• Budanov a minimalizat câștigurile forțelor rusești, spunând că acestea au realizat doar câteva progrese pe câteva câmpuri”.
  • Uniunea Europeană are nevoie de o schimbare a conducerii, spune Viktor Orban.
  • Josep Borrell a recunoscut că promisiunea UE de a furniza Ucrainei un milion de proiectile de artilerie până în martie nu va fi onorată.

UPDATE ORA 23.00 – S-a anunțat votul cheie al SUA privind ajutorul Ucrainei

De peste Oceanul Atlantic, de la un summit UE care a asigurat un ajutor de 50 de miliarde de euro, Senatul SUA va vota un proiect de lege care oferă fonduri pentru Ucraina, Israelul și securitatea graniței înainte de joia viitoare.

„Nu ne putem sustrage pur și simplu de la responsabilitățile noastre doar pentru că sarcina este dificilă”, a spus democratul de vârf al Camerei, Chuck Schumer.

Negociatorii Senatului sunt în discuții cu privire la pachet de luni de zile, dar Donald Trump i-a îndemnat pe parlamentari să respingă acordul, iar președintele Camerei Republicii, Mike Johnson, și-a exprimat scepticismul. Joe Biden a cerut Congresului aproape 97 de miliarde de euro în octombrie, dar republicanii care controlează Camera au respins pachetul.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

UPDATE ORA 21.00 – Voluntari francezi au fost uciși într-un atac rusesc, spun oficialii ucraineni

Un atac rusesc a ucis doi voluntari francezi în Ucraina, potrivit oficialilor locali, raportează Sky News.

Atacul asupra orașului Beryslav, Herson, a rănit alți trei cetățeni străini, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

Un cetăţean ucrainean a fost, de asemenea, rănit, potrivit poliţiei. Procurorii din regiune au spus că forțele ruse au lansat un atac cu drone în masă în zonă la ora 16:00.

Sky News nu a putut verifica independent aceste rapoarte.

UPDATE ORA 19.00 – Rusia acuză SUA că plănuiesc să staționeze arme nucleare în Marea Britanie

Rusia a acuzat SUA că plănuiește să staționeze arme nucleare în Marea Britanie, ca parte a unui „cerc nesfârșit de escaladare”. Cercetătorii de la Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS) spun că RAF Lakenheath, o bază a forțelor aeriene din Suffolk, este în curs de renovare pentru a stoca arme americane, dar nici Marea Britanie, nici SUA nu au confirmat rapoartele.

Ministrul adjunct de Externe, Serghei Ryabkov, care este responsabil cu controlul armelor, a declarat că nu va fi un factor de descurajare pentru Rusia.

„Dacă ei cred că reintroducerea armelor nucleare în Marea Britanie este un factor de descurajare pentru Rusia, atunci se înșală”, a spus el pentru Russia Today.

UPDATE ORA 17.00 – Liderii UE reiterează „necesitatea urgentă” de a accelera livrările de muniție către Ucraina

Există o „necesitate urgentă” de a accelera livrarea de muniții și rachete către Ucraina, în timp ce aceasta luptă împotriva invaziei ruse, au spus liderii UE.

O declarație publicată după ce liderii au convenit în unanimitate asupra unui pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev, de asemenea, spune că membrii blocului vor continua să ofere sprijin militar în timp util, previzibil și durabil Ucrainei. Volodimir Zelenski a salutat noul acord și a spus că va oferi țării sale stabilitate pe termen lung.

UPDATE ORA 15.00 – Ucraina susține că a scufundat o navă rusă de război din Marea Neagră

Agenția de informații militare a Ucrainei susține că agenții săi au scufundat o navă de război rusă din Marea Neagră într-o operațiune de peste noapte în Crimeea. Agenția a spus că nava – o barcă cu rachete Ivanovets – patrula Marea Neagră lângă Lacul Donuzlav, în regiunea ocupată. A suferit avarii uriașe „ca urmare a unui număr de lovituri directe asupra carenei”, a spus agenția, înainte ca „să se rostogolească spre pupă și să se scufunde”.

Nava costă între 60 de milioane de dolari și 70 de milioane de dolari (47 de milioane de lire sterline – 55 de milioane de lire sterline). Agenția a spus că informațiile preliminare arată că o operațiune rusă de căutare și salvare pe lac a fost „nereușită”.

UPDATE ORA 13.00 – Liderii Uniunii Europene au ajuns joi la un acord pentru crearea unui fond de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Liderii Uniunii Europene au ajuns joi la un acord pentru crearea unui fond de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, aducându-l la bord pe premierul Ungariei, Viktor Orban, care era principalul obstacol în calea acordului.

UPDATE ORA 12.00 – Decretul lui Zelensky privind demiterea lui Zalujni din funcția de comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei este așteptat până la sfârșitul acestei săptămâni

UPDATE ORA 11.00 – Kievul are nevoie de avioane A-10 Thunderbolt

Aceste avioane americane de atac la sol cu ​​o reputație formidabilă ar „contribui la provocarea unei înfrângeri militare Rusiei”, potrivit lui Kyrylo Boudanov.

Livrarea avioanelor americane de atac A-10 Thunderbolt în Ucraina ar contribui la „înfrângerea militara” a Rusiei, a declarat joi șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kyrylo Budanov.

UPDATE ORA 04.00 – Josep Borrell a recunoscut că promisiunea UE de a furniza Ucrainei un milion de proiectile de artilerie până în martie nu va fi onorată

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a recunoscut că promisiunea UE de a furniza Ucrainei un milion de proiectile de artilerie până în martie nu va fi onorată, doar puțin peste jumătate din acest număr urmând să fie livrat până la termenul limită. Restul obuzelor de artilerie de 155 mm vor fi probabil livrate până la sfârșitul anului, a declarat Borrell.

UPDATE ORA 02.00 – Uniunea Europeană are nevoie de o schimbare a conducerii, spune Viktor Orban

Uniunea Europeană are nevoie de o schimbare a conducerii, deoarece protejează interesele Ucrainei și nu fermierii europeni care suferă de dumpingul ucrainean. Acest lucru a declarat premierul ungar Viktor Orban într-o conversație cu reporterii la sosirea sa la Bruxelles, unde va avea loc summitul UE pe 1 februarie.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene a declarat marți că se așteaptă ca ofensiva Rusiei pe linia frontului de est să se stingă până la începutul primăverii. Moscova și-a intensificat toamna trecută atacurile în secțiunea nord-estică a liniei frontului, încercând să încercuiască bastioane precum orașul Avdiivka. Armata ucraineană a declarat că se află în apărare activă” în timp ce desfășoară contraatacuri.

Ofensiva (Rusiei) este încă în desfășurare. Undeva, la începutul primăverii, va fi epuizată complet”, a declarat Kyrylo Budanov, șeful agenției de informații militare ucrainene GUR, la televiziunea națională.

Budanov a minimalizat câștigurile forțelor rusești, spunând că acestea au realizat doar câteva progrese pe câteva câmpuri” și în apropierea orașului Avdiivka, aflat în pericol. Acum este mișcarea inamicului. Aceasta se va încheia și cred că va începe a noastră”, a adăugat el.

Propria contraofensivă a Ucrainei, lansată în iunie 2023, nu a produs niciun progres major. Oficialii ucraineni au dat vina pe câmpurile minate și liniile de apărare extinse ale Rusiei, precum și pe întârzierile în aprovizionarea cu arme din Occident.

Citește și