• Industria de armament din Ucraina a depășit necesarul Ministerului Apărării pentru 2024.
  • Semnarea contractelor pentru muniție arată independența Ucrainei în satisfacerea propriilor cerințe.
  • Yehor Cherniev subliniază nevoia de echilibru între economie și producția militară pentru a reduce dependența externă.

UPDATE ORA 19:00 – Ucraina și Ungaria pregătesc o întâlnire între Volodymyr Zelenskiy și premierul Ungariei, Viktor Orbán, în viitorul apropiat

Andriy Yermak și-a făcut declarațiile joi, după o convorbire cu ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó, a informat Reuters.

Yermak a spus pe platforma de socializare X: „Depunem eforturi pentru a organiza o întâlnire între cei doi lideri în viitorul apropiat”.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
SÂMBĂTĂ VEZI FINALA EUROVISION
NASA VREA TREN PE LUNĂ
COREEA DE NORD LANSEAZĂ ALT SISTEM DE RACHETE
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU

UPDATE ORA 18.00- O persoană a fost ucisă și alta rănită în urma unui atac rusesc în regiunea Harkov, a declarat guvernatorul regional

Forțele rusești au lovit Vovchansk din regiunea Harkov în dimineața zilei de 28 decembrie, ucigând o femeie de 66 de ani și rănind un alt rezident, a raportat Oleh Syniehubov, guvernatorul regional.

Cea de-a doua victimă, o femeie de 63 de ani, era tratată la fața locului, a scris acesta pe Telegram mai devreme.

Atacul, posibil efectuat cu sisteme de rachete cu lansare multiplă, a provocat incendierea unei mașini, potrivit lui Syniehubov.

UPDATE ORA 16.00

O investigație realizată de Associated Press a descoperit că autoritățile ruse de ocupație au subestimat în mod considerabil și deliberat numărul de morți într-unul dintre cele mai devastatoare episoade ale celor 22 de luni de război din Ucraina – inundațiile care au urmat exploziei catastrofale care a distrus barajul Kakhovka din sudul regiunii Kherson.

Rusia a declarat că 59 de persoane s-au înecat pe teritoriul pe care îl controlează. Însă o investigație a AP susține că numărul acestora este de cel puțin câteva sute numai în orașul Oleshky. Lucrătorii din domeniul sănătății și alte persoane care au fost în Oleshky au declarat agenției de știri că autoritățile ruse au ascuns numărul real prin preluarea controlului asupra eliberării certificatelor de deces, prin îndepărtarea imediată a cadavrelor care nu sunt revendicate de familie și prin împiedicarea lucrătorilor locali din domeniul sănătății și a voluntarilor de a se ocupa de persoanele decedate.

Un număr exact de morți – în Oleshky, cel mai populat oraș din zona ocupată înainte de război, și nu numai – s-ar putea să nu fie niciodată cunoscut, chiar dacă forțele ucrainene recuceresc teritoriul și sunt capabile să investigheze.

„Dimensiunea acestei tragedii, nu doar Rusia, ci chiar și Ucraina nu realizează”, a declarat Svitlana, o asistentă medicală care inițial a supravegheat procesul de colectare a certificatelor de deces și care ulterior a fugit pe teritoriul controlat de Ucraina. „Este o tragedie uriașă”.

UPDATE ORA 14.00 – Doi bărbați ruși condamnați la închisoare pentru că au recitat poezii care criticau invadarea Ucrainei de către Rusia

Doi bărbați ruși au fost condamnați la pedepse lungi de închisoare pentru că au citit poezii care criticau atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei. Artyom Kamardin a fost condamnat la șapte ani și Yegor Shtovba la cinci ani și șase luni pentru strigăte de „Rușine!” de la susținătorii lor din sala de judecată, potrivit Agence France-Presse.

UPDATE ORA 13.00 – Tancul de aterizare (LST) Novocherkassk al marinei ruse din clasa Ropucha a fost complet distrus

Tancul de aterizare (LST) Novocherkassk al marinei ruse din clasa Ropucha a fost complet distrus la 25 decembrie 2023 în urma unei lovituri ucrainene în timp ce se afla în portul Feodosia, pe coasta de sud a Crimeei ocupate de ruși, cel mai recent rezumat al Ministerului Marii Britanii.

