• Armata ucraineană trebuie să antreneze mai mulți soldați după ce mulți au fost fie răniți, fie uciși.
  • Soldații ucraineni sunt „foarte motivați”, a spus Marco Maulbecker, comandant și antrenor al forțelor armate germane.
  • „Suntem foarte motivați să luptăm pentru țara noastră de origine și acesta este cel mai bun remediu împotriva fricii”, a spus un soldat ucrainean.

UPDATE ORA 22:00

SUA au spus că antrenamentul piloților ucraineni pe F-16 va fi urmat de un transfer de avioane în țară. Vorbind la o conferință de presă, Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, a declarat:

„Ceea ce am făcut săptămâna aceasta este oficializat printr-o scrisoare a secretarului Blinken către omologii săi din Europa, conform căreia, la finalizarea acelui antrenament, Statele Unite vor fi pregătit în consultare cu Congresul pentru a aproba transferul de către terți a aeronavelor F-16 în Ucraina.”

UPDATE ORA 20:00

Rusia interzice intrarea în țară a 54 de cetățeni britanici

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Rusia a interzis intrarea a 54 de cetățeni britanici, printre care procurorul șef al curții penale internaționale, Karim Khan, și ministrul apărării Annabel Goldie, ca răspuns la sancțiunile Marii Britanii împotriva cetățenilor și întreprinderilor sale, relatează Reuters, citând ministerul rus de externe.

ICC a emis mandate de arestare în martie pentru președintele rus Vladimir Putin, acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina, acuzații pe care Moscova le neagă.

UPDATE ORA 19:00

SUA vor face tot ce este posibil” pentru a sprijini Ucraina

Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, a afirmat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, poziția SUA privind continuarea susținerii Ucrainei.

Facem tot ce putem pentru a sprijini Ucraina și contraofensiva sa”, a spus el. Nu avem de gând să handicapăm rezultatul. Nu vom prezice ce se va întâmpla, deoarece acest război a fost în mod inerent imprevizibil. Asta este tot ce pot spune astăzi, în afară de faptul că eu cred și am încredere în capacitatea și, mai ales, în curajul luptătorilor ucraineni de a continua să facă progrese pe câmpul de luptă.”

UPDATE ORA 18:00

Canada impune sancțiuni împotriva a 15 persoane și trei entități rusești, în ceea ce Ottawa a declarat că este un răspuns la nivelurile tot mai ridicate de încălcare a drepturilor omului și de violență cu care se confruntă opozanții politici și criticii din Rusia, relatează Reuters, citând ministerul de externe.

Persoanele și entitățile sancționate sunt înalți funcționari ai guvernului rus, ai sistemului judiciar și ai comisiei de anchetă, precum și ai instanțelor finanțate de guvernul federal, a precizat ministerul într-o declarație.

UPDATE ORA 17:00

Aproape 500.000 de soldați au fost uciși sau răniți de la începutul războiului, potrivit oficialilor americani

Numărul total al trupelor ucrainene și rusești ucise sau rănite de la începutul războiului din Ucraina, în februarie anul trecut, se apropie de 500.000, relatează New York Times, citând oficiali americani.

Oficialii au declarat pentru Times că numărul victimelor militare rusești se apropie de 300.000. Numărul include până la 120.000 de morți și între 170.000 și 180.000 de militari răniți. Oficialii au precizat că cifrele de partea ucraineană se apropie de 70.000 de morți și între 100.000 și 120.000 de răniți.

UPDATE ORA 16:00

Potrivit unui raport al Washington Post, trupele ucrainene nu vor ajunge în orașul important din punct de vedere strategic Melitopol din sud-estul țării. Ziarul a relatat joi seară că Ucraina va rata astfel principalul obiectiv al contraofensivei sale, întreruperea legăturii terestre rusești cu peninsula Crimeea, care a fost anexată ilegal din 2014. Ziarul atribuia informatiile cercurilor de intelligence din SUA.

Forțele ucrainene care înaintează de la așezarea Robotyne către Melitopol, la aproximativ 75 de kilometri distanță, erau de așteptat să rămână la câțiva kilometri în afara orașului. Potrivit serviciilor de informații, motivul pentru aceasta este câmpurile minate și tranșeele amenajate de Rusia în regiune, potrivit raportului Washington Post.

Melitopolul este de o importanță crucială pentru contraofensiva Ucrainei, care se desfășoară de mai bine de două luni, deoarece orașul este considerat poarta de intrare în peninsula Crimeea, se arată în comunicat. Se află la intersecția a două autostrăzi majore și a unei linii de cale ferată care au permis Rusiei să mute armată și echipamente din Crimeea în alte teritorii ocupate din sudul Ucrainei.

UPDATE ORA 15:00

SUA prelungesc statutul special pentru refugiații din Ucraina pentru un an și jumătate

Autoritățile americane au prelungit cu încă un an și jumătate statutul special de protecție temporară pentru cetățenii Ucrainei.

Aceasta înseamnă că ucrainenii, cel puțin până în aprilie 2025, vor putea obține dreptul de a trăi în Statele Unite ca refugiați.

Potrivit Reuters, Departamentul SUA pentru Securitate Internă a decis să extindă statutul. Judecând după site-ul web al agenției, acțiunea sa trebuia să se încheie pe 19 octombrie a acestui an.

În luna februarie a acestui an, postul de televiziune CBS a raportat că de la începutul invaziei rusești pe scară largă, SUA au primit 271.000 de refugiați din Ucraina.

