiziunea ucraineană: „Acest lucru este foarte periculos, deoarece rachetele au lovit la 10-20 de metri de depozit, dar dacă ar fi lovit containerele cu combustibilul procesat, ar fi fost un accident de radiații.”

Kotin a sugerat că dacă un container a fost lovit „va fi un accident local pe teritoriul centralei și pe teritoriul din apropiere. Dacă este vorba de 2-3 containere – zona afectată va crește”.

ORA 18:00

Energoatom îi acuză pe ruși că au minat centrala de la Zaporojie și că o folosesc pentru a șantaja lumea

Reprezentanții Energoatom, compania ucraineană de stat care operează cele patru centrale atomice ale acestei țări, acuză Federația Rusă de șantaj în cazul centralei nucleare de la Zaporojie. Mai exact, acești susțin că comandanții ruși au dispus minarea acesteia și sunt gata să o arunce în aer. 

Ucrainenii susțin c-au dejucat o tentativă de asasinare a generalului Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare de la Kiev.


Un tribunal ucrainean a condamnat luni un soldat rus la 10 ani de închisoare după ce l-a găsit vinovat de încălcarea legilor războiului, trăgând cu un tanc asupra unui bloc de apartamente cu mai multe etaje, a declarat un oficial al ministerului de interne din Ucraina, transmite Reuters.

Mihail Kulikov, care a fost capturat în timpul luptelor, a lovit o clădire rezidențială pe 26 februarie, la două zile după ce Rusia a invadat Ucraina, a declarat Anton Herashchenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne.

Kulikov a pledat vinovat la proces și a cerut o pedeapsă mai blândă deoarece a declarat că a urmat ordinele.

ORA 17:00

Date despre centrala nucleară Zaporojie

  • 6 reactoare, cu Uraniu 235
  • cinci reactoare date în funcțiune succesiv începând cu 1985, până în 1989
  • al șasele reactor dat în funcțiune în 1995
  • fiecare reactor produce 950 MW
  • total energie 5,7 GW
  • cca. 11.000 de angajați

Centrala este amplasată pe malul stâng al râului Nipru (Dnipro), în Energodar, provincia/regiunea Zaporojie. Coordonate: 47°30′30″N 34°35′04″E.

ORA 16:00

Turcia se oferă să acţioneze ca intermediar pentru comerţul cu metale între UE şi Rusia.


Rusia este pregătită să faciliteze o vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, a declarat luni reprezentantul permanent al Rusiei la organizațiile internaționale de la Viena, citat de agenția de presă RIA Novosti, scrie Reuters.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei, cea mai mare instalație nucleară din Europa, în ultimele zile.

Rusia folosește un port obscur din Egipt pentru a evita sancțiunile împotriva petrolului său – Bloomberg.


Ucraina a solicitat în mod oficial un nou program de la Fondul Monetar Internațional și speră să primească ajutor în cadrul acestui program în perioada noiembrie-decembrie, a declarat luni premierul ucrainean Denys Shmygal.

Ne așteptăm să primim asistența aferentă din partea FMI în lunile noiembrie-decembrie ale acestui an„, a declarat acesta într-o declarație pe site-ul guvernului, scrie Reuters.

ORA 15:00

Una dintre centralele electrice cheie din Harkov a fost avariată de bombardamentele rusești. Deteriorarea uneia dintre instalațiile de infrastructură critică a fost confirmată de șeful Teledonului Național Khovaly, Oleg Sinegubov.

,,Lucrăm cu orașul, cu raioanele la reînnoirea infrastructurii critice, pentru că inamicul ne bate și pe noi, iar recent TETs-3 din Harkov a fost avariat. Aceasta este una dintre cele mai mari întreprinderi, care furnizează mai mult de o treime din orașul Harkov cu încălzire și apă caldă în consecință„, a declarat Sinegubov.

El a precizat că fondurile din fondul de rezervă regional vor fi folosite pentru repararea infrastructurii critice, iar în curând va face apel la Kiev pentru a oferi fonduri suplimentare.

Ucraina va avea fabrică de drone Bayraktar

Compania turcă Baykar și-a înregistrat propria entitate juridică în Ucraina, unde a cumpărat deja terenul necesar fabricii. Cu o săptămână în urmă, guvernul de la Kyiv a aprobat acordul bilateral încheiat cu Turcia și l-a trimis spre ratificare Radei Supreme, ceea ce deschide larg calea pentru a demara construcția propriu-zisă a fabricii.

O parte însemnată din dronele ce vor fi construite în Ucraina este reprezentată, de fapt, de componente ucrainene, precum motoare, roți sau alte piese de schimb.


