• New York Times: Contraofesiva intră într-o nouă etapă, intră în luptă mii de soldați antrenați de occident, echipați cu tancuri Leopard și blindate Bradley.
  • Serviciile de Securitate din Ucraina recunosc implicarea în atacarea podulului din Crimeea în octombrie anul trecut.
  • Joe Biden a aprobat furnizarea de informații către Curtea Penală Internațională, în procesele pentru crime de război în Ucraina.
  • Casa Albă anunță că SUA și aliații lucrează cu Kievul la rute alternative terestre pentru a fi transportate cerealele din Ucraina.

UPDATE ORA 22

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a discutat, joi, cu ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, între teme fiind recentele atacuri rusești din sudul Ucrainei, în apropierea graniței cu România.

„Am avut astăzi un dialog foarte bun cu Excelența sa, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec. Ne-am concentrat atenția asupra mai multor teme de interes comun, analizând provocările de securitate din regiune, inclusiv recentele atacuri rusești din sudul Ucrainei, în apropierea graniței cu România, atacuri pe care le-am condamnat ferm. Totodată, am discutat despre modalitățile în care putem sprijini, în continuare, Ucraina și Republica Moldova”, spune președintele PNL și președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

UPDATE ORA 21

 China ajută Rusia să evite sancţiuni impuse de Occident şi probabil furnizează Moscovei tehnologie militară şi cu dublă utilizare pentru invazia în Ucraina, arată un raport al serviciilor de informaţii americane.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

„Registrele vamale arată că firme de stat chineze din domeniul apărării furnizează echipamente de navigaţie, tehnologie de bruiaj şi piese pentru avioane militare unor companii de stat ruse vizate de sancţiuni”, precizează raportul, notând că Beijingul a devenit „un partener mai esenţial” al Moscovei după lansarea invaziei în Ucraina anul trecut.

De asemenea, serviciile secrete americane au observat că Administraţia Chinei a intensificat importurile de energie din Rusia, inclusiv petrol şi gaze redirecţionate de Moscova din Europa din cauza sancţiunilor.

UPDATE ORA 20

Kievul prelungește legea marțială, ceea ce face imposibilă organizarea alegerilor legislative din octombrie. Rada a prelungit legea marțială până șa 15 noiembrie.

Legea marțială a fosr decretată pe 24 februarie 2022 în Ucraina, în ziua în care Rusia a invadat teritoriul țării vecine. Le interzice bărbaților care au între 18 și 60 de ani să părăsească teritoriul și a fost prelungită de mai multe ori de atunci.

Atâta timp cât este în viagoare, nu pot fi organizate alegeri. În martie 2024 în Ucraina ar trebui să fie organizate și alegeri prezidențiale.

UPDATE ORA 19

Armata Kievului nu are mijloace de apărare pentru a contracara loviturile rusești asupra infrastructurii cerealeliere, transmite purtătorul de cuvânt al comandamentului de sud. Este nevoie de arme moderne, pentru că rușii și-au diversificat atacurile. Chiar dacă au sistemele Patriot, ucrainenii au nevoie de avioane F-16 pentru a ținti sistemele de armament și navele rusești folosite în atacurile din sud, spune Natalia Humeniuc.

”În două-trei luni nu o să mai avem porturi. Vor să domine Marea Neagrp. Vor să aibă monopolul asupra cerealelor”, a spus Humeniuc pentru AFP.

UPDATE ORA 18.00

Generalul responsabil de contraofensiva Ucrainei din sud a declarat că apărarea rusă îngreunează avansarea echipamentelor militare, inclusiv a tancurilor occidentale și a vehiculelor blindate. Generalul Oleksandr Tarnavskyi spune că forțele sale se luptă să depășească câmpurile minate cu mai multe straturi și liniile defensive fortificate.

„De aceea, majoritatea sarcinilor trebuie îndeplinite de trupe”. El spune că armata Rusiei a dat dovadă de „calități profesionale” împiedicând forțele ucrainene să „avanseze rapid”. „Nu subestimez inamicul”, adaugă el.

UPDATE ORA 17.00

Ultimele rapoarte neconfirmate din SUA sugerează că principalul impuls al contraofensivei a început. Institutul pentru Studierea Războiului spune că forțele ucrainene par să fi spart „anumite poziții defensive ale Rusiei pregătite dinainte”.

