• 250.000 de consumatori au rămas fără electricitate în Kiev în urma atacurilor.
  • Ministrul polonez de externe a cerut aliaților să livreze rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a ajuta.
  • Agenția de Sprijin și Achiziții a NATO a declarat astăzi că va sprijini un grup de țări cu un contract pentru până la 1.000 de rachete Patriot cu ghidare îmbunătățită.

UPDATE ORA 23.30 – Forțele lui Putin au suferit pierderi semnificative în jurul orașului cheie din est, transmite Kiev-ul

Rusia și-a început asaltul cu tancuri grele asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei în octombrie anul trecut și a pierdut echipament în valoare de cinci batalioane de atunci.

Forțele lui Vladimir Putin suferă pierderi semnificative în atacurile asupra unui oraș cheie din estul Ucrainei, a susținut armata Kievului, pierzând mii de soldați și sute de vehicule.

La ultima actualizare, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că forțele sale își mențin apărarea împotriva a ceea ce a fost un asalt mecanizat de luni de zile asupra orașului Avdiivka, provocând pierderi grave ale Rusiei la fiecare val de atac. Declară că Ucraina a respins cel puțin 13 atacuri în ultimele 24 de ore.

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ

UPDATE ORA 22.00 – Președintele belarus a semnat legea care îi acordă imunitate pe viață de urmărire penală

Președintele Belarusului Alexander Lukașenko a semnat joi o nouă lege care îi conferă imunitate pe viață împotriva urmăririi penale și îi împiedică pe liderii opoziției care locuiesc în străinătate să candideze la viitoarele alegeri prezidențiale.

Legea se aplică teoretic oricărui fost președinte și membrilor familiei acestuia. În realitate, este relevantă doar pentru Lukașenko, în vârstă de 69 de ani, care a condus Belarusul cu o mână de fier timp de aproape 30 de ani.

Noua măsură pare să susțină și mai mult puterea lui Lukașenko și să elimine potențialii contestatari în următoarele alegeri prezidențiale din țară, care urmează să aibă loc în 2025.

UPDATE ORA 19.00 – Rusia și Ucraina efectuează cel mai mare schimb de prizonieri; Kievul spune că nu există un „plan B” pentru a câștiga războiul

Cel mai mare schimb de prizonieri de război de la începutul războiului Rusia-Ucraina a avut loc miercuri.

Confirmând schimbul, Rusia a declarat că a primit 248 de prizonieri de război din Ucraina, în timp ce Ucraina a spus că a primit 230 din personalul său militar. Potrivit Ministerului rus al Apărării.

Schimburile de prizonieri au stagnat la sfârșitul verii trecute, ceea ce a dus la proteste regulate ale familiilor prizonierilor de război, care au cerut reluarea schimburilor. Multe familii nu au auzit de cei dragi de când au fost capturați, la începutul războiului.

UPDATE ORA 18.00 – Rusia distruge rachete ucrainene deasupra Crimeei

Sistemele ruse de apărare aeriană au blocat joi un atac asupra Crimeei, a declarat Ministerul rus al Apărării într-o postare Telegram. Zece rachete ucrainene au fost distruse, potrivit postării.

Aceasta vine după ce au fost raportate atacuri din Ucraina asupra Crimeei ocupate de ruși la începutul săptămânii, în timp ce s-a intensificat ,,răzbunarea” între țări.

UPDATE ORA 16.00 – Andriy Kostin, procurorul general al Ucrainei, a vizitat locurile atacurilor ruse asupra infrastructurii civile

Andriy Kostin, procurorul general al Ucrainei, a vizitat locurile atacurilor ruse asupra infrastructurii civile din regiunea Harkov cu o instanță penală internațională pentru a investiga potențiale crime de război de când Rusia a invadat acum aproape doi ani.

Într-un tweet, el a spus: „Cooperăm strâns cu CPI în investigarea faptelor de ucidere a civililor, tortură, privare de libertate, violență sexuală și bombardarea infrastructurii civile critice. Am vizitat și satul Hroza. La 5 octombrie 2023, o lovitură cu o rachetă Iskander a vizat o cafenea din sat, ducând la pierderea tragică a 59 de vieți omenești – aproape un sfert din populația lui Hroza. Ancheta i-a identificat deja pe cei care au dirijat focul inamicului. Lucrăm la identificarea militarilor ruși care au executat acest atac și a ofițerilor care au dat acest ordin penal. Angajamentul nostru de a restabili justiția este neclintit și sunt recunoscător pentru tot sprijinul acordat acestor eforturi.”

UPDATE ORA 14.00 – Vladimir Putin a emis joi un decret care permite cetățenilor străini care luptă pentru Rusia în Ucraina să obțină cetățenia rusă

Vladimir Putin a emis joi un decret care permite cetățenilor străini care luptă pentru Rusia în Ucraina să obțină cetățenia rusă pentru ei înșiși și pentru familiile lor.

Ordinul spunea că persoanele care au semnat contracte în timpul a ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială” în Ucraina pot solicita să obțină pașapoarte rusești pentru ei înșiși și pentru soții, copiii și părinții lor. Ei trebuie să furnizeze documente din care să rezulte că s-au înscris pentru minim un an, relatează Reuters.

Printre cei eligibili se numără persoanele care au semnat contracte cu forțele armate regulate sau cu alte „formațiuni militare” – o descriere care s-ar putea aplica unor grupuri precum organizația de mercenari Wagner.

UPDATE ORA 12.00 – Rusia intenționează să cumpere rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran, se arată în raport

Rusia plănuiește să cumpere rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran, un pas care ar spori capacitatea Moscovei de a viza infrastructura Ucrainei, a informat joi Wall Street Journal, citând oficiali americani.

Anul trecut, Casa Albă a declarat că vede mai multe indicii că Rusia și Iranul extind un parteneriat de apărare fără precedent, care ar ajuta Moscova să-și prelungească războiul în Ucraina și să reprezinte o amenințare pentru vecinii Iranului, relatează Reuters.

UPDATE ORA 11.00- Numărul morților după lovitura cu rachete de la Kiev săptămâna trecută a crescut la 32

O lovitură cu rachete săptămâna trecută a ucis 32 de persoane la Kiev, au declarat joi autoritățile, ridicând bilanțul celui mai mortal atac asupra capitalei ucrainene de la începutul războiului.

Greva a avut loc pe 29 decembrie. Rusia a intensificat în ultimele zile atacurile aeriene împotriva Ucrainei, care spune că are suficientă muniție pentru a rezista la câteva atacuri puternice, dar ar avea nevoie în curând de mai mult ajutor, relatează AFP.

UPDATE ORA 10.00 – Investigarea atacului cibernetic asupra companiei ucrainene de telecomunicații Kyivstar’ este dificilă din cauza ștergerii infrastructurii companiei.

Illia Vitiuk, șeful departamentului de securitate cibernetică al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a spus că este „destul de sigur” că a fost efectuat de Sandworm, o unitate de război cibernetică de informații militare ruse care a fost legată de atacuri cibernetice din Ucraina și din alte părți. relatează Reuters.

În urmă cu un an, Sandworm a pătruns într-un operator de telecomunicații ucrainean, dar a fost detectat de Kiev deoarece SBU se aflase în interiorul sistemelor rusești, a spus Vitiuk, refuzând să identifice compania. Hackul anterior nu a fost raportat anterior.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns unei cereri scrise de comentarii cu privire la observațiile lui Vitiuk.

UPDATE ORA 8.00 – Hackerii ruși din cadrul celei mai mari companii de telecomunicații din Ucraina

Hackerii ruși s-au aflat în sistemul companiei ucrainene de telecomunicații Kyivstar cel puțin din luna mai a anului trecut, într-un atac cibernetic care ar trebui să servească drept „mare avertisment” către vest, a declarat șeful spionajului cibernetic al Ucrainei pentru Reuters.

Hackul, unul dintre cele mai dramatice de la invazia pe scară largă a Rusiei în urmă cu aproape doi ani, a eliminat serviciile oferite de cel mai mare operator de telecomunicații al Ucrainei pentru aproximativ 24 de milioane de utilizatori timp de zile din 12 decembrie.

Într-un interviu, Illia Vitiuk, șeful departamentului de securitate cibernetică al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a dezvăluit detalii exclusive despre hack, despre care a spus el a provocat distrugeri „dezastruoase” și a urmărit să dea o lovitură psihologică și să adune informații.

UPDATE ORA 06.00 – Un guvernator rus a declarat că a ordonat reconstruirea a nouă case dintr-un sat care a fost bombardat accidental de unul dintre avioanele de război ale Rusiei

Incidentul a avut loc marți, când agenția de știri de stat RIA a citat Ministerul Apărării care a raportat o „descărcare anormală de muniție de avion” deasupra satului Petropavlovka din regiunea sudică Voronej.

Alexander Gusev a declarat că casele vor fi reconstruite cât mai curând posibil, iar o mică școală locală, un centru de artă și o clădire administrativă au fost, de asemenea, avariate.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Polonia solicită rachete cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina după loviturile mortale – Ministrul polonez de externe a cerut aliaților să livreze rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a ajuta Kievul să țintească „siturile de lansare și centrele de comandă”, pe fondul unui nou val de atacuri rusești.

Un tir de raiduri ucigașe cu rachete a lovit marți clădiri rezidențiale din capitala Ucrainei, Kiev, și din orașul Harkov din nord-estul țării, soldându-se cu cinci morți și zeci de civili răniți.

Miercuri, cel mai înalt diplomat polonez, Radosław Sikorski, a declarat pe rețelele de socializare că Occidentul ar trebui să răspundă „într-un limbaj pe care Putin îl înțelege”.

Agenția de Sprijin și Achiziții a NATO a declarat astăzi că va sprijini un grup de țări cu un contract pentru până la 1.000 de rachete Patriot cu ghidare îmbunătățită.