• Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost rănit în urma bombardamentelor rusești asupra zonei Beryslav din regiunea Herson, sâmbătă, suferind o rană de șrapnel la spate.
  • Atacurile au avut loc în jurul orei 16.30, conform agenției de presă Ukrinform, iar victima a fost transportată la spital, unde este supusă unei intervenții chirurgicale.
  • Această situație survine la scurt timp după alte incidente sâmbătă în Herson, inclusiv un atac cu drone care a rănit un rezident în vârstă de 54 de ani și salvarea unei femei de 74 de ani din dărâmăturile unei clădiri.

UPDATE ORA 22.30 – Armata germană se pregătește pentru un atac rusesc

Armata germană se pregătește pentru un atac rusesc. Zeci de mii de soldați germani ar urma să fie dislocați de guvernul de stânga-verde-liberal, potrivit unui document clasificat obținut de ziarul BILD.

UPDATE ORA 21.50 – Biroul președintelui Ucrainei a anunțat pregătirea unui acord de securitate cu Statele Unite

Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Vladislav Vlasyuk, a spus că autoritățile țării dezvoltă acorduri de securitate cu Statele Unite, Germania, Franța și alte țări. Anterior, un document similar a fost semnat cu Marea Britanie.

„Se elaborează documente foarte asemănătoare cu SUA, Germania, Franța, Italia, Canada și Polonia, ideea este identică pentru toate țările – oferind garanții de securitate pentru Ucraina. Aceasta este o intrare de integrare treptată în sistemul de coordonate NATO prin aceste acorduri de securitate”, a declarat domnul Vlasyuk la postul Rada TV.

Recomandări

CONFLICT ÎN NOUA CALEDONIE
DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
TAYLOR SWIFT, ÎN SLUJBA DOMNULUI
SCARLET JOHANSSON CRITICĂ OPENAI

Pe 12 ianuarie, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a sosit la Kiev. Aceștia au semnat un acord de cooperare în materie de securitate cu președintele ucrainean Vladimir Zelensky .

Potrivit tratatului, Marea Britanie este obligată să se consulte cu Ucraina „în cazul în care aceasta va fi atacată din nou de Rusia” și să ofere asistență „promptă și susținută” Kievului. Tratatul nu conține prevederi privind participarea directă a Marii Britanii la conflictul cu Rusia sau desfășurarea trupelor Marii Britanii pe teritoriul ucrainean.

UPDATE ORA 21.00 – La Davos a început o întâlnire privind „formula păcii” ucraineană cu participarea a 81 de țări

La Davos, Elveția, a început o întâlnire privind „formula de pace” ucraineană; la ea participă reprezentanți ai 81 de state, inclusiv participanți atât din țările occidentale, cât și din țările din Sudul Global, a declarat șeful biroului președintelui Ucrainei Andriy Ermak.

Potrivit domnului Ermak, participanții la întâlnire au fost consilieri ai șefilor de stat în domeniul securității naționale. Pe canalul său Telegram, șeful biroului președintelui ucrainean a clarificat că la întâlnirea de la Davos sunt prezenți reprezentanți ai 39 de țări europene, 18 țări asiatice, 12 țări africane, 6 țări sud-americane, 3 țări nord-americane, 2 țări din Oceania.

„Un semn bun este și creșterea constantă a numărului de țări care se alătură lucrărilor la un plan de acțiune comun bazat pe Formula ucraineană pentru pace. Țările din Sudul Global sunt din ce în ce mai incluse în activitatea noastră. Acest lucru indică o înțelegere: acest conflict din Europa este o provocare pentru întreaga umanitate”, a spus Andrei Ermak, clarificând că întâlnirea are loc în ajunul Forumului Economic Mondial de la Davos.

„Formula de pace” prezentată de Vladimir Zelensky la începutul anului 2023 presupune retragerea completă a trupelor ruse, întoarcerea granițelor din 1991 în Ucraina, eliberarea tuturor prizonierilor, precum și asigurarea securității nucleare, alimentare și de mediu. În 2023, au avut loc trei întâlniri pe tema „formula păcii” ucraineană. Prima a avut loc pe 24 iunie la Copenhaga, a doua pe 5–6 august la Jeddah. A treia întâlnire a avut loc la Malta la sfârșitul lunii octombrie. Ministerul rus de Externe a mai raportat că a patra astfel de întâlnire a avut loc „în secret” la jumătatea lui decembrie 2023. Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a considerat absurde încercările de a dezvolta o formulă de pace fără participarea Moscovei.