Rusia deportează copii din Ucraina

Rusia va deporta în curând cel puțin 100 de copii orfani sau fără îngrijire părintească din provincia Lugansk aflată sub ocupație rusă, anunță Serhii Haidai, șeful administrației militare a regiunii.

Pe lângă bărbații pe care îi mobilizează cu forța, Rusia lasă acum provincia Lugansk și fără copii, scrie Haidai pe contul său de Telegram.

ORA 14:00

Kremlinul a declarat luni că nu există în acest moment nici o bază pentru o întâlnire între președinții rus și ucrainean

Ca răspuns la o întrebare despre ofertele președintelui turc Tayyip Erdogan de a intermedia negocierile de pace, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor într-o conferință telefonică că Vladimir Putin și Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni doar după ce negociatorii din ambele părți își vor fi făcut temele”.

Negocierile dintre Moscova și Kiev sunt în impas de luni de zile, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă pentru lipsa de progres, potrivit Reuters.

Delegația ucraineană a dispărut de pe radar, nu există nici un proces de negociere acum”, a declarat luni Peskov.

În ceea ce privește o întâlnire între președinții Putin și Zelenski, aceasta este posibilă doar după ce toate temele au fost făcute de către delegații. Acest lucru lipsește, deci nu există premisele necesare pentru întâlnire”, a adăugat el.

ORA 13:00

Șeful companiei de stat ucrainene Energoatom a cerut în această dimineață ca centrala nucleară din Zaporizhzhia să fie transformată într-o zonă liberă de forțe militare și a declarat că la fața locului ar trebui să fie prezentă o echipă de pacificatori.

Potrivit Reuters, acesta a făcut aceste comentarii la televiziune, după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei nucleare – cea mai mare din Europa – care se află în sudul Ucrainei ocupat de Rusia.

În același timp, Energoatom a postat pe canalul său oficial de Telegram acuzând Rusia că a minat centrala. Aceștia pretind că îl citează pe șeful forțelor de apărare împotriva radiațiilor, chimice și biologice ale Federației Ruse, generalul-maior Valeriy Vasyliev”, acuzându-l că a declarat: Am plantat mine în toate instalațiile importante ale centralei nucleare din Zaporizhzhia. Și nu ascundem acest lucru inamicului. I-am avertizat. Inamicul știe că centrala va fi fie a rușilor – fie a nimănui”.

ORA 12:00

În actualizarea zilnică a situației, Maksym Kozytskyi, guvernatorul orașului Lviv, a avertizat locuitorii cu privire la sursele de informare pe care le folosesc, spunând că peste noapte au fost răspândite zvonuri despre o defecțiune a sistemului de alertă aeriană. El a scris pe Telegram:

Pe 8 august, la ora 2.57, unul dintre canalele Telegram a răspândit informația că a existat o alertă aeriană în Lviv, dar, din motive tehnice, aplicațiile din oraș și din telefon nu au pornit notificarea. Această informație nu este adevărată! Nu a existat nici o amenințare. Urmăriți și aveți încredere doar în sursele oficiale de informații.”

Afirmația nu a fost verificată în mod independent.

În altă parte, în actualizarea sa zilnică, Kozytskyi a declarat că a existat o alertă aeriană reală în timpul nopții, dar că pericolul nu s-a materializat” și că 270 de persoane au sosit în regiunea sa cu două trenuri de evacuare din estul țării. Șapte sute 68 de persoane au plecat din regiunea Lviv spre Przemyśl, în Polonia, cu patru trenuri.

ORA 11:00

Oleh Synyehubov, guvernatorul din Harkov, a declarat că două persoane au fost ucise în bombardamentele asupra regiunii în ultimele 24 de ore. El a afirmat că, în cursul nopții, acoperișul clădirii administrative din districtul Kiev din Harkov a luat foc din cauza bombardamentelor. Mesajul său s-a încheiat:

După cum puteți vedea, rușii, din cauza lipsei de succes pe front lovesc orașele și satele pașnice din regiune. Dar noi suntem mai puternici decât încercările lor patetice de a ne intimida. Victoria este a noastră!”

În ultimele câteva minute, el a lansat un avertisment amplu către cetățenii din Harkov, postând pe Telegram pentru a spune: Nu, nu, nu: Locuitori din Harkov și din regiune, rămâneți în adăposturi pe cât posibil. Ocupanții ruși lovesc Harkovul. Nu părăsiți locurile sigure”.

ORA 10:00

Forțele pro-ruse spun că Ucraina a lovit din nou podul Antonivskiy din Khersonul ocupat
Un pod cheie deținut de ruși în orașul Kherson, aflat sub ocupație în sudul țării, a fost lovit din nou în timpul nopții de forțele ucrainene, potrivit rapoartelor din administrația impusă de Rusia în această zonă.

Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației pro-ruse impuse în Khersonul ocupat, a declarat pentru agenția de presă Interfax:

Lovitura a fost dată pe podul Antonivskiy. Echipamentul constructorilor care repară podul a ars, nu există pagube critice. Dar deschiderea podului este ușor întârziată.

Forțele ucrainene au țintit în mod repetat podul cu arme de înaltă precizie, deoarece este una dintre singurele două rute permanente de realimentare peste râul Nipru, care leagă orașul ocupat de restul regiunii Kherson și coboară spre Crimeea anexată în sud.

Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

ORA 09:00

Ucraina și Rusia fac schimb de acuzații după ce rachete au lovit în apropierea unui sit nuclear

Ucraina a acuzat duminică forțele rusești că au lansat rachete care au aterizat pe terenul unei centrale nucleare pe care Rusia a confiscat-o în sudul țării, sporind și mai mult riscul unui accident la un complex unde agenția nucleară a Națiunilor Unite a declarat că au fost încălcate principiile de securitate nucleară. Un oficial regional pro-rus a acuzat forțele ucrainene pentru atac.

Rachetele lansate sâmbătă seara au aterizat în apropierea unei instalații de depozitare uscată a combustibilului nuclear uzat, unde sunt depozitate 174 de butoaie, fiecare conținând 24 de ansambluri de combustibil nuclear uzat, potrivit Energoatom, compania ucraineană de energie nucleară. O persoană a fost rănită de schije și mai multe ferestre au fost avariate.

ORA 08:00

Întâlnirea cu Jessica Chastain a fost valoroasă”, spune Zelenski

Actrița Jessica Chastain a fost fotografiată cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, duminică, la Kiev, în urma unei întâlniri în care laureatul cu Oscar și-a exprimat sprijinul pentru țara asediată de Rusia.

Pentru noi, astfel de vizite ale unor persoane celebre sunt extrem de valoroase”, a scris Zelenski pe contul său verificat de Telegram. Datorită acestora, lumea va auzi, va cunoaște și va înțelege și mai mult adevărul despre ceea ce se întâmplă în țara noastră”.

În postare, Zelenski i-a mulțumit lui Chastain pentru sprijinul său și a publicat mai multe fotografii cu Chastain stând la o masă cu Zelenski și doi dintre consilierii săi.

ORA 01:00

Zelenski, despre situația din regiunea Donbas

„Situația din Donbas rămâne foarte dificilă. Armata noastră face tot posibilul pentru a opri teroarea rusă și pentru a provoca cele mai mari pierderi posibile ocupanților. Avdiivka, Pisky, Maryinka, Bakhmut și alte zone fierbinți din regiunea Donețk reprezintă principalele eforturi în această invazie. De asemenea, este dificil în regiunea Harkov, în sudul țării noastre, unde ocupanții încearcă să își concentreze forțele. Lucrul cheie acum, la fel ca înainte, sunt armele pentru apărarea noastră, arme de la parteneri. În fiecare zi, fără nicio pauză, lucrăm pentru a crește aprovizionarea cu arme, pentru a trimite pe front sisteme mai puternice și cu rază lungă de acțiune. Iar, săptămâna viitoare, așteptăm vești de la parteneri în ceea ce privește pachetele de sprijin.”, a spus Volodimir Zelenski.

ORA 00:00

După ce rachete au lovit în apropierea unei centrale nucleare, Ucraina și Rusia își aruncă vina una pe alta

Ucraina a acuzat, duminică, forțele rusești că au pus în pericol o centrală nucleară capturată, afirmând că o scurgere catastrofală de radiații a fost „evitată în mod miraculos” după ce rachete au aterizat pe terenul complexului, potrivit The New York Times.

Aceasta a fost cea mai recentă amenințare la adresa celei mai mari instalații nucleare din Europa, unde luptele din regiunea sudică au generat temeri privind un accident major.

Rachetele lansate sâmbătă seara au lovit în apropierea unei instalații de depozitare a combustibilului uzat care conține 174 de butoaie, fiecare cu 24 de ansambluri de combustibil nuclear uzat, potrivit Energoatom, compania ucraineană de energie nucleară.

O persoană a fost rănită de schije și multe ferestre au fost avariate în urma atacului, pe care un oficial regional pro-rus l-a atribuit forțelor ucrainene.

Forțele rusești controlează centrala Zaporojie din martie, folosindu-se de ea ca bază pentru a lansa baraje de artilerie asupra orașului Nikopol, controlat de ucraineni, de peste râul Nipru, în ultima lună.

Asaltul de sâmbătă a inclus o salvă de rachete despre care oficialii ucraineni au declarat că a avariat 47 de clădiri cu apartamente și case, adăugând că Ucraina nu poate răspunde atacurilor de teamă că un contraatac ar putea declanșa un dezastru de radiații.