UPDATE ORA 14:00

Moldova este gata să ajute Ucraina în tranzitul cerealelor, a declarat președintele Maia Sandu .

„Republica Moldova a oferit asistență Ucrainei cu tranzitul cerealelor încă de la începutul războiului. Nu doar acum, când porturile dunărene au fost bombardate. Acesta este un subiect dificil. Încercăm să găsim o soluție”.

UPDATE ORA 12:00

Un incendiu de proporții are loc la principalul terminal petrolier din portul Novorossysk. Terminalul, care are o capacitate de 119.000 de metri cubi și tranzitează 5 milioane de tone de petrol, este principalul hub de export în regiune.

Nu se știe deocamdată dacă incendiul a fost provocat de o dronă ucraineană. Portul a mai fost atacat la începutul lunii.

Portul Novorossysk, cel mai mare port rusesc la Marea Neagra, este și Terminalul conductei Casipian Pipeline Consortium, prin care Kazahstanul exporta petrol către Europa. Prin aceasta conducta tranzitează și petrolul kazah care ajunge la rafinăria Petromidia de la Năvodari.

UPDATE ORA 11:00

Centrul național de rezistență din Ucraina anunță că încă 450 de copii au fost deportați în Rusia. Li se fura copilăria, a scris pe Twitter una dintre reprezentantele centrului.

Iar pentru regiunile Donetk și Lugansk este pregătit un nou manual de istorie. Potrivit raportului, Ucraina este prezentată în manual ca un stat ultraterorist.

Raportul amintește și de o vizita în școlile în cele doua teritorii ocupate a adjunctului Administrației Prezidențiale de la Moscova, care a verificat dacă instituțiile de învățământ sunt integrate în sistemul de educație rusesc.

UPDATE ORA 06:00

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, anunță că pe timpul nopții a fost respins un atac cu drone asupra capitalei. Resturi ale unei drone au căzut pe un centru expozițional din centrul orașului, fără să provoace daune importante clădirii.

Reporterii Reuters din Moscova au anunțat că sunetul unei explozii puternice s-a auzit în apropierea cartierului de afaceri al capitalei, la doar câțiva kilometri de Kremlin.

Iar ministerul rus al Apărării anunță că un atac cu drone asupra flotei ruse din Marea Neagră a fost respins joi seara. Vasele vizate îndeplineau misiuni de control al navigației în partea de sud-est a Mării Negre, la 237 de kilometri sud de Sevastopol, cartierul general al flotei rusești locale.

Update ora 05:00

Contraofensiva Ucrainei avansează treptat datorită bombelor cu dispersie. Pușcașii marini ai țării au avansat pentru a doua oară în două săptămâni pe liniile de front din sud-est, spre orașul-port Mariupol, recucerirea satului Urozhaine părând să fi fost parțial ajutată de utilizarea de către ucraineni a controversatelor muniții cu dispersie. Garda Națională a Ucrainei a transmis că forțele sale sunt poziționate în apropierea satului Urozhaine din estul regiunii Donețk și resping atacurile rusești de când au recucerit zona.

Update ora 04:00

Statele Unite au confirmat aprobarea transferului de avioane de luptă F-16 pentru Ucraina imediat ce pregătirea piloților va fi finalizată, potrivit unui oficial american. Inițial, programul de pregătire trebuia să înceapă în această lună, dar acum nu este clar când anume va începe sau cât timp se așteaptă să dureze.

„Vrem să le ducem acolo cât mai repede posibil, credem că pregătirea oamenilor va putea începe cât mai curând posibil”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby,

Știrea inițială

Armata Germaniei a antrenat trupe ucrainene pe tancurile de luptă Leopard 1 în orașul Klietz din estul Germaniei, chiar în afara Berlinului.

Armata ucraineană trebuie să antreneze mai mulți soldați după ce mulți au fost fie răniți, fie uciși în timpul luptei împotriva invaziei Rusiei, a declarat generalul german Andreas Marlow reporterilor la locul de antrenament.

„Cred că cea mai importantă preocupare pentru Ucraina este pregătirea ofițerilor, pentru că este evident că soldații profesioniști sunt în război de un an și jumătate”, a spus Marlow. „Mulți au fost uciși sau răniți, iar acum au nevoi de provizii, inclusiv lideri și sublideri. Și există o cerere destul de mare pentru asta.”
Soldații ucraineni sunt „foarte motivați”, a spus Marco Maulbecker, comandant și antrenor al forțelor armate germane.

„Trebuie să fie. La urma urmei, dacă vrei să înveți abilitățile de bază ale tancului de luptă principal, manualul de instrucțiuni are o lungime de 700 de pagini. Și poți vedea motivația mai presus de toate în faptul că se ocupă și de sistem după serviciu și sunt cu adevărat dispuși să învețe sistemul într-un timp foarte scurt.”

Soldații ucraineni au vorbit și cu jurnaliştii de la locul de antrenament. „Instruirea este foarte importantă pentru noi pentru că primim tancuri noi cu sisteme tehnice, iar soldații trebuie să învețe să folosească acest echipament”, a spus un membru al serviciului. „Prin urmare, este foarte important pentru noi, astfel încât soldații noștri să îl poată folosi eficient în timpul luptei”.

„Suntem foarte motivați să luptăm pentru țara noastră de origine și acesta este cel mai bun remediu împotriva fricii”, a adăugat soldatul.

Citește și: