• Ucraina a înființat o societate comună de apărare cu producătorul german de arme Rheinmetall AG pentru a întreține și repara armele.
  • Anunțată de prim-ministrul Ucrainei, Denîs Șmîhal, la un forum de afaceri germano-ucrainean la Berlin, afacerea va ajuta, de asemenea, la producția locală a unor echipamente cheie.
  • Președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina va riposta împotriva Rusiei și nu va fi doar în defensivă dacă Moscova va lansa o altă campanie aeriană de iarnă.

Update 22:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că un atac cu drone rusești în regiunea Hmelnytskyi din vestul Ucrainei aseară a vizat probabil centrala nucleară din zonă, dovadă că sunt necesare sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, relatează Reuters.

„Cel mai probabil, ținta acestor drone a fost centrala nucleară Khmelnytskyi. Unda de șoc de la explozie a spulberat geamurile, inclusiv în incinta centralei nucleare”, a spus Zelenski în discursul său video de noapte.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Zelenski a spus că fiecare atac rusesc, „în special cei suficient de îndrăzneți să vizeze centrale nucleare și alte instalații critice, servește drept argument că presiunea asupra statului terorist este insuficientă”.

Update 20:00

Atacurile Rusiei din apropierea centralei nucleare Khmelnytskyi din Ucraina de aseară au întrerupt temporar curentul la unele stații de monitorizare a radiațiilor din afara amplasamentului, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

„Acest incident subliniază din nou situația extrem de precară a siguranței nucleare din Ucraina, care va continua atâta timp cât va continua acest război tragic. Faptul că numeroase ferestre de la fața locului au fost distruse arată cât de aproape a fost. Data viitoare, s-ar putea să nu fim atât de norocoși”, a spus directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi. „Lovirea unei centrale nucleare trebuie evitată cu orice preț.”

Update 18:00

Rusia și-a testat capacitatea de a lansa o lovitură nucleară de răzbunare într-un exercițiu care urmează știrilor de astăzi despre retragerea sa din tratatul global de interzicere a testelor de arme nucleare. Știrea exercițiului a fost transmisă la televiziunea de stat rusă de ministrul apărării, Serghei Şoigu, relatează Reuters.

„În timpul antrenamentului au avut loc lansări practice de rachete balistice și de croazieră”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Agenția de știri de stat rusă Tass a raportat că exercițiul de comandă și control a presupus lansarea a două rachete balistice: „O rachetă balistică intercontinentală Yars a fost lansată din cosmodromul Plesetsk și o rachetă balistică Sineva din Marea Barents la locul de testare Kura. în Kamchatka. Două avioane Tu-95MS cu rază lungă de acțiune au fost implicate în exercițiu. Ambii au tras rachete de croazieră.”

Update 17:00

Rusia a tras aproape o duzină de drone Shahed împotriva țintelor ucrainene, iar resturile căzând dintr-o dronă interceptată au deteriorat liniile electrice în apropierea unei centrale nucleare din vestul țării, eliminând electricitate pentru sute de oameni.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că a oprit toate dronele care au fost lansate. Pentru a patra zi consecutiv, forțele Kremlinului au vizat regiunea ucraineană Hmelnițki, rănind 16 persoane, potrivit autorităților locale.

Ministerul ucrainean al infrastructurii energetice a declarat că epava de dronă din Hmelnytskyi a spart geamurile clădirii administrative și a laboratorului centralei nucleare locale și a întrerupt electricitatea pentru peste 1.800 de clienți.

Update 16:00

Președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina va riposta împotriva Rusiei și nu va fi doar în defensivă dacă Moscova va lansa o altă campanie aeriană de iarnă, menită să paralizeze rețeaua electrică națională, relatează Reuters.

Milioane de ucraineni au suferit întreruperi de curent iarna trecută, după ce Rusia a atacat infrastructura cheie cu rachete și drone, iar Ucraina se teme de un alt atac al Rusiei asupra instalațiilor energetice, cu scopul de a demoraliza populația în acest an.

„Ne pregătim ca teroriștii să lovească infrastructura energetică. Anul acesta nu numai că ne vom apăra, dar vom și răspunde”, a scris Zelenski pe Telegram. Rusia a numit infrastructura energetică o țintă legitimă. A desfășurat lovituri regulate la distanță lungă folosind bombardiere strategice și nave de război iarna trecută, Ucraina în mare măsură neputând să răspundă.

