• Cei doi lideri au discutat despre chestiuni regionale de interes comun, cum ar fi sprijinul lor pentru Ucraina și importanța menținerii stabilității în Marea Egee.
  • Biden și Erdogan s-au întâlnit marți la summitul NATO de la Vilnius, Lituania, unde au discutat despre consolidarea cooperării bilaterale și au schimbat opinii privind prioritățile în domeniul apărării și economiei.
  • Președintele SUA, Joe Biden, l-a felicitat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru acordul încheiat cu premierul suedez, care ar permite aderarea Suediei la NATO.

UPDATE ORA 23.00 Biden și Zelenski discută despre aranjamentele de securitate pentru Ucraina

Casa Albă a făcut publice detalii despre întâlnirea dintre Joe Biden și Volodimir Zelenski la summitul NATO de astăzi.

Cei doi au discutat despre „pregătirea SUA de a începe negocierile cu Ucraina privind angajamentele bilaterale de securitate”.

Ei au vorbit, de asemenea, despre contraofensiva continuă a Kievului și despre sprijinul SUA pentru efort.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
TAYLOR ÎȘI SCHIMBĂ GARDEROBA
MIT: AI GRIJĂ LA MINCIUNILE A.I.!
CRIPTOMONEDELE SUNT ARMA LUI TRUMP
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
GRETA THUNBERG A FOST ARESTATĂ

UPDATE ORA 22.00 Mercenarii Wagner predau armele armatei ruse

Mercenarii Wagner își finalizează predarea armelor către armata rusă după revolta de scurtă durată a grupului de luna trecută, a spus Rusia.

Aproximativ 2.000 de echipamente, inclusiv tancuri, lansatoare de rachete și sisteme de apărare aeriană s-au numărat printre armele transferate la Moscova, a susținut ministerul apărării.

De asemenea, a primit peste 2.500 de tone metrice de muniție și 20.000 de arme de foc de la grupul paramilitar.

UPDATE ORA 21.00 Biden completează adresa finală la Vilnius

Joe Biden spune că „alegerile pe care le facem acum vor modela direcția lumii noastre pentru deceniile următoare”. Președintele SUA întreabă: „Vom întoarce azi agresiunea necontrolată fără control pentru a determina potențialii agresori mâine?

„Vom opri criza climatică înainte de a fi prea târziu?

„Vom valorifica noile tehnologii pentru a avansa libertatea sau o vom diminua?”

„Modul în care răspundem la aceste întrebări esențiale va determina literalmente felul de viitor pe care îl au copiii și nepoții noștri”, a spus el.

UPDATE ORA 20.00 „Putin a crezut că NATO se va rupe – a gândit greșit”

NATO este „mai puternică, mai energică și mai unită” decât oricând în istoria sa, spune Joe Biden.

El spune că Vladimir Putin probabil că „părtea că NATO se va sparge” atunci când și-a lansat invazia în Ucraina anul trecut.

„El a crezut că liderii democratici vor fi slabi… a crezut greșit”, spune Biden, în aplauze din partea mulțimii.

Președintele SUA aduce un omagiu apărării de către Ucraina a teritoriului său cu „demnitate incredibilă” „Poporul Ucrainei rămâne neîntrerupt”, adaugă el.

UPDATE ORA 19.00 Zelenski spune că victoria este singurul său obiectiv înainte de următorul summit NATO

Președintele ucrainean spune că nu are „niciun obiectiv” în afară de a-și asigura victoria în războiul cu Rusia.

Zelenski răspunde la o întrebare despre care ar fi principalul său obiectiv politic, în afară de câștigarea războiului, înainte de summitul NATO de anul viitor de la Washington.

„Este adevărat să credem în victorie”, a spus Zelenski, spunând ulterior că „avem o singură dorință – victoria. Nu ne mai rămâne nicio altă dorință sau ambiție”.

UPDATE ORA 18.00 „O oră și 20 de minute”: răspunsul sarcastic al lui Biden la întrebarea privind viteza de aderare a Ucrainei la NATO

Se pare că Joe Biden s-a săturat de întrebări cu privire la viteza potențială a aderării Ucrainei la NATO când conflictul se va termina.

Președintele SUA a lovit un reporter care l-a întrebat pe Volodimir Zelenski cât de curând după război ar dori ca această țară să fie adusă în alianță.

Înainte ca liderul Ucrainei să poată răspunde, dl Biden a intervenit și a spus: „O oră și 20 de minute. Puneți întrebări cu adevărat perspicace”.

Răspunsul lui a strâns un zâmbet din partea domnului Zelenski.

UPDATE ORA 17.00 Stoltenberg: Trebuie să ne asigurăm că istoria nu se repetă după război

Jens Stoltenberg vorbește după ce a prezidat ședința inaugurală a noului Consiliu NATO-Ucraina. El reiterează că decizia de a elimina barierele din calea aderării Ucrainei la NATO trimite un „mesaj clar, puternic și unit” de la summit.

