• Rușii au umplut Piața Roșie din Moscova pentru a celebra anexarea regiunilor ucrainene.  Zeci de mii de oameni ținâ în brațe bilete roșii cu „O țară, o familie, o singură Rusia”.
  • Ucraina susține că a doborât 5.000 de drone rusești în timpul războiului.
  • Borrell a declarat că UE va continua să sprijine Ucraina în lupta sa pentru a-și recăpăta integritatea teritorială și pentru a obține o pace dreaptă.

UPDATE ORA 23:00

Șeful garnizoanei Harkov, Serhii Melnyk, spune că 90% din apărarea antiaeriană ucraineană din Harkov a fost distrusă în primele zile ale invaziei la scară largă.

Un ministru ucrainean, Anton Gerashchenko, a împărtășit un fragment dintr-un interviu în care împărtășește cum rușii „știau” coordonatele exacte ale locațiilor de apărare aeriană.

UPDATE ORA 22:00

Ministerul ucrainean al Apărării a făcut apel la toată lumea să ia parte la un moment de solidaritate prin intermediul unui minut de tăcere mâine la ora 9.00.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Aceștia au împărtășit pe X că prima zi din octombrie va marca o nouă aniversare numită „Ziua apărătorilor”.

UPDATE ORA 21:00

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a vizitat Odesa în semn de solidaritate și sprijin pentru Ucraina, la împlinirea unui an de la anexarea ilegală a patru regiuni de către Moscova.

Vorbind din interiorul Catedralei Transfigurarea din Odesa, el a declarat că orașul ar trebui să fie pe prima pagină a ziarelor pentru frumusețea și istoria sa bogată, dar, în schimb, a fost pe prima pagină a ziarelor „pentru atacurile barbare ale Rusiei”.

„Am fost martor la consecințele acestui război și la modul în care Odesa și Ucraina plătesc un preț ridicat pentru el”, a adăugat el.

Borrell a declarat că UE va continua să sprijine Ucraina în lupta sa pentru a-și recăpăta integritatea teritorială și pentru a obține o pace dreaptă.

UPDATE ORA 20:00

Ucraina susține că a doborât 5.000 de drone rusești în timpul războiului. Ministerul Apărării de la Kiev a postat pe X, cunoscut oficial sub numele de Twitter, un grafic care înfățișează o dronă în vizor.

Vehiculele aeriene fără pilot au jucat un rol-cheie în efortul de război, Rusia folosind multe drone kamikaze de fabricație iraniană. La începutul acestei luni, Moscova a folosit mai mult de 30 de drone într-un atac aerian nocturn asupra Kievului.

UPDATE ORA 19:00

Dmitri Medvedev ar fi marcat aniversarea revendicării de către Rusia a patru teritorii ucrainene, sugerând că Moscova ar putea anexa și mai multe teritorii ale țării.

„Operațiunea militară specială va continua până la distrugerea completă a regimului nazist de la Kiev”, a declarat fostul președinte rus, care în prezent ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate. „Victoria va fi a noastră. Și vor exista mai multe regiuni noi în cadrul Rusiei”.

UPDATE ORA 18:00

Vladimir Putin a insistat asupra faptului că locuitorii din patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova în urmă cu un an „au ales să fie alături de Rusia”.

Într-un discurs publicat la primele ore ale dimineții pentru a marca prima aniversare a anexării, dl Putin a insistat că aceasta a fost efectuată în deplină conformitate cu normele internaționale”.

De asemenea, el a afirmat că locuitorii din regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson și-au exprimat din nou dorința de a face parte din Rusia în alegerile locale de la începutul acestei luni, în care Comisia Electorală Centrală a Rusiei a declarat că partidul de guvernământ al țării a obținut cele mai multe voturi.

UPDATE ORA 17:00

În cadrul primului Forum internațional al industriilor de apărare, Ucraina a semnat 20 de acorduri și memorandumuri cu parteneri străini privind fabricarea de drone, precum și repararea și producția de vehicule blindate și muniții, a postat Ministerul Apărării pe Twitter.

„Sunt sigur că forumul de astăzi va avea un impact important asupra viitorului Ucrainei”, a declarat ministrul apărării, Rustem Umerov.

UPDATE ORA 16:00

Oficialii belaruși plănuiesc să se întâlnească cu copiii ucraineni deportați ilegal, a anunțat Ministerul de Externe de la Kiev.

Scopul vizitei este de a legaliza deportarea lor din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina, a declarat acesta, adăugând că oficialii plănuiesc să se deghizeze în reprezentanți internaționali”.

Belarus intenționează să aranjeze ca reprezentanți ai corpului diplomatic străin acreditat la Minsk să viziteze așa-numitele locuri de reședință, educație și reabilitare ale copiilor ucraineni, care au fost duși din orașele Lysychansk și Sievierodonetsk, ocupate temporar de Rusia, în Belarus”, a declarat acesta.

UPDATE ORA 15:30

Vladimir Putin să fi declarat astăzi „Ziua Reunificării”, comemorând anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor Ucrainene Lugansk, Donețk, Zaporojie

În cadrul primului Forum internațional al industriilor de apărare, Ucraina a semnat 20 de acorduri și memorandumuri cu parteneri străini privind fabricarea de drone, precum și repararea și producția de vehicule blindate și muniții, a postat Ministerul Apărării pe Twitter.