Ministerul a spus că dovezile open source sugerează că nava era „foarte probabil” să fi transportat încărcătură explozivă atunci când a fost lovită „provocând o explozie secundară mare”.

UPDATE ORA 12.00 – Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că este recunoscător Statelor Unite pentru noul pachet de ajutor militar acordat Ucrainei, în valoare de până la 250 de milioane de dolari.

Într-o postare pe X, fost Twitter, scria: „Suntem recunoscători guvernului și poporului american pentru sprijinul lor neclintit. Poporul ucrainean apreciază conducerea dumneavoastră.”

UPDATE ORA 11.00 – Serghei Lavrov spune că strategia Occidentului de a „inflige o înfrângere strategică Rusiei” a eșuat

Rusia este hotărâtă să-și atingă obiectivele în operațiunile sale militare din Ucraina, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov, adăugând că ceea ce el a numit strategia Occidentului de a provoca o înfrângere strategică Rusiei a „eșuat complet”.

Țările G7 intenționează să discute despre o „formulă de pace” propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, asupra căreia au convenit la un „summit secret” desfășurat în urmă cu aproximativ 10 zile, a declarat Lavrov într-un interviu acordat presei de stat ruse.

UPDATE ORA 10.00- Administrația Biden își schimbă în liniște strategia în Ucraina

De doi ani, Biden și Zelenskyy s-au concentrat pe alungarea Rusiei din Ucraina. Acum, Washingtonul discută o trecere la o postură mai defensivă. Având în vedere că ajutorul SUA și european acordat Ucrainei este acum în serios pericol, administrația Biden și oficialii europeni își schimbă în liniște atenția de la sprijinirea obiectivului Ucrainei de victorie totală asupra Rusiei, la îmbunătățirea poziției acesteia într-o eventuală negociere pentru a pune capăt războiului, potrivit unei administrații Biden. O astfel de negociere ar însemna probabil cedarea unor părți din Ucraina în favoarea Rusiei.

UPDATE ORA 8.00- SUA au anunţat ultimul ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 250 milioane dolari, până când Congresul va aproba noul pachet de finanţare de 61,5 miliarde dolari

Pe 27 decembrie, Departamentul de Stat al Statelor Unite an anunțat că Statele Unite au oferit o asistență militară de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include arme și echipamente. Acest lucru an epuizat ultimele fonduri pe care Statele Unite le vor oferi până când Congresul va aproba planul de finanțare al administrației Biden.

Șire inițială

Industria de armament din Ucraina a atins un nivel de dezvoltare care permite producția unei cantități chiar mai mari decât necesarul stabilit de Ministerul ucrainean al Apărării în cadrul bugetului alocat pentru anul 2024.

Yehor Cherniev, șeful adjunct al Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații a Parlamentului Ucrainei, și șeful permanent al delegației Ucrainei la Adunarea Parlamentară a NATO, a anunțat semnarea de contracte pentru producția de muniție, subliniind că Ucraina poate asigura necesarul de proiectile.

„Am semnat contracte privind muniția; vom avea toate proiectilele pe care le putem avea. În ceea ce privește echipamentele blindate, suntem capabili să producem și mai mult. Cu toate acestea, nu îl putem produce „din nimic” – trebuie să fie finanțat și cumpărat de Ministerul Apărării de la Ukroboronprom (industria de apărare ucraineană – n.r.), deoarece Ukroboronprom investește bani în piese de schimb, producție, resurse de muncă etc.”.

În privința echipamentelor blindate, a subliniat că țara este capabilă să producă mai mult, dar necesită finanțare din partea Ministerului Apărării și Ukroboronprom pentru a susține producția, inclusiv piese de schimb și resurse umane. Cherniev a evidențiat provocarea găsirii unui echilibru între menținerea economiei pentru a sprijini bugetul de apărare și orientarea către producția militară pentru a reduce dependența de parteneri externi.

„Trebuie să găsim un echilibru corect aici, astfel încât să nu pierdem economia care alimentează în prezent armata noastră, dar, în același timp, să implicăm resursele din complexul militar-industrial care să aprovizioneze forțele noastre armate la capacitate maximă, poate nu complet fără asistență deocamdată, dar totuși destul de independent, astfel încât să nu ne simțim dependenți de partenerii noștri de pe câmpul de luptă, să nu fim victime ale circumstanțelor, ca în cazul SUA în momentul de față, când așteptăm pasiv decizia lor”.