• Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat că Kievul a folosit rachete cu rachete tactice cu rază lungă (ATACMS) furnizate de SUA.
  • „Astăzi, mulțumiri speciale Statelor Unite. Acordurile noastre cu președintele Biden sunt în curs de implementare. Foarte precis – rachetele ATACMS s-au dovedit bine”, a spus el în discursul său de noapte.
  • Președintele Volodimir Zelenski a declarat că racheta rusă care a lovit o clădire rezidențială din orașul ucrainean Zaporojie miercuri dimineață a ucis cel puțin două persoane și a rănit cinci.

UPDATE 17.00

Forțele rusești își vor intensifica probabil asaltul asupra orașului Avdiivka, aflat pe linia frontului, și au bombardat pozițiile ucrainene din apropiere, a declarat un oficial local.

În ultimele săptămâni, Ucraina a raportat bombardamente intense ale Rusiei asupra orașului Avdiivka, care se află la nord de orașul Donețk, controlat de Moscova, care a fost cucerit de forțele separatiste în 2014. „Pot spune cu siguranță că aceasta este cea mai mare ofensivă care a avut loc vreodată în Avdiivka de la începutul războiului în 2014″, a declarat șeful administrației orașului, Vitaliy Barabash.

Recomandări

CE SPUNE MELANIA?
DISCUȚII STARMER-TRUMP
NE ÎNTÂLNIM LA MIJLOC
IOHANNIS E REFUZAT
DEL REY SE CĂSĂTOREȘTE
SURPRIZE, SURPRIZE

UPDATE 16.00

Finlanda a înregistrat o creștere a tentativelor de spionaj online din partea Rusiei de la invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, au declarat serviciile de securitate. Supo, serviciul finlandez de securitate și informații, a declarat că țara se confruntă cu diverse amenințări din partea Rusiei, inclusiv atacuri cibernetice și dezinformare.

Săptămâna trecută, Supo a declarat că Rusia a fost unul dintre cei mai activi autori ai operațiunilor de informații care au vizat Finlanda, pe fondul tensiunilor crescute după aderarea țării la NATO și războiul din Ucraina.

„Încercările de spionaj ale Rusiei la adresa noastră au crescut în timpul războiului, în principal în sfera cibernetică”, a declarat Suvi Alvari, analist senior la Supo.

UPDATE 15.00

Moscova a lansat o campanie de recrutare a sârbilor pentru a lupta pentru armata rusă în Ucraina, în timp ce Kremlinul încearcă să își refacă forțele, diminuate de 18 luni de lupte.

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a introdus o serie de legi pentru a-i atrage pe cetățenii străini să se alăture rândurilor sale. Vladimir Putin, la o reuniune de securitate la scurt timp după ce trupele sale au invadat Ucraina, a declarat că Kremlinul ar trebui să ajute persoanele de peste hotare care intenționează să lupte de partea Rusiei.

UPDATE 14.00 – Putin: MiG-31 cu Kinzhals vor patrula partea neutră a Mării Negre

MiG-31 rusești vor patrula spațiul aerian în zona neutră de deasupra Mării Negre, a declarat președintele rus Vladimir Putin. Avioanele sunt echipate cu sistemul Kinzhal. „Așa că ei (SUA ) au luat și au târât două grupuri de aviație în Marea Mediterană. Vreau să spun că aceasta nu este o amenințare… dar la instrucțiunile mele, Forțele Aerospațiale Ruse încep să patruleze în mod continuu spațiul aerian de deasupra Mării Negre. Avioanele noastre MiG-31 sunt înarmate cu sisteme Kinzhal. Se știe că au o autonomie de peste 1.000 km la o viteză de Mach nouă”, a declarat președintele la o conferință de presă după vizita sa în China.

Săptămâna trecută, Statele Unite au trimis un grup de atac condus de portavionul USS Gerald R. Ford în Marea Mediterană. Pe 14 octombrie, Statele Unite au anunțat că vor trimite în mările estice un al doilea grup de transportatori, condus de portavionul USS Dwight D. Eisenhower.

UPDATE 13.00

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit miercuri în Coreea de Nord pentru o vizită, a anunțat agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

UPDATE 11.00

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că racheta rusă care a lovit o clădire rezidențială din orașul ucrainean Zaporojie miercuri dimineață a ucis cel puțin două persoane și a rănit cinci.

Zelenski a declarat că opt apartamente au fost distruse în urma loviturii asupra Zaporizhzhia, iar salvatorii căutau eventuali supraviețuitori printre dărâmături. Biroul său a precizat că trei persoane sunt date dispărute în urma atacului, relatează Reuters.

UPDATE 10.00

Un atac rusesc a ucis un civil și a rănit alți trei miercuri în regiunea ucraineană Dnipro, a declarat guvernatorul regional Serhiy Lysak.

Lysak a precizat pe Telegram că șase case private au fost avariate, potrivit Reuters.

UPDATE 08.00

Președintele rus, Vladimir Putin, a acceptat o invitație din partea omologului său vietnamez de a vizita Vietnamul, în cadrul unei întâlniri dintre cei doi în marja Forumului „Belt and Road” din Beijing, relatează presa de stat vietnameză.

Președintele vietnamez, Vo Van Thuong, l-a invitat pe Putin să viziteze țara „în curând”, iar „Putin a acceptat cu plăcere invitația”, a relatat marți seara târziu agenția de presă vietnameză, agenția oficială de știri a statului.

Nu se fac pregătiri practice „încă”, deoarece nu a fost stabilită o dată pentru posibila vizită, a declarat un diplomat rus, adăugând că Putin l-a invitat și pe Thuong la Moscova.

UPDATE 05.00 Putin și Xi se vor întâlni la începutul summitului Belt and Road

Președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin au ajuns la summitului Belt and Road, intrând împreună în sală.

Xi și-a ocupat apoi locul pe podium, în centrul primului rând, cu Putin chiar lângă el.

UPDATE 03.00

Președintele Joe Biden plănuiește să prezinte Congresului, în zilele următoare, o solicitare de fonduri suplimentare de 100 de miliarde de dolari, care ar urma să includă bani pentru Israel, Taiwan, Ucraina și securitatea frontierelor americane, au declarat surse pentru NBC News.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat că Kievul a folosit rachete cu rachete tactice cu rază lungă (ATACMS) furnizate de SUA.

„Astăzi, mulțumiri speciale Statelor Unite. Acordurile noastre cu președintele Biden sunt în curs de implementare. Foarte precis – rachetele ATACMS s-au dovedit bine”, a spus el în discursul său de noapte.

Aceasta marchează prima utilizare confirmată oficial a ATACMS în Ucraina. Kievul a cerut în repetate rânduri SUA ATACMS.

Trase dintr-un lansator mobil, rachetele pot lovi ținte la o distanță de până la 190 de mile (300 km), permițând forțelor ucrainene să lovească mult dincolo de liniile frontului.

Țintele potențiale includ cartierul general de comandă, depozitele de arme și rețelele de aprovizionare, inclusiv căile ferate.