UPDATE ORA 15.00 – Rușii care străduiesc să acceseze serviciile spitalicești, în urma războiul cu impact

Rușii se luptă să aibă acces la serviciile de asistență medicală, pe măsură ce impactul războiului lovește acasă, a declarat Ministerul Apărării.

În actualizarea sa zilnică despre război, un purtător de cuvânt al Ministerului a spus: „Impactul războiului asupra asistenței medicale din Rusia este foarte probabil să fie resimțit de populația civilă.

„Din 19 noiembrie, ați avut aceste 26 de atacuri [asupra navelor de către Houthi]. Au fost mai multe. E din ce în ce mai rău. Și, știți, a nu acționa este, de asemenea, o politică și este o politică care nu funcționează”, a subliniat Cameron.

UPDATE ORA 13.00 – Un rănit într-un atac cu dronă ucraineană asupra regiunii Kursk din Rusia

O persoană a fost rănită într-un atac cu dronă ucraineană în Rusia. Guvernatorul regiunii Kursk din Rusia a declarat duminică pe aplicația Telegram faptul că dronele au lovit satul Tetkino, care este situat la granița cu regiunea Sumy a Ucrainei.

Este ultima dintr-o serie de lovituri ale dronei Kievului asupra teritoriului rus.

UPDATE ORA 12.00 – Fostul primar al orașului rus Vladivostok, merge la luptă în Ucraina după condamnarea pentru luare de mită

Un fost primar al orașului rus Vladivostok s-a înrolat pentru a lupta în Ucraina și a plecat pe front după ce a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupție, a informat duminică ziarul Kommersant.

Oleg Gumenyuk, fost primar din Vladivostok, a fost condamnat anul trecut la 12 ani de închisoare pentru luare de mită în valoare de 38 de milioane de ruble (432.000 de dolari). El a ocupat funcția de primar din 2018 până în 2021, demisionând pe fondul unui val de critici la adresa istoricului său din partea oficialilor locali și federali

UPDATE ORA 10.00 – Asistența SUA pentru Ucraina a „încetat” pe fondul luptelor politice interne, spune Casa Albă

Ajutorul militar american pentru Ucraina a „încetat”, a declarat joi Casa Albă, pe fondul certurilor din Congres cu privire la un pachet de sprijin atât pentru Israel, cât și pentru Kiev.

Administrația Biden a confirmat că a emis acum ultima tranșă de ajutor care a fost aprobată într-un pachet de asistență anterior.

UPDATE ORA 9.00 – SUA nu au reușit să urmărească livrările de arme de un miliard de dolari către Ucraina, spune organul de pază

SUA nu au reușit să urmărească aproximativ 1 miliard de dolari în ajutor militar acordat Ucrainei pentru războiul împotriva Rusiei, a declarat un organ de supraveghere al guvernului intern.

Ajutorul includea arme americane avansate, a căror urmărire nu corespundea standardelor Departamentului de Apărare în ceea ce privește tehnologia sau armele care pot fi folosite greșit sau deturnate, a dezvăluit un raport de 92 de pagini publicat de inspectorul general al departamentului.

UPDATE ORA 8.00 -CYMI: Camionist ucrainean care a produs un accident mortal, vrea permisul înapoi în timp ce așteaptă deportarea

Un șofer de camion comercial din Ucraina, care se confruntă cu un ordin de deportare, încearcă să-și recapete privilegiile de conducere acum, după ce a fost achitat de cauza morții a șapte motocicliști în New Hampshire.

„Aș dori să solicit o audiere pentru a-mi recupera licența”, a scris Volodymyr Zhukovskyy, în vârstă de 28 de ani către Departamentului de Siguranță din New Hampshire în septembrie, conform înregistrărilor obținute de Associated Press în temeiul legii privind înregistrările deschise a statului.

Un bărbat a suferit răni în urma bombardamentelor rusești de sâmbătă, care au vizat un district din regiunea Herson, conform autorităților locale. Zona Beryslav a fost atacată în jurul orei 16.30, potrivit agenției de presă de stat Ukrinform.

Bărbatul în vârstă de 42 de ani a fost transportat la spital cu o rană de șrapnel la spate, iar medicii îl operează în prezent, potrivit declarațiilor autorităților locale pe Telegram.

Această situație survine după alte incidente sâmbătă în Herson, când un rezident în vârstă de 54 de ani a fost rănit într-un atac cu drone, iar poliția a salvat o femeie de 74 de ani din dărâmăturile unei clădiri.