• Oleg Sinegubov a declarat că 10 dintre cei răniți au fost spitalizați, iar printre răniți se numără și doi copii.
  • Pe lângă Hotelul Harkov Palace, a fost lovită și o clădire rezidențială din centrul orașului.
  • Numărul persoanelor rănite din Belgorod a fost revizuit de la 108 la 111.

UPDATE 19.00 – Ucraina a anunțat că cel puțin 21 de persoane au fost rănite după ce Rusia a lansat două rachete sol S-300

Ucraina a anunțat că cel puțin 21 de persoane au fost rănite după ce Rusia a lansat două rachete sol S-300 în orașul din nord-estul Harkov, la câteva ore după atacul de la Belgorod. Procurorul-șef regional din Harkiv a spus că rachetele au venit din direcția Belgorod, la aproximativ 30 km (19 mile) de granița cu Ucraina.

UPDATE ORA 18.00 – Dmitri Medvedev, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte rus, a spus că „gândurile și inimile sale sunt cu cei din front”

Dmitri Medvedev, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte rus, a spus că „gândurile și inimile sale sunt cu cei din front”.

În observațiile video postate pe Telegram, el i-a felicitat pe ruși pentru Anul Nou, adăugând că anul trecut a necesitat „o stabilitate și unitate deosebite și un adevărat patriotism” din partea Rusiei.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Medvedev le-a cerut rușilor să „facă din 2024 anul înfrângerii finale a neofascismului”, repetând afirmațiile lui Putin de a invada Ucraina pentru a lupta împotriva „neonaziştilor”.

UPDATE ORA 17.00 – Putin laudă „societatea unită” a Rusiei în discursul de Anul Nou

Vladimir Putin a vorbit despre „societatea unită” a Rusiei, făcând doar o referire trecătoare la războiul din Ucraina în discursul său de Anul Nou.

Putin și-a salutat soldații ca pe niște eroi, dar s-a concentrat mai ales pe lăudarea unității Rusiei și a hotărârii comune în timpul discursului său.

Putin a spus: „Tuturor celor care se află la un post de luptă, în fruntea luptei pentru adevăr și dreptate: voi sunteți eroii noștri, inimile noastre sunt cu voi. Suntem mândri de tine, admirăm curajul tău”.

Ucraina nu a fost menționată pe nume și nici operațiunea militară specială – termenul lui Putin pentru războiul declanșat în februarie 2022. Nu s-a făcut nicio mențiune despre sutele de mii de soldați ruși despre care se estimează că au fost uciși sau răniți în război, a raportat Reuters.

UPDATE ORA 16.00- Temelia legăturilor chino-ruse s-a consolidat în 2023

Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat duminică că temelia legăturilor chino-ruse s-a consolidat în 2023, în timp ce a făcut schimb de felicitări de Anul Nou cu omologul său Vladimir Putin, a informat presa de stat.

Beijingul și Moscova sunt aliați fideli și și-au întărit relația chiar dacă țările occidentale au întors spatele Rusiei în legătură cu invazia militară a Ucrainei vecine.

Ambele părți au făcut o mare parte din relația personală dintre cei doi lideri, iar Xi s-a referit la Putin drept „bunul său prieten”, a informat Agence France-Presse.

UPDATE ORA 15.00- Rusia a pierdut 359.230 de oameni

Rusia a pierdut 359.230 de persoane de la începutul conflictului până la 31 decembrie 2023, potrivit Statului Major al forțelor armate ale Ucrainei.

Alte 5.977 de tancuri, 11.070 de vehicule blindate de luptă și 6.591 de drone au fost pierdute, precum și 329 de avioane militare.

UPDATE ORA 14.00- Ucraina trebuie să aibă „un potențial suficient” pentru a-și atinge obiectivele

Volodymyr Zelenskiy a spus că Ucraina trebuie să aibă „un potențial suficient” pentru a-și atinge obiectivele, indiferent de „schimbările politice sau stările de spirit” din alte țări.

Într-o postare pe X, el a adăugat:

„Vom lupta pentru influența noastră și pentru dreptatea pentru Ucraina și sunt recunoscător tuturor liderilor care ne ajută, care ne sunt alături din 24 februarie și ne vor fi alături în 2024.”

UPDATE ORA 13.00- Ministerul Apărării din Marea Britanie a trimis un mesaj de sprijin de Revelion Ucrainei, însoțit de o interpretare a cântecului, Lean on Me.

Într-o postare pe X, spunea:

„Le dorim un An Nou fericit prietenilor noștri din @Defenceu. Sprijinul nostru pentru lupta voastră pentru libertate va rămâne neclintit în 2024.”

StandWithUkraine

UPDATE ORA 12.00- Rusia „țintește și lovește clădirile civile”

Deputatul ucrainean Lesia Vasylenko a declarat că Rusia „țintește și lovește clădirile civile”, în urma proaspătului bombardament asupra regiunilor ucrainene.

Într-un interviu acordat BBC Radio 4 Broadcasting House, ea a spus:

„Au fost distrugeri atât de multe clădiri civile, administrație, hoteluri, doar resturile de pe drone și rachete care loveau doar zonele rezidențiale.

Acum, Rusia lansează aceste rachete – sunt C-300-urile împreună cu dronele – nici măcar nu ascunde faptul că încearcă să lovească infrastructura energetică, care în esență este infrastructură civilă, ci de fapt țintește și lovește clădirile civile.”

UPDATE ORA 11.00- Bilanțul morților în urma atacului cu rachetă ucrainean asupra Belgorodului crește la 24 – oficial rus

Numărul morților în urma unui atac cu rachetă ucrainean asupra orașului rus Belgorod, aflat la nordul Ucrainei, a crescut duminică la 24, a declarat guvernatorul regiunii Belgorod.

Într-o postare pe Telegram, Vyacheslav Gladkov a spus că au fost, de asemenea, 108 răniți după atacul de sâmbătă, despre care a spus că a distrus 37 de blocuri, printre alte locații.

UPDATE ORA 10.00- Rusia a condamnat peste 200 de luptători ucraineni la închisoare

Instanțele ruse au condamnat peste 200 de luptători ucraineni la pedepse „lungi” de închisoare de la începutul conflictului, a declarat ministrul de externe al Moscovei, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat agenției de presă de stat RIA.

Lavrov a spus: „Instanțele din Federația Rusă au condamnat deja peste 200 de reprezentanți ai formațiunilor armate ucrainene la pedepse lungi de închisoare pentru săvârșirea de atrocități.”

UPDATE ORA 9.00- Rusia lovește Harkivul cu rachete și drone după atacul asupra Belgorodului

Rusia a lovit orașul ucrainean Harkiv cu rachete și drone în orele care au precedat Revelionul, au declarat oficialii ucraineni, la câteva ore după ce Moscova a acuzat Kievul că a efectuat un atac aerian mortal chiar peste graniță, în apropiere de Belgorod.

În primele valuri de atacuri ale Rusiei, cel puțin șase rachete au lovit Harkov, a declarat duminică Poliția Națională a Ucrainei, rănind cel puțin 22 de persoane și lovind 12 blocuri, 13 case de locuit și o grădiniță.

UPDATE 8.00- Rusia răspunde acuzațiilor poloneze

În timpul atacului uriaș al Rusiei asupra Ucrainei de la începutul acestei săptămâni, Polonia, membru NATO, a susținut că un obiect necunoscut a călătorit 24 de mile în spațiul aerian al țării.

Șeful forțelor armate poloneze, generalul Wiesław Kukuła, a spus că „totul indică” că este o rachetă rusească.

De la afirmație, responsabilul cu afaceri al Rusiei la Varșovia, Andrei Ordash, a declarat sâmbătă agenției de presă de stat ruse RIA Novosti că afirmațiile Poloniei sunt „nefondate”.

„Nu vom da nicio explicație până când nu ni se vor prezenta dovezi concrete, pentru că aceste acuzații sunt nefondate”, a declarat Ordash pentru RIA Novosti.

UPDATE 07.00- „Nu a fost prezentată nicio dovadă”

Un diplomat rus spune că Polonia nu a oferit nicio dovadă a ceea ce Varșovia crede că a fost o încălcare a spațiului său aerian de către o rachetă rusă.