Stoltenberg a salutat, de asemenea, noul pachet de sprijin pentru securitate convenit astăzi de țările G7.

El a spus că NATO trebuie să se asigure că are „aranjamente credibile” în vigoare pentru securitatea Ucrainei atunci când războiul se încheie, astfel încât „istoria să nu se repete”.

De asemenea, șeful NATO s-a întâlnit astăzi cu liderii Australiei, Japoniei, Noii Zeelande și Coreei de Sud, împreună cu delegații UE.

UPDATE ORA 16.00

Jens Stoltenberg a postat pe Twitter o fotografie cu Volodimir Zelenski. Acesta și-a arătat sprijinul față de liderul ucrainean: „Astăzi ne întâlnim ca egali și aștept cu nerăbdare ziua în care ne vom întâlni ca aliați”.

UPDATE ORA 15.00

Volodimir Zelenski a declarat că este „de înțeles că Ucraina nu poate adera la NATO în timpul războiului”, dar ar fi fost ideal dacă ar fi existat o invitație pentru ca Kievul să se alăture alianței.

UPDATE ORA 14.00

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a salutat drept „o nouă veste bună de la Vilnius” un acord bilateral semnat între țara sa și Suedia.

Pe rețelele sociale, Reznikov a postat: „Ucraina și Suedia au semnat un acord de cooperare în domeniul achizițiilor în domeniul apărării. Acest document oferă mari oportunități atât pentru forțele noastre armate, cât și pentru companii suedeze precum Saab și altele”.

UPDATE ORA 13.00. Germania va trimite lansatoare și rachete Patriot suplimentare în Ucraina, spune Zelenski

Volodimir Zelenski a mulțumit Germaniei pe canalul său Telegram pentru că a fost de acord să trimită mai multe lansatoare și rachete Patriot în Ucraina, după ce a vorbit cu cancelarul Olaf Scholz la summitul NATO de la Vilnius. Într-un mesaj, președintele Ucrainei a postat:

„Am continuat discuția despre garanțiile de securitate pentru Ucraina pe drumul spre NATO cu cancelarul Scholz. Vă mulțumim pentru sprijin!”

UPDATE ORA 12.00.

Statele Unite vor începe în curând negocierile cu Ucraina privind acordarea de asistență de securitate pe termen lung, după ce țările occidentale au anunțat miercuri un cadru internațional mai larg de sprijinire a Ucrainei, relatează Reuters.

UPDATE ORA 11.00. Forțele ucrainene revendică din nou unele progrese în apropierea orașului Bahmut

Forțele armate ucrainene au afirmat în această dimineață că au înregistrat unele progrese în apropierea orașului Bahmut în luptele din regiunea Donețk și, de asemenea, susțin că au doborât 11 drone în cursul nopții.

Cea mai recentă actualizare de pe Facebook din partea Statului Major General sună astfel

Forțele de apărare ale Ucrainei continuă să desfășoare operațiuni ofensive în direcțiile Bakhmut, Melitopol și Berdiansk.

UPDATE ORA 10.00

Reuters relatează că Joe Biden intenționează să spună că „ne aflăm la un punct culminant al unității aliaților în urma summitului și că am reușit să mobilizăm lumea pentru a sprijini poporul ucrainean” la finalul summitului NATO de la Vilnius.

Publicația citează un oficial de la Casa Albă, care a declarat că Biden va sublinia că „este important să ne bazăm pe această unitate pentru a aborda alte provocări importante … cum ar fi schimbările climatice, tehnologiile emergente și amenințările la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli”, a declarat oficialul.

UPDATE ORA 09.00. G7 va anunța la summitul NATO un acord de securitate pe termen lung pentru Ucraina. Ce include noul pachet

Membrii G7 sunt așteptați să ratifice un acord de securitate pe termen lung cu Ucraina în cadrul summitului NATO de miercuri. Acesta va include echipamente de apărare, instruire și schimbul de informații, scrie BBC. Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că acordul va trimite un semnal puternic” președintelui rus Putin. Acesta vine după ce președintele ucrainean Zelenski a criticat reticența NATO de a oferi Kievului un termen pentru aderarea la alianță.

Sunak a declarat că aliații Kievului își intensifică aranjamentele formale pentru a proteja Ucraina pe termen lung”. Nu putem vedea niciodată o repetare a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, iar această declarație reafirmă angajamentul nostru de a ne asigura că nu va fi niciodată lăsată vulnerabilă la tipul de brutalitate pe care Rusia i l-a impus din nou”, a spus el.

El a adăugat că sprijinirea căii Kievului către aderarea la NATO”, precum și aranjamentele formale, multilaterale și bilaterale” ale membrilor NATO ar trimite un mesaj clar președintelui rus și ar readuce pacea în Europa”.