Update 14:00

Un atac cu dronă rusă a distrus clădiri din apropierea centralei nucleare Hmelnytskyi din vestul Ucrainei la primele ore ale zilei de miercuri, rănind 20 de persoane, relatează Reuters.

Oficialii ucraineni au declarat că forțele sale aeriene au distrus toate cele 11 drone rusești lansate în atacurile de peste noapte. Pagubele au fost cauzate de valuri de explozie și căderea de resturi, potrivit ministrului de interne.

„Noaptea, inamicul a lovit teritoriul din apropierea centralei nucleare Khmelnytskyi. Ca urmare a exploziei, ferestrele clădirilor administrative și ale laboratoarelor au fost avariate”, a declarat Ministerul Energiei al Ucrainei pe Telegram.

Update 12:00

Produsul intern brut al Ucrainei a crescut cu aproximativ 9,1% de la an la an în septembrie, informează Reuters site-ul web al Ministerului Economiei al Ucrainei.

După ce a fost devastată de invazia pe scară largă a Rusiei de anul trecut, redresarea economică a Ucrainei pare să accelereze ritmul.

Ministerul a mai spus că PIB-ul în primele nouă luni ale anului 2023 a crescut cu 5,3% față de anul trecut, când Rusia și-a lansat invazia. A descris cifrele ca fiind pozitive.

„Pe lângă baza statistică scăzută de comparație, acest lucru se explică și prin capacitatea ridicată a afacerilor de a se adapta la noile provocări, precum și asistența din partea statului și a partenerilor internaționali”, se arată în comunicat.

Update 10:00

Moscova a primit propuneri de la Washington privind controlul armelor și că le studiază în prezent, a declarat agenția de presă de stat RIA, care l-a citat pe ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov.

RIA l-a citat pe Ryabkov spunând că Rusia nu este pregătită să reia dialogul privind stabilitatea strategică cu SUA, dar este pregătită să ia în considerare noi propuneri din partea Washingtonului privind schimbul de prizonieri.

Update 09:00

Moldova a blocat marți accesul la peste 20 de site-uri media rusești, afirmând că acestea au fost folosite ca parte a unui război informațional împotriva țării. Un decret publicat online de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a enumerat 22 de resurse de știri rusești care urmează să fie blocate, inclusiv unele importante, precum Russia Today, NTV, Ren TV, holdingul media de stat VGTRK și altele.

Ministerul rus de Externe este citat spunând că această măsură este un „pas ostil” care vizează să le interzică moldovenilor accesul la surse alternative de știri. În iunie 2022, Moldova a restricționat transmisiunile TV de știri, conținut analitic și militar produs de Rusia în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

Update 08:00

Observatorii online continuă să se concentreze pe Avdiivka, în regiunea Donețk, unde Rusia a organizat o campanie sângeroasă și costisitoare și pe Herson, unde se zvonește în mod constant că trupele ucrainene efectuează raiduri pe partea estică, controlată de ruși, a râului Dnipro.

Update 04:00

„Un atac aerian al forțelor ruse a avariat un spital și o stație de pompieri din regiunea Kherson”, au anunțat autoritățile ucrainene.

Administrația militară regională a declarat că peste 50 de ferestre, acoperișul și ușile spitalului au fost avariate în bombardamentele din timpul nopții. Aceasta a adăugat că două femei, în vârstă de 63 și 66 de ani, au fost rănite.

Știrea inițială

Ucraina a înființat o societate comună de apărare cu producătorul german de arme Rheinmetall AG pentru a întreține și repara armele occidentale trimise pentru a ajuta Kievul împotriva invaziei la scară largă a Rusiei, au declarat oficialii.

Anunțată de prim-ministrul Ucrainei, Denîs Șmîhal, la un forum de afaceri germano-ucrainean la Berlin, afacerea va ajuta, de asemenea, la producția locală a unor echipamente cheie produse de Rheinmetall AG, a spus el.

Acesta va aduce „cooperarea dintre țările noastre la un nivel calitativ nou și ne va permite să construim împreună arsenalul lumii libere”, a declarat Shmyhal pentru forum, potrivit Reuters.

Oleksander Kamyshyn, ministrul pentru industrii strategice, a declarat că Ucraina s-a angajat să lanseze producția de arme occidentale la nivel local pentru a ține pasul cu cererea în creștere ucraineană, cu războiul care se apropie de 20 de luni.

El a spus că s-a întâlnit la Berlin cu 25 de mari producători germani de apărare.