• Lupte violente au avut loc între Robotyne, Verbove și Novodanylivka.
  • În Polonia, 16 persoane au murit din cauza bolii legionarilor într-o regiune care este un centru de tranzit cheie pentru sprijinul militar internațional acordat Ucrainei.
  • De la începutul anului au avut loc peste 190 de atacuri suspecte cu drone în Rusia și în Crimeea controlată de Rusia.

UPDATE ORA 21:00

Șase piloți ucraineni au fost uciși în timpul unei misiuni de luptă în apropiere de Bahmut, a declarat miercuri Evhen Rakita, purtătorul de cuvânt al Brigăzii 18 de aviație separată a armatei Igor Sikorsky, pentru postul național de televiziune Suspilne.

Pe 29 august, șase piloți din Brigada a 18-a de aviație a armatei separate Igor Sikorsky au fost uciși în sectorul Bahmut. S-a întâmplat în timp ce executau o misiune de luptă”, a declarat Rakita. Rakita a mai precizat că toți cei șase piloți aveau gradul de ofițer și că detaliile incidentului nu sunt dezvăluite din motive de securitate.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

UPDATE ORA 20:00

Șeful politicii externe a Uniunii Europene a îndemnat țările membre să comande mai multă muniție pentru Ucraina, în condițiile în care cifrele au arătat că blocul este departe de obiectivul stabilit în martie de a oferi Kievului un milion de proiectile de artilerie în termen de 12 luni.

Josep Borrell a declarat miercuri că au fost semnate acorduri globale, cunoscute sub numele de contracte-cadru, cu firme de armament pentru a permite țărilor membre ale UE să facă comenzi comune pentru muniții de 155 mm, de care Ucraina are nevoie urgentă în lupta împotriva invaziei Rusiei, relatează Reuters.

Acum [depinde] de statele membre să treacă comenzi concrete în cadrul acestor acorduri-cadru cu industria”, a declarat Borrell reporterilor după o reuniune a miniștrilor apărării din UE în orașul spaniol Toledo. Într-un pas istoric, țările UE au convenit în martie asupra unui plan în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro pentru a furniza 1 milion de proiectile de artilerie sau rachete Ucrainei în termen de 12 luni.

UPDATE ORA 19:00

Negocierile cu Coreea de Nord pe tema armelor rusești avansează în mod activ”, afirmă Casa Albă

Rusia poartă discuții secrete și active cu Coreea de Nord pentru a achiziționa o serie de muniții și provizii pentru lupta pe care Moscova o duce în Ucraina, a declarat miercuri Casa Albă.

Negocierile privind armele între Rusia și Coreea de Nord avansează în mod activ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, adăugând că un punct cheie al discuțiilor este muniția de artilerie pentru forțele Moscovei.

Kirby a precizat că, în pofida dezmințirilor Coreei de Nord, aceasta a furnizat anul trecut rachete de infanterie și rachete Rusiei pentru a fi folosite de grupul militar Wagner, controlat privat. El a precizat că, recent, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a călătorit în Republica Populară Democrată Coreeană – Coreea de Nord – în încercarea de a achiziționa muniții suplimentare pentru război.

UPDATE ORA 18:00

Kremlinul nu exclude un joc necurat în cazul accidentului lui Prigojin

Kremlinul a declarat miercuri că anchetatorii analizează toate scenariile posibile în legătură cu moartea săptămâna trecută a șefului Wagner, Evgheni Prigojin, într-un accident de avion, inclusiv crima premeditată.

Prigozhin, în vârstă de 62 de ani, a fost înmormântat marți în cadrul unei ceremonii private în Sankt Petersburg, orașul său natal, la mai mult de două luni după ce a organizat o revoltă de scurtă durată care a reprezentat o provocare serioasă pentru Kremlin, relatează AFP.

Autoritățile au declarat că omul de afaceri, care se afla sub sancțiuni occidentale, a murit când avionul său privat s-a prăbușit împreună cu alte nouă persoane între Moscova și Sankt Petersburg, și au deschis o anchetă.

UPDATE ORA 17:00

În Polonia, 16 persoane au murit din cauza bolii legionarilor într-o regiune care este un centru de tranzit cheie pentru sprijinul militar internațional acordat Ucrainei.

Alte 140 de persoane au fost infectate în regiunea sud-estică Rzeszow, la aproximativ 80 km de graniță. Aproximativ 10.000 de soldați americani sunt staționați în zonă. Testele de laborator au confirmat prezența bolii legionarilor în sistemul de conducte de apă din oraș.

Autoritățile investighează în continuare sursa infecțiilor, al căror număr a fost fără precedent în regiune. De asemenea, agenția de securitate internă a Poloniei a verificat dacă există semne de acțiuni rău intenționate. Boala legionarilor este o infecție a plămânilor care apare în urma inhalării jeturilor de apă infectată.

UPDATE ORA 16:00

De la începutul anului au avut loc peste 190 de atacuri suspecte cu drone în Rusia și în Crimeea controlată de Rusia – pe baza rapoartelor de urmărire din mass-media din Rusia – potrivit unei analize realizate de BBC Verify.

Ultimele lovituri, care ar fi vizat cel puțin șase regiuni rusești, sunt cele mai răspândite până acum în 2023, relatează BBC.

UPDATE ORA 15:00

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a postat pe Twitter o fotografie cu el și cu președintele francez, Emmanuel Macron. El a spus că au discutat despre continuarea sprijinului militar și alte subiecte.

UPDATE ORA 14:00

Kremlinul afirmă că accidentul aviatic de la Prigojin ar fi putut fi provocat în mod deliberat

Kremlinul a declarat miercuri că ancheta privind accidentul aviatic în care au murit liderul mercenarilor Wagner Evgheni Prigojin și alte nouă persoane săptămâna trecută include posibilitatea ca acesta să fi fost provocat în mod deliberat, relatează Reuters.

Este evident că sunt luate în considerare diferite versiuni, inclusiv versiunea – știți despre ce vorbim – să spunem, o atrocitate deliberată”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE ORA 13:00

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va purta discuții cu omologul său turc în Rusia pe 31 august și 1 septembrie, a declarat miercuri purtătoarea sa de cuvânt, Maria Zakharova.

UPDATE ORA 11:00

Raportul zilnic al ministerul briatnic al Apărără citează publicația Mediazona, care scrie că Rusia condamnă în jur de 100 de soladați care refuză să lupte în fiecare săptămână. Dacă trendul se menține, vor fi în jur de 5.200 de condamnări pe an, pentru refuzul de a lupta. Acest lucru reflectă lipsa antrenamentului, a motivației și situațiile de stres intens la care sunt supuse trupele rusești de pe frontul ucrainean.

UPDATE ORA 10:00

Rusia refuză să investigheze accidentul de avion în care a murit Evgheni Prigojin potrivit dreptului internațional, anunță autoritatea aeronautică braziliană.

Brazilia ar trebui să participe la anchetă pentru că avionul Embraer în care se afla Prigojin este de producție braziliană.

Atât Autoritatea Aeronautică Braziliană, cât și Embraer ar fi vrut să participe la anchetă, pentru a preveni viitaore accidente, dar au întâmpinat dificultăți în obținerea de infromații din investigații, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei și a opoziției Moscovei de a permite observatori externi.

Organizația Internațioanlă de Aviație Civilă a ONU transmite că zborul era unul intern, de la Moscova la Sankt Petersbur, deci nu exista un motiv ca să se supună regulamentelor internaționale.

UPDATE ORA 09:00

Ucraina transmite că a distrus 43 din cele 44 de ținte aeriene care au fost lansate de Rusia în noaptea de 29 spre 30 august – 28 de rachete de croazieră și 15 drone de atac.

UPDATE ORA 08:00

Moscova transmite că a distrus patru nave militare ucrainene, care transportau membri ai forțelor speciale și că au respins un atac cu drone în largul Crimeei.

”Un avion al forțelor aeriene navale al Flotei Mării Negre a distrus patru vapoare militare rapide care transportau grupe de debarcare ale forțelor de operațiuni speciale ucrainene, numărând până la 50 de persoane”, a transmis ministerul rus al Apărării.

Apărarea aeriană a respins și atacuri cu drone venite de pe mare în portul Sevastopol, cartierul general al flotei rusești din Marea Neagră stabilit în Crimeea, a anunțat guvernatorul rus Mihail Razvojaiev, care a precizat că situația ”este sub control”. Pentru moment, nu sunt informații despre numărul și tipul de ținte distruse.

UPDATE ORA 07:00

 Dronele ucrainene au atacat Rusia în timpul nopții, distrugând avioane militare și perturbând traficul aerian, au declarat oficialii ruși miercuri dimineață, la câteva ore după slujba de înmormântare a liderului mercenar rus Evgheni Prigojin.

Dronele ucrainene au vizat șase regiuni rusești în cel mai mare atac coordonat cu drone de la începutul războiului, scrie Sky News.

În Pskov, unde patru avioane militare au fost avariate, guvernatorul regional Mihail Vedernikov a anulat toate zborurile până când daunele vor putea fi evaluate.

Rapoarte media neconfirmate au afirmat că între 10 și 20 de drone ar fi putut ataca aeroportul.

Alte drone au fost doborâte deasupra Oriol, Briansk, Riazan, Kaluga și a regiunii Moscovei, potrivit Ministerului Apărării.

UPDATE ORA 6.00

Doi oameni au murit la Kiev, în cel mai intens atac asupra capitalei ucrainene de la începutul războiului și până acum. Resturi de la dronele și rachetele distruse de apărarea aeriană au avariat mai multe clădiri din Kiec, inclusiv un depozit și o clădire administrativă, ambele în flăcări.

Mai mult de 20 de ținte au fost distruse, spune șeful administrației militare de la Kiev, Serghi Popko.

UPDATE ORA 5.00

În capitala ucraineană Kiev au avut loc o serie de explozii, potrivit primarului orașului, Vitali Klitschko.

UPDATE ORA 1.00

Rapoarte din Rusia spun că a avut loc un atac cu drone asupra aeroportului din orașul Pskov, situat în nord-vestul țării.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Bătăliile din regiunea Zaporojie au degenerat într-un „haos total”, potrivit unor rapoarte.

Lupte violente au avut loc între Robotyne, Verbove și Novodanylivka, în timp ce Ucraina trece de prima linie de apărare rusă.

„În glumă, numim zona Novodanylivka-Robotyne-Verbove triunghiul erorilor, pentru că nimeni nu înțelege cine unde se află, pentru că nu există o linie de apărare solidă, nici o linie de contact… haos complet”, a declarat un soldat pentru CNN.

Organizația de știri a citat un canal neoficial ucrainean Telegram, folosit de soldați, care a declarat că niciuna dintre părți nu înțelege unde se termină tranșeele proprii și unde încep cele ale inamicului.