Până acum există puține dovezi că tancurile și vehiculele blindate furnizate de Occident au fost capabile să încline balanța decisiv în favoarea Ucrainei. Mai multe tancuri Leopard și vehicule de luptă americane Bradley au fost avariate sau distruse în primele zile ale ofensivei, în apropierea orașului Orikhiv.

Brigada 47 a Ucrainei, care fusese în mare parte antrenată și echipată de Occident pentru a încerca să spargă liniile rusești, a fost în scurt timp oprită de mine și apoi vizată de artilerie.

UPDATE ORA 16.00

Reuters raportează că Rusia a acordat scutire de datorii a peste 684 de milioane de dolari datorate de Somalia într-un acord finalizat în marginea summitului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg.

Ieșită din decenii de război civil, Somalia încearcă să asigure o reducere semnificativă a datoriilor externe în cadrul Fondului Monetar Internațional (FMI).

„Acest pas va juca un rol important în finalizarea procesului de iertare a datoriilor țării”, a declarat ministrul somalez de finanțe, Bihi Egeh, despre acordul cu Moscova, într-o postare pe pagina de Facebook a ministerului.

UPDATE ORA 15.00

Rusia a plasat un al treilea oficial de la Curtea Penală Internațională (ICC) pe lista sa de urmărit după ce l-a acuzat pe Vladimir Putin de crime de război în Ucraina.

Judecătoarea Tomoko Akane a fost listată ca „dorită în temeiul unui articol din Codul Penal al Federației Ruse” în baza de date online a Ministerului de Interne al Rusiei, dar fără nicio mențiune despre presupusa ei crimă.

ICC a emis mandate de arestare în martie pentru Putin și comisarul său pentru copii, Maria Lvova-Belova, acuzându-i că au deportat ilegal sute de copii din Ucraina, ceea ce este o crimă de război.

UPDATE ORA 14.00

Ukrinform relatează că primarul din Melitopolul ocupat a vorbit despre scoaterea forțată a copiilor din oraș pentru adopție de către autoritățile ruse ocupante.

UPDATE ORA 12

Vladimir Putin a deschis Summitul Rusia-Africa, de la Sankt Petersburg, cu o promisiune: În următoarele luni va livra gratuit între 25.000 și 50.000 de tone de cereale în șase țări africane: Burkina Faso, Mali, Somalia, Republica Centraficană și Eritreea.

Putin le-ar fi spus liderilor africani că Moscova este gata să lucreze cu ele pentru dezvoltarea sistemelor financiare și că pot folosi monedele regionale în viitoare tranzacții comerciale.

UPDATE ORA 11

Serviciul Federal de Securiate al Rusiei susține că a găsit urme de explozibili într-un cargo care venea din Turcia și se îndrepta către un port rusesc.

”Pe 26 iulie, au fost detectate urme de explozibili în cala și pe puntea uneu bărci de salvare a cargoului BMO River, venit de la Sinope, din Turcia și care se îndrepta către portul Rostov pe Don”, transmite FSB, precizând că a refuzat accesul navei în apele teritoriale rusești.

UPDATE ORA 10

Ministrul Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, spune că, în timpul nopții, au fost distruse 26 de obiective de infrastructură, iar cinci nave civile au fost total sau parțial distruse de atacurile rușilor.

Oficilaul ucrainean susține că rușii restricționează navigația în zona Crimeeei și în apropierea apelor teritoriale ale Bulgariei. Prin aceste mișcări blochează mișcarea navelor în direcția porturilor maritime ucrainene.

UPDATE ORA 8

În noaptea de miercuri spre joi Rusia a lansat noi atacuri în portul Odesa. Un anagajat civil al portului a fost ucis.

”Au fost trase rachete Kalibr de pe un submarin din Marea Neagră, la o altitudine foarte joasă, ceea ce a făcut să fie foarte greu de detectat”, transmite comandamentul de Sud al armatei ucrainene.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au confrimat că au înregistrat două rachete Kalibr de pe un submarin din Marea Neagră și opt drone Shaded-136/131 din direcția Prymorko-Akhtarsk. Rachetele Kalibr nu au fost interceptate, dar toate cele opt drone au fost distruse.

UPDATE ORA 6

Președintele nord-coreean s-a întâlnit la Phenian cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la încheierea războiului dintre cele două Corei. SUA susțin că Phenianul îi ajută pe ruși în războiul din Ucraina, în special prin furnizarea de rachete.

UPDATE ORA 5

Ucraina a lansat o nouă etapă a contraofesivei. Potrivit New Tork Times, surse la Pentagon au spus că Washingtonul a fost avertizat de această nouă etapă de către Kiev. Vor intra în luptă mii de soldați antrenați în occident și militari în rezervă.

Declarațiile americanilor sunt confirmate de ruși, care spun că pe frontul din sud sunt lupte grele cu soldații antrenați în occident, care folosesc tancuri Leopard și blindate Bradley.

Obiectivul prioritar al armatei ucrainene ar fi orașul Takmak, din regiunea Zaporojie, înainte de a începe concentrarea forțelor la Melitopol, puțin mai la sud, pentru a recuceri podul dintre teritoriile ucrainene ocupate și Crimeea.

Americanii estimează că această nouă fază va dura în jur de trei săptămâni.

UPDATE ORA 03.00

SUA și aliații lor se confruntă cu o criză alimentară globală în urma retragerii Moscovei din acordul privind cerealele din Marea Neagră și a atacurilor asupra porturilor și instalațiilor de depozitare din Ucraina.

În fața acestei situații, oficialii americani și occidentali caută soluții pentru a menține industria agricolă ucraineană pe linia de plutire, având în vedere că se apropie momentul recoltei și capacitățile de stocare sunt limitate. Eforturile includ creșterea capacității de stocare și căutarea de alternative pentru a exporta cereale, grâu și orz din Ucraina, folosind mașini sau șenile.

Organizații precum Organizația Națiunilor Unite, NATO și Comisia Europeană au convocat întâlniri urgente pentru a aborda această problemă. În sprijinul industriei agricole ucrainene, s-au făcut promisiuni de ajutor, inclusiv un nou angajament de 250 de milioane de dolari din partea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională.

Cu toate acestea, oficialii recunosc că nicio soluție nu va putea înlocui complet milioanele de tone de alimente exportate anterior de Ucraina din porturile sale de mare adâncime. Situația rămâne una dificilă și complexă, iar consecințele crizei alimentare globale devin tot mai evidente.

UPDATE ORA 02.00

Joe Biden a aprobat furnizarea de informații către Curtea Penală Internațională, în procesele pentru crime de război în Ucraina. Decizia președintelui vine după lungi dezbateri interne, este pentru prima oară când SUA colaborează cu CPI. Informațiile pe care le vor oferi vor fi în funcție de solicitările CPI.

Administrația Biden a obținut dovezi ale unor presupuse crime de război ale Rusiei în Ucraina, prin serviciile de contrainformații și alte canale, au declarat oficiali americani pentru CNN.

Pentagonul a fost cel mai îngrijorat de cooperarea cu curtea, există temeri că poate fi creat un precedent, pentru ca CPI să inestigheze presupuse crime ale americanilor în Irak.

UPDATE ORA 01.00

Casa Albă anunță că SUA și aliații lucrează cu Kievul la rute alternative terestre pentru a fi transportate cerealele din Ucraina.

”Lucrăm cu partenerii din EU, lucrăm cu Ucraina și alți parteneri europeni ca să vedem dacă sunt alte moduri pentru ca grâul să ajungă pe piață pe cale terestră. Dar nu este foarte eficient. Cel mai bun mod pentru ca aceste cereale să ajungă pe piață este pe cale maritimă”, a spus John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitatel al SUA.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Serviciile de Securitate din Ucraina recunosc implicarea în atacarea podulului din Crimeea, de anul trecut, din octombrie.

”Ofițerii SBU au distrus inamicul în cele mai fierbinți puncte și fac totul ca să elibeteze teritoriul cât mai curând posibil. Distrugerea podului din Crimeea este una dintre realizările noastre”, a spus Vasyl Malyuk, șeful SBU.

La începutul lunii, viceministrul Apărării, Hanna Maliar, a fost primul oficial ucrainean care a recunoscut că Ucraina a fost responsabilă de atac.

O parte din podul de la Kerci, unul dintre cele mai importante proiecte ale lui Vladimir Putin, a fost aruncată în aer de o bombă care se pare că era ascunsă într-un container maritim.

Pe 17 iulie podul a fost lovit din nou, iar un oficial ucrainean a declarat pentru CNN că atacurile au fost organizate de Kiev.