• Peste 2.000 de persoane au fost evacuate în districtul Kupiansk au anunță autoritățile regionale.
  • Oleh Syniehubov: „Evacuarea este în curs de desfășurare, iar oamenii sunt reticienți în a pleca.”
  • Rusia afirmă că a distrus 3 ambarcațiuni ucrainene fără echipaj uman în Marea Neagră.

UPDATE ORA 21:00

Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea civililor din regiunea Kherson, a anunțat guvernatorul local. Regiunea este controlată parțial de forțele rusești și este bombardată în mod regulat.

„Consiliul regional de apărare din Kherson a decis să efectueze evacuări obligatorii ale familiilor cu copii din localitățile supuse unui tir inamic constant”, a declarat guvernatorul Oleksandre Prokoudine pe Telegram.

UPDATE ORA 18.00

Procurorul general al Ucrainei a declarat că Tribunalul Penal Internațional (TPI) a deschis un birou la Kiev, ca parte a eforturilor de a trage la răspundere forțele rusești pentru potențiale crime de război, relatează AFP.

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ

Kievul a cerut crearea unui tribunal special pentru a trage la răspundere Moscova pentru încălcările comise în timpul invaziei sale la scară largă, lansată în februarie anul trecut. „Ziua de astăzi marchează un pas decisiv în călătoria noastră spre restabilirea justiției”, a scris procurorul general Andriy Kostin pe rețelele de socializare.

UPDATE ORA 17.00

Ministerul ucrainean de Externe a declarat joi că orice decizie a statelor europene de a extinde restricțiile de import pentru alimentele ucrainene începând cu 15 septembrie ar fi ilegală și ar afecta interesele economice comune, relatează Reuters.

Restricțiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul unor astfel de încărcături pentru export în altă parte.

UPDATE ORA 16.00

Vladimir Putin și Kim Jong-un și-au oferit reciproc puști drept cadou, a declarat Kremlinul, după ce cei doi lideri au avut un summit de profil înalt în estul îndepărtat al Rusiei.

Putin a căutat să consolideze alianțele cu alți lideri de linie dură ostracizați de Occident și s-a întâlnit cu Kim pe fondul speculațiilor că vor conveni asupra unui acord de vânzare de arme.

Putin „i-a dat [lui Kim] o pușcă din producția noastră de cea mai bună calitate. La rândul său, a primit și el o pușcă de producție nord-coreeană”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE ORA 15.00

Kremlinul a declarat că oamenii de afaceri ruși care și-au exprimat opiniile anti-rusești în încercarea de a obține ridicarea sancțiunilor occidentale personale împotriva lor sunt trădători gata să-și vândă țara.

UE tocmai a eliminat trei lideri de afaceri ruși de pe lista sa de sancțiuni, pe care a introdus-o pentru a pedepsi Moscova pentru războiul din Ucraina, se arată în jurnalul oficial al UE de joi.

Cu toate acestea, sancțiunile personale pentru mulți alții au fost prelungite, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 14.00

Alexander Lukașenko a părăsit joi Belarusul pentru o vizită oficială în Rusia, potrivit serviciului său de presă.

Discuțiile cu președintele rus, Vladimir Putin, sunt programate pentru vineri și vor viza „agenda internațională și problemele regionale”, precum și aspecte economice precum „eforturile comune în ceea ce privește înlocuirea importurilor”, relatează Kyiv Independent.

Belarus este unul dintre puținii prieteni rămași ai Rusiei. Lukașenko a permis Kremlinului să invadeze Ucraina de pe teritoriul său la începutul războiului, în urma căruia Moscova a făcut o încercare eșuată de a cuceri Kievul.

UPDATE ORA 13.00

Mii de pachete cu alimente pentru lucrătorii feroviari ucraineni și familiile acestora au fost plătite de companiile de trenuri din Marea Britanie, relatează mass-media PA.

Organismul din industrie Rail Partners a declarat că pentru strângerea de fonduri a primit donații de aproape 106.000 de lire sterline pentru a sprijini acest program. Acest lucru înseamnă că 7.056 de pachete cu alimente vor fi livrate angajaților feroviari ucraineni și celor dragi acestora prin intermediul Global Ukraine Rail Task Force.

Rețeaua feroviară a țării a fost supusă unei presiuni uriașe de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie anul trecut. Aceasta a ajutat la coordonarea evacuării în masă a oamenilor în primele etape ale războiului și a suferit daune majore la nivelul infrastructurii în urma bombardamentelor.

UPDATE ORA 12.00 – Ucraina susține că a distrus un sistem de apărare antiaeriană rusesc în Crimeea

Ucraina susține că a distrus un sistem de apărare antiaeriană rusesc în apropiere de orașul Evpatoriya din Crimeea ocupată, în urma unui atac cu drone și rachete desfășurat în cursul nopții, care a fost efectuat joi dimineața de serviciul de securitate al Ucrainei și de marină.

Anterior, Rusia a declarat că apărarea sa aeriană a doborât 11 drone de atac în timpul nopții deasupra Crimeei, pe care Rusia a declarat unilateral că a anexat-o în 2014.

UPDATE ORA 11.00

Boris Johnson a atacat guvernul britanic în legătură cu politica sa față de Ucraina, afirmând că ar trebui să furnizeze urgent mai multe arme solicitate de Kiev și cerând Occidentului: „Ce naiba mai așteptăm?”.

Fostul prim-ministru, care a format o relație apropiată cu ucraineanul Volodimir Zelenski după izbucnirea războiului cu Rusia, a cerut Regatului Unit să furnizeze obuziere, rachete de croazieră Storm Shadow și „tot ajutorul pe care îl putem oferi cu tehnologia dronelor”.

UPDATE ORA 10.00

NATO a reiterat că România nu este în pericol din cauza bombardării teritoriului ucrainean.

„Autorităţile române rămân în alertă şi efectuează o investigaţie completă. NATO nu are nicio informaţie care să indice un atac deliberat al Rusiei asupra teritoriului membrilor Alianţei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Alianţei, Dylan White.

UPDATE ORA 8.00

Apărarea aeriană rusă a doborât 11 drone ucrainene deasupra Crimeei joi dimineața devreme, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Peste 2.000 de persoane au părăsit miercuri districtul Kupiansk, după ce a fost ordonată evacuarea obligatorie a 56 de localități, potrivit autorităților regionale din Harkov,scrie CNN.

Oleh Syniehubov, șeful administrației militare din regiunea Kharkiv, a declarat pe Telegram că 2.339 de persoane au fost evacuate până în prezent, inclusiv 350 de copii. El a precizat că alte 1.438 de persoane s-au evacuat și ele pe cont propriu, inclusiv 164 de copii.

„Evacuarea este în curs de desfășurare”, a spus Syniehubov. „Oamenii sunt reticenți în a pleca, explicând că aceasta este casa lor, pământul lor, căminul lor. Cu toate acestea, lucrăm cu poliția națională pentru a evacua cât mai multe persoane posibil”, a adăugat el.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a distrus miercuri trei ambarcațiuni ucrainene fără echipaj uman în Marea Neagră. Vestea vine după ce Ucraina a lansat un atac amplu cu rachete asupra șantierului naval din Sevastopol, în Crimeea ocupată, în primele ore ale zilei de miercuri.

Ministerul a afirmat că forțele de apărare aeriană au doborât șapte rachete de croazieră și că nava de patrulare Vasily Bykov a distrus toate ambarcațiunile fără pilot. Dar ministerul a recunoscut că „două nave aflate în reparații au fost avariate de rachete de croazieră inamice”.