• Ucraina se confruntă cu alerte de raid aerian, inclusiv în Kiev, pe fondul depozitării de rachete de croazieră de către Rusia.
  • Există temeri că aceste evenimente ar putea preceda un nou bombardament de iarnă asupra rețelei electrice ucrainene.
  • Anul trecut, Rusia a vizat infrastructura energetică în încercarea de a priva Ucraina de resurse esențiale și a afecta moralul populației.

UPDATE ORA 17.00- Bombele rusești au vizat teritoriile a două mine de cărbune, ucigând trei și rănind cel puțin cinci civili joi, a declarat ministrul de interne.

Ihor Klymenko a spus pe Telegram:

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ
 Două bombe au lovit teritoriul uneia dintre minele din Toretsk. O persoană a murit, iar alte două au fost rănite.

A avut loc o pană de curent și 32 de mineri au rămas în subteran, dar au fost salvați cu succes.

Rusia a aruncat, de asemenea, două bombe asupra unei alte mină, ucigând două persoane și rănind încă trei persoane, a adăugat Klymenko. Clădirile și echipamentele administrative au fost avariate.

Procuratura generală a declarat că cei uciși aveau 41, 42 și 45 de ani.

UPDATE ORA 16.00- Rusia: Exercițiile militare comune dintre SUA, Japonia și Australia „o potențială amenințare”

Rusia spune că vede exercițiile militare comune ale Japoniei, SUA și Australia ca o „potențială amenințare la securitate” și va răspunde prin consolidarea propriilor apărări. Ministerul său de externe a declarat că exerciții trilaterale au avut loc în apropiere de insula japoneză Hokkaido, lângă granița cu Rusia.

Moscova vede exercițiile ca un semn că Japonia încearcă să crească tensiunile care s-au agravat de când Rusia a invadat Ucraina. Ca urmare, ministerul a emis un protest oficial la ambasada din Japonia.

„Considerăm o astfel de activitate provocatoare care implică state non-regionale ca o potențială amenințare pentru securitate”, a spus ministerul.

UPDATE ORA 14:00 -Rusia afirmă că se află într-o „cooperare cuprinzătoare” cu Coreea de Nord

Rusia afirmă că a stabilit o „cooperare” de apărare „cuprinzătoare” cu Coreea de Nord, în timp ce cele două națiuni se apropie tot mai mult pe fondul războiului din Ucraina.

Valery Gerasimov, șeful Statului Major General rus, a făcut aceste remarci într-un discurs de sfârșit de an adresat atașaților militari străini.

SUA și aliații săi au devenit din ce în ce mai îngrijorați de faptul că dezvoltarea relațiilor dintre Pyongyang și Moscova ar putea duce la faptul că Kim Jong Un ar putea furniza Rusiei arme și muniții pentru invazia sa.

Dl Kim a trecut granița în Rusia pentru o întâlnire cu dl Putin în septembrie, iar ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a vizitat Coreea de Nord în iulie.

„A fost stabilită o cooperare activă și cuprinzătoare cu RPDC”, a declarat astăzi dl Gerasimov, fără a da mai multe detalii și folosind o abreviere oficială pentru Coreea de Nord.

UPDATE ORA 12:00 -Trei din patru drone lansate de Rusia sunt doborâte de Ucraina, potrivit forțelor aeriene

Ucraina susține că a doborât mai mult de trei sferturi dintre dronele de luptă lansate de Rusia din septembrie anul trecut.

Aproximativ 3.700 de drone Shahed au fost lansate spre teritoriul ucrainean în ultimele 15 luni, iar 2.900 au fost doborâte, potrivit purtătorului de cuvânt al forțelor aeriene, Iuriy Ihnat.

Ucraina a devenit pricepută în a intercepta dronele de fabricație iraniană, care sunt lansate de Rusia aproape zilnic.

Rata de interceptare este mai mică în cazul rachetelor, Ucraina doborând 1.600 din cele aproximativ 7.400 lansate de forțele rusești de la începutul invaziei, a declarat Ihnat.

UPDATE ORA 10:00 -Germania va trimite 88 de milioane de euro pentru a stimula sistemul energetic al Ucrainei

Germania urmează să acorde Ucrainei încă 88,5 milioane de euro (76,8 milioane de lire sterline) pentru a o ajuta să mențină sistemul energetic al țării, în timp ce Rusia continuă să vizeze infrastructura sa.

Ministerul Economiei contribuie cu 54,3 milioane de euro (47,1 milioane de lire sterline), în timp ce Ministerul Afacerilor Externe va oferi 34,2 milioane de euro (29,7 milioane de lire sterline).

Se pare că Rusia a început o altă campanie de lovituri, care durează toată iarna, asupra instalațiilor energetice din Ucraina.

Atacurile cu rachete și drone ale forțelor rusești din iarna trecută au început în octombrie 2022 și au durat până în martie, aruncând o mare parte a țării în pene de curent prelungite și lăsând populația fără acces la electricitate sau încălzire.

UPDATE ORA 08:00 -Ucraina afirmă că a dejucat un important atac cu drone rusești în timpul nopții

Forțele aeriene ucrainene susțin că au dejucat în cursul nopții un important atac cu drone lansat de Rusia asupra a 12 regiuni ucrainene.

Aceasta a declarat că 35 de drone Shahed, de fabricație iraniană, au fost lansate „în valuri” începând cu ora locală 20.00 (18.00, ora Regatului Unit) până la ora 3.30, iar 34 au fost doborâte.

Forțele aeriene nu au precizat dacă drona rămasă a lovit sau dacă fragmentele de dronă au provocat pagube.

Atacul are loc după ce, noaptea trecută, în multe regiuni ucrainene au fost lansate alerte aeriene timp de câteva ore.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În prezent, există alerte de raid aerian în mai multe regiuni din Ucraina, inclusiv în capitala țării, Kiev, scrie SkyNews.

În ultimele luni, Rusia și-a depozitat rachete de croazieră lansate din aer din flota sa de bombardiere grele.

Acest lucru ar putea anunța un alt bombardament intens de iarnă asupra rețelei electrice din Ucraina.

Anul trecut, Moscova a vizat infrastructura energetică în încercarea de a-i priva pe ucraineni de căldură, lumină și apă curentă și de a le frânge spiritul de luptă.