UPDATE ORA 18.00 – Forțele ruse au câștigat controlul deplin asupra Maryinka

Forțele ruse au câștigat controlul deplin asupra Maryinka, un oraș din estul Ucrainei, au declarat luni agențiile de presă, citat de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Cele mai multe relatări despre Maryinka, la sud-vestul centrului regional Donețk deținut de ruși, îl descriu ca un oraș fantomă, după ce a fost odată adăpostul a 10.000 de oameni, relatează Reuters.

UPDATE ORA 16:00 – Politicianul de opoziție Alexei Navalny a fost mutat într-o colonie penală într-o regiune arctică din nordul Rusiei

Navalny a fost localizat în colonia penală IK-3 din Kharp, în regiunea Yamal-Nenets, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova, a declarat purtătoarea de cuvânt Kira Yarmysh.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
NOKIA RELANSEAZĂ MODELUL 3210
FIORENTINA TRECE ÎN FINALA CONFERENCE LEAGUE
DISNEY SI WARNER SE ALIAZĂ

Avocatul lui Navalny a reușit să îl vadă luni, a precizat Yarmysh.

Aliații lui Navalny, care se pregăteau pentru transferul așteptat al acestuia într-o colonie cu „regim special”, cel mai dur grad din sistemul penitenciar rusesc, au declarat că acesta nu a mai fost văzut de avocații săi din 6 decembrie și au tras un semnal de alarmă cu privire la soarta sa.

„Multe mulțumiri susținătorilor noștri, activiștilor, jurnaliștilor și presei care sunt preocupați de soarta lui Alexei și care nu obosesc să scrie despre această situație”, a declarat avocatul lui Navalny, Ivan Zhdanov.

Forțele Aeriene Ucrainene au reușit să intercepteze 14 din cele 15 drone de tip Shahed lansate de Rusia în timpul nopții, conform declarațiilor autorităților. Avertismentele emise de autoritățile ucrainene indică intensificarea așteptată a atacurilor rusești în timpul iernii, cu concentrare asupra infrastructurii energetice și altor zone civile din Ucraina.

Lansate din Primorsko-Akhtarsky, Krasnodar Krai, dronele au fost direcționate către diverse regiuni din Ucraina și au fost doborâte deasupra a cinci dintre acestea. Atacurile cu drone devin o prezență aproape zilnică în Ucraina, afectând diferite regiuni ale țării.

Oficialii ucraineni avertizează constant cu privire la un număr record de drone anticipate să fie lansate de Rusia împotriva Ucrainei.

UPDATE ORA 14.00 – Ucraina a doborât 28 de drone rusești din 31 lansate din Crimeea

Ucraina a declarat luni că a doborât 28 de drone rusești din 31 lansate din peninsula anexată Crimeea, relatează AFP.

Forțele aeriene au declarat că au doborât și două rachete rusești și două avioane de luptă, una deasupra regiunii Donețk din estul Ucrainei și una deasupra Mării Negre. Forțele de apărare din sudul Ucrainei au declarat că 17 dintre dronele doborâte se aflau în regiunea Odesa de sud și alte cinci în alte părți ale sudului. La Odesa, forțele de apărare au declarat că infrastructura portuară a fost avariată, dar nu au fost victime.

UPDATE ORA 12.00 – Premierul armean merge în Rusia

Premierul armean, Nikol Pashinyan, va efectua o vizită de două zile în Rusia, a declarat luni agenția de presă RIA Novosti, citată de serviciul de presă al guvernului armean.

Pashinyan va participa la o reuniune a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic pe 25 decembrie, iar a doua zi va participa la o reuniune informală a șefilor de stat ai Comunității Statelor Independente, a informat RIA Novosti. În octombrie, Pashinyan a omis un summit din Kyrgyzstan la care au participat Vladimir Putin și liderii Azerbaidjanului, Belarusului, Kazahstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului, pe fondul unei rupturi tot mai mari dintre Erevan și Moscova.

UPDATE ORA 10.00 – Rusia a lansat peste noapte 31 de drone și două rachete asupra Ucrainei

Rusia a lansat peste noapte 31 de drone și două rachete asupra Ucrainei, în cea mai mare parte vizând sudul țării, apărarea antiaeriană distrugând 28 de drone și ambele rachete, a informat luni armata ucraineană.

„Ca urmare a luptei aeriene, forțele aeriene ucrainene și forțele de apărare au distrus 28 de drone de atac Shahed în regiunile Odesa, Herson, Mykolaiv, Donețk, Kirovohrad și Hmelnytskyi”, au declarat forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

Dronele au fost lansate din Crimeea ocupată de ruși, se arată în comunicat. Armata a spus că resturile de la dronele doborâte au deteriorat instalațiile tehnice din portul Odesa, precum și „o clădire administrativă inoperabilă și un depozit”. În regiunea Herson, un incendiu a izbucnit într-un depozit, a spus armata.

„Niciun om nu a fost rănit”, a adăugat armata, repetând și informațiile emise anterior că două avioane militare rusești au fost doborâte în apropierea orașului Mariupol ocupat de ruși, pe Marea Azov, în sudul Ucrainei, și în apropierea orașului ocupat Donețk din estul Ucrainei.

Duminică, atât oficialii militari ruși, cât și ucraineni au raportat că au doborât avioane inamice în diferite zone ale frontului de 620 de mile din războiul lor vechi de 22 de luni, informează Reuters, dar nu au putut verifica în mod independent raportul forțelor aeriene ucrainene. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei.

ISW: Rusia confirmă utilizarea de arme chimice interzise în regiunea Herson

Conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), unitățile de infanterie marină rusească au confirmat utilizarea armelor chimice interzise în satul Krynky, situat la 30 de kilometri nord-est de Herson, potrivit ultimei evaluări din 23 decembrie.

ISW susține că Brigada 810 de infanterie marină a Rusiei a recunoscut în mod aparent pe Telegram că utilizează intenționat arme chimice împotriva forțelor ucrainene, încălcând direct Convenția privind armele chimice, la care Rusia este parte. Această unitate a detaliat o „schimbare radicală a tacticii sale”, confirmând că folosește grenade K-51, trimițând drone asupra pozițiilor ucrainene.

Grenadele K-51 sunt umplute cu un gaz lacrimogen utilizat pentru controlul mulțimilor în caz de revolte. Utilizarea acestor agenți chimici este interzisă în războaiele moderne conform Convenției privind interzicerea armelor chimice. Ucraina a documentat persistent utilizarea armelor chimice de către Rusia încă de la începutul invaziei.