„Sunt sigur că forumul de astăzi va avea un impact important asupra viitorului Ucrainei”, a declarat ministrul apărării, Rustem Umerov.z

și Herson.

Dar un an mai târziu, doar două țări recunosc referendumurile false în care locuitorii din regiunile ocupate au raportat că au fost forțați prin intimidare și amenințări să voteze pentru a adera la Federația Rusă: Coreea de Nord și Siria.

UPDATE ORA 15:00

Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că dorește să transforme industria de apărare a Ucrainei într-un „mare centru militar” prin parteneriat cu producătorii occidentali de arme pentru a crește proviziile de arme pentru contraofensiva Kievului împotriva Rusiei.

UPDATE ORA 14:00

Cinci persoane au fost rănite în această dimineață, dintre care una a necesitat spitalizare, după ce forțele ruse au lansat două lovituri cu rachete asupra Matviivka din regiunea Zaporizhzhia, a declarat șeful administrației militare regionale Zaporizhia, pe Telegram.

Cinci clădiri și un obiect de infrastructură critică au fost avariate în urma loviturilor, a spus Yuriy Malashko.

UPDATE ORA 12:00

„Fotograful erou” Volodimir Mironiuc a fost ucis lângă Kurdiumivka, în regiunea Donețk, a declarat ieri jurnalistul Yurii Butusov pe Facebook.

Mironiuc, 59 de ani, se numea John și era ucrainean, dar lucra ca șofer de camion pe distanțe lungi în SUA și avea cetățenie americană.

În SUA, Mironyuk a fotografiat natura, iar în Ucraina, „a simțit chemarea de a fotografia eroi”, a spus Butusov – fotografiand soldați pe front de când Rusia a invadat și a anexat ilegal Crimeea în 2014.

UPDATE ORA 11:00

Forțele ruse au lansat ieri șase rachete, 56 de lovituri aeriene și 40 de atacuri cu sisteme de lansare multiplă cu rachete și au implicat trupe ucrainene în 44 de angajamente de luptă, a declarat personalul general al forțelor armate ucrainene în briefingul lor de dimineață.

UPDATE ORA 10:00

Forțele aeriene ucrainene au doborât drone kamikaze iraniene peste noapte, a anunțat personalul general al forțelor armate ucrainene.

Împreună cu apărarea antiaeriană, forțele ucrainene au distrus 30 de drone Shahed în regiunile Odesa, Mikolaiv și Vinnitsia.

UPDATE ORA 09:00

Vladimir Putin a spus că locuitorii din regiunile deținute de Rusia din Ucraina și-au exprimat dorința de a face parte din Rusia la ultimele alegeri locale, reafirmând referendumurile de anul trecut pe care țările occidentale le-au denunțat ca fiind ilegale.

Într-o adresare video difuzată sâmbătă dimineața, cu ocazia aniversării unui an de la anunțul Moscovei că va anexa patru părți ale Ucrainei, președintele rus a spus că alegerea de a se alătura Rusiei a fost întărită de alegerile locale din această lună, care au denumit oficiali care susțin anexarea Rusiei.

Țările occidentale au respins rezultatele ca fiind lipsite de sens, susținute de constrângerea în masă a alegătorilor. Rușii care fluturează steagul s-au adunat vineri pentru un concert în Piața Roșie, în vreme ce Kremlinul a organizat sărbători pentru a marca anexările.

UPDATE ORA 07:00

În noaptea de 29 spre 30 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina.

În urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniței cu România, Ministerul Apărării Naționale a alertat forțele aflate în Serviciul Poliție Aeriană și a notificat, începând cu ora 22.38, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din Județele Tulcea și Galați.

Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați.

UPDATE ORA 5.00

Un grup ucrainean de rezistență din teritoriile ocupate a declarat că pregătește o surpriză pentru așa-numita Zi a Unificării, organizată de Vladimir Putin.

Kremlinul a considerat ziua de mâine drept o zi de sărbătoare pentru anexarea de către Rusia a regiunilor Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia, relatează agenția rusă Interfax.

UPDATE ORA 3.00

Specialiști vor ajunge în Ucraina curând pentru a elabora planuri de producție de echipamente militare, a declarat șeful de cabinet al președintelui.

Andriy Yermak a declarat: „Cred că foarte curând vor sosi aici specialiști care vor face un plan pentru producția proprie a tot ceea ce avem nevoie.”

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rușii au umplut Piața Roșie din Moscova pentru a celebra anexarea regiunilor ucrainene.  Zeci de mii de oameni ținâ în brațe bilete roșii cu „O țară, o familie, o singură Rusia”, scrie Sky News.

Concertul ținut în mijlocul pieței marchează aniversarea (tehnic, 30 septembrie) a pretinsei „anexări” de către Vladimir Putin a patru regiuni ucrainene, control deplin asupra cărora nu le deținea atunci și încă nu le deține.

Președintele va ține un discurs televizat pentru a felicita națiunea pentru această „reunificare”, așa cum o propune. De asemenea, așteptăm un alt concert și sâmbătă seara.

Un grup de femei care lucrează la o grădiniță spun, conform Sky News, că vor fi plătite cu 5.000 de ruble (240 RON) pentru a veni. Au crezut că au nevoie doar de scanarea codului lor QR pentru a dovedi acest lucru. „Pentru 5.000 de ruble am suporta orice”, a glumit unul.

Este unul dintre motivele pentru care mulți ruși nu cred că oamenii au participat de bună voie la mitingurile lui Alexei Navalny.