• Volodimir Zelenski: Conflictul dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas a „distras atenția” de la războiul dintre Ucraina și Rusia.
  • Volodimir Zelenski: „Este evident că războiul din Orientul Mijlociu, acest conflict, distrage atenția”.
  • Vladimir Putin încearcă să capitalizeze asupra conflictului dintre Israel și Hamas pentru a diminua sprijinul Occidentului pentru Ucraina.

Update 20.00 – Volodimir Zelenski a negat sugestia comandantului-șef al armatei ucrainene conform căreia războiul cu Rusia a ajuns într-un impas

Volodimir Zelenski a negat sugestia comandantului-șef al armatei ucrainene conform căreia războiul cu Rusia a ajuns într-un impas, iar un purtător de cuvânt înalt al administrației sale l-a mustrat pe generalul în cauză și l-a acuzat că ușurează „treaba agresorului”.

Genul Valerii Zaluzhnyi și-a oferit o evaluare directă a situației într-un interviu publicat săptămâna trecută. „La fel ca în primul război mondial, am atins nivelul de tehnologie care ne pune într-un impas”, a spus el pentru The Economist, adăugând: „Cel mai probabil nu va exista o descoperire profundă și frumoasă”.

Update 18.00 – Forțele ruse din regiunea Tavria folosesc „atacuri cu carne de tun”, a declarat colonelul Oleksandr Ștupun

„În ultima zi, inamicul a lansat opt lovituri aeriene și 26 de baraje de artilerie în direcția Tavria. De asemenea, au avut loc 42 de ciocniri de luptă, dintre care majoritatea au avut loc în apropiere de Marinka. Este demn de remarcat faptul că inamicul urmărește tactica asalturilor cu carne de tun și își păstrează echipamentul în siguranță”, a declarat Shtupun.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Aproximativ 120.000 de militari ruși au fost uciși și 180.000 răniți în războiul de până acum, potrivit estimărilor SUA.

Update 17:00- Zelenski spune că prețul eliminării ajutorului american este războiul Rusiei împotriva NATO, în timp ce îl invită pe Trump în Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut continuarea finanțării de război de către SUA – avertizând că o victorie a Rusiei ar însemna război pentru soldații americani din țările NATO – și l-a invitat pe fostul președinte american Donald Trump să viziteze și să vadă cu ochii lui conflictul, relatează Reuters.

Zelenski a declarat că, dacă i se va permite Rusiei să câștige războiul din Ucraina, aceasta nu își va opri agresiunea și se va învrednici – și va începe să atace țările NATO.

Update 15:00

Volodymyr Zelenskiy a declarat că războiul din Gaza distrage atenția de la războiul împotriva Rusiei.

„Războiul din Orientul Mijlociu, acest conflict ne îndepărtează atenția”, a declarat sâmbătă președintele Ucrainei.

În ultima vreme, atenția umanitară, diplomatică și mediatică s-a concentrat pe bombardamentele israeliene și pe avansarea trupelor în Gaza – care au dus la aproape 9.500 de victime, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas – după ce în urma ravagiei din 7 octombrie a Hamas în Israel au murit aproximativ 1.400 de persoane.

Update 12:00

O ruptură a apărut în cadrul conducerii Ucrainei, relatează New York Times, biroul președintelui Volodymyr Zelenskiy l-a pedepsit sâmbătă pe principalul comandant militar al Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi.

Generalul Zaluzhnyi a declarat în The Economist că războiul se află într-un impas – biroul lui Zelenskiy afirmând că aceste comentarii ar putea ajuta Rusia.

Update 10:00

The Kyiv Independent relatează că forțele ucrainene au distrus un sistem rusesc de război electronic „Pole-21”, citându-l pe generalul ucrainean Oleksandr Tarnavskyi, comandantul Grupului Tavria care luptă pe linia frontului de sud.

Update 08:00

Rusia a anunțat duminică că a testat de pe unul dintre submarinele sale o rachetă balistică intercontinentală capabilă să transporte focoase nucleare, relatează AFP.

Update 03:00

Ucraina a susținut că a lovit un șantier naval din Crimeea, anexată de Rusia, în portul Kerci. „În dimineața zilei de 5 noiembrie, Forțele Armate ale Ucrainei au efectuat cu succes lovituri împotriva infrastructurii maritime și portuare a șantierului naval Zaliv din orașul ocupat temporar Kerci”, a anunțat armata ucraineană.

Știrea inițială

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că conflictul dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas a „distras atenția” de la războiul dintre Ucraina și Rusia, scrie The Guardian.

„Este evident că războiul din Orientul Mijlociu, acest conflict, distrage atenția”, a spus Volodimir Zelenski în timpul unei conferințe de presă la Kiev cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns sâmbătă la Kiev într-o vizită care nu fusese anunţată oficial.

Președintele rus, Vladimir Putin, încearcă să capitalizeze asupra conflictului dintre Israel și Hamas pentru a diminua sprijinul Occidentului pentru Ucraina. Avertizările au fost emise de Antony Blinken și Lloyd Austin în timpul unei audieri în Senatul SUA, unde au subliniat că forțele ruse ar putea câștiga teren în Ucraina în cazul în care sprijinul american pentru Kiev va scădea.