• Trupele ucrainene au respins forțele ruse din Avdiivka, conform primarului Vitali Barabach.
  • Aceasta este prima incursiune a rușilor în orașul industrial din Donețk, fără detalii precise despre momentul sau durata operațiunii.
  • Avdiivka, situat pe linia frontului în estul Ucrainei, rămâne sub controlul ucrainenilor, deși forțele ruse încearcă să îl încercuiască de luni de zile.

UPDATE ORA 18.00- Kievul lucrează pentru a organiza vizita lui Orban din Ungaria, a declarat vicepremierul Ucrainei

Ucraina lucrează pentru a organiza o vizită a premierului ungar Viktor Orban, a declarat joi vicepremierul ucrainean Olha Stefanishyna, în declarațiile consilierului său legate de Reuters.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

UPDATE ORA 17.00- Rusia spune că Ucraina a avut un avertisment de 15 minute cu privire la zborul PoW, Kievul neagă acest lucru

Un înalt legislator rus a declarat că serviciile de informații militare ucrainene au primit un avertisment cu 15 minute înainte ca un avion de transport militar rusesc care transporta prizonieri de război ucraineni să intre într-o zonă în care a fost doborât miercuri.

Ucraina a negat afirmația lui Andrei Kartopolov, un fost general cu legături strânse cu Ministerul Apărării al Rusiei, și a cerut o anchetă internațională.

Moscova acuză Kievul că a doborât avionul Ilyushin Il-76 în regiunea Belgorod din Rusia, ucigând toate cele 74 de persoane aflate la bord, inclusiv 65 de soldați ucraineni capturați în drum pentru a fi preschimbați cu prizonierii de guerra ruși. Ucraina nu a confirmat și nici nu a infirmat această afirmație, dar a contestat detaliile relatării Moscovei.

UPDATE ORA 16.00- Kievul lucrează pentru a organiza vizita lui Orban din Ungaria, a declarat vicepremierul Ucrainei

Ucraina lucrează pentru a organiza o vizită a premierului ungar Viktor Orban, a declarat joi vicepremierul ucrainean Olha Stefanishyna, în declarațiile consilierului său legate de Reuters.

UPDATE ORA 15.00 – Consiliul de Securitate al ONU va discuta accidentul aviatic rusesc

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni mai târziu astăzi pentru a discuta acuzațiile Moscovei că forțele ucrainene au doborât un avion militar de transport rusesc, ucigând pe toți cei aflați la bord.

Președinția franceză a Consiliului a declarat într-un comunicat că „întâlnirea solicitată de Rusia” va avea loc la ora 22:00 GMT.

Kievul a declarat că nu are în prezent informații fiabile despre ceea ce s-a întâmplat cu avionul.

UPDATE ORA 14.00 – Călătoria președintelui rus Vladimir Putin la Kaliningrad nu are scopul de a transmite un mesaj alianței militare NATO, a declarat agenția de presă TASS

Călătoria președintelui rus Vladimir Putin la Kaliningrad nu are scopul de a transmite un mesaj alianței militare NATO, a declarat agenția de presă TASS, citat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Regiunea Kaliningrad este o exclavă cuprinsă între membrii NATO Polonia și Lituania.

„Despre Kaliningrad… vom veni și ne vom duce imediat la universitate [Universitatea Federală Baltică numită după Immanuel Kant], unde comunicarea cu studenții va fi liberă cu ocazia Zilei Studentului, Ziua Tatianei”, a spus Peskov. Reprezentantul Kremlinului a adăugat că Putin se va întâlni și cu guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alikhanov.

UPDATE ORA 13.00 – Ucraina arestează un suspect hacker rus

Serviciul de securitate SBU al Ucrainei a declarat că a arestat un membru al grupului de hackeri rusi People’s Cyber ​​Army of the Russian Federation la Harkov.

Declarația publicată pe site-ul SBU spune că suspectul a ajutat armata rusă „să lanseze două atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile a centrului regional”. Se presupune că el pregătea atacuri cibernetice pe site-urile web ale autorităților ucrainene, a spus SBU.

„El a cercetat și bazele Forțelor de Apărare de pe teritoriul regiunii. În primul rând, el a fost interesat de posibilele poziții de luptă ale sistemelor de artilerie și de apărare aeriană ale Forțelor Armate ale Ucrainei”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 12.00 – Peste noapte a avut loc un incendiu la rafinăria de petrol deținută de Rosneft

Serghei Boiko, șeful districtului Tuapse din Rusia, a confirmat pe Telegram că peste noapte a avut loc un incendiu la rafinăria de petrol deținută de Rosneft, situată acolo, pe coasta Mării Negre. Anterior, surse ucrainene susțineau că incendiul a fost rezultatul unei operațiuni a forțelor speciale.

Imaginile distribuite pe rețelele de socializare par să arate că un incendiu mare a ars în fabrică. Boiko a spus că nu au fost raportate victime.

UPDATE ORA 11.00 – Cea mai mare companie de petrol și gaze din Ucraina, Naftogaz, a raportat că suferă „un atac cibernetic la scară largă”

Cea mai mare companie de petrol și gaze din Ucraina, Naftogaz, a raportat că suferă „un atac cibernetic la scară largă” asupra unuia dintre centrele sale de date. Raportează prin intermediul canalului său Telegram că „site-ul web și centrul de apeluri sunt în prezent oprite”.

UPDATE ORA 10.00 – Rusia și Ucraina vor continua să facă schimb de prizonieri de război

Rusia și Ucraina vor continua să facă schimb de prizonieri de război în ciuda doborârii unui avion militar rus, a declarat joi agenția de presă Interfax, citată de parlamentarul rus Andrei Kartapolov.

Kartapolov a spus că Rusia va vorbi cu „chiar și diavolul” pentru a-și aduce înapoi soldații capturați, relatează Reuters, a spus Interfax.

UPDATE ORA 09.00 – Moscova „se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni”, spune Zelenski

„Rușii se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele celor dragi și cu emoțiile societății noastre”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de seară.

Rusia a acuzat Ucraina că a doborât în mod deliberat un avion de transport militar rus care transporta 65 de soldați ucraineni capturați care călătoreau la un schimb de prizonieri. Ucraina a cerut clarificarea completă a circumstanțelor incidentului, dar nu a confirmat în mod direct că a doborât avionul.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său de seară, a spus: „Este clar că rușii se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele celor dragi și cu emoțiile societății noastre”.

UPDATE ORA 08.00 – Ucraina nu a confirmat că a doborât avionul sau că prizonierii Ucraineni erau pasageri

Armata ucraineană a spus că va continua să vizeze avioane militare de transport despre care credea că transportau rachete pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar comandantul forțelor aeriene Mykola Oleshchuk a acuzat Rusia că încearcă să discrediteze Ucraina în urma prăbușirii aeronavei. „Ucraina are dreptul să se apere și să distrugă mijloacele de atac aerian al agresorilor”, a spus el.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Astăzi, trupele armate ucrainene au respins forțele rusești din localitatea Avdiivka din regiunea Donețk, conform declarațiilor primarului localității, Vitali Barabach. El a menționat că trupele ruse au intrat în partea de sud a orașului, dar au fost alungate, menționând că situația este dificilă, dar sub control.

Acest incident reprezintă prima incursiune a forțelor ruse în Avdiivka, un oraș industrial din regiunea Donețk, însă detalii precum data exactă și durata acestei operațiuni nu au fost furnizate de primar.

De luni de zile, forțele ruse încearcă să încercuiască Avdiivka, unde soldații ucraineni se află în poziții fortificate, marcând acest oraș ca unul dintre epicentrele luptelor, mai ales după eșecul contraofensivei ucrainene din vara anului trecut.

Avdiivka este un oraș important din punct de vedere strategic și intens disputat, care se află chiar pe linia frontului în estul Ucrainei. Zona a cunoscut unele dintre cele mai aprige lupte din ultima vreme.