• Comitetul Internațional de Salvare a condamnat atacul rusesc cu rachete asupra satului Hroza din regiunea Harkov, care a ucis joi 52 de civili ucraineni.
  • Cel puțin două persoane au fost ucise și alte 26 au fost rănite în atacul de la primele ore ale dimineții într-o zonă rezidențială aglomerată din centrul orașului Harkov.
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Kievul se pregătește să își protejeze instalațiile de energie electrică și de încălzire.

UPDATE ORA 19:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat „solidaritatea” cu Israelul într-un apel cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu duminică.

AFP relatează:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit duminică cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru a reitera sprijinul Kievului față de Israel, care a ripostat după un atac masiv al grupării palestiniene Hamas.

Recomandări

TÎLVAR: PATRIOT E INDISPENSABIL PENTRU ROMÂNIA
XI ÎL PRIMEȘTE PE PUTIN ÎN CHINA
INSTINCT DE TURMĂ
BIDEN TRIMITE ARME ÎN ISRAEL
PROTESTE LA MUZEE
TU MERGI LA VOT? 6 DIN 10 TINERI, DA

„Am vorbit cu Netanyahu pentru a afirma solidaritatea Ucrainei cu Israelul, care suferă de un atac la scară largă, și pentru a-mi exprima condoleanțe pentru multiplele victime”, a spus Zelensky pe rețelele de socializare.

„Prim-ministrul m-a informat despre situația actuală și despre acțiunile Forțelor de Apărare ale Israelului și ale forțelor de ordine pentru a respinge atacul”, a adăugat Zelensky.

„Am discutat, de asemenea, despre ramificațiile atacului pentru situația de securitate din regiune și nu numai.”

UPDATE ORA 18:00

Șefa Centrului pentru Libertăți Civile din Ucraina, Oleksandra Matviichuk, a făcut un dosar pasionat pentru documentarea crimelor de război în timp ce vorbea la un eveniment la Lviv.

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace a spus că toți cei din Ucraina care au suferit sub invazia Rusiei merită dreptate.

Vorbind la Forumul cărții din Lviv, care este transmis online de Hay Festivalul din Regatul Unit, Matviichuk a spus că a dezvoltat strategii pentru a se asigura că „Fiecare persoană din Ucraina care a suferit de agresiunea rusă are o șansă la justiție, indiferent cine este persoana este, statutul lor social, tipul de infracțiune la care a fost victimă, ce tip de violență a suferit, dacă organizațiilor internaționale le pasă sau nu de soarta lor sau mass-media internațională le pasă sau nu de soarta lor.

UPDATE ORA 17:00

Ucraina se pregătește pentru a doua iarnă de atacuri grele cu drone, relatează astăzi Reuters:

Forțele aeriene ucrainene se așteaptă la un număr record de atacuri cu drone rusești pe pământul său în această iarnă, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al acesteia, Yuriy Ihnat, în timp ce Kievul pregătește o a doua iarnă de bombardare în masă a instalațiilor sale energetice.

Ihnat a spus că datele pentru septembrie au arătat că utilizarea de către Rusia a dronelor kamikaze Shahed proiectate de Iran ar distruge cifra de anul trecut.

„Toamna și iarna aceasta… este deja un record în ceea ce privește numărul de drone Shahed. Peste 500 [au fost folosite] în septembrie”, a spus Ihnat într-un interviu la televiziunea națională.

UPDATE ORA 16:00

Două femei ucrainene s-au numărat printre cei uciși sâmbătă în Israel, după ce Hamas a lansat cel mai mortal atac asupra țării, a declarat ambasada Ucrainei agenției de presă Interfax-Ucraina.

Identitatea femeilor nu a fost încă confirmată, dar oficialii au spus că au locuit în Israel de mult timp.

UPDATE ORA 15.00

Singura sursă de gaze naturale a Finlandei a fost oprită în urma unei suspiciuni de scurgere în conducta din Estonia, potrivit AFP.

UPDATE ORA 13.00

Patru persoane, printre care o fetiță de nouă ani, au fost rănite în urma unui atac cu rachete asupra orașului Konstantinivka, duminică dimineața, potrivit guvernatorului interimar din Donețk.

UPDATE ORA 11.00

Forțele armate ucrainene raportează că aproximativ 580 de soldați ruși au fost uciși în timpul luptelor din ultima zi.

UPDATE ORA 09.00

Poliția ucraineană a identificat 48 dintre cei 52 de civili uciși de explozia rachetei, potrivit anchetatorului șef al poliției din provincia Harkov.

UPDATE ORA 05.00

Anchetatorii ONU și cei locali au căutat răspunsuri în locul unde a avut loc un atac cu rachete rusești asupra micului sat ucrainean Hroza, în regiunea Harkov, în nord-estul țării.

Atacul de câteva zile mai devreme a transformat singura sa cafenea în dărâmături și a ucis aproape 52 de persoane adunate la priveghiul unui soldat mort, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 03.00

Rusia intenționează să își retragă ratificarea tratatului din 1996 care interzice testarea armelor nucleare, a declarat vineri reprezentantul țării la Organizația Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare [CTBTO].

Ulianov, trimisul Moscovei la CTBTO, a declarat pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter, că Rusia intenționează să revoce ratificarea (care a avut loc în anul 2000) a Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare.

UPDATE ORA 01.00

Ministerul ucrainean de Externe și-a exprimat sprijinul pentru dreptul Israelului de a se apăra pe sine și pe poporul său” într-o postare pe rețelele de socializare.

Ministerul a declarat că condamnă cu fermitate atacurile teroriste continue împotriva Israelului, inclusiv atacurile cu rachete împotriva populației civile din Ierusalim și Tel Aviv”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 25 din cele 33 de drone de atac lansate de Rusia împotriva a cel puțin șase regiuni din Ucraina, inclusiv Odesa, Harkov, Nikolaev, Dnipropetrovsk, Cerkasy și Zhytomyr.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Kievul se pregătește să își protejeze instalațiile de energie electrică și de încălzire, deoarece Rusia va viza probabil rețeaua electrică a țării pe măsură ce se apropie iarna.

Cel puțin o duzină de nave rusești, inclusiv fregate cu rachete ghidate, nave de debarcare și submarine, au fost mutate din portul Flotei rusești a Mării Negre de la Sevastopol, în Crimeea anexată, în portul maritim Novorossiysk din regiunea rusă Krasnodar Krai. Mutarea are loc pe fondul intensificării atacurilor asupra peninsulei de către rachete, drone și grupuri de raiduri ucrainene.