• Volodimir Zelenski a apreciat pachetul de ajutor militar de 2,5 miliarde de lire sterline acordat de Marea Britanie Ucrainei.
  • Cei doi lideri au semnat un nou acord de securitate, prin care Marea Britanie se angajează să ofere asistență „rapidă și susținută” dacă Ucraina va fi din nou atacată de Rusia.
  • Regatul Unit este prima țară care semnează un acord final de securitate cu Ucraina, după ce țările G7 au convenit, la summitul NATO de anul trecut, să semneze asigurări bilaterale de securitate cu această țară.

UPDATE ORA 16.30 – Bild: Autoritățile ruse au tăiat încălzirea în închisori pentru ca deținuții să meargă să lupte în Ucraina

Temperaturile au coborât până la -35°C în multe părți ale Rusiei. Se pare că Vladimir Putin a decis să folosească vremea rece pentru a-și reface trupele slăbite din Ucraina. Multe colonii își opresc încălzirea pentru ca prizonierii să fie mai dispuși să meargă la război.

„Din acest motiv, tocmai și-au oprit încălzirea la temperaturi sub zero grade”, a declarat Olga Romanova, fondatoarea proiectului Sitting Russia. – Astfel, condițiile din închisori trebuie să devină insuportabile pentru ca bărbații de acolo să plece în Ucraina. <…> În Rusia există trei grupuri pentru care majoritatea oamenilor nu au nicio compasiune atunci când mor pe front. Acestea sunt prizonierii, minoritățile [naționale] care trăiesc în regiuni sărace, departe de Moscova, și noii cetățeni. Atâta timp cât aceste trei grupuri luptă și mor în Ucraina, Putin poate crea iluzia normalității pentru restul. <…> În general, succesul unităților de prizonieri este destul de limitat, după cum putem vedea și din evenimentele actuale de pe front. <…> Prizonierii sunt pur și simplu trimiși în masă pe linia frontului din Ucraina și sacrificați acolo.”

Potrivit lui Romanova, femeile prizoniere sunt recrutate din ce în ce mai des în închisorile rusești. Aproximativ 1.000 de femei rusești luptă în prezent în Ucraina.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD

UPDATE ORA 15.00 – Zelenski va vorbi personal la programul Davos

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskii va vorbi în persoană la Forumul Economic Mondial din orașul elvețian Davos, pe 16 ianuarie, conform programului evenimentului WEF. Liderii lumii se vor aduna pentru a discuta despre starea lumii.

UPDATE ORA 14.00 – Noul ministru de externe al Franței, Stephane Sejourne, vizitează Kievul în prima sa călătorie oficială în străinătate, în semn de sprijin pentru Ucraina

„Stephane Sejourne a sosit la Kiev pentru prima sa călătorie pe teren, pentru a continua eforturile diplomatice ale Franței acolo și pentru a reitera angajamentul Franței față de aliații săi și față de populația civilă”, a scris Ministerul de Externe al Franței pe X.

„În ciuda crizei care se dezvoltă, Ucraina este și va rămâne prioritatea Franței”, a spus AFP, citând Sejourne. „Nu ne vom zgudui…determinarea noastră rămâne intactă, la fel și admirația noastră pentru curajul și rezistența poporului ucrainean”.

UPDATE ORA 13.00 – Rusia transmite că a lovit instalațiile „Complexului militar-industrial ucrainean”

Ministerul rus al Apărării a declarat că a distrus toate țintele într-o serie de lovituri asupra instalațiilor care produc muniție și drone din Ucraina.

„În această dimineață, Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat o lovitură de grup… împotriva instalațiilor complexului militar-industrial ucrainean”, a declarat Ministerul Apărării într-un briefing zilnic, transmite AFP.

Rusia a declarat că a vizat instalații care produc obuze, praf de pușcă și vehicule aeriene fără pilot, spunând.

Până acum nu au fost raportate victime, dar autoritățile ucrainene au declarat că un civil a fost rănit în regiunea Sumy, din nord-estul regiunii.

UPDATE ORA 12.00 – După ce Ministerul de Justiție al Rusiei l-a desemnat pe unul dintre cei mai populari scriitori de ficțiune ai țării drept „agent străin” din cauza opoziției sale față de războiul din Ucraina, autorul a răspuns pe rețelele de socializare

Ministerul Justiției l-a numit pe Grigori Chkhartishvili, născut în Georgia, care scrie sub pseudonimul Boris Akunin, un „agent străin”, invocând opoziția sa față de războiul Rusiei din Ucraina. De asemenea, îl acuză că a distribuit informații false și negative despre Rusia și că a ajutat la strângerea de bani pentru armata ucraineană. Autorul în vârstă de 67 de ani locuiește în Marea Britanie.

UPDATE ORA 11.00 – Rusia lansează atacuri în regiunile ucrainene la în prima parte a zilei de sâmbătă

Rusia a lansat sâmbătă dimineața atacuri împotriva regiunilor din Ucraina folosind arme, inclusiv rachete hipersonice, potrivit autorităților locale și forțelor aeriene ucrainene.

Forțele aeriene au avertizat că Rusia a tras rachete Kinzhal, care se mișcă cu o viteză de câteva ori mai mare decât sunetul, făcându-le foarte greu de doborât.

Iată regiunile care au fost afectate:

În regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, guvernatorul a spus că atacul a provocat pagube într-o locație nespecificată, dar nu au fost victime.

În centrul Ucrainei, o rachetă a fost doborâtă peste Kremenciuk, în regiunea Poltava. O clădire a fost avariată, dar nu au fost înregistrate victime.

În regiunea Dnipropetrovsk din sud-estul Ucrainei, două rachete de croazieră au fost lansate peste districtul Kryvyi Rih. De asemenea, s-au auzit explozii în orașul Kropyvnytskyi din regiunea Kirovohrad din centrul Ucrainei, fără victime.

În regiunea Hmelnytskyi din vestul Ucrainei, autoritățile locale au raportat că nicio „infrastructură critică” sau civili nu au fost afectați. Forțele de apărare aeriană operau și în regiunea Rivne din vestul Ucrainei, fără victime sau pagube.

UDATE ORA 10.00 – Ucrainenii „nu sunt singuri” în această iarnă, spun voluntarii britanici care trimit ambulanțe de ajutor

Voluntarii din Marea Britanie care au trimis aproape 50 de ambulanțe pline cu ajutoare în Ucraina au spus că vor să le arate civililor din țara sfâșiată de război că „nu sunt singuri” în timp ce pregătesc un nou convoi în mijlocul iernii .

UPDATE ORA 9.00 – Europa a cumpărat petrol rusesc prin India la rate record în 2023, în ciuda războiului din Ucraina

Importurile UE de petrol rafinat din India au crescut la niveluri record în 2023, în timp ce importurile de țiței rusesc din New Delhi s-au dublat de la un an la altul.

Așadar, consumatorii din Europa au primit probabil volume fără precedent de benzină, motorină, kerosen și alte produse petroliere care provin din Rusia, prin India, anul trecut, în ciuda sancțiunilor impuse după invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin.

UPDATE ORA 8.00 – Judecătorul ordonă Indianei să elimine prevederile ucrainene din legea permisului de conducere pentru eliberarea condiționată umanitară

Un judecător federal a ordonat Indianei să aprobe o prevedere din legea statului care permite persoanelor aflate sub eliberare condiționată umanitară să obțină permise de conducere, dar numai dacă sunt din Ucraina.

UPDATE ORA 05.00 – Miniștrii de externe din Ungaria și Ucraina se vor întâlni în vestul Ucrainei la sfârșitul lunii ianuarie

Miniștrii de externe din Ungaria și Ucraina se vor întâlni în vestul Ucrainei la sfârșitul lunii ianuarie, a anunțat vineri guvernul ungar.

Relațiile dintre Ungaria și Ucraina, membră NATO, au fost tensionate din cauza unor probleme precum drepturile etnicilor maghiari din vestul Ucrainei și opoziția Ungariei față de acordarea de ajutor din bugetul UE pentru Ucraina, pe fondul invaziei Rusiei.

Luna trecută, toate statele UE, cu excepția Ungariei, au fost de acord să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina. Liderii blocului comunitar au ocolit opoziția premierului naționalist Viktor Orban, făcându-l să părăsească sala atunci când a fost luată decizia.

UPDATE ORA 02.00

Un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt a declarat că este încrezător că un proiect de lege amendat care urmărește să înăsprească legile de mobilizare din Ucraina va fi adoptat în următoarele zile sau săptămâni, în ciuda eșecurilor din această săptămână. Mii de ucraineni s-au grăbit să se înroleze imediat după ce Rusia a invadat țara în februarie 2022, dar după aproape doi ani de război, unii bărbați încearcă să evite lupta, potrivit Reuters.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Volodimir Zelenski a apreciat pachetul de ajutor militar de 2,5 miliarde de lire sterline acordat de Marea Britanie Ucrainei. Rishi Sunak a promis că va continua să fie alături de această țară în lupta sa împotriva Rusiei. Prim-ministrul s-a deplasat, vineri, la Kiev pentru a dezvălui noile fonduri. Este primul lider străin care vizitează Ucraina în acest an, scrie Evening Standard.

Cu o creștere de 200 de milioane de lire sterline față de ultimii doi ani, sprijinul militar vine într-un moment crucial pentru președintele Zelenski. Vine pe fondul temerilor că interesul aliaților scade pe măsură ce războiul se prelungește.

Cei doi lideri au semnat, de asemenea, un nou acord de securitate. Marea Britanie se angajează să ofere asistență „rapidă și susținută” dacă Ucraina va fi din nou atacată de Rusia. Regatul Unit este prima țară care semnează un acord final de securitate cu Ucraina. Țările G7 au convenit să semneze asigurări bilaterale de securitate.

Finanțarea de 2,5 miliarde de lire sterline va acoperi rachetele cu rază lungă de acțiune, apărarea aeriană, muniția de artilerie și securitatea maritimă. Aproximativ 200 de milioane de lire sterline vor fi cheltuite pentru a achiziționa și produce mii de drone militare. Guvernul a spus că este cea mai mare livrare de drone către Ucraina din partea vreunei națiuni.