Președintele SUA, Joe Biden, a sugerat anterior un model pentru Ucraina similar cu acordul țării sale cu Israelul. În cadrul acelui acord, Washingtonul s-a angajat să ofere un ajutor militar de 3,8 miliarde de dolari pe an, timp de un deceniu. Dar, spre deosebire de apartenența la NATO – acesta nu include o clauză de a veni în ajutorul națiunii vizate în timpul unui atac.

UPDATE ORA 08.00. Zelenski se va întâlni cu liderii cheie ai NATO

Zelenski va avea astăzi o serie de întâlniri bilaterale cu liderii NATO, după ce aceștia au declarat că viitorul țării sale se află în cadrul alianței, dar au respins apelul său de a stabili un termen pentru aderare.

UPDATE ORA 07.00. Rusia lovește Kievul pentru a doua noapte la rând

Rusia a lansat un val de atacuri kamikaze cu drone asupra Kievului și a regiunii sale pentru a doua noapte consecutivă, a declarat miercuri armata ucraineană, cu câteva ore înainte ca Zelenski să se întâlnească cu liderii NATO la un summit care a susținut independența Ucrainei.

UPDATE ORA 06.00

G7 va emite o declarație privind „aranjamente formale” pentru protejarea Ucrainei pe termen lung. Grupul de națiuni G7 ar trebui să emită astăzi o declarație privind modul în care vor ajuta Kievul să învingă Rusia și să descurajeze orice nouă agresiune în anii următori.

„Pe măsură ce Ucraina face progrese strategice în contraofensiva lor… ne intensificăm aranjamentele formale pentru a proteja Ucraina pe termen lung”, a declarat premierul britanic Rishi Sunak.

Update ora 05:00

Fostul vicepreședinte Mike Pence a declarat că aderarea Ucrainei la NATO nu ar trebui să fie luată în considerare în timpul războiului și ar trebui să aștepte până „după ce războiul este câștigat”.

„Cred că este important, în calitate de lider al lumii libere și arsenal al democrației, ca America să continue să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a lupta, a învinge și a respinge această invazie rusă neprovocată”, a declarat Mike Pence.

Update ora 04:00

Apărarea antiaeriană a Ucrainei respinge un atac în regiunea Kiev pentru a doua noapte consecutiv, potrivit armatei. Rusia a lansat atacuri aeriene spre regiunea Kiev pentru a doua noapte la rând, dar sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei s-au angajat în respingerea atacului, potrivit administrației militare regionale din Kiev.

Update ora 03:00

Ucraina a declarat că a doborât 26 de drone rusești în noaptea, dar două au reușit să treacă și au provocat pagube în Odesa.

O sursă a raportat: „Două drone kamikaze au lovit clădirea administrativă a unei instalații portuare din Odesa: două terminale portuare, inclusiv unul de cereale, au luat foc. Incendiul a fost stins, nu s-au înregistrat pagube critice sau răniți”.

Update ora 02:00

Rishi Sunak a declarat că speră că vor exista „progrese demonstrabile” în vederea unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, dar nu a oferit niciun termen și nu a stabilit nicio condiție pe care țara ar trebui să o îndeplinească înainte de a deveni membră.

Premierul britanic a declarat că „locul de drept al Ucrainei este în NATO”, în timp ce zbura spre summitul de două zile al liderilor.

Update ora 01:00

NATO a declarat într-un plan de ascensiune că viitorul Ucrainei este prioritar în cadrul alianței și că țara se va alătura atunci când „aliații vor fi de acord și condițiile vor fi îndeplinite”, dar nu a reușit să ofere o dată pentru momentul în care acest lucru se va întâmpla.

„Aliații vor continua să susțină și să analizeze progresele Ucrainei în ceea ce privește ascensiunea, precum și reformele suplimentare democratice și ale sectorului de securitate care sunt necesare”, scrie într-un comunicat publicat de membrii alianței.

NATO a declarat că Ucraina nu poate intra în alianță atât timp cât războiul cu Rusia continuă.

Știrea inițială

Președintele SUA, Joe Biden Președintele l-a felicitat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru acordul încheiat cu premierul suedez, care ar permite aderarea Suediei la NATO, potrivit Casei Albe.

Biden și Erdogan s-au întâlnit marți, la summitul NATO de la Vilnius, Lituania. Liderii „au discutat despre eforturile de consolidare a cooperării bilaterale, salutând cea mai recentă rundă de discuții în cadrul mecanismului strategic și făcând schimb de opinii privind prioritățile în domeniul apărării și al economiei”, a precizat Casa Albă într-un comunicat de presă al întâlnirii.

„Ei au discutat, de asemenea, despre chestiuni regionale de interes comun, inclusiv despre sprijinul lor de durată pentru Ucraina și despre importanța păstrării stabilității în Marea Egee”, a adăugat aceasta.