• Televiziunea de stat rusă a difuzat imagini cu mulțimile întâmpinându-l pe ministrul de externe al țării, Serghei Lavrov, în ploaie torențială din Phenian.
  • La scurt timp după sosirea la Phenian, Lavrov a spus că vizita sa a fost o oportunitate de a discuta despre implementarea acordurilor pe care Putin și liderul nord-coreean, Kim Jong-un.
  • El a spus că Rusia apreciază foarte mult „sprijinul principial, fără echivoc al Coreei de Nord pentru acțiunile Rusiei” în Ucraina.

UPDATE 23.00

Doi cetățeni ruși sunt ținuți ostatici în Fâșia Gaza, relatează agenția rusă de știri TASS.

Informația a fost furnizată agenției de secretarul de presă al Ambasadei Rusiei în Israel, Marina Ryazanova.

Recomandări

ANORA IA PALME D'OR LA CANNES
NICKI MINAJ, ARESTATĂ PE UN AEROPORT
RUSIA ATACĂ UN SUPERMARKET DIN HARKOV
NADAL, RETRAGERE SAU NU?
C.E. CERE SUSPENDAREA UNOR MEDICAMENTE
FANII LUI TAYLOR SWIFT DOBOARĂ UN GARD ÎN LISABONA

Dna Ryazanova a declarat că „cel puțin doi cetățeni ruși care au și cetățenie israeliană” se află pe lista ostaticilor deținuți de Hamas.

Ambasada a raportat anterior un rus printre ostaticii din Gaza.

UPDATE 21.00

Ucraina va primi în mod regulat rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, a declarat astăzi ministrul de externe al țării.

Aceasta vine la două zile după ce Kievul a confirmat utilizarea lor pentru prima dată.

UPDATE 18.00

Aproximativ 30.000 de civili sunt în prezent dispăruți în Ucraina de la invazia Rusiei, a declarat șeful Comisiei Internaționale pentru Persoane Dispărute (ICMP) pentru agenția ucraineană de știri Suspilne.

UPDATE 16.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a folosit canalele de socializare pentru a promova că vizitează șantiere din regiunea Kiev, unde se construiesc case noi pentru cei care au fost strămuți.

Într-o postare pe Telegram, el a spus „Vom restaura tot ce a distrus ocupantul. Ucraina nu va fi niciodată o țară a ruinelor.”

UPDATE 15.00

Andriy Yermak, șeful biroului președinției ucrainene, a menționat că Kazahstanul a luat decizia de a opri exportul a 106 produse specifice către Rusia.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Yermak a scris: Kazahstanul a interzis exportul către Rusia a 106 tipuri de mărfuri, inclusiv articole tehnologice care ar putea fi folosite în scopuri militare. Acestea sunt bunuri pe care Kazahstanul nu le produce. Rusia a încercat să achiziționeze componente occidentale prin reexport.

UPDATE 14.00 – Serghei Lavrov s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong-un

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong-un în timpul vizitei sale la Phenian, a anunţat joi ministerul rus de externe.

Ministerul nu a oferit detalii despre întâlnirea, care, potrivit agenției de presă Tass, a durat puțin peste o oră. Lavrov a vorbit și cu ministrul nord-coreean de externe, Choe Son Hui, potrivit Reuters.

UPDATE 13.00 – Președintele rus, Vladimir Putin, a spus că Jocurile Olimpice pot fi folosite ca instrument de presiune politică și discriminare etnică

Reuters relatează că Putin a spus: Jocurile pot fi folosite ca instrument de presiune politică împotriva oamenilor care nu au nimic de-a face cu politica. Și ca discriminare grosolană și de fapt etnică. Săptămâna trecută, Comitetul Olimpic Rus a fost interzis de Comitetul Olimpic Internațional pentru recunoașterea organizațiilor regionale din patru teritorii pe care Rusia a declarat că le-a anexat de la Ucraina.

UPDATE 11.35 – Cancelarul german Olaf Scholz a spus că UE trebuie să continue să sprijine financiar Ucraina în viitor

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că UE trebuie să continue să sprijine financiar Ucraina în viitor, dar utilizarea fondurilor suplimentare nu a fost o soluție pe termen lung.

Joi, Scholz a spus: „Avem o poziție clară aici: acest ajutor pentru Ucraina, pentru stabilitatea financiară a țării, va trebui să îl oferim împreună ca europeni”.

Scholz a adăugat „că toate acestea nu pot fi rezolvate cu fonduri suplimentare”.

UPDATE 11.00 – Lavrov critică SUA, Japonia și Coreea de Sud în vizită la Phenian

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat SUA și aliații săi, Japonia și Coreea de Sud, pentru că duc o politică militară „periculoasă” față de Coreea de Nord, în timp ce a purtat discuții cu oficiali la Phenian.

„La fel ca prietenii noștri nord-coreeni, suntem foarte îngrijorați de intensificarea activității militare a Statelor Unite, Japoniei și Coreei de Sud în regiune și de politicile Washingtonului. Ne opunem acestei linii neconstructive și periculoase”. El a adăugat că SUA plasează „infrastructură strategică, inclusiv elemente nucleare” în regiune.

UPDATE 10.00 – Rusia a declarat că a trimis 27 de tone de ajutor umanitar pentru civilii din Fâșia Gaza

Rusia a declarat că a trimis 27 de tone de ajutor umanitar pentru civilii din Fâșia Gaza pentru a fi transportate din Egipt, a anunțat ministerul pentru situații de urgență de la Moscova.

Ilya Denisov, ministrul adjunct, a declarat într-o declarație: Un avion special a decolat de pe aeroportul de la Ramenskoye, lângă Moscova, spre El-Arish, în Egipt. Ajutorul umanitar rusesc va fi predat Semilunii Roșii Egipteane pentru a fi trimis în Fâșia Gaza.

Denisov a spus că ajutorul include „grâu, zahăr, orez [și] paste”. Președintele american Joe Biden a dezvăluit miercuri un acord pentru a permite ajutorului umanitar necesar să intre în Gaza, unde un milion de oameni și-au fugit din casele lor pe fondul atacurilor aeriene israeliene, relatează AFP.

UPDATE 09.00 – Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sosit în Coreea de Nord

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sosit în Coreea de Nord. Vineri, SUA au declarat că transporturile de arme din Coreea de Nord către Rusia sunt în curs de desfășurare, 1.000 de containere cu echipament militar și muniții sosind în ultimele săptămâni. Phenianul căuta în schimb o serie de asistență militară din partea Rusiei, inclusiv tehnologii avansate, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

Kim Jong-un, conducătorul nord-coreean, a călătorit în septembrie în Rusia la bordul trenului său antiglonț special construit pentru o întâlnire față în față cu colegul său lider al regimului Vladimir Putin, declarând legăturile lor bilaterale „prioritatea numărul unu a țării sale”.

UPDATE 08.00 – Vladimir Putin a numit livrarea SUA de rachete balistice tactice cu rază lungă de acțiune la Kiev „o altă greșeală a Statelor Unite”

Vladimir Putin a numit livrarea SUA de rachete balistice tactice cu rază lungă de acțiune la Kiev „o altă greșeală a Statelor Unite” în primele sale comentarii publice, după ce o lovitură ucraineană fără precedent a distrus elicoptere pe două aerodromuri din teritoriul ocupat de Rusia în această săptămână.

Președintele rus a mai susținut că livrarea rachetelor Atacms, care pot lovi ținte la mai mult de 100 de mile distanță și pot livra salve cu muniții cu dispersie, ar „pur și simplu prelungi agonia [Ucrainei]”.

UPDATE 00:30 – Kyiv Independent:  Rusia atacă regiunea Mykolaiv cu rachete 

Forţele ruse au lansat un atac cu rachete la 20:30, ora locală. Salvatorii au recuperat trupurile a doi morţi din moloz, dar şi o persoană rănită, a confirmat Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

 
UPDATE 23:54 – Aproape 5.000 de familii ucrainene din Marea Britanie sunt fără adăpost

Aproximativ 8% (4.890) dintre familiile de refugiaţi ucraineni primite prin programul „Homes for Ukraine” în Marea Britanie sunt fără adăpost sau expuse riscului de a rămâne fără adăpost, potrivit unui raport al Biroului Naţional de Audit al Regatului Unit. 

Știrea inițială – Lavrov s-a întâlnit cu Kim

Televiziunea de stat rusă a difuzat imagini cu mulțimile întâmpinându-l pe ministrul de externe al țării, Serghei Lavrov, în ploaie torențială din Phenian, alături de o petrecere de bun venit fluturând pompoane.

La scurt timp după sosirea la Phenian, Lavrov a spus că vizita sa a fost o oportunitate de a discuta despre implementarea acordurilor pe care Putin și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, le-au semnat atunci când s-au întâlnit la cosmodromul Vostochny din Rusia, în septembrie.

Lavrov a salutat întâlnirea lui Putin cu Kim drept „istorică”, spunând că discuțiile lor au demonstrat „interesul profund al țărilor pentru dezvoltarea unei cooperări cuprinzătoare”, relatează Associated Press.

El a spus că Rusia apreciază foarte mult „sprijinul principial, fără echivoc al Coreei de Nord pentru acțiunile Rusiei” în Ucraina.