• Lupte grele între trupele ruse și ucrainene continuă să zguduie o parte din regiunile estice Donețk și Lugansk.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov.
  • Zelenski a declarat că eradicarea corupției din guvernul ucrainean este vitală pentru șansele Kievului de a obține mult așteptata aderare la NATO și la Uniunea Europeană.

UPDATE ORA 23.00

Dmitri Muratov, jurnalistul rus laureat al Premiului Nobel, pregătește o contestație juridică pentru a contesta calificarea sa drept „agent străin” de către autoritățile ruse.

Ministerul rus al justiției l-a adăugat recent pe Muratov, un editor experimentat și co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021, pe lista crescândă a persoanelor etichetate oficial „agenți străini”. Această denumire este folosită pentru a stigmatiza și a complica viețile oamenilor percepuți ca lucrând împotriva intereselor statului rus.

UPDATE ORA 22.00

Noul an școlar a început astăzi în Ucraina. Amenințarea constantă cu atacurile aeriene rusești planează asupra profesorilor, copiilor și părinților ucraineni.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

În regiuni precum Harkov, care este aproape de granița cu Rusia și vizată frecvent, școlarizarea se va face aproape exclusiv de la distanță.

UPDATE ORA 20.00

Rusia și-a abandonat uriașele exerciții militare Zapad în acest an din cauza războiului din Ucraina, a declarat luni ministrul apărării al țării, Serghei Șoigu.

„Nu, anul acesta facem exerciții în Ucraina”, a spus agenția de presă de stat Ria, citată de Shoigu, ca răspuns la o întrebare. Rusia a organizat ultima dată exercițiile Zapad (Vest) cu aliatul său Belarus în septembrie 2021, cu cinci luni înainte de invazia sa în Ucraina. S-a spus atunci că au participat 200.000 de militari.

UPDATE ORA 19.00

Rusia discută despre organizarea de exerciții comune cu Coreea de Nord, a declarat luni ministrul apărării Serghei Şoigu, relatează Reuters.

UPDATE ORA 17.00

Cel mai înalt diplomat ucrainean a declarat luni că Kievul are dovezi fotografice care arată că dronele rusești au lovit teritoriul românesc în timpul unui atac aerian de peste noapte asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe Dunăre.

MApN infirma atacul rus de pe teritoriul României.

UPDATE ORA 14.00 Rusia este „deschisă” la negocieri privind acordul pentru cereale, afirmă Putin

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus liderului turc Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită în Turcia, că Rusia este pregătită să discute despre reluarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră.

„Avem multe de discutat, inclusiv despre asigurarea securității în regiune”, i-a spus Putin lui Erdogan, într-un schimb de replici înainte de discuțiile lor de la Soci.

UPDATE ORA 13.00

Aviaţia navală rusă a distrus luni dimineaţa patru ambarcaţiuni gonflabile de fabricaţie americană, care transportau forţe de debarcare ale Ucrainei, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

UPDATE ORA 11.00 UPDATE Ucraina: O dronă rusă a căzut și a explodat pe teritoriul României/ MApN infirma atacul

„Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României”, transmite MApN.

În timpul atacului masiv rusesc de astăzi din zona portului Ismail, dronele rusești Shahed au căzut și au detonat pe teritoriul României. Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleh Nikolenko, cu referire la informațiile Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei.

UPDATE ORA 08.00

Rusia a atacat, noaptea trecută, pentru a doua seară la rând, portul Izmail de la granița României. Exploziile provocate de dronele aeriene s-au simțit precum „mici cutremure” în Galați, care este la doar 20km distanță. Noi atacuri cu drone au fost și în Crimeea ocupată, cât și în vestul Rusiei, aproape de granița cu Ucraina.

Ministerul Rus al Apărării susține că a distrus o dronă deaupra Mării Negre, în regiunea Peninsulei Crimeea. Atacurile asupra Crimeii s-au intensificat în ultimele săptămâni, după ce Ucraina a început contraofensiva de recuperare a teritoriilor cucerite de Rusia.