„Mi s-a înmânat o notă care conținea o afirmație neîntemeiată conform căreia, în dimineața zilei de 29 decembrie, un obiect aeropurtat a încălcat spațiul aerian polonez, pe care specialiștii polonezi l-au identificat ca fiind o rachetă ghidată rusească”, l-a citat agenția de presă de stat RIA, citată de diplomatul Andrei Ordash. zicală.

„Nu a fost prezentată nicio dovadă. Solicitarea mea de dovadă documentată a ceea ce era în notă a fost refuzată.”

UPDATE 05.00- Peste 70 de drone folosite de Ucraina în atacul rusesc

În seria de atacuri de represalii ale Ucrainei pe teritoriul rusesc, forțele au folosit rachete, drone și bombardamente.

Și, deși Kievul nu a făcut încă niciun comentariu, oficialii ruși au confirmat că 14 persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise în orașul de frontieră Belgorod.

Presa ucraineană, care a declarat că peste 70 de drone au fost folosite în atacuri, a precizat că una dintre ținte a fost o fabrică de electronice din regiunea Briansk, folosită pentru fabricarea de echipamente militare rusești, precum rachete cu rază lungă de acțiune și sisteme antiaeriene.

UPDATE 03.00

Cehia a refuzat să participe la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU convocată de Rusia din cauza exploziilor de la Belgorod

„Refuzăm să fim chemați de Rusia. Cehia nu va servi propaganda agresorului cu minciuni otrăvitoare. Când Rusia vrea să discute despre retragerea forțelor sale de ocupație în Consiliul de Securitate, vom veni bucuroși”, a scris ministrul de externe ceh, Jan Lipovsky.

UPDATE 00.30

Potrivit informațiilor actualizate de la guvernatorul Vyacheslav Gladkov, numărul morților a crescut la 21 de persoane. Trei dintre ei sunt copii

110 persoane au fost rănite de diferite grade de gravitate, inclusiv 17 copii. 30 de persoane sunt în stare gravă. 63 de victime sunt în stare moderată. 17 persoane urmează tratament în ambulatoriu,
– a spus șeful regiunii.

344 de apartamente și 3 case private au fost avariate în urma bombardamentelor din Belgorod

Până în prezent, au fost identificate diverse avarii la 30 de blocuri, 344 de apartamente, 3 gospodării private, mai multe entități economice și facilități sociale, printre care o școală, un liceu și o grădiniță. Au fost identificați proprietarii a 51 de vehicule avariate. Lucrările de evaluare a daunelor continuă
– spuse guvernatorul.

UPDATE 00.00-Atacul cu rachete ucrainene asupra unui oraș rusesc a ucis cel puțin 20 de persoane, potrivit autorităților

Rusia a declarat că 20 de persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise și 111 au fost rănite în urma unor lovituri ucrainene „nediscriminatorii” care ar fi inclus bombe cu dispersie asupra capitalei provinciei ruse Belgorod, sâmbătă, și a promis că va riposta.

Regiunea Belgorod, care se învecinează cu nordul Ucrainei, a suferit, la fel ca alte zone de frontieră rusești, bombardamente și atacuri cu drone pe tot parcursul anului, pe care autoritățile le-au atribuit Ucrainei, deși niciunul nu a fost anterior de o asemenea amploare.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Șeful administrației regionale din Harkov spune că cel puțin 19 persoane, inclusiv un cetățean străin, au fost rănite după ce Rusia a lansat șase atacuri cu rachete asupra orașului.

Într-o postare pe Telegram, Oleg Sinegubov a declarat că 10 dintre cei răniți au fost spitalizați, iar printre răniți se numără și doi copii.

Pe lângă Hotelul Harkov Palace, a fost lovită și o clădire rezidențială din centrul orașului, a adăugat Sinegubov.

Ministerul rus al situațiilor de urgență a declarat că 18 persoane au fost ucise în atacul de astăzi de la Belgorod – o creștere de patru persoane față de cifra comunicată anterior. De asemenea, numărul persoanelor rănite a fost revizuit de la 108 la 111.

Citește și