UPDATE ORA 07.00

Președintele Turc Recel Erdogan merge azi în Rusia pentru a discuta cu Putin despre reluarea acordului referitor la transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Discuțiile vor avea loc în orașul Soci, port la Marea Neagră în apropierea graniței cu Georgia.
Președintele turc speră ca discuțiile să servească drept o formă de pace între Kiev și Moscova.

Turcia a refuzat să se alăture țărilor care impun sancțiuni împotriva Rusiei.

UPDATE ORA 06.00

Rusia susține că Ucraina a lansat atacuri cu drone în regiunea Kursk

Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a lansat atacuri cu drone asupra regiunii Kursk din Rusia în noaptea de ieri spre azi dimineață. Ministerul a afirmat că forțele sale au doborât două drone după miezul nopții de astăzi.

Regiunea Kursk, care se învecinează cu Ucraina la vestul său, a fost atacată în jurul orei 1:00 dimineața, a declarat ministerul pe canalul său Telegram. Seara trecută, guvernatorul regional a afirmat că resturi de la o dronă doborâtă au provocat un incendiu la o clădire nerezidențială din orașul Kurchatov.

UPDATE ORA 02.00

Zelenski a declarat că a încheiat un acord foarte important privind pregătirea piloților noștri în Franța” în cadrul unei discuții cu președintele Emmanuel Macron duminică.

Coaliția noastră de luptători moderni devine tot mai puternică”, a spus el în discursul său video nocturn. El nu a detaliat ce fel de pregătire va fi întreprinsă. Franța nu are avioanele de luptă F-16 pe care Ucraina le-a promis recent Danemarcei și Olandei. Ea are însă avioane de luptă Rafale de producție franceză și avioane Mirage 2000 de generație anterioară.

UPDATE ORA 01.00

Africa de Sud spune că ancheta nu a găsit dovezi privind transportul de arme către Rusia

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat că o anchetă privind o acuzație a SUA potrivit căreia o navă rusă ar fi preluat arme în Africa de Sud la sfârșitul anului trecut nu a găsit nicio dovadă că nava ar fi transportat arme către Rusia.

Niciuna dintre acuzațiile făcute cu privire la furnizarea de arme către Rusia nu s-a dovedit a fi adevărată”, a declarat Ramaphosa într-un discurs către națiune.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, afirmând că ministerul are nevoie de noi abordări” în contextul în care războiul cu Rusia intră în cea de-a 19-a lună, informează CNN.

Săptămâna aceasta, parlamentul va fi rugat să ia o decizie privind personalul. Am decis să îl înlocuiesc pe ministrul Apărării din Ucraina. Oleksii Reznikov a trecut prin mai mult de 550 de zile de război total”, a declarat liderul ucrainean. Zelenski l-a nominalizat pe Rustem Umerov, fost deputat al poporului din Ucraina, pentru a deveni noul ministru al apărării.

Verkhovna Rada (legislativul) Ucrainei cunoaște bine această persoană, iar domnul Umerov nu are nevoie de prezentări suplimentare”, a declarat Zelenski. Mă aștept ca parlamentul să susțină acest candidat”.

Înlăturarea lui Reznikov vine în urma mai multor scandaluri de corupție care implică Ministerul ucrainean al Apărării. Deși Reznikov nu a fost implicat în niciunul dintre ele, scandalurile au fost totuși considerate că îl afectează prin asociere. Zelenski a declarat că eradicarea corupției din guvernul ucrainean este vitală pentru șansele Kievului de a obține mult așteptata aderare la NATO și la Uniunea Europeană.

Lupte grele în Donețk și Lugansk

Lupte grele între trupele ruse și ucrainene continuă să zguduie o parte din regiunile estice Donețk și Lugansk, a declarat duminică Illia Evlash, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Armata ucraineană se referă la zona în care au loc luptele ca fiind sectorul Kupiansk-Lyman, numit după două orașe importante din zonă. Rusia a angajat mii de trupe suplimentare în această zonă pentru a respinge contraofensiva Ucrainei. Luptele din apropierea orașului Kupiansk au devenit atât de intense încât au forțat civilii să se evacueze în ultimele săptămâni.